Actualitate
FOTO| Afterschool ca la oraș, la Ilia. Copiii din comună fac teme și activități într-un centru educațional modern
În comuna Ilia funcționează, de mai mulți ani, un centru afterschool modern, în cadrul căruia copiii care-l frecventează, după orele de la școală, își fac temele sunt îndrumare și supraveghere, dar sunt implicați și în alte activități ce-i ajută să se dezvolte frumos. Administrația publică locală a reușit să le ofere celor mici un spațiu modern de studiu – realizat printr-un proiect cu fonduri europene – fiind creat un mediu propice pentru educație și învățare, dar și pentru recreere. Zeci de copii vin în fiecare zi la afterschool-ul din comuna Ilia, care arată exact ca unul dintr-un oraș.
În micuța și cocheta clădire din spatele Căminului Cultural din Ilia, la orele amiezii, e liniște. Doar glasul profesoarei Sorina Lupșa se aude din spatele ușii. Înăuntru, o “mână” de copii, cu ochii în caiete, stau concentrați fiecare în băncuțele lor. La tablă, o fetiță jonglează cu cifrele într-o operație cu paranteze. Tema la matematică este aproape finalizată.
Un număr de 16 copii, de clasa a treia, și tot atâția, de clasa a patra, frecventează afterschool-ul din comuna Ilia. Micuții sunt nu numai din Ilia, ci și din localitățile aparținătoare, iar primăria – cea care susține în totalitate activitatea acestui centru, asigură și transportul școlar al celor mici.
Activitatea începe după cursurile de la școală, la ora 12:00, sub îndrumarea a două profesoare care îi veghează și îi îndrumă cu atenție pe elevi, până la ora 16:00. Copiii nu numai că beneficiază în mod gratuit de sprijin la teme, dar sunt implicați și în alte activități frumoase. Iar lecțiile nu se fac orișicum, ci într-un spațiu modern, dotat cu toate echipamentele didactice necesare și într-un mediu plăcut, relaxant, copiii având parte de cele mai bune condiții de învățare.
„Îmi place foarte mult. Ador să vin aici!”
Copiii se simt bine, socializează, și rezolvă împreună lucruri pe care poate în clasă, la școală, le-au înțeles mai puțin. „Încercăm să creăm o atmosferă cât mai plăcută și relaxantă, copiii să nu fie stresați. Ei vin oarecum obosiți de la școală. Când vremea ne permite, ieșim afară, în curte, facem și jocuri în aer liber. Avem în spate și un loc de joacă (…) Ne dorim să consolidăm ceea ce fac ei la școală. Avem 16 copii, de clasa a patra, și alți 16 de clasa a treia. Primăria ne susține și ne sprijină întru totul”, spune Sorina Lupșa, institutor învățământ primar.
Clădirea în care funcționează afterschool-ul de la Ilia este una modernă, împodobită pe interior cu tot felul de lucrări realizate de cei mici, expuse atât pe hol, cât și în sala de studiu. La parter, există o „Sală cu povești”, cu televizor pe care vor rula documentare și calculatoare pe care copiii își vor putea crea portofolii pentru școală.
Florina este în clasa a patra și spune că adoră să vină la afterschool. „Îmi place foarte mult. Ne facem lecțiile împreună. E o atmosferă frumoasă. Eu vin de când a început anul acesta școlar. Am legat prietenii cu colegii și cu doamnele”, spune fetița.
În afară de sprijin la lecții, copiii mai fac și alte activități. „Teme, dar și alte activități. De exemplu, acum se apropie „Mărțișorul”… Mai facem un mărțișor, mai învățăm un cântecel pentru mame”, a completat Sorina Lupșa, una dintre cele două profesoare sub supravegherea cărora sunt copiii de la afterschool-ul din comuna Ilia.
Realizat cu fonduri europene, prin AFIR
Centrul afterschool din comuna Ilia a fost realizat în anul 2015, grație unui proiect al administrației publice locale, pe fonduri europene, fiind una dintre investițiile de suflet ale primarului Marius Gabriel Omotă. Activitatea centrului este susținută în totalitate de către Primăria comunei Ilia.
„Noi, ca și Primărie, dincolo de susținerea integrală a activității centrului afterschool, asigurăm, totodată, și transportul elevilor. Clădirea în care funcționează acest centru a fost realizată printr-un program accesat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), din fonduri europene. Ne bucurăm foarte mult că cei mici au un loc în care își pot face temele după ore, îndrumați de către cadre didactice, pot aprofunda materia. Ne dorim ce este mai bun pentru copii!”, a declarat Marius Gabriel Omotă, primarul comunei Ilia.
Actualitate
“Ecouri medievale “ – expoziție personală a artistei Inga Edu, la Castelul Corvinilor
Lucrări realizate de talentata artistă Inga Edu vor putea fi admirate la Castelul Corvinilor din Hunedoara. Expoziția, intitulată „Ecouri medievale”, va fi vernisată mâine după-amiază.
“Vineri, 6 Decembrie, ora 15:00, vă invităm cu drag la vernisajul expoziției “Ecouri medievale “ realizată de artista Inga Edu. Pe pânzele etalate în Castelul Corvinilor veți regăsi o serie de peisaje medievale transilvănene și nu numai, surprinse de ochiul sensibil al artistei. Vă așteptăm cu drag!”, au transmis reprezentanții Muzeului Castelul Corvinilor.
Actualitate
Corvinul, pe FRF TV
De vineri și până marți se dispută meciurile etapei a XVI-a din Liga de fotbal. Runda debutează vineri, 6 decembrie, cu partidele FC Bihor (locul XVIII, cu 11 puncte și golaveraj – 7 din 14 jocuri) – Chindia Târgoviște (XIV, 16 p, 14j), de la ora 13:30, și FCU Craiova (XII, 20p, – 2, 14j) – AFC Câmpulung (XX, 7p, 14 j).
Joacă la Slatina
Singura reprezentantă a județului nostru în competiție, Corvinul Hunedoara, locul VI, de play-off, care, din 14 jocuri, a adunat 24 de puncte (golaveraj + 3), va juca pe terenul celor de la CSM Slatina (XIII, 19p, 14 j). Meciul este programat sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 11:00, și poate fi urmărit, în direct pe online, pe FRF TV. În aceeași zi și de la aceeași oră mai sunt programate meciurile CSC Dumbrăvița (XV, 15p, 15j) – CS Afumați (VIII, 23p, + 2, 15j), CSM Focșani (XIX, 11p, – 11, 15 j) – CSC Șelimbăr (XVII; 13p, 14j) și Concordia Chiajna (XI, 20p, – 1, 14j) – CS Mioveni (XXI, 6p, 14j). Este de menționat că echipa din Mioveni, care este în pragul desființării, a fost penalizată cu 2 puncte. Tot sâmbătă, dar de la ora 12:00, este programat meciul ACSM Reșița (V, 27p, 15j) – FC Voluntari (VII, 23p, + 7, 14 j). Duminică, 8 decembrie, de la ora 11:00, sunt programate alte două întâlniri, respectiv Metalul Buzău (IX, 22p, + 5, 15j) – Ceahlăul Piatra Neamț (X, 22p, + 4, 14 j) și Steaua București (II, 31p, 15j) – Unirea Ungheni (XVI; 14p, 14j). Runda, penultima programată în acest an și una în care stă FC Argeș (V, 24p, + 5, 15j) din cauza retragerii celor de la Viitorul Târgu Jiu, se încheie marți, 10 decembrie, de la ora 17:00, cu meciul AFKC Miercurea Ciuc (I; 35p, 14j) – Metaloglobus București (III, 29p, 14j).
Actualitate
Proiectul „CRED în Hunedoara”: Dotări de ultimă generație în școli și grădinițe din oraș
Dotări și echipamente IT moderne au ajuns în școli și grădinițe din municipiul Hunedoara, mulţumită unui proiect gândit de administrația locală pentru care s-a obţinut finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Este vorba despre proiectul intitulat „CRED în Hunedoara”, în valoare totală de aproximativ patru milioane de euro. Pe lângă tablele inteligente, imprimantele, laptop-urile care au ajuns deja şi în licee şi şcoli, în grădiniţe au ajuns şi alte dispozitive speciale pentru această categorie de vârstă: jocuri interactive, globuri luminoase (de asemenea, interactive) şi mesele luminoase care sunt, se pare, preferatele celor mici. VIDEO
Autoturism electric pentru secția auto a Liceului Tehnic „Matei Corvin”
Mai mult, prin intermediul acestui proiect, secţia auto a Liceului Tehnic „Matei Corvin” a fost dotată cu un autoturism electric de ultimă generaţie. “Clasele cu profil auto de la unitatea educaţională amintită vor beneficia de ore de conducere cu noua maşină (aceasta fiind dotată şi cu dublă-comandă).
Sursa foto: Primăria Hunedoara
Autoturismul a fost achiziţionat cu ajutorul proiectului intitulat pe scurt „CRED în Hunedoara”, finanţat prin PNRR. În viitorul apropiat, aici vor mai sosi şi două simulatoare auto. De toate aceste dotări beneficiază acum aproximativ 60 de elevi de la şcoala profesională şi liceu (clasele cu profil auto). Din anul şcolar următor, numărul acestora va creşte la aproximativ 80”, au informat reprezentanții Primăriei Hunedoara.
Pe lângă dotări cu aparatură IT&C şi mobilier nou pentru toate unităţile educaţionale din oraş, acest proiect cu finanţare europeană prevede şi achiziţia de dotări şi echipamente specifice pentru laboratoarele şi atelierele şcolilor şi liceelor din oraş.
Proiectul “CRED în Hunedoara” vizează toate unităţile şcolare din municipiu, pe două direcţii principale: dotarea cu echipamente IT&C a peste 300 de săli de clasă/grădiniţă, respectiv dotarea cu mobilier nou în peste 260 de săli de clasă/grădiniţă.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Ultima oră: Călin Petru Marian (PNL) devine senator de Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Incendiu de proporții la Vulcan
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Spectacolul ,,Acum, în prag de sărbători” de la Deva, anulat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
„Târgul de Iarnă” de la Deva se deschide joi, 5 decembrie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Doi pompieri hunedoreni, decorați de președintele României
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Simpozion ITM Hunedoara pe tema protecției lucrătorilor expuși la agenți chimici periculoși
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Fapte bune de la cei mici: Grădinița PP7 Deva donează peste 900 kg de fructe și legume persoanelor vulnerabile
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Expoziție de cabaline și ovine la Hațeg, pe 6 decembrie