Connect with us
Data: 13/04/2024
.

Actualitate

FOTO| Sărbătoare în comuna Vața de Jos, cu Mircea Dinescu, invitat special. Sute de oameni au luat parte la „Expo Târg – Festivalul Vânătorilor”

Publicat

pe

Sute de oameni au fost prezenți, duminică, în comuna hunedoreană Vața de Jos, acolo unde s-a desfășurat cea de-a șaptea ediție a evenimentului „Expo Târg – Festivalul Vânătorilor”. Manifestarea, organizată de Primăria și Consiliul Local al comunei Vața de Jos, în parteneriat cu Grupul de Acțiune Locală (GAL) Țara Zarandului și Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) Hunedoara, a reunit producători locali, vânători, dar și numeroși localnici. Invitat special al evenimentului a fost cunoscutul poet și om de televiziune Mircea Dinescu.

„Expo Târg – Festivalul Vânătorilor” de la Vața de Jos a fost organizat cu prilejul „Zilei Naționale a Produselor Agroalimentare Românești”. Evenimentul s-a desfășurat în prezența a sute de participanți, care au avut prilejul să se bucure de roadele toamnei, produse locale și tradiționale, dar și de programul artistic pregătit de organizatori. Nu a lipsit concursul de ceaune vânătorești, iar fermierii prezenți au fost premiați.

Primăria Vața de Jos, împreună cu Consiliul Local, Grupul de Acțiune Locală a Țării Zarandului, Direcția pentru Agricultură Județeană Hunedoara, a organizat acest expo -târg, care a ajuns la cea de-a șaptea ediție. (…) Ne bucurăm să putem să-i apreciem pe cei care încă păstrează tradițiile, care încă mai cresc animale, pe cei care încă mai produc (…) Ne bucurăm și de muzică bună, avem mulți soliști pe scenă care ne încântă și invitatul special al acestei ediții a expo – târg este poetul Mircea Dinescu”, a declarat Liviu Ioan Lință, primarul comunei Vața de Jos.

Printre producătorii locali, dar și vânătorii participanți la târgul festival s-a aflat și prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, care a apreciat, împreună cu localnicii, expoziția de animale și de produse tradiționale. Totodată, i-a felicitat pe organizatori, în primul rând pe primarul comunei Vața de Jos, Liviu Ioan Lință, pentru organizarea evenimentului, ajuns la cea de-a șaptea ediție. „Este important că ne păstrăm tradițiile prin desfășurarea unor astfel de târguri. Zărăndenii sunt recunoscuți și apreciați pentru produsele deosebite realizate în propriile gospodării sau în ferme, mai mici sau mai mari. În același timp sunt mândru că toți hunedorenii, de la sud la nord, din Valea Jiului până aici în Apuseni, prin roadele muncii lor pot oferi turiștilor din țară sau străinătate produse tradiționale, inclusiv gastronomice, dar și servicii turistice de excepție”, a declarat Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.

Bogăția roadelor și minunatele culori ale toamnei le-am regăsit cu multă încântare, și în acest an, la Vața de Jos, în cadrul târgului de produse tradiționale. Mă bucur că am luat parte la acest eveniment care ne readuce aminte de tot ce înseamnă tradiție pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu. Îl felicit pe primarul liberal al Comunei Vața de Jos, Liviu Ioan Linta, pentru organizarea impecabilă a acestui eveniment”, a declarat, la rândul său, deputatul Vetuța Stănescu, președintele Organizației Județene a PNL Hunedoara.

În cadrul festivalului, cei prezenți au putut degusta produse tradiționale, ceaune vânătorești, iar reprezentanții DAJ APIA și AFIR Hunedoara, alături de GAL Tara Zarandului, au oferit informații cu privire la noutățile în domeniul agricol.

Principalul scop al acestui eveniment este să promovăm producătorii locali din Țara Zarandului și, până la urmă, tot ceea ce avem noi mai frumos în zona noastră. Avem foarte multe lucruri frumoase în Țara Zarandului și principala poveste, pe care încercăm să o promovăm la nivel național și cu care dorim să ne facem afirmați, este cea a aurului. (…) Mai avem multe obiective pe care ne dorim să le punem în valoarea, unul dintre acestea este „Drumului Regelui” pentru care Gal Țara Zarandului face numeroase demersuri în scopul de a-l promova, astfel încât turiștii să vină de la Vața până la Castelul de la Săvârșin. Mai avem calea ferată Deva -Brad, un alt obiectiv unic în țară, aproximativ 20 și ceva de kilometri, cu acele viaducte spectaculoase din Luncoiu de Jos, din Valișoara, din Brad. Avem o colaborare foarte bună cu domnul primar Liviu Ioan Lință (….) dar și cu ceilalți 12 primari care fac parte din GAL Țara Zarandului. În perioada următtoare, vor fi activități și în celelalte comune, la Băița, Crișcior, dar și în alte localități din Țara Zarandului, pe care încercăm să le promovăm, iar în centrul atenției, de fiecare dată, sunt fermierii”, a declarat Marius Sârb, directorul GAL Țara Zarandului.

Mircea Dinescu: „Mi se pare că e un miracol faptul că mai poți să găsești într-un loc atâtea lucruri bune și cu producători locali”

Invitat special al evenimentului a fost poetul și omul de televiziune Mircea Dinescu, care, împreună cu echipa de producție, a realizat filmări pentru emisiunea sa, Poezie și delicatețuri”, difuzată la Prima TV. „Mie mi se pare că e un miracol faptul că mai poți să găsești într-un loc atâtea lucruri bune și cu producători locali.(…) Dacă România ar arăta ca aici am fi „pe cai mari”, cum se spune. (…) Orice producător din România are o mare problemă că, de fapt, nu se îmbogățește niciodată. Asta e marea tristețe (…), dar faptul că ei au inițiativă este un lucru foarte bun. Omul gospodar înnobilează. Acesta e un loc mitologic, pentru că Iancu e la câțiva kilometri, părintele Boca la fel, aici, Muzeului Aurului… E un loc cu încărcătură și istorică și mistică”, a declarat Mircea Dinescu.

Invitați ai evenimentului au mai fost Minitaraful Junior de la Vața de Jos, condus de prof. Ionel Coza, Taraful de la Vața – condus de maestrul Pera Bulz și formația condusă de Cosmin Marta și Florica Tomoiagă.

Advertisement

Actualitate

Copil de 10 ani, rănit ușor, în urma unui accident produs pe DN 76, la Luncoiu de Jos

Publicat

pe

Redactat de

Un copil, în vârstă de 10 ani, a fost transportat la spital în urma unui accident rutier produs, sâmbătă, pe DN 76, la Luncoiu de Jos.

„Pompierii Secției Brad au intervenit, cu o autospecială de stingere și cu un echipaj SMURD, la un accident auto produs în localitatea Luncoiu de Jos, pe DN 76. La fața locului, salvatorii au constatat că în urma coliziunii dintre două autoturisme un minor, băiat în vârstă de 10 ani, a fost rănit ușor. El a fost transportat, cu ambulanța SMURD, la spitalul din Brad, în stare stabilă. La locul accidentului, pompierii au asigurat măsurile PSI care se impun în astfel de situații. Cauzele accidentului urmează să fie stabilite de instituțiile care au competențe în astfel de situații”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

 

Foto: arhivă

Citeste mai mult ...

Actualitate

Plimbările cu vaporașele de la Șoimuș, pe Mureș – reluate din 19 aprilie. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan

Publicat

pe

Redactat de

Plimbările cu vaporașele de agrement „Stelar” de la Șoimuș, pe râul Mureș, vor fi reluate, începând cu data de 19 aprilie 2024. Primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, a anunțat că sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan.

În 19 aprilie 2024, vom deschide activitatea la Vaporaș Șoimuș. Sunt disponibile două posturi de ajutor de căpitan. De preferință băieți! CV-urile se depun la Primăria Șoimuș, până la data de 15.04.2024, între orele 09:00 -16:00. Rezervări pentru plimbări pe Mureș, la tel.: 0741152922. Vă așteptăm în comuna noastră!”, a scris, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, Mihai Gabriel Irimie, primarul comunei Șoimuș.

Reamintim că, plimbările de agrement pe râul Mureș au început în vara anului 2022, atunci când primul vaporaș – „Stelar 1”, cu o capacitate de 10 locuri, a intrat în proprietatea Primăriei comunei Șoimuș. Odată cu lansarea acestuia la apă s-a împlinit un vis mai vechi al administrației publice locale din localitate, primarul comunei Șoimuș, Mihai Gabriel Irimie, anunțând, atunci, cu foarte multă bucurie, că, după mai bine de patru decenii și jumătate, Șoimuș are, din nou, vaporaș de agrement pe râul Mureș.

În 2023, administrația publică locală din Șoimuș a mai achiziționat o ambarcațiune, de o capacitate mai mare, de 45 de locuri- „Stelar 2”, adusă din Șantierul Naval de la Orșova.

Cele două vaporașe de agrement sunt puse la dispoziția localnicilor și turiștilor, oferind plimbări de poveste pe râul Mureș.

Advertisement

Cursele de agrement pe râul Mureș vor fi reluate din 19 aprilie 2024.

Călătoriile pe apă pornesc de la pontonul amenajat pe malul râului Mureș, în imediata vecinătate a autostrăzii, aproape de fostul camping Șoimuș. Administrația publică locală a creat și o pagină pe rețeaua de socializare -Vaporaș Șoimuș, pentru a facilita comunicarea cu toți cei interesați de plimbări pe râul Mureș, cu cele două ambarcațiuni.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Educaţie pentru sănătate: 100 de minute despre un subiect pe care elevii nu sunt obișnuiți să-l discute acasă

Publicat

pe

Redactat de

Şase clase de elevi de la Liceul de Arte “Sigismund Toduţă”, cu vârste între 14 şi 17 ani, au participat, joi, la o lecţie inedită de educaţie despre sănătate, organizată de Cabinetul medical şcolar nr. 3 în colaborare cu psihologul şcolii şi cu un medic specialist de la Cabinetul de planificare familială Deva. Acțiunea a avut ca scop creşterea gradului de informare corectă a adolescenţilor despre riscul bolilor cu transmitere sexuală şi comportamentul orientat spre prevenirea sarcinilor în adolescență.

Pe parcursul a două sesiuni de informare, medicii le-au vorbit adolescenților despre anatomie, contracepţie, protejarea sănătăţii şi a corpului, planificare familială, responsabilitate, decizie, sentimente, emoţii, consimţământ şi rolul esenţial al părintelui în educaţia sexuală a copiilor.

Explicațiile – uneori științifice, dar totuși, pe înțelesul tuturor – au fost completate cu imagini proiectate, videoclipuri educative, demonstrații practice și materiale despre riscurile sarcinii timpurii și consecinţele pe care le au asupra sănătăţii bolile cu transmitere sexuală. Totodată, elevii au avut ocazia să pună întrebări, chiar și sub anonimat, specialiștilor prezenţi la întâlnire.

Educaţia pentru sănătate este un drept al fiecărui adolescent. Cei 150 de liceeni care au fost de acord să participe la acțiune au dovedit că îşi doresc discuţii deschise despre relaţiile sigure și sănătoase. Tinerii admit că au nevoie de informaţii corecte pentru a lua decizii responsabile și sunt convinși că Internetul sau discuțiile între colegi nu reprezintă neapărat cele mai potrivite surse.

Descriind în detaliu transformările corpului uman la diferite vârste, specialistul în planificare familială a explicat că educaţia sexuală a adolescenţilor trebuie să înceapă acasă şi încurajează părinţii să discute cu copiii lor despre orice subiect pe această temă. Medicul a mai punctat că în statele dezvoltate, copiii învaţă încă de la grădiniţă că propriul trup le aparţine. Sunt informaţi despre adulţii de încredere și învaţă să distingă acţiunile nepotrivite de comportamentele normale şi să comunice părinţilor orice situaţie atipică.

Advertisement

La noi însă, părinții încă au rețineri să vorbească deschis cu copiii lor despre subiecte pe care le consideră delicate, iar copiii, la rândul lor, decid să experimenteze pe ascuns ignorând riscurile la care se expun.

„Pentru mine, acțiunea a fost una educativă – a concluzionat, la finalul întâlnirii, un elev de clasa a X-a, care consideră că educația sexuală este, în primul rând, educație pentru sănătate și „fluturii din stomac” nu sunt de ajuns pentru a garanta o relație sigură și sănătoasă. Așadar, oricât de amuzat sau de banal ar părea un asemenea subiect, el trebuie discutat de către fiecare elev cu familia și cu specialiștii. „Altfel, ignoranța ne-ar putea afecta viitorul pentru totdeauna”, a încheiat tânărul.

Direcţia de Asistenţă Socială Deva

Citeste mai mult ...

SERVICII

Reparații pentru casa ta, executăm în regim de urgență țiglă ceramică, țiglă metalică, dulgherie, placări cu polistiren și orice tip de model. Orice reparații de urgență.
Discount la materiale 15%, materialele le avem pe stoc. Cerem și oferim seriozitate. Firmă autorizată.
Relații la nr. de telefon 0756.467.737.

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate