Connect with us
Data: 01/04/2025
.

Actualitate

FOTO| Sărbătoare în comuna Vața de Jos, cu Mircea Dinescu, invitat special. Sute de oameni au luat parte la „Expo Târg – Festivalul Vânătorilor”

Publicat

pe

Sute de oameni au fost prezenți, duminică, în comuna hunedoreană Vața de Jos, acolo unde s-a desfășurat cea de-a șaptea ediție a evenimentului „Expo Târg – Festivalul Vânătorilor”. Manifestarea, organizată de Primăria și Consiliul Local al comunei Vața de Jos, în parteneriat cu Grupul de Acțiune Locală (GAL) Țara Zarandului și Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Hunedoara, a reunit producători locali, vânători, dar și numeroși localnici. Invitat special al evenimentului a fost cunoscutul poet și om de televiziune Mircea Dinescu.

„Expo Târg – Festivalul Vânătorilor” de la Vața de Jos a fost organizat cu prilejul „Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești”. Evenimentul s-a desfășurat în prezența a sute de participanți, care au avut prilejul să se bucure de roadele toamnei, produse locale și tradiționale, dar și de programul artistic pregătit de organizatori. Nu a lipsit concursul de ceaune vânătorești, iar fermierii prezenți au fost premiați.

Primăria Vața de Jos, împreună cu Consiliul Local, Grupul de Acțiune Locală a Țării Zarandului, Direcția pentru Agricultură Județeană Hunedoara, a organizat acest expo -târg, care a ajuns la cea de-a șaptea ediție. (…) Ne bucurăm să putem să-i apreciem pe cei care încă păstrează tradițiile, care încă mai cresc animale, pe cei care încă mai produc (…) Ne bucurăm și de muzică bună, avem mulți soliști pe scenă care ne încântă și invitatul special al acestei ediții a expo – târg este poetul Mircea Dinescu”, a declarat Liviu Ioan Lință, primarul comunei Vața de Jos.

Printre producătorii locali, dar și vânătorii participanți la târgul festival s-a aflat și prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, care a apreciat, împreună cu localnicii, expoziția de animale și de produse tradiționale. Totodată, i-a felicitat pe organizatori, în primul rând pe primarul comunei Vața de Jos, Liviu Ioan Lință, pentru organizarea evenimentului, ajuns la cea de-a șaptea ediție. „Este important că ne păstrăm tradițiile prin desfășurarea unor astfel de târguri. Zărăndenii sunt recunoscuți și apreciați pentru produsele deosebite realizate în propriile gospodării sau în ferme, mai mici sau mai mari. În același timp sunt mândru că toți hunedorenii, de la sud la nord, din Valea Jiului până aici în Apuseni, prin roadele muncii lor pot oferi turiștilor din țară sau străinătate produse tradiționale, inclusiv gastronomice, dar și servicii turistice de excepție”, a declarat Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.

Bogăția roadelor și minunatele culori ale toamnei le-am regăsit cu multă încântare, și în acest an, la Vața de Jos, în cadrul târgului de produse tradiționale. Mă bucur că am luat parte la acest eveniment care ne readuce aminte de tot ce înseamnă tradiție pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu. Îl felicit pe primarul liberal al Comunei Vața de Jos, Liviu Ioan Linta, pentru organizarea impecabilă a acestui eveniment”, a declarat, la rândul său, deputatul Vetuța Stănescu, președintele Organizației Județene a PNL Hunedoara.

În cadrul festivalului, cei prezenți au putut degusta produse tradiționale, ceaune vânătorești, iar reprezentanții DAJ APIA și AFIR Hunedoara, alături de GAL Tara Zarandului, au oferit informații cu privire la noutățile în domeniul agricol.

Principalul scop al acestui eveniment este să promovăm producătorii locali din Țara Zarandului și, până la urmă, tot ceea ce avem noi mai frumos în zona noastră. Avem foarte multe lucruri frumoase în Țara Zarandului și principala poveste, pe care încercăm să o promovăm la nivel național și cu care dorim să ne facem afirmați, este cea a aurului. (…) Mai avem multe obiective pe care ne dorim să le punem în valoarea, unul dintre acestea este „Drumului Regelui” pentru care Gal Țara Zarandului face numeroase demersuri în scopul de a-l promova, astfel încât turiștii să vină de la Vața până la Castelul de la Săvârșin. Mai avem calea ferată Deva -Brad, un alt obiectiv unic în țară, aproximativ 20 și ceva de kilometri, cu acele viaducte spectaculoase din Luncoiu de Jos, din Valișoara, din Brad. Avem o colaborare foarte bună cu domnul primar Liviu Ioan Lință (….) dar și cu ceilalți 12 primari care fac parte din GAL Țara Zarandului. În perioada următtoare, vor fi activități și în celelalte comune, la Băița, Crișcior, dar și în alte localități din Țara Zarandului, pe care încercăm să le promovăm, iar în centrul atenției, de fiecare dată, sunt fermierii”, a declarat Marius Sârb, directorul GAL Țara Zarandului.

Mircea Dinescu: „Mi se pare că e un miracol faptul că mai poți să găsești într-un loc atâtea lucruri bune și cu producători locali”

Invitat special al evenimentului a fost poetul și omul de televiziune Mircea Dinescu, care, împreună cu echipa de producție, a realizat filmări pentru emisiunea sa, Poezie și delicatețuri”, difuzată la Prima TV. „Mie mi se pare că e un miracol faptul că mai poți să găsești într-un loc atâtea lucruri bune și cu producători locali.(…) Dacă România ar arăta ca aici am fi „pe cai mari”, cum se spune. (…) Orice producător din România are o mare problemă că, de fapt, nu se îmbogățește niciodată. Asta e marea tristețe (…), dar faptul că ei au inițiativă este un lucru foarte bun. Omul gospodar înnobilează. Acesta e un loc mitologic, pentru că Iancu e la câțiva kilometri, părintele Boca la fel, aici, Muzeului Aurului… E un loc cu încărcătură și istorică și mistică”, a declarat Mircea Dinescu.

Invitați ai evenimentului au mai fost Minitaraful Junior de la Vața de Jos, condus de prof. Ionel Coza, Taraful de la Vața – condus de maestrul Pera Bulz și formația condusă de Cosmin Marta și Florica Tomoiagă.

Advertisement

Actualitate

Comuna Ghelari, capitală a sportului

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Ghelari, un important centru minier în trecutul nu foarte îndepărtat, dar, în același timp, și o frumoasă așezare din Ținutul Pădurenilor, se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de kilometri. Pe raza comunei, care oferă o panoramă superbă spre Munții Poiana Ruscă, pot fi văzute mai multe monumente istorice, respectiv biserica de zid, crucea memorială și cuptorul de reducere a minereurilor de fier, toate în Ghelari, biserica din Ruda și furnalul de la Govăjdia, dar și impresionanta biserică ortodoxă din centrul de comună, cunoscută drept „Catedrala Pădurenilor”.

O raritate pentru zonele rurale și nu numai

Comuna Ghelari mai iese în evidență și cu faptul că aici există o pistă de atletism din material modern, fiind una dintre puținele existente în zona de Vest, și nu doar în localitățile rurale, ci chiar și din zonele urbane. Pista este parte a unui proiect mai amplu al administrației publice locale din comuna hunedoreană Ghelari. „Este un proiect derulat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru modernizarea stadionului din Ghelari, investiția fiind una de aproximativ 300.000 de lei. Nu trebuie uitat că noi avem o frumoasă tradiție fotbalistică de aici fiind originar și celebrul portar Bogdan Lobonț. Minerul Ghelari a fost, mulți ani, o echipă bună de Divizia C, cum se numea Liga 3 pe vremuri. Mai mult, a reușit și două calificări în fazele superioare ale Cupei României, la Ghelari venind Jiul Petroșani, cu Libardi, om de națională, printre jucători, și FC Argeș, echipa marelui Dobrin. Proiectul de modernizare a stadionului cuprinde, printre altele, reabilitarea gardului împrejmuitor și refacerea gazonului. În plus, vor fi montate aparate de fitness pentru populație, se vor face lucrări de reabilitare a tribunei, iar vestiarele vor fi, și ele, renovate. Va fi un stadion care să deservească întreaga comunitate, dar și pe toți cei care doresc să facă mișcare într-un mediu decent. Revenind la pista de atletism, pe aceasta se fac antrenamente, aici pregătindu-se, iar rezultatele o arată că o fac bine și recenții medaliați de la Cupa României în sală Claudia Florea, ghelăreancă de-a noastră, Adelin Pop și Andrei Marian. Atletismul, de altfel, are o mare tradiție la noi, de aici plecând Anca Toma, Garofița Strugaru sau Carmen Drăgolici”, a spus Iancu Emerson Toma, primarul comunei hunedorene Ghelari, profesor de educație fizică la bază și un reputat antrenor de atletism.

Gazde bune

Pe lângă cele arătate mai sus, la Ghelari se desfășoară și competiții sportive, ultimul eveniment de acest fel având loc săptămâna trecută. Este vorba despre etapa județeană a Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar (ONSȘ), la cros pentru elevi și eleve de gimnaziu și liceu, comuna Ghelari care nu este prima oară când organizează concursul, fiind o gazdă bună. Iar bucuria localnicilor a fost și mai mare, ținând cont de rezultatele obținute de copiii din comună. „Etapa județeană de cros din cadrul ONSȘ organizată la Ghelari a fost un succes pentru tinerii sportivi hunedoreni. Acest eveniment sportiv de amploare a fost organizat de Primăria Comunei Ghelari, în parteneriat cu Școala Gimnazială Ghelari, Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, Academia Olimpică Română filiala Hunedoara, Asociația Județeană de Atletism Hunedoara și SALVITAL Hunedoara. Competiția s-a desfășurat într-un cadru organizat, oferind elevilor din întreg județul oportunitatea de a-și demonstra abilitățile atletice și pasiunea pentru sport. Competiția a fost strânsă, iar elevii și-au dovedit ambiția și determinarea pe traseele amenajate. Câștigătorii, băieți și fete de gimnaziu și liceu, vor reprezenta județul Hunedoara la finala națonală de la Botoșani, din perioada 11-13 aprilie. De asemenea, toți cei clasați pe podium vor beneficia și de o bursă școlară de merit. Pe lângă concursurile din cadrul ONSȘ a fost organizat și un cros pentru cei mai mici, și pot să spun că rezultatele pe le-au obținut elevii din comuna noastră sunt excelente, aceștia fiind prezenți pe podium la toate cele opt curse, câștigând trei dintre acestea. Acest eveniment atletic nu ar fi fost posibil fără implicarea tuturor organizatorilor, profesorilor și voluntarilor care au contribuit la buna desfășurare a competiției. Felicităm toți elevii care au participat și îi încurajăm să continue să-și cultive pasiunea pentru sport”, a mai spus profesorul de educație fizică și sport și antrenor de atletism, Iancu Emerson Toma, primarul comunei hunedorene Ghelari.

Rezultate ONSȘ cros – faza județeană

Gimnaziu fete:
1. Taisia Ogor (LPS „Cetate” Deva, prof. Andreea Todereanu)

2. Biborka Nagy – (LTTeglas Gabor” Deva, prof. Eva Varro)

3. Andreea Blaga Andreea (CN „Iancu de Hunedoara”‘, prof. Florin Bucur)

Advertisement

Gimnaziu băieți:
1. Dassius Oltean Dassius (LPS „Cetate” Deva, prof. Andreea Todereanu)

2. Alexandru Avrămuțiu (Șc. Nr. 2 Hunedoara, prof. Florina Simo)

3. Alejandro Crețu (Șc. Nr.1 Hunedoara, prof. Ionela Lazăr)

Liceu fete:
1. Larisa Iovu (LPS „Cetate” Deva, prof. Cornelia Juratoni)

2. Zsofia Nagy (LT Teglas Gabor” Deva, prof. Eva Varro)

Advertisement

3. Giulia Mic (CN „Iancu de Hunedoara”‘, prof. Florin Bucur)

Liceu băieți:
1. Mihai Leica Mihai – (LPS „Cetate” Deva, prof. Cornelia Juratoni)

2. Răzvan Toth(CE „Emanuil Gojdu” Hunedoara, prof. Raul Popa)

3. Claudiu Șuibea (LT „Matei Corvin” Hunedoara, prof. Gheorghe Păiuș)

Rezultate cros copii

Fete U10

Advertisement

1. Ștefania Niță (CSȘ Hunedoara, prof. Ștefan Bergegszaszy)

2. Aida Toma (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)

3. Anastasia Vârtic (CSȘ Hunedoara, prof. Ștefan Bereszaszy)

Băieți U10

1. Leonard Schwerin (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)

Advertisement

2. Tudor Todereanu (LPS Cetate Deva, prof. Andreea Todereanu)

3. Dragoș Pătrunjel (CS Teliuc, prof. Nicolae Cîrstea)

Fete U11

1. Ada Agrigoroaiei (CSȘ Hunedoara, prof. Mircea Popovici)

2. Natalia Aparaschivei (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)

Advertisement

3. Karina Avrămuță (CSȘ Hunedoara, prof. Mircea Popovici)

Băieți U11

1. Silviu Apur (CSȘ Hunedoara, prof. Mircea Popovici)

2. Lucas Mureșan (CSȘ Hunedoara, prof. Mircea Popovici)

3. David Pavel (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)

Advertisement

Fete U12

1, Antonia Palkovaci (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)

2. Anastasia Orzan (CSȘ Hunedoara, prof. Mircea Popovici)

3. Claudia Toma (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)

Băieți U12

Advertisement

1. Fabian Alexa (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)

2. Angelo Schwerin (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)

3. Mario Szabo (CS Teliuc, prof. Nicolae Cîrstea)

Fete U13

1. Lavinia Anițescu (CSȘ Hunedoara, prof. Mircea Popovici)

Advertisement

2. Raluca Apostu (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)

3. Bianca Taurisano (CSȘ Hunedoara, prof. Mircea Popovici)

Băieți U13

1. Claudiu Roșian (CS Teliuc, prof. Nicolae Cîrstea)

2. Darius Gavriloaie (CSȘ Hunedoara, prof. Mircea Popovici)

Advertisement

3. Andrei Banu (CS Ghelari, prof. Emerson Toma)

Citeste mai mult ...

Actualitate

Polițiștii fac verificări pentru depistarea unei minore de 15 ani

Publicat

pe

Redactat de

Polițiștii fac verificări pentru depistarea unei minore de 15 ani

Polițiștii din municipiului Hunedoara au fost sesizați, în data de 1 aprilie, a.c. în jurul orei 21.00, de un bărbat din județul Timiș cu privire la plecarea voluntară a nepoatei sale *PETRIVICI SANDRA MELISA*, de 15 de ani, din localitatea Linz (Austria), unde locuiește împreună cu părinții săi.

Din primele verificări, minora ar fi plecat în după amiaza zilei de azi, fără acordul părinților, spre România împreună cu un bărbat de 21 de ani, din județul Hunedoara.

PETROVICI SANDRA MLELISA prezintă următoarele semnalmente: înălțime 1,65 m., greutate 60 kg., păr șaten (lung), ten deschis la culoare.

Polițiștii continuă activitățile investigative și de căutare în vederea depistării minorei, care a fost dată în consemn la frontieră.

Persoanele care dețin informații, ce ar putea ajuta la depistarea acesteia, sunt rugate să apeleze numărul de urgență 112 sau cea mai apropiată unitate de poliție.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

4,55 la sută – rata şomajului în județul Hunedoara, la sfârșitul lunii februarie

Publicat

pe

Redactat de

 

 

Rata șomajului în județul Hunedoara a fost calculată, la sfârșitul lunii februarie 2025, la o valoare de 4,55 la sută. În evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Hunedoara erau înregistrați 6.964 de șomeri, dintre care 3.884 femei.

“Din totalul de 6.964 persoane înregistrate în evidențele AJOFM Hunedoara, 1.961 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj, iar 5.003 erau șomeri neindemnizați. În ceea ce privește mediul de rezidență, 2.207 șomeri provin din mediul rural și 4.757 sunt din mediul urban”, a informat AJOFM Hunedoara.

Structura șomajului pe grupe de vârste se prezintă sugestiv astfel:

Advertisement

Grupa de vârstă

Stoc la finele lunii

Total

6.964

< 25 ani

Advertisement

662

între 25-29

493

între 30-39

1.240

Advertisement

între 40-49

1.691

între 50-55

1.442

peste 55 ani

Advertisement

1.436

Sursa: AJOFM Hunedoara

 

Șomerii cu studii gimnaziale au ponderea cea mai mare în totalul şomerilor înregistraţi în evidenţele AJOFM Hunedoara 26 %, urmat de cei cu studii liceale 25 %, iar 23 % sunt șomeri fără studii și cu nivel de studii primare. Șomerii care au absolvit învățământul profesional sau școli de arte și meserii reprezintă 15 % din totalul șomerilor înregistrați, cei cu studii superioare sunt 9 %, iar cei cu învățământ postliceal sunt 2 %.

Structura șomerilor înregistrați pe nivel de ocupabilitate, stabilit prin profilare, se prezintă astfel: 247 persoane foarte greu ocupabile, 1.492 greu ocupabile, 4.805 mediu ocupabile, iar 420 sunt persoane ușor ocupabile. Încadrarea într-o categorie de ocupabilitate se realizează ca urmare a activităţii de profilare a persoanelor înregistrate în evidenţele noastre”, a mai informat AJOFM Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate