Actualitate
Fermierii hunedoreni pot „rata” subvenţiile APIA pentru păşuni
Vid legislativ
Autorităţile nu ştiu cum să pună în aplicare actul normativ care le dă dreptul agricultorilor să primească ajutor de la stat
În lipsa normelor de aplicare a Legii 214/2011 care vizează acordarea subvenţilor pentru suprafeţele de păşuni permanente, atât administraţiile publice locale care deţin astfel de terenuri, cât şi fermierii riscă să nu poată intra în posesia subvenţilor acordate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA).
Paradoxal, în timp ce fermierii aşteaptă o soluţie, aproximativ 5,5 milioane de euro ce urmează să fie acordate judeţului Hunedoara în 2013, riscă să devină o amintire.
Peste 20.000 de hectare de păşuni, în judeţ
Problemele întâmpinate de autorităţile publice locale şi fermieri cu privire la subvenţiile ce se acordă pentru suprafeţele păşuni permanente au ajuns temă de discuţie în Prefectura Hunedoara. În lipsa normelor de aplicare ale legii care reglementează acordarea subvenţiilor pentru păşuni, ce trebuiau emise în termen de 90 de zile, dar nu există nici până în prezent, fermierii care beneficiază de acest sprijin financiar aşteaptă o soluţie de la Prefectura Hunedoara. Fără aceste norme de aplicare a legii, unităţile administrativ teritoriale se confruntă cu dificultăti în ceea ce prive;te cadrul legislativ, fapt care ar fi pune fermierii în situa?ia de a nu se încadra în termen pentru depunerea documentaţiei privind subvenţiile pentru terenuri pe 2014. Prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu spune că a identificat o soluţie legală pentru rezolvarea acestei situaţii şi a prezentat-o autorităţilor locale ca variantă de lucru. “În baza Legii nr. 215/2001 privind adminstraţia publică localăşi a Ordinului ministrului Agriculturii şi Dezvoltării rurale nr. 31/2013, se poate folosi ca şi variantă de lucru închirierea de către consiliile locale a păşunilor permanente aflate în domeniul privat al autorităţilor locale”, a declarat prefectul.
La nivelul judeţului Hunedoara au fost declarate 20.000 de hectare ca fiind păşuni permanente aparţinând domeniului privat al unităţilor admnistrativ teritoriale, iar pentru subvenţionarea acestor suprafeţe pentru anul 2013 a fost alocată suma de 5,5 milioane de euro.
Actualitate
Minor reținut pentru furt calificat dintr-o spălătorie auto din Deva
Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Deva au identificat și reținut un minor de 16 ani din Deva, bănuit de comiterea unei infracțiuni de furt calificat. Cercetările au fost demarate în urma unei sesizări primite pe 25 noiembrie 2024, din partea administratorului unei spălătorii auto din municipiu.
Potrivit sesizării, în jurul orei 22:00, tânărul ar fi pătruns prin efracție în camera tehnică a unei spălătorii auto de tip self-wash, de unde ar fi sustras o sumă de bani provenind din încasările automatului spălătoriei. Prejudiciul estimat în urma furtului este de peste 3.050 de lei.
Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru furt calificat, iar cercetările rapide au condus la identificarea minorului ca principal suspect. Pe 26 noiembrie 2024, polițiștii au reținut minorul pentru 24 de ore, iar acesta urmează să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva pentru a se dispune măsurile legale.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Vandalism la cetatea Piatra Roșie: Pietre din drumurile antice distruse de persoane necunoscute
Pe 9 noiembrie 2024, polițiștii din județul Hunedoara au fost sesizați de un reprezentant al Direcției Județene pentru Cultură cu privire la un act de vandalism comis în apropierea cetății Piatra Roșie, un monument istoric înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Potrivit sesizării, un cetățean a semnalat faptul că patru pietre care făceau parte din structura drumului antic au fost dislocate din sol și aruncate în apropierea cetății.
Cercetările efectuate la fața locului au stabilit că, în perioada 3-4 noiembrie 2024, persoane necunoscute ar fi distrus patru piese din calcar de diferite dimensiuni, componente ale drumului antic ce străbate incinta doi a cetății Piatra Roșie. Aceste pietre au fost aruncate în proximitatea drumului de acces, afectând astfel un element valoros al patrimoniului cultural.
Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara au întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de distrugere și continuă cercetările pentru identificarea persoanelor responsabile. Autoritățile sunt hotărâte să ia măsurile legale corespunzătoare pentru protejarea patrimoniului istoric și pentru prevenirea unor astfel de acte de vandalism în viitor.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Polițiștii din Hunedoara, parteneri activi în protejarea animalelor: Peste 100 de câini salvați în 2024
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Ilie Bolojan noul președinte PNL (PE)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Călin Georgescu, preferatul hunedorenilor în primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Alegeri prezidențiale – Turul 1. Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat în județul Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
Controale în patru comune din județ. Amenzi și lemn confiscat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Tânăr de 19 ani, din Hunedoara, reținut. Ar fi condus fără permis o mașină furată și a fugit de polițiști
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Rezultate exit -poll – Alegeri prezidențiale, Turul I. Luptă strânsă pentru locul al doilea în finala prezidențială
-
Actualitatecu o zi in urma
Incendiu la acoperișul unei case din satul Romoșel