Actualitate
Fonduri generoase pentru dezvoltarea comunei Pui alocate de guvernul liberal

Vicepreședinte al Partidului Național Liberal Hunedoara, primarul comunei Pui, Victor Stoica, a beneficiat de alocații financiare importante și de susținere majoră din partea Guvernului liberal.
Fie că vorbim despre refacerea și modernizarea infrastructurii, ori investiții în educație, fondurile necesare au venit pe toate axele de finanțare, suplimentând bugetul local care este total insuficient.
Vorbim despre PNRR, Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, PNDL I și II sau sume alocate prin Compania Națională de Investiții ori din Fondul de Rezervă Bugetară, programe prin care s-au alocat fonduri generoase pentru implementarea proiectelor menite să ducă la dezvoltarea sustenabilă a acestei comune și condiții mai bune de trai pentru localnici.
De exemplu, elevii din comuna Pui au șansa de a învăța într-o școală modernă, dotată cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale de ultimă generație grație finanțării acordate anul acesta prin Planul Național de Redresare și reziliență, derulat prin Ministerul Educației, condus de Ligia Deca (PNL). Și pentru preșcolari a fost aprobat proiectul privind construirea unui grădinițe moderne, finanțate tot prin PNRR.
De asemenea, tot pe PNRR se reușește modernizarea a 12 km de drumuri comunale din Pui. Conform primarului Victor Stoica, obiectivul investițional vizează toate străzile din satul Ponor, drumul comunal care face legătura între DN66 și Ohaba Ponor, o parte din străzile din centrul de comună, dar și din satele Râu Bărbat, Hobița și Rușor. Iar sta după ce, anul trecut, s-a reușit asfaltarea unor drumuri comunale prin PNDL II, așa cum s-a întâmplat și cu DC 71 Hobița – Uric.
Infrastructura rutieră a beneficiat de fonduri importante și prin PNI ”Anghel Saligny”, derulat prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, aflat de asemenea în portofoliul PNL. Să nu uităm că, prin acest program, Primăria Pui a obținut finanțare pentru proiectul de modernizare a drumului din centrul satului principal, din satul Râu Bărbat dar și din satul Hobița, lucrările fiind estimate la valoarea de 4.493.848 de lei. Totodată, s-a finanțat și modernizarea DC65 şi a uliţelor din satul Ponor, totul ajungând la suma de 9.006.151 de lei.
Chiar primarul Stoica menționa la acea dată că sunt investiții care ajută mult localitatea în procesul de dezvoltare locală, infrastructura necesitând alocări care depășesc posibilitățile anuale ale bugetului propriu.
Alocații consistente au venit și din Fondul de Rezervă Bugetară – aproape 4 milioane de lei în total, pentru problemele punctuale din unitatea administrativ – teritorială, dar și și prin Compania Națională de Investiții – construirea și dotarea unui așezământ cultural, proiect aflat în derulare.
Iar acestea sunt doar câteva exemple, sprijinul fiind acordat în totalitate și necondiționat inclusiv din partea parlamentarilor PNL de Hunedoara, care au dus mai departe problemele ridicate de edilii din această comună hunedoreană.
Actualitate
Povestea Iepurașului de Paște – simbolul care aduce bucurie și speranță

Cu fiecare primăvară, sărbătoarea Paștelui aduce în casele oamenilor nu doar ouă roșii și cozonaci, ci și imaginea unui personaj îndrăgit mai ales de cei mici: iepurașul de Paște. Devenit simbol universal al reînnoirii și fertilității, iepurașul are o poveste care s-a conturat de-a lungul secolelor, purtând cu sine tradiții, legende și semnificații culturale profunde.
Originea iepurașului de Paște este atribuită în mare parte culturii germane. Primele mențiuni apar în secolul al XVII-lea, când în anumite regiuni ale Germaniei se vorbea despre un „Osterhase”, un iepure magic care aducea ouă colorate copiilor cuminți, ascunzându-le prin grădină sau în casă. Imigranții germani au dus această tradiție în America de Nord, unde s-a transformat treptat într-un fenomen comercial și cultural răspândit pe tot globul.
În mitologia populară, iepurele simbolizează fertilitatea, viața nouă și primăvara – toate elemente asociate cu sărbătoarea Învierii Domnului. Deși nu are legături biblice directe, iepurașul a fost adoptat de comunitățile creștine ca un simbol complementar al bucuriei pascale.
În prezent, iepurașul de Paște este nelipsit din tradițiile de primăvară. El apare sub formă de jucării, decorațiuni, figurine din ciocolată sau mesager al cadourilor ascunse în grădini. În unele familii, copiii participă la adevărate „vânători de ouă”, într-un joc vesel și plin de emoție, organizat în dimineața de Paște.
Dincolo de aspectul ludic, povestea iepurașului de Paște rămâne o invitație la bucurie, speranță și renaștere – valori esențiale ale acestei sărbători. Într-o lume agitată, el aduce o clipă de magie și copilărie, o punte între generații și o ocazie de a celebra împreună primăvara sufletului.
FOTO: FREEPIK.COM
Actualitate
FOTO: Accident pe A1. Un autoturism a intrat în parapet

Un accident rutier, soldat cu două persoane rănite, s-a produs, în această seară, pe Autostrada A1, pe teritoriul județului Alba, dar în zona de intervenție a Detașamentului Orăștie.
Pentru gestionarea situației de urgență creată în urma accidentului, la fața locului au acționat: un echipaj de intervenție și unul SMURD din cadrul Detașamentului Orăștie, un echipaj medical al Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara, dar și un echipaj de pompieri din Sebeș, județul Alba.
La locul producerii evenimentului rutier, echipajele au constatat că un autoturism, în care se aflau 2 persoane, a intrat în coliziune cu parapetul care desparte cele două sensuri de mers.
În autovehiculul implicat în accident se aflau 2 persoane, ambii fiind găsiți în afara autoturismului, conștienți și cooperanți.
Pentru ambii ocupanți ai autovehiculului a fost necesară acordarea primului ajutor medical, ulterior aceștia au refuzat transportul la o unitate spitalicească.
Circulația auto pe autostrada A1 a fost restricționată, circulându-se doar pe banda de urgență a sensului de mers Orăștie-Sebeș. Totodată, pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, dar și curățarea carosabilului.
FOTO: ISU Hunedoara
Actualitate
FOTO: Accident pe DN 66, în municipiul Petroșani

Două persoane au fost rănite în urma unui accident rutier care s-a produs, în această seară, în Petroșani, în cartierul „Aeroport”, pe Drumul Național 66,
La evenimentul rutier, care s-a produs în urma coliziunii dintre două autoturisme, pompierii Detașamentului Petroșani au acționat de urgență cu un echipaj de intervenție și cu unul medical SMURD.
În urma impactului, o femeie și un bărbat, conducătorii auto ai celor două autovehicule în care nu se mai aflau alți pasageri, au avut nevoie de primul ajutor medical de urgență.
Ulterior, ambele persoane rănite au fost transportate de către ambulanțele SMURD și SAJ, la Unitatea de Primiri Urgențe a spitalului din Petroșani.
După transportul celor doi conducători auto la unitatea medicală, pompierii petroșeneni au asigurat măsurile PSI care se impun în astfel de situații și au acționat și pentru curățarea carosabilului pe suprafața căruia, în urma coliziunii, s-au scurs lichide inflamabile.
FOTO: ISU HUNEDOARA
- Actualitatecu o zi in urma
Sâmbăta Mare, ziua primirii Sfintelor Paști – tradiții, semnificații și gesturi de credință
- Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat din Hunedoara, reținut pentru loviri sau alte violențe, tâlhărie calificată și lipsire de libertate în mod ilegal
- Actualitatecu 2 zile in urma
Trei persoane rănite, în urma unui accident produs la ieșirea din sensul giratoriu din Sântuhalm spre Hunedoara
- Actualitatecu o zi in urma
„Razie de amploare la Deva: zeci de sancțiuni, 358 de persoane legitimate și sprijin canin în căutarea persoanelor ascunse
- Actualitatecu 3 zile in urma
Ședință extraordinară a CJSU Hunedoara: Măsuri urgente pentru siguranța Barajului Valea de Pești
- Actualitatecu 23 de ore in urma
FOTO: Accident mortal pe DN76, pe raza comunei Șoimuș
- Actualitatecu 2 zile in urma
Avem fotbal și în weekend-ul de Paște
- Actualitatecu 2 zile in urma
L-ați văzut? Un bărbat de 69 de ani, din Călan, dat dispărut