Actualitate
Dosarul lui Mircea Ioan Moloț a fost clasat. Mărturii ale avocatei sale, Adina Laza
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2019/02/ALDE-Mircea-Ioan-Molot-01.09.2016-25.jpg)
Dosarul în care Mircea Ioan Moloț a fost anchetat pentru fapte de corupție, a fost clasat, la opt ani după ce acesta a fost (inițial) reținut de oamenii legii. Mircea Moloţ, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara în perioada 2004 – 2014, a fost reţinut în data de 9 decembrie 2014 de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia. Acțiunea „în forță” a procurorilor DNA a avut loc cu doar câteva zile înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.
La acea vreme, Mircea Ioan Moloț a fost reținut fiind cercetat într-un dosar penal în care a fost acuzat de infracţiuni de corupţie, a petrecut o zi în arest, apoi a fost trimis în arest la domiciliu şi, până în toamna anului 2015, a fost anchetat fiind sub control judiciar. Din aceasta cauză, Moloț a pierdut și șefia Consiliului Județean Hunedoara și funcția politică de conducere în Partidul Național Liberal la nivelul județului. Dosarul de corupţie în care a fost reţinut în 2014 s-a finalizat cu o ordonanță de clasare acum, după aproximativ opt ani.
În continuare, vă prezentăm mărturia avocatei lui Moloț, Adina Laza, pe care o redăm integral:
„Moloț, baronul Hunedoarei, reținut de DNA. Cam așa sunau toate titlurile din presă, cam așa anunțau toate televiziunile clipa ce avea să vină. Și a venit!
Îmi amintesc cum târziu de tot, în ceasurile adânci ale serii, am fost invitați, el ca inculpat, eu ca avocat al acestuia, în biroul doamnei prim procuror, și doar o perdea de fum gros făcea diferențele între noi.
Fumul acela se ridica, făcea rotocoale, se apropia, se distanța, în realitate, ne crea iluzii.
Protocolar și sec, clientului meu i s-au adresat câteva întrebări, fără nicio intenție de a pătrunde în realitate, pentru că realitatea era una singură, scrisă deja într-o ordonanță de reținere, așa că orice răspuns al nostru era un nonsens.
Eu, simțindu-mă distribuită în această piesă proastă, când nu priveam fumul, căutam privirea unui om care știa realitatea, însă, acesta își poticnise ochii printre taste. Clientul nu cred că înțelegea încă ce va urma. În câteva minute a primit ordonanța de reținere și a fost scos din birou cu cătușe pe mâini și cu un fular așezat cu grijă peste acestea de către jandarmi, expresia înaltei considerații ce i s-a atribuit acestui om. Au urmat toate procedurile judiciare de rigoare, propuneri de arestare, contestații, plasarea sub control judiciar, apoi măsura arestului la domiciliu cu impuneri absurde, crude, cum ar fi imposibilitatea de a-și vedea fiica și ginerele, care locuiau în aceeași curte, supravegheri continue și așa mai departe.
Dar mai rău decât asta e degetul întins spre om al lumii întregi și forma gurii din care puteai desluși cu ușurință cuvântul HOȚ, NEMERNIC, JIGODIE s.a.
Se cuvine să știți că înainte de această lovitură decisivă mi-am reprezentat clientul în mai multe dosare, prin care s-a încercat înlăturarea lui din funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara.
Astfel, totul a început cu un dosar în care era acuzat că ar fi fost colaborator al securității, dar Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a emis o decizie care dovedea o realitate contrară.
Cu toate acestea, o asociație non-profit din județul Hunedoara a considerat că respectiva decizie nu este una satisfăcătoare, pornind o serie de atacuri concertate și acțiuni în instanță, prin care încerca să dovedească aceasta calitate de fost colaborator al securității.
Acțiunea a fost respinsă definitiv de către instanța de judecată, însă, tăvălugul a continuat, Agenția Națională de Integritate anunțând în mai 2012 că Mircea Ioan Moloț s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 26.09.2008-30.01.2009, pentru că a deținut simultan, funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara și funcția de președinte al Adunării Generale a Acționarilor, respectiv, reprezentant al unităților administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local, la societatea Drumuri și Poduri S.A Deva.
La scurt timp, tot Agenția Națională de Integritate a fost cea care a emis un nou raport, într-o nouă lucrare, prin care îl declara incompatibil pe fostul șef al Consiliului Județean Hunedoara, motivul fiind acela că a participat la deliberarea și adoptarea hotărârii Consiliului Județean Hunedoara privind aprobarea acordării unor finanțări nerambursabile unor asociații de tineret, cultură, cluburi sportive și unități de cult, semnând nota de fundamentare aferentă hotărârii emise.
Tot în aceeași notă, Agenția Națională de Integritate a stabilit că Mircea Ioan Moloț ar fi participat la adoptarea mai multor hotărâri ale Consiliului Județean Hunedoara, prin care s-a încheiat un acord de asociere între Consiliul Județean Hunedoara și Crucea Roșie Hunedoara, unde acesta a deținut calitatea de președinte, în perioada 5.03.2011-26.10.2012.
Desigur, trendul vremii a fost unul în care Agenția Națională de Integritate avea absolută dreptate în orice demers al său, iar instanțele de judecată, cu greu puteau fi convinse de contrariul lucrurilor.
Daca instanțele de contencios n-au înțeles exact sensul acelor de ceasornic, a venit ziua fatidică de 3 Decembrie 2014, care a întors acele ceasornicului. Au trecut 7 ani și jumătate de la acel moment și astăzi lecturez o ordonanță de clasare pentru toate acuzațiile interminabile de la acea vreme. Mă simt la fel de neputincioasă ca și atunci când țineam în mână ordonanța de reținere. Nu știu ce să fac cu ea. Nu știu, de data asta ca avocat, ce să-i spun clientului și prietenului meu. Nu înțeleg dreptatea pământeană așa, nu înțeleg de ce și cât de simplu se poate distruge viața unui om. Din păcate viața nu e reversibilă, că dacă ar fi, am avea, poate, timp să uităm și să iertăm. Totuși, înainte de toate îi mulțumesc Bunului Dumnezeu că a avut grijă de omul ăsta. Se spune că 7 ani sunt ani darnici și că aduc cu ei înțelepciunea divină.
Îl îmbrățișez pe prietenul meu drag și Îl rog ca de azi înainte să zâmbească larg lumii, așa încât lumea să înțeleagă cuvântul NEVINOVAT”.
Actualitate
Proiect important semnat de administrația din Vețel
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/coaj-Vetel.jpg)
Vești bune pentru locuitorii comunei Vețel. Reprezentanții administrației publice din această așezare rurală hunedoreană au semnat, de curând, un contract extrem de important pentru comunitatea locală.
Extinderea și reabilitarea rețelei de apă
Este vorba despre reabilitarea și extinderea rețelei de apă în satele de munte ale comunei, contractul fiind semnat săptămâna trecută. “La sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) din București, am semnat un contract extrem de important pentru comunitatea noastră! Este vorba despre finanțarea necesară pentru reabilitarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă în satele Muncelu Mic, Runcu Mic, Muncelu Mare și Boia Bârzii. Această investiție este pentru oamenii din comuna Vețel, pentru siguranța, sănătatea și confortul acestora. Știm cât de important este accesul la apă potabilă și ne asigurăm că fiecare gospodărie va avea condiții mai bune. Finanțarea este de 3.798.201,37 lei, iar valoarea totală a investiției este de 4.010.909,48 lei. Muncim pe toate planurile, suntem preocupați de toate problemele cu care se confruntă cetățenii comunei și ne dorim să comunicăm cât mai bine și transparent. Știm că fiecare sat contează, de aceea ne implicăm activ pentru a aduce îmbunătățiri în toate localitățile comunei noastre! Nu ne oprim aici! Lucrăm continuu pentru dezvoltarea comunei, pentru proiecte noi și pentru a aduce investiții care să îmbunătățească viața fiecărui locuitor. Le mulțumesc concetățenilor mei pentru sprijin, încredere și pentru că suntem împreună în acest drum al dezvoltării”, a transmis Gheorghe Capșa, primarul comunei hunedorene Vețel.
Pentru satele de munte
Finanțarea pentru acest proiect vine pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”, iar obiectivul este ca satele de munte ale comunei Vețel, respectiv Muncelu Mic, Runcu Mic, Muncelu Mare și Boia Bârzii să beneficieze de alimentare cu apă, dar și de stații de tratare a apei. Lungimea rețelei de distribuție este de 11.200 de metri, vor fi 548 de beneficiari direcți ai acestei investiții, fiind vorba despre numărul de locuitori ce vor fi deserviți, iar pe lângă rezervorul de înmagazinare existent va funcționa și noua stație de tratare a apei.
Pe șantierele din comună se lucrează cu folos
Și mai sunt și alte vești bune care vin de la Vețel, acestea fiind cele legate de lucrările de pe șantiere, care, ținând cont de condițiile meteo favorabile, sunt în plină desfășurare. „Am continuat vizitele de lucru pe șantierele din satul Mintia, unde se desfășoară mai multe investiții importante. Astfel, pe strada Izvorului se toarnă rigole noi carosabile, esențiale pentru un sistem de scurgere eficient. De asemenea, pe strada Mureșului am verificat calitatea reasfaltării, care a fost rectificată conform contractului, pentru a respecta standardele asumate. Se lucrează intens în comuna Vețel! Monitorizăm fiecare proiect, pentru ca lucrările să fie finalizate la timp și la calitate maximă. În paralel, activitatea zilnică din cadrul compartimentelor Primăriei continuă la fel de intens. De la gestionarea cererilor cetățenilor, eliberarea documentelor și avizelor, până la implementarea noilor proiecte, echipa noastră este implicată pentru ca administrația locală să funcționeze eficient și transparent”, a anunțat primarul comunei hunedorene Vețel, Gheorghe Capșa.
Cu finanțare tot pe „Saligny”
Și acest proiect, intitulat “Modernizare străzi și drumuri în localitatea Mintia, comuna Vețel, județul Hunedoara”, are finanțare asigurată tot prin PNI „Anhel Saligny”. Valoarea proiectului este de 14.233.952,13 lei și, în urma implementării acestuia, vor fi modernizate 7,756 km de străzi și drumuri echipate tehnico-edilitar din localitatea Mintia, lucrări necesare pentru ca circulația autovehiculelor și a pietonilor să se desfășoare în condiții optime.
Urmează și gazul
De asemenea, administrația publică locală din comuna hunedoreană Vețel mai are depus un proiect ce va fi finanțat tot prin PNI „Anghel Saligny”, valoarea acestuia fiind de 11.980.672,15 lei. Este vorba despre proiectul intitulat „Extindere rețele de distribuție și racorduri de gaze naturale în localitățile Vețel, Mintia, Leșnic, Herepeia, Bretelin și Căoi, comuna Vețel”. În prezent se elaborează documentația tehnică necesară, urmând, apoi, semnarea contractului de finanțare la MDLPA. Obiectivele proiectului sunt extinderea rețelelor de distribuție precum și creșterea numărului de racorduri de gaze naturale pentru localitățile Vețel, Mintia, Leșnic, Herepeia, Bretelin și Căoi.
Actualitate
Cursuri de perfecționare pentru antrenorii de fotbal
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2024/03/stadioane-1.jpg)
Școala Federală de Antrenori a organizat un curs de perfecționare pentru antrenorii deținători ai Licenței UEFA C din județul Hunedoara, la care au participat 20 de antrenori.
Cursul a avut o durată de cinci ore, primele trei fiind dedicate tematicii interactive pe următorii piloni: “Jucătorul”, “ Mediul”, „Meciul” și „Structura lecției de antrenament pentru juniori cu vârsta între 10 și 13 ani”. În ultimele două ore, participanții au realizat activități practice cu două grupe de copii de 10 ani, sub îndrumarea lectorului Marius Sîrbu. Aceste activități au vizat aplicarea lecției de antrenament, incluzând exerciții și metode specifice planificării antrenamentului sportiv la fotbal. Aceste sesiuni fac parte dintr-o nouă metodologie de formare a antrenorilor, cu accent pe dezvoltarea jucătorului, conform cerințelor pentru licențele UEFA. În data de 26 februarie, un alt grup de 20 de antrenori din județul Hunedoara va participa la o sesiune similară, scopul principal fiind îmbunătățirea calității fotbalului prin educarea continuă a antrenorilor.
Cursurile din județ sunt coordonate de Marius Sîrbu, coach educator al Școlii Federale de Antrenori.
Actualitate
Incendiu la un vagon al trenului IR 1823: Pasagerii evacuați în siguranță
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2021/10/subcetate-tren.jpg)
Un incendiu a izbucnit luni la prânz într-un vagon din compunerea trenului Interregio 1823, care circula între stațiile Măldăieni și Radomirești, obligând la evacuarea de urgență a pasagerilor, potrivit celor de la Clubferoviar.ro
Focul a fost observat în interiorul grupului sanitar al ultimului vagon, iar degajarea de fum a fost cauzată cel mai probabil de surse externe, neafectând instalațiile interne ale vagonului.
Deși pasagerii nu au fost în pericol, aceștia au fost redistribuiți rapid în celelalte vagoane de către personalul trenului, iar trenul a continuat călătoria în siguranță. Vagonul afectat a fost detașat din garnitura trenului, iar autoritățile au fost informate. Serviciul 112 a fost alertat și o echipă de intervenție a ajuns imediat la fața locului.
În urma incidentului, circulația pe firul I al Magistralei 100, pe secțiunea Mihăiești – Radomirești, a fost temporar blocată, iar trenurile care circulau pe această rută au fost redirecționate pe firul II. Trenul IR 1823, care plecase din stația București Nord cu o întârziere de 38 de minute, urma să ajungă la destinația finală, stația CF Deva, la ora 19:18.
Autoritățile feroviare au început o anchetă pentru a stabili cauzele exacte ale incendiului, în conformitate cu legislația în vigoare.
FOTO: ARHIVĂ
- Actualitatecu 3 zile in urma
Tragedie la Sibișel. Pieton decedat după ce a fost lovit de un autoturism
- Actualitatecu 2 zile in urma
Tânărul care a ucis un pieton pe DJ 705F a fost reținut. Se afla sub influența substanțelor psihoactive
- Actualitatecu 2 zile in urma
Actualizare| Mai mulți baloți de paie au ars în urma incendiului de la Sântămărie Orlea
- Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 17 – 21 februarie, în județul Hunedoara
- Actualitatecu 24 de ore in urma
ArcelorMittal Hunedoara și-a întrerupt temporar activitatea. Angații, în șomaj tehnic
- Actualitatecu 21 de ore in urma
Hunedoara: „Grădinile” de lângă blocuri – desființate
- Actualitatecu 17 ore in urma
Incendiu la un vagon al trenului IR 1823: Pasagerii evacuați în siguranță
- Actualitatecu 3 zile in urma
Petrila investește în siguranță: licitație pentru un sistem inteligent de management urban