Actualitate
Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului – Arta și știința se întâlnesc în proiectul „The Big Green”

Proiectul european „The Big Green” (TBG), care aduce împreună oameni din domeniile culturale și creative din toată Europa, începe al doilea an de activitate, având ca temă principală „Solul”. Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, prin Universitatea din București, alături de ceilalți parteneri, își propune să găsească soluții inovatoare pentru a sprijini dezvoltarea durabilă și a proteja mediul înconjurător.
Artiști implicați în probleme de mediu, interpretarea și promovarea patrimoniului natural și a identității locale, se reunesc sub umbrela „The Big Green”, pentru a colabora în cadrul unei inițiative comune și pentru a experimenta moduri inovatoare de a folosi arta ca vehicul pentru promovarea sustenabilității.
“O modalitate pentru atingerea acestui scop, artivismul – care combină arta cu activismul, se deosebește de activismul obișnuit prin faptul că transmite mesaje complicate într-un mod creativ, ușor de înțeles și emoționant. În timp ce activismul tradițional se bazează pe acțiuni directe și proteste pentru a aduce schimbări sociale și politice, artivismul folosește arta pentru a crește gradul de conștientizare și a stimula gândirea. Astfel, publicul este invitat să își imagineze soluții și să se implice în schimbare. Proiectul urmărește o abordare diferită a relației om-natură, invitând la reflectare asupra responsabilității pe care o avem față de mediul înconjurător, ce învățăm de la comunitățile locale și la ce lăsăm în urmă pentru generațiile viitoare. De asemenea, „The Big Green” explorează cum arta poate influența comportamentele legate de protejarea mediului și împărtășește idei și soluții pentru a încuraja colaborarea dintre artiști și oameni de știință”, se arată într-un comunicat transmis de Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului.
„Aerul” – tema din primul an al proiectului
Primul an al proiectului a fost dedicat temei „Aerul”. Andra Enescu, pasionată de artă încă din copilărie, a absolvit un liceu de arte plastice și a decis să combine arta cu studiul aprofundat al Pământului. În prezent, este studentă la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București. Inspirată de tema „Aerului”, a creat o legătură cu Geoparcul Țara Hațegului utilizând o tehnică specială.
„Am decis să-l realizez, pe o pânză mare, pe Hatzegopteryx thambema, un pterozaur, care cred că a reprezentat destul de bine tema. Pentru mine, aceasta a fost o îmbinare de trei subiecte foarte importante și anume geologie, artă și oameni, deoarece în realizarea acestui tablou am folosit o pastă texturată care m-a ajutat la crearea unui efect 3D. Scopul meu a fost să invit oamenii să participe în această poveste pentru a-și folosi și simțul tactil și astfel să fie atrași într-o călătorie în timp. Acest tablou semnifică mai exact conexiunea dintre oameni și geologie”, afirmă Andra Enescu, citată în comunicat.

Sursa: Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului
„În cadrul proiectului nostru, <The Big Green>, încercăm să folosim arta ca un instrument pentru a promova schimbarea socială și pentru a disemina informații relevante despre ecologie și climă într-un mod cu adevărat unic, într-o manieră vizionară. Acest proiect reunește cercetători din universități, experți în diverse domenii ale științei, activiști, creatori, artiști și rețele culturale din toată Europa, având un singur obiectiv: să întărim capacitatea și relevanța artei în schimbarea socială. Așadar, îi încurajăm cu adevărat pe artiștii noștri să creeze narațiuni pozitive, orientate spre viitor, care să extindă imaginația noastră și conceptul despre ceea ce este posibil. Pentru că, dacă vrem să creăm o lume nouă, trebuie să ne imaginăm cum va arăta acea lume. Credem cu tărie că arta ne oferă viziunea, iar artivismul ne ajută să deschidem drumul spre un impact real și pozitiv asupra societății”, a afirmat, la rândul său, Fruzsina Dézsi, coordonator proiect „The Big Green”.
„The Big Green” este un proiect european de cooperare la scară largă, derulat în cadrul programului Europa Creativă, care reunește peste 15 țări din Europa și o rețea vastă de parteneri din sectoarele culturale și creative. „Proiectul folosește o abordare nouă și are o temă diferită în fiecare an – „Aer”, „Sol”, „Apă” și „Ecosistem”. Scopul său este de a schimba modul în care cultura și creativitatea contribuie la transformarea Europei într-un continent mai prietenos cu mediul”, se mai arată în același comunicat.
Universitatea din București, prin Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului, este unul dintre partenerii importanți ai proiectului datorită vastei experiențe în domeniul conservării patrimoniului geologic, natural și cultural, având capacitatea de a dezvolta inițiative sustenabile care să inspire comunitățile locale și publicul larg.
Proiectul se înscrie în linia activităților derulate de Geoparc și Universitatea din București în sprijinul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă în contextul aniversării a 20 de ani de la înființarea Rețelei Globale a Geoparcurilor.
Actualitate
Universitatea din Petroșani, prezentă în țară și Republica Moldova pentru promovarea ofertei educaționale

Universitatea din Petroșani își continuă eforturile de a atrage tineri talentați din întreaga țară și din Republica Moldova, promovându-și oferta educațională prin intermediul unor târguri organizate în Petroșani, Hunedoara și Deva. Aceste evenimente au avut ca scop să aducă în atenția liceenilor oportunitățile educaționale oferite de instituție.
În cadrul acestei campanii de promovare, Universitatea din Petroșani a desfășurat sesiuni de informare în liceele din județele Hunedoara, Gorj, Caraș și Alba, iar inițiativa a ajuns și în Republica Moldova. Aici, doi profesori ai universității, împreună cu studenți moldoveni deja înmatriculați, au prezentat oferta educațională în liceele din patru orașe din Basarabia.
„Am ales să trimitem studenții noștri din Republica Moldova să împărtășească liceenilor din Basarabia experiența lor la Universitatea din Petroșani. Le-am povestit despre condițiile excelente de cazare, masă și timpul liber, dar și despre perspectivele bune de angajare, atât în România, cât și în Republica Moldova”, a declarat Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Mihai, rectorul Universității din Petroșani.
Conform rectorului, acest demers are ca obiectiv atragerea de tineri talentați din întreaga regiune, pentru a le oferi o educație de calitate și perspective de angajare pe piața internațională.
Pentru anul universitar viitor, Universitatea din Petroșani va sprijini procesul de admitere prin intermediul platformei online, dar și prin centre de înscriere în diferite locații, inclusiv în Petroșani, Deva și Horezu. În funcție de evoluția discuțiilor, există posibilitatea deschiderii unor centre și în Gorj și Râmnicu Vâlcea.
Această abordare flexibilă va asigura un acces facil la informații și la înscriere pentru studenții din diverse colțuri ale țării și din Republica Moldova. Universitatea din Petroșani își reafirmă angajamentul de a sprijini educația de calitate și de a contribui la dezvoltarea tinerelor talente ce vor juca un rol esențial în dezvoltarea economică și socială a regiunii și nu numai.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Cod galben de vânt și viscol

Pe 5 aprilie, începând cu ora 15:00, și până pe 6 aprilie, ora 03:00, ANM a emis un Cod Galben de vânt puternic și viscol, valabil în mai multe regiuni ale țării.
Avertizarea vizează zonele din Maramureș, Crișana, Banat, Transilvania, Moldova, nord-estul Munteniei, dar și zonele montane.
Se așteaptă intensificări ale vântului, care vor atinge viteze de 50-70 km/h în regiunile mai joase, iar la altitudini mari, de peste 1700 m, rafalele vor ajunge chiar la 75-85 km/h. În aceste condiții, va exista risc de viscol temporar în zonele montane, cu zăpadă viscolită ce poate afecta vizibilitatea și condițiile de circulație.
Temperaturile vor scădea semnificativ, iar fenomenele de iarnă vor face ca primăvara să se resimtă mult mai rece decât în mod normal. De asemenea, sunt prognozate precipitații sub formă de ninsoare în zonele montane, iar în alte regiuni pot apărea ploi și vânt puternic.
Autoritățile recomandă precauție în călătorii și verificarea condițiilor meteo înainte de a părăsi locuințele, mai ales pentru cei care se află în zonele vizate de avertizare.
FOTO: Meteoplus
Actualitate
Bilete de tratament balnear pentru Seria nr. 3, disponibile pentru pensionari în aprilie 2025

Reprezentanții Casei Județene de Pensii Hunedoara au anunțat că, începând cu 3 aprilie 2025, au sosit biletele de tratament balnear pentru seria nr. 3, valabile în perioada 8 – 12 aprilie 2025. În total, sunt disponibile 71 de locuri în diverse stațiuni din țară, pentru pensionarii care beneficiază de acest tip de tratament.
Stațiunile și numărul de locuri disponibile sunt următoarele: Bala – 2 locuri; Buziaș – 6 locuri; Covasna – 7 locuri; Felix – 21 locuri; Geoagiu – 10 locuri; Moneasa – 4 locuri; Olănești – 4 locuri; Ocna Șugatag – 3 locuri, Saturn – 1 loc; Tășnad – 2 locuri; Techirghiol – 1 loc; Turda – 2 locuri; Vatra Dornei – 8 locuri.
Este important de menționat că biletele se distribuie după principiul „primul venit, primul servit”, având în vedere perioada scurtă până la plecare. Astfel, pensionarii interesați trebuie să se grăbească pentru a beneficia de un loc în stațiunile dorite.
Pentru eliberarea unui bilet, persoanele interesate trebuie să prezinte următoarele documente:
Actul de identitate
Biletul de trimitere de la medicul de familie pentru stațiunea dorită
Pentru mai multe detalii sau pentru înscriere, pensionarii sunt încurajați să se adreseze Casei Județene de Pensii Hunedoara.
FOTO: FACEBOOK CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII HUNEDOARA
- Actualitatecu 2 zile in urma
Avem hunedoreni la mondialele de fudokan
- Actualitatecu 3 zile in urma
Eleve de la Liceul de Arte “Sigismund Toduță” din Deva, rezultate remarcabile la Concursul de Canto, Teorie și Istoria Muzicii „Nicolae Brânzeu”
- Actualitatecu 3 zile in urma
Vaporașele de la Șoimuș revin curând pe râul Mureș. Plimbările de agrement ar putea fi reluate înainte de sărbătorile pascale
- Actualitatecu 2 zile in urma
Final tragic. Bărbatul dispărut în urmă cu aproape două luni în zona comunei Bătrâna, găsit fără suflare într-o râpă
- Actualitatecu 2 zile in urma
Percheziții în Hunedoara: Produse susceptibile a fi contrafăcute, ridicate de polițiști
- Actualitatecu 2 zile in urma
“Cupa Primăverii” la gimnastică aerobică
- Socialcu 2 zile in urma
A început distribuirea ajutorului financiar pentru pensionarii cu venituri mici
- Actualitatecu 2 zile in urma
Primarul Ovidiu Vlad, întâlnire importantă la București. „Geoagiu are nevoie de o strategie clară pentru turism”