Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a efectuat, astăzi, o vizită de lucru la fosta termocentrală de la Mintia, la Mass Global Energy Rom, pentru a discuta cu reprezentanții acestei companii despre evoluția investiției ce vizează construcția noii centrale pe gaz, care are termen de finalizare anul 2026.
Sursa foto: Instituția Prefectului – Județul Hunedoara
Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara, a declarat că „lucrurile merg într-o direcție bună” și că acest proiect „oferă stabilitate sectorului energetic românesc”.
„Țin în permanență legătura cu proprietarii acestei mari investiții, pe care îi felicit că lucrurile merg intr-o direcție bună! Proiectul acesta oferă stabilitate sectorului energetic românesc și suntem în permanentă legătură cu Ministerul Energiei pentru ca totul să decurgă foarte bine. Mă bucur că lucrează cu firme românești și cu cetățeni români! Este un plus pentru comunitatea hunedoreană! Mi-am dorit foarte mult să discutăm despre graficul pentru implementarea investițiilor și am primit garanții că obiectivele de investiție se vor finaliza până în anul 2026. Un aspect deosebit de important pentru care militez este obținerea avizelor, într-un timp cât mai scurt. Constat că instituțiile publice trebuie să fie și mai operative, mai ales când vine vorba despre a da o mână de ajutor celor care investesc în județul nostru, iar pe această cale, fac un apel către conducătorii serviciilor publice deconcentrate să fie cât mai aplecate asupra nevoilor mediului privat de afaceri! În calitate de prefect, voi depune toate diligențele necesare pentru a accelera ritmul procedurilor de avizare”, a declarat Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.
Centrala termoelectrică Mintia a fost cumpărată cu 91 milioane EUR de Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, în cadrul unei licitației publice. Cumpărătorul, Mass Global Energy Rom, are obligația ca până la 31 decembrie 2026 să finalizeze investiția de realizare a unei capacități energetice noi cu o putere instalată de minimum 1.290 MWH, din care minimum 800 MWH în bandă pe gaz și energie regenerabilă. Unitatea va funcționa pe gaz natural li va cuprinde două turbine cu gaz SGT5-9000HL, o turbină cu abur SST5-5000 și trei generatoare SGen5-3000W de la SIEMENS. Totodată, componentele centralei vor fi pregătite pentru trecerea către noile tehnologii de producere a energiei, bazate pe hidrogen.
Construcția noii centrale va dura 38 de luni, aceasta urmând a fi pusă în funcțiune în vara anului 2026. Investiția va crea aproximativ 700 de locuri de muncă.
