Actualitate
Eveniment cultural de excepție în comuna Crișcior
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2023/12/WhatsApp-Image-2023-12-11-at-17.56.16_b56376e2.jpg)
Situată în legendara Țară a Moților, comuna Crișcior, cu o populație de circa 4.000 de locuitori, este una dintre localitățile rurale mari din județul Hunedoara. Comuna se întinde pe o suprafață mai mare de 40 de kilometri pătrați și are în componență localitatea de reședință Crișcior și satele aparținătoare Gurabarza, Valea Arsului și Zdrapți.
Spectacol de colinde și obiceiuri
În acest din urmă sat, la Zdrapți, adică, a avut loc un eveniment cultural de excepție. A fost vorba despre un concert de colinde, intitulat “Asta-i casa cea frumoasă”. Evenimentul a avut loc la căminul cultural din Zdrapți și a fost organizat de Primăria comunei Crișcior, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și al Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara. „Am petrecut o după-masă demnă de o mare sărbătoare ce se apropie, cea a Nașterii Domnului. A fost un spectacol de colinde și obiceiuri din a cărui distribuție au făcut parte îndrăgiți interpreți ai cântecului popular.
Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât, alături de aceștia, am putut să-i ascultăm și pe artiștii noștri locali, de care suntem foarte mândri. Mulțumim conducerii Consiliului Județean Hunedoara și a Centrului de Cultură și Artă al Județului Hunedoara pentru întregul sprijin. Celor de la Consilul Județean le mulțumesc și pentru acordarea de sume din fondul de rezervă pentru a putea încheia anul cu bine din punct de vedere financiar, întrucât de la rectificarea bugetară făcută de Guvern nu am primit nimic. După un an cu multe suișuri și coborâșuri, greutăți și provocări care mai de care, a venit timpul să încununăm rezultatele bune și să celebrăm împreună creștinescul praznic. Să ne țină Dumnezeu sănătoși și să ne dea putere să facem cel puțin la fel de multe și la anul”, a declarat Ovidiu Ile Furdui, primarul comunei hunedorene Crișcior.
Grupuri locale și interpreți cunoscuți
Spectacolul, prezentat de colega noastră Ioana Popescu, s-a desfășurat în fața unui numeros public și a debutat cu o frumoasă surpriză, evenimentul de la Zdrapți ffind deschis de un grup de copii și de artiști locali. În aplauzele generoase ale publicului, au evoluat grupul de copii „Mugurelul”, condus de profesorul Ioana Macsim și aflat la început de drum, și corul „Vestitorii”, cu o experiență artistică de șapte ani și coordonat de Daniel Constantin Benea, acesta fiind format din corurile reunite ale Sfîntul Nicolae Brad 3 și Liceului Tehnologic „Crișan” din Crișcior.
Apoi pe scenă au urcat nume cunoscute ale folclorului, fiind vorba despre Mariana Anghel, Ciprian Roman, Cristian Fodor, Bogdan Toma, Ovidiu Homorodean, Mariana Suciu, Violeta Deminescu – Jurca, Alina Tărnăuceanu, cu participarea extraordinară a a Ansamblului Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean”, în coregrafia lui Cătălin Bălan și sub bagheta dirijorială a profesorului George Cîlțea.
Sprijin pentru cultură
Ca mai toate localitățile din Țara Moților, și Crișciorul a fost un important centru minier, activitate care, acum, din păcate, ține de istorie. Mineritul a făcut ca unele zone centrale ale comunei să arate ca la oraș, iar modernizarea acestei așezări continuă. De asemenea, administrația din Crișcior sprijină cultura și instituțiile în care se desfășoară astfel de activități. “În această toamnă am finalizat lucrările de modernizare la dispensarul medical uman, precum și la Primăriei, la Casa Căsătoriilor și la platoul din fața acestor instituții, care va putea găzdui eveneminte în aer liber. Sediul modernizat al Casei Căsătoriilor a fost inaugurat cu o festivitate de premiere a cuplurilor din comună care au împlinit 50 de ani de căsătorie, iar pe platoul din fața primăriei s-au desfășurat deja evenimente, fiind vorba despre „Târgul de toamnă” și spectacolul „Jocuri și obiceiuri din bătrâni”, evenimente extrem de apreciate de locuitorii comunei Crișcior, dar nu numai. Mai doresc să reamintesc că recent am semnat un contract pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), care privește eficientizarea energetică a căminului cultural din Crișcior, instalarea de camere de supraveghere video și montarea de mobilier urban inteligent, cu stații de încărcare pentru dispozitive electronice, acesta având o valoare de aproximativ 2,5 milioane de euro. La acest edificiu, la care lucrările au început deja, mai avem încă un proiect, de această dat prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) din care facem parte, care prevede recompartimentarea și reabilitarea interioară, noi intenționând să amenajăm, într-unul dintre noile spații, și o sală de fitness”, a mai spus primarul din Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui. ”
Locuri ce merită a fi văzute
Pe razqa comunei Crișcior sunt mai multe obiective care merită a fi văzute. Astfel, aici funcționează schitul „Sfânta Treime”, pe raza satului Gurabarza. De asemenea, pot fi vizitate și două biserici cu o vechime apreciabilă, fiind vorba despre cea de zid, din Crișcior, ctitorită în secolul al XIV-lea, și cea de lemn de la Zdrapți, ridicată în 1852. De asemenea, în Crișcior mai există un momument al eroilor, dar și un muzeu al satului, care dezvăluie multe dintre tradițiile zărăndene. Despre Crișcior mai este demn de semnalat că este una dintre puținele comune, nu doar din județul Hunedoara, ci chiar din întreaga țară, în care funcționează un liceu, unitatea de învățământ fiind într-un amplu proces de modernizare. Un alt aspect inedit este că, în comuna Crișcior a fost finalizată, în această toamnă, o modernă sală de sport.
Actualitate
Proiect important semnat de administrația din Vețel
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/coaj-Vetel.jpg)
Vești bune pentru locuitorii comunei Vețel. Reprezentanții administrației publice din această așezare rurală hunedoreană au semnat, de curând, un contract extrem de important pentru comunitatea locală.
Extinderea și reabilitarea rețelei de apă
Este vorba despre reabilitarea și extinderea rețelei de apă în satele de munte ale comunei, contractul fiind semnat săptămâna trecută. “La sediul Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) din București, am semnat un contract extrem de important pentru comunitatea noastră! Este vorba despre finanțarea necesară pentru reabilitarea și extinderea sistemului de alimentare cu apă în satele Muncelu Mic, Runcu Mic, Muncelu Mare și Boia Bârzii. Această investiție este pentru oamenii din comuna Vețel, pentru siguranța, sănătatea și confortul acestora. Știm cât de important este accesul la apă potabilă și ne asigurăm că fiecare gospodărie va avea condiții mai bune. Finanțarea este de 3.798.201,37 lei, iar valoarea totală a investiției este de 4.010.909,48 lei. Muncim pe toate planurile, suntem preocupați de toate problemele cu care se confruntă cetățenii comunei și ne dorim să comunicăm cât mai bine și transparent. Știm că fiecare sat contează, de aceea ne implicăm activ pentru a aduce îmbunătățiri în toate localitățile comunei noastre! Nu ne oprim aici! Lucrăm continuu pentru dezvoltarea comunei, pentru proiecte noi și pentru a aduce investiții care să îmbunătățească viața fiecărui locuitor. Le mulțumesc concetățenilor mei pentru sprijin, încredere și pentru că suntem împreună în acest drum al dezvoltării”, a transmis Gheorghe Capșa, primarul comunei hunedorene Vețel.
Pentru satele de munte
Finanțarea pentru acest proiect vine pe Programul Național de Investiții (PNI) „Anghel Saligny”, iar obiectivul este ca satele de munte ale comunei Vețel, respectiv Muncelu Mic, Runcu Mic, Muncelu Mare și Boia Bârzii să beneficieze de alimentare cu apă, dar și de stații de tratare a apei. Lungimea rețelei de distribuție este de 11.200 de metri, vor fi 548 de beneficiari direcți ai acestei investiții, fiind vorba despre numărul de locuitori ce vor fi deserviți, iar pe lângă rezervorul de înmagazinare existent va funcționa și noua stație de tratare a apei.
Pe șantierele din comună se lucrează cu folos
Și mai sunt și alte vești bune care vin de la Vețel, acestea fiind cele legate de lucrările de pe șantiere, care, ținând cont de condițiile meteo favorabile, sunt în plină desfășurare. „Am continuat vizitele de lucru pe șantierele din satul Mintia, unde se desfășoară mai multe investiții importante. Astfel, pe strada Izvorului se toarnă rigole noi carosabile, esențiale pentru un sistem de scurgere eficient. De asemenea, pe strada Mureșului am verificat calitatea reasfaltării, care a fost rectificată conform contractului, pentru a respecta standardele asumate. Se lucrează intens în comuna Vețel! Monitorizăm fiecare proiect, pentru ca lucrările să fie finalizate la timp și la calitate maximă. În paralel, activitatea zilnică din cadrul compartimentelor Primăriei continuă la fel de intens. De la gestionarea cererilor cetățenilor, eliberarea documentelor și avizelor, până la implementarea noilor proiecte, echipa noastră este implicată pentru ca administrația locală să funcționeze eficient și transparent”, a anunțat primarul comunei hunedorene Vețel, Gheorghe Capșa.
Cu finanțare tot pe „Saligny”
Și acest proiect, intitulat “Modernizare străzi și drumuri în localitatea Mintia, comuna Vețel, județul Hunedoara”, are finanțare asigurată tot prin PNI „Anhel Saligny”. Valoarea proiectului este de 14.233.952,13 lei și, în urma implementării acestuia, vor fi modernizate 7,756 km de străzi și drumuri echipate tehnico-edilitar din localitatea Mintia, lucrări necesare pentru ca circulația autovehiculelor și a pietonilor să se desfășoare în condiții optime.
Urmează și gazul
De asemenea, administrația publică locală din comuna hunedoreană Vețel mai are depus un proiect ce va fi finanțat tot prin PNI „Anghel Saligny”, valoarea acestuia fiind de 11.980.672,15 lei. Este vorba despre proiectul intitulat „Extindere rețele de distribuție și racorduri de gaze naturale în localitățile Vețel, Mintia, Leșnic, Herepeia, Bretelin și Căoi, comuna Vețel”. În prezent se elaborează documentația tehnică necesară, urmând, apoi, semnarea contractului de finanțare la MDLPA. Obiectivele proiectului sunt extinderea rețelelor de distribuție precum și creșterea numărului de racorduri de gaze naturale pentru localitățile Vețel, Mintia, Leșnic, Herepeia, Bretelin și Căoi.
Actualitate
Cursuri de perfecționare pentru antrenorii de fotbal
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2024/03/stadioane-1.jpg)
Școala Federală de Antrenori a organizat un curs de perfecționare pentru antrenorii deținători ai Licenței UEFA C din județul Hunedoara, la care au participat 20 de antrenori.
Cursul a avut o durată de cinci ore, primele trei fiind dedicate tematicii interactive pe următorii piloni: “Jucătorul”, “ Mediul”, „Meciul” și „Structura lecției de antrenament pentru juniori cu vârsta între 10 și 13 ani”. În ultimele două ore, participanții au realizat activități practice cu două grupe de copii de 10 ani, sub îndrumarea lectorului Marius Sîrbu. Aceste activități au vizat aplicarea lecției de antrenament, incluzând exerciții și metode specifice planificării antrenamentului sportiv la fotbal. Aceste sesiuni fac parte dintr-o nouă metodologie de formare a antrenorilor, cu accent pe dezvoltarea jucătorului, conform cerințelor pentru licențele UEFA. În data de 26 februarie, un alt grup de 20 de antrenori din județul Hunedoara va participa la o sesiune similară, scopul principal fiind îmbunătățirea calității fotbalului prin educarea continuă a antrenorilor.
Cursurile din județ sunt coordonate de Marius Sîrbu, coach educator al Școlii Federale de Antrenori.
Actualitate
Incendiu la un vagon al trenului IR 1823: Pasagerii evacuați în siguranță
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2021/10/subcetate-tren.jpg)
Un incendiu a izbucnit luni la prânz într-un vagon din compunerea trenului Interregio 1823, care circula între stațiile Măldăieni și Radomirești, obligând la evacuarea de urgență a pasagerilor, potrivit celor de la Clubferoviar.ro
Focul a fost observat în interiorul grupului sanitar al ultimului vagon, iar degajarea de fum a fost cauzată cel mai probabil de surse externe, neafectând instalațiile interne ale vagonului.
Deși pasagerii nu au fost în pericol, aceștia au fost redistribuiți rapid în celelalte vagoane de către personalul trenului, iar trenul a continuat călătoria în siguranță. Vagonul afectat a fost detașat din garnitura trenului, iar autoritățile au fost informate. Serviciul 112 a fost alertat și o echipă de intervenție a ajuns imediat la fața locului.
În urma incidentului, circulația pe firul I al Magistralei 100, pe secțiunea Mihăiești – Radomirești, a fost temporar blocată, iar trenurile care circulau pe această rută au fost redirecționate pe firul II. Trenul IR 1823, care plecase din stația București Nord cu o întârziere de 38 de minute, urma să ajungă la destinația finală, stația CF Deva, la ora 19:18.
Autoritățile feroviare au început o anchetă pentru a stabili cauzele exacte ale incendiului, în conformitate cu legislația în vigoare.
FOTO: ARHIVĂ
- Actualitatecu 3 zile in urma
Tragedie la Sibișel. Pieton decedat după ce a fost lovit de un autoturism
- Actualitatecu 2 zile in urma
Tânărul care a ucis un pieton pe DJ 705F a fost reținut. Se afla sub influența substanțelor psihoactive
- Actualitatecu o zi in urma
Actualizare| Mai mulți baloți de paie au ars în urma incendiului de la Sântămărie Orlea
- Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 17 – 21 februarie, în județul Hunedoara
- Actualitatecu 21 de ore in urma
ArcelorMittal Hunedoara și-a întrerupt temporar activitatea. Angații, în șomaj tehnic
- Actualitatecu 14 ore in urma
Incendiu la un vagon al trenului IR 1823: Pasagerii evacuați în siguranță
- Actualitatecu 18 ore in urma
Hunedoara: „Grădinile” de lângă blocuri – desființate
- Actualitatecu 3 zile in urma
Petrila investește în siguranță: licitație pentru un sistem inteligent de management urban