Connect with us
Data: 18/12/2024
.

Actualitate

Elevii școlii din Bretea Română, încep anul școlar cu un laborator digital complet echipat

Publicat

pe

Școala Gimnazială Bretea Română este una dintre cele 10 școli câștigătoare ale concursului de selecție Digitaliada și a doua școală din județul Hunedoara care intră în programul Fundației Orange. Astfel, cei 69 de elevi de gimnaziu încep noul an școlar 2019-2020 cu un laborator digital complet echipat, cu materiale digitale educaționale pentru Matematică și Informatică și cu profesori instruiți pentru a utiliza metode digitale interactive la clasă, în procesul de predare-învățare.

Laboratorul digital al Școlii Gimnaziale Bretea Română a fost dotat cu 23 de tablete pentru ca fiecare elev să poată lucra individual în timpul orei, cu laptop pentru profesor și videoproiector pentru clasă. Împreună cu echipamentele, aceștia primesc un pachet complet de aplicații adaptate curriculei, materiale digitale, ghiduri de predare și planuri de lecții pentru a susține învățarea matematicii și TIC-ului cu ajutorul tehnologiilor digitale. Profesorii au participat în prealabil la sesiuni de formare, pentru a fi pregătiți să utilizeze metodele digitale la clasă.

„Felicitări școlii Bretea Română pentru câștigarea concursului. Elevii vor învăța în anii următori într-un laborator digital complet echipat, iar profesorii sunt instruiți prin program cum să utilizeze noile tehnologii la clasă. În județul Hunedoara avem deja în program și școala din Băcia, ai căror profesori sunt modele pentru colegii lor. Datorită programului Digitaliada al Fundației Orange, 5.500 de elevi din 50 de școli învață matematică și TIC cu metode digitale” – Amalia Fodor, director Fundația Orange.

„Consider educația digitală o parte esențială și firească a pregătirii noilor generații de elevi. Tinerii petrec zilnic timp în preajma gadget-urilor, timp ce poate fi canalizat spre maximizarea performanțelor școlare. Din această perspectivă, Digitaliada este o uriașă oportunitate pentru noi”, a declarat directorul școlii din Bretea Română, Alexandru Pârlițeanu, la aflarea veștii că școala se alătură comunității Digitaliada.

„Copiii nu pot fi ținuți departe de tehnologie și nici nu trebuie. Copiii noștri nu pot trăi în trecut sau doar în prezent, trebuie să trăiască privind spre viitor. Diferența pe care o facem prin acest proiect este că tableta nu mai este doar un instrument de joacă, este un instrument educațional”, afirmă directorul școlii din Băcia, Emanuela Luca.

Ce este Digitaliada?

Advertisement

Digitaliada este un program de educație digitală care își propune încurajarea folosirii tehnologiei pentru îmbunătățirea performanței școlare. Pentru a-i pregăti pe elevi pentru oportunitățile viitorului, Fundația Orange a investit, în cele patru ediții Digitaliada, 2 milioane euro.

Fundația Orange susține educația digitală la nivel național. Oricine este interesat de predarea și învățarea cu ajutorul tehnologiei digitale are la dispoziție în mod gratuit platforma online www.digitaliada.ro și, totodată, poate aplica la concursul de materiale digitale #Digitaliada, care încurajează dezvoltarea de materiale educaționale în limba română.

Părinții elevilor implicați în program consideră că această abordare modernă îi face pe elevi mai concentrați și mai interesați de școală și că o bună stăpânire a tehnologiei le crește acestora șansele de a avea un viitor mai bun. Adriana, elevă în clasa a VI-a: „Acum îmi place mult mai mult la școală și mi se pare mai distractiv. Pe lângă noțiunile teoretice pe care trebuie să le învățăm, acum totul este mult mai simplu și pot spune că matematica și informatica sunt materiile mele preferate”.

Advertisement

Actualitate

Proiectul de investiții „Centrala Electrică Mintia”, declarat de Guvern de importanță națională

Publicat

pe

Redactat de

Proiectul de investiții „Centrala Electrică Mintia” a fost declarat de importanță națională în domeniul energiei electrice, printr-o hotărâre de Guvern, aprobată în ședința de astăzi. 

Proiectul de investiții “Centrala Electrică Mintia” a fost declarat de importanță națională în urma dialogului purtat cu investitorul privat Mass Global Energy Rom. Centrala Mintia proiectată cu turbine cu gaz în ciclu combinat, echipată cu două turbine pe gaz, va avea o putere instalată de 1770 Megawați. Acest proiect de investiții va contribui la creșterea siguranței în alimentarea cu energie electrică, la asigurarea echilibrării sistemului energetic național și la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Costurile aferente construirii și punerii în funcțiune vor fi finanțate de societatea privată menționată Mass Global Energy Rom şi este într-un cuantum de 1,4 miliarde de euro. Alimentarea centralei va fi asigurată printr-o conducă nouă de transport gaze naturale, realizată de Transgaz și conectată la conducta BRUA, instalarea acestei conducte fiind estimată la peste 300 de milioane de lei”, a declarat, miercuri, la finalul ședinței de Guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.

 

Lucrările de construire a noii centrale electrice de la Mintia vor ocupa o suprafață de aproximativ 75.000 metri pătrați, producția estimată de dezvoltator fiind de circa 12.159 GWh/an. Investiția, estimată la 1,4 miliarde de euro, este programată să fie finalizată până în anul 2026.

Conform informațiilor puse la dispoziție de investitor, pentru construcția noii centrale electrice de la Mintia au fost demarate o serie de lucrări la acest obiectiv și au fost încheiate contracte pentru livrarea de echipamente energetice pentru realizarea unei centrale electrice cu turbine pe gaz în ciclu combinat. Până în prezent au sosit în amplasament, în luna mai, respectiv iulie 2024, cele două turbine Siemens 9000 HL, fiecare cu puterea unitară la generator de 575,019 MW, livrate de compania Siemens Energy din Germania. Coșurile de fum pentru cele 2 turbine, structurile de oțel pentru turbinele cu gaz, ventilatoarele pentru răcirea sistemului de evacuare a gazelor și alte echipamente si materiale necesare construcției centralei sunt deja în amplasament. Generatoarele electrice ale turbinelor cu gaz au fost importate din SUA – Charleston, urmând a ajunge în România”, se arată în Nota de fundamentare a hotărârii de Guvern.

Advertisement

Reamintim că, fosta Termocentrala Mintia, care era deținută de Complexul Energetic Hunedoara SA, a fost cumpărată, în 2022, prin licitație publică, de către Mass Global Energy Rom, parte a Mass Group Holding, un important producător global de energie. În data de 29 aprilie 2024 a fost emis, de către Agenția Națională pentru Protecția Mediului Hunedoara, Acordul de mediu în vederea construirii centralei electrice de la Mintia. De asemenea, pe 4 noiembrie 2024, a fost semnat între Mass Global Energy Rom SRL și C.N T.E.E. Transelectrica S.A., contractul de racordare la Sistemul Energetic Național.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Trei tinere s-au răsturnat cu ATV-ul pe un câmp, la poalele Retezatului

Publicat

pe

Redactat de

Trei tinere s-au răsturnat cu ATV-ul pe un câmp, pe raza localității Suseni, la poalele Retezatului. Una dintre fete a suferit o fractură la mâna dreaptă, fiind transportată la spital.

La fața locului au intervenit salvamontiștii din Punctul de Permanență al Bazei Județene Salvamont Râușor, din Masivul Retezat, pompieri și polițiști.

“Trei tinere s-au răsturnat cu ATV-ul pe un câmp din zona submontană a Retezatului, pe raza localității Suseni. Una dintre participante, în vârstă de 19 ani, a suferit o fractură la membrul superior drept. După acordarea primului ajutor, aceasta a fost predată serviciilor medicale de specialitate”, a informat, miercuri după-amiază, Salvamont Hunedoara.

Sursa foto: Salvamont Hunedoara
Citeste mai mult ...

Actualitate

Restaurantul McDonald’s din Hunedoara și-a deschis porțile

Publicat

pe

Redactat de

Restaurantul McDonald’s, din Hunedoara, și-a deschis, astăzi, porțile. Acesta este amplasat pe Bulevardul Traian, în parcarea complexului comercial Altex, aproape de giratoriul din dreptul magazinului Dedeman, fiind primul din municipiul de pe Cerna. 

Noul restaurant are un singur nivel, cu o suprafaţă a construcţiei de 400 metri pătrați, 98 de locuri la interior şi 96 de locuri pe terasă. De asemenea, dispune şi de o linie Drive-Thru, precum şi de o zonă dedicată Delivery, concepută pentru a eficientiza fluxul comenzilor și a reduce timpul de așteptare pentru livrări. În plus, unitatea pune la dispoziţie şi o stație de încărcare pentru mașinile electrice şi coșuri de colectare selectivă a deșeurilor.

La restaurantul McDonald’s din Hunedoara vor lucra între 60 şi 70 de angajaţi.

„În primul rând, venirea unui brand ca McDonald’s în municipiul nostru demonstrează, încă o dată, faptul că Hunedoara are potenţial de creştere. Ştim bine că astfel de francize îşi planifică foarte atent strategia, iar faptul că avem un municipiu care se bucură şi de foarte mulţi turişti de-a lungul anului a însemnat, cu siguranţă, un plus. Vorbim şi de alte locuri de muncă, de o investiţe majoră în zonă şi, fireşte, şi despre veniturile care vor ajunge către Primărie, prin impozitele pe venit, pe teren, pe clădire. Mă bucur că investiţia s-a conturat într-un timp atât de scurt şi sunt sigur că va fi pe placul hunedorenilor”, a spus primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.

 

Advertisement

Restaurantul McDonald’s din Hunedoara este deschis, zilnic, între 07:00 – 24:00 și non – stop pe linia de Drive-Thru.

Acesta este cel de-al 105-lea restaurant din portofoliul brandului McDondald’s, în România.

 

Sursa foto: Primăria Hunedoara
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate