Connect with us
Data: 20/01/2025
.

Actualitate

Elevi hunedoreni premiați la concursul național „Tinere condeie”

Publicat

pe

Recent s-a desfășurat tabăra naţională – concurs de creație literară „Tinere Condeie”, care s-a desfășurat în nordul țării, în județul Iași.

Din 1967

În localitatea ieșeană Muncel s-a desfășurat o nouă ediție a unui concurs de creație literară, destinat elevilor din cursul gimnazial și liceal. Aici au fost prezenţi 36 de elevi premiați din judeţele Bistrița-Năsăud, Sălaj, Hunedoara, Iași, Tulcea, Neamț, Argeș, Dolj, Buzău, Constanța, Suceava, Vaslui, Galați și capitală, criteriile de selecție a elevilor fiind conform Regulamentului concursului. Concursul „Tinere Condeie” a fost înființat în anul 1967, la inițiativa Ministerului Învățământului, ca o formă de evaluare și valorificare a talentului și a capacităților creatoare ale elevilor în domeniul literar și se adresează elevilor din clasele VII-VIII şi IX-XII. Obiectivele concursului sunt descoperirea și cultivarea talentului literar în rândul elevilor, valorificarea activității din cenaclurile și cercurile cu profil literar în care activează elevi, cunoașterea și promovarea la nivel național a potențialului de creativitate și valoare a tinerilor.

De la școli din Deva și Hunedoara

La ediţia din acest an a concursului, au primit titlul de „Laureat” patru elevi din judeţul nostru, fiind vorba despre de la Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva, îndrumate de prof. dr. Felicia Tripa, Rami Mihai Cristescu, de la Colegiul Economic „Emanoil Gojdu” Hunedoara, îndrumat de prof. Mariana Stoica, și Mihai Andrei Lazăr, de la Colegiul Național „Iancu de Hunedoara”, îndrumat de prof. Valeria Lazăr. În tabăra de creație au participat cele două eleve de le liceul din Deva. Activităţile desfăşurate în cadrul taberei au fost complexe şi diversificate, programul cuprinzând ateliere de scriere creativă, diferenţiate pe nivele gimnaziu şi liceu, transmisiune în direct la radioul public, atelierul de dezvoltare a spiritului analitic „Scriitorul şi criticul”, excursie literară organizată la Iași și Mircești și atelier de dezvoltare a spiritul creativ în domeniul proiectelor literare, editoriale, culturale, în general. Activităţile din județul Iași s-au finalizat cu realizarea unei reviste de literatură pentru copii intitulată sugestiv „Semnal Muncel”. Elevele hunedorene au participat activ la activităţile derulate, au legat prietenii cu elevi din alte judeţe. La finalul activităţilor, s-a organizat festivitatea de premiere. Elevii participanţi au primit Diploma de Laureat şi antologia „Tinere Condeie 2016”. Diplomele au fost înmânate de către preşedintele juriului naţional, scriitorul Petre Crăciun, delegatul oficial al Ministerului Educației.

Advertisement

O oportunitate pentru tineri

Cele mai bune creaţii literare ale Concursul național „Tinere condeie”, ediția 2017 vor fi vor fi selecționate de către juriul național şi incluse în antologia „Tinere Condeie” 2018. Conform dascălilor hunedoreni prezenți în județul Iași, participarea la Tabăra naţională de creație literară „Tinere Condeie” 2017 a reprezentat pentru elevi o oportunitate pentru valorificarea talentului literar şi pentru dezvoltarea spiritului critic, şi, nu în ultimul rând, a facilitat schimbul de experiență între viitorii tineri scriitori. Elevii laureați au avut ocazia să întâlnească la Iași trei personalități literare contemporane, Lucian Dan Teodorovici, scriitor, regizor și scenarist, director al Muzeului Național al Literaturii Române, Florin Lăzărescu, prozator, scenarist și publicist român și traducătorul Jan Cornelius. Această tabără naţională a fost, în egală măsură, una de creaţie şi recreaţie a pasionaţilor de literatură.

Prof. dr. Felicia Tripa – Colegiul Tehnic Energetic „Dragomir Hurmuzescu” Deva

 

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Vizita Ambasadorului Japoniei la Universitatea din Petroșani: Un pas important pentru colaborarea internațională

Publicat

pe

Redactat de

Universitatea din Petroșani a fost gazda unui eveniment deosebit astăzi, odată cu vizita delegației Ambasadei Japoniei în România, condusă de Excelența Sa domnul KATAE Takashi, Ambasadorul Japoniei. Rectorul instituției, Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Mihai, a întâmpinat delegația, iar discuțiile purtate au subliniat deschiderea spre consolidarea relațiilor internaționale și explorarea unor noi parteneriate academice.

În cadrul întâlnirii, au fost abordate oportunități de colaborare în domeniul schimburilor academice, dezvoltarea proiectelor de cercetare comune și promovarea înțelegerii culturale reciproce. Acest dialog promițător marchează un nou capitol în extinderea legăturilor dintre Universitatea din Petroșani și instituții academice din Japonia, oferind studenților și profesorilor șansa de a participa la inițiative care îmbogățesc procesul educațional.

„Suntem onorați de această vizită și de oportunitățile de cooperare care s-au conturat. Este un moment important pentru universitatea noastră, care demonstrează angajamentul de a dezvolta parteneriate internaționale solide”, a declarat rectorul Universității din Petroșani, Prof. Univ. Dr. Ing. Radu Sorin Mihai.

Această vizită reprezintă un pas semnificativ în extinderea orizonturilor educaționale și culturale pentru comunitatea academică din Valea Jiului, consolidând astfel rolul Universității din Petroșani ca un pol de excelență și colaborare internațională.

FOTO: FACEBOOK UNIVERSITATEA DIN PETROȘANI

Citeste mai mult ...

Actualitate

Oaspeți de iarnă pe cele patru lacuri de acumulare din Geoparcul UNESCO Țara Hațegului

Publicat

pe

Redactat de

Aproximativ 3.000 de păsări de apă iernează, în acest an, pe cele patru lacuri de acumulare din Geoparcul UNESCO Țara Hațegului, potrivit reprezentanților ariei protejate de interes național. Sunt prezente 18 specii – lebăda de vară, rața de pădure, rața pestriță, rața fluierătoare, rața mare, rața sulițar, rața mică, rața cu cap castaniu, rața moțată, rața sunătoare, ferăstrașul mare, lișița, corcodelul mic, corcodelul mare, pescărușul sur, cormoranul mare, stârcul cenușiu și egreta mare.

Cele mai numeroase exemplare sunt cele de lișiță și rață mare, fiecare cu peste o mie de exemplare, conform reprezentanților Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului. “Sunt și trei specii din care există câte un singur exemplar – rața de pădure, pescărușul și stârcul cenușiu. Din cele nouă exemplare de lebădă, șapte fac parte din aceeași familie formată din doi adulți și cinci pui care sunt la fel de mari ca părinții lor. Toate aceste informații au fost obținute în cadrul proiectului Recensământul Internațional al Păsărilor de Apă care se derulează în fiecare an în perioada 10 – 20 ianuarie și este coordonat de către Wetlands International, o organizație de conservare și restaurare a zonelor umede activă în întreaga lume. În România, datele recensământului sunt colectate de Grupul Milvus și Societatea Ornitologică Română. Pentru al șaselea an consecutiv, de numărarea păsărilor de apă din Geoparc s-a ocupat o echipă a Grupului Milvus, formată din biologul dr. Zoltán D. Szabó și voluntara Orsolya Máthé, însoțită în teren de colegul nostru Dan Horațiu Popa”, arată reprezentanții Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.

Amenajarea lacurilor de acumulare a început cu doar 50 de ani în urmă, dar păsările de apă migratoare care sosesc toamna din nordul continentului le-au descoperit și le folosesc pentru iernat. Prezența lor aici este cumva o compensație pentru faptul că atunci când au fost amenajate lacurile a fost distrusă o suprafață mare a habitatelor naturale din Țara Hațegului”, spune biologul dr. Zoltán D. Szabó, citat de către reprezentanții Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului.

Cele patru lacuri de acumulare de pe teritoriul Geoparcului – Ostrov, Păclișa, Sântămăria Orlea și Covragiu fac parte dintr-un complex de lucrări hidrotehnice în zona Râu Mare – Retezat și pe râul Strei. Amenajarea hidrotehnică a fost începută la jumătatea anilor ’70 și acum produce electricitate pentru sistemul energetic național și furnizează apă potabilă pentru jumătate din județul Hunedoara.

 

Advertisement

Sursa: Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO| Incendiu la Hunedoara. O casă a fost distrusă de flăcări

Publicat

pe

Redactat de

O casă din municipiul Hunedoara a fost distrusă de flăcări. Focul a mistuit încăperile și acoperișul locuinței. Pompierii au intevenit cu două autospeciale. De asemenea, la fața locului s-a aflat și un echipaj SMURD, după ce, inițial s-a anunțat că o persoană ar fi fost surprinsă în interior, informație care, din fericire, nu s-a confirmat.

Foto: ISU Hunedoara

“Astăzi, echipaje de intervenție ale Detașamentului de pompieri Hunedoara au avut misiunea de a stinge un incendiu care a cuprins încăperile și acoperișul unei case din oraș. Pentru că din faza de apel la 112 s-a anunțat că ar fi fost posibil ca o persoană să fie surprinsă în interior, pompierii s-au pregătit și pentru misiunea de căutare-salvare a posibilei victime. Din fericire informația nu s-a confirmat, la sosirea echipajelor proprietarul se afla în afara locuinței și nu a avut nevoie de îngrijiri medicale. Pentru localizarea și lichidarea incendiului s-a acționat cu două autospeciale de stingere, iar la fața locului s-a aflat și un echipaj SMURD. Flăcările au distrus interiorul casei și o mare parte din acoperiș”, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

Incendiul ar fi izbucnit de la un scurtcircuit produs din cauza unui cablu electric defect.

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate