
El a solicitat încetarea contractului de muncă, cerere care i-a fost acceptată, ieri dimineaţă, de conducerea muzeului din Deva
Custodele Secţiei Muzeale Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Florin Sorin Delinescu, care a fost arestat preventiv, în urmă cu două zile, pentru tranzacţionare ilegală de monede antice, şi-a înaintat demisia din funcţia pe care o deţinea.
Acesta a cerut, ieri dimineaţă, încetarea contractului de muncă, iar conducerea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva, de care aparţine filiala de la Sarmizegetusa, a fost de acord cu solicitarea sa. „Cererea a fost depusă la registratura instituţiei. Aceasta a fost înregistrată în data de 22 mai şi conducerea MCDR a fost de acord cu încetarea contractului individual de muncă, conform legislaţiei în vigoare”, se arată într-un comunicat de presă emis, în cursul zilei de ieri, de muzeul devean.
În acelaşi comunicat se mai precizează că muzeul din Deva „se delimitează de evenimentele în care a fost implicat în ultimele zile Florin Delinescu şi aşteaptă rezultatele anchetei iniţiate de instanţele care instrumentează acest caz”.
Angajat de 19 ani
Florin Delinescu lucra în cadrul muzeului din anul 1994. Acesta a ocupat funcţia de custode -gestionar al Secţiei Muzeale Ulpia Traiana Sarmizegetusa până ieri când şi-a dat demisia din acest post pe care îl deţinea. El a fost arestat preventiv marţi, pe o perioadă de 29 de zile, fiind acuzat de procurori că, împreună cu o altă persoană, pe nume Ioan Varga (arestat şi el în acest caz), ar fi tranzacţionat ilegal cinci monede din aur, de tip Lysimach, şi alte 22, de tip denari romani, cu suma de 3.550 de euro, respectiv 1.000 de euro.
Procurorii au spus că cei doi ar fi încercat să vândă ilegal cele cinci monede din aur utilizând o schemă de spălare a artefactelor în vederea ascunderii originii infracţionale ale acestora. În timpul percheziţiei, de la locuinţa unuia dintre cei doi, organele de poliţie judiciară au ridicat un lot de trei monede de aur, tip Lysimach, un inel medieval şi 77 de monede antice din argint. Conform raportului de expertiză numismatică efectuat în cauză, „cei 3 stateri de tip pseudo – Lysimach emişi de Tomis şi Callatis”, ridicaţi cu ocazia percheziţiei sunt emişi cu aceleaşi ştanţe de avers – revers ca şi piesele recuperate şi fac parte din tezaurele sustrase de la Sarmizegetusa Regia, parţial recuperate.