Connect with us
Data: 22/04/2024
.

Actualitate

FOTO| Afterschool ca la oraș, la Ilia. Copiii din comună fac teme și activități într-un centru educațional modern

Publicat

pe

În comuna Ilia funcționează, de mai mulți ani, un centru afterschool modern, în cadrul căruia copiii care-l frecventează, după orele de la școală, își fac temele sunt îndrumare și supraveghere, dar sunt implicați și în alte activități ce-i ajută să se dezvolte frumos. Administrația publică locală a reușit să le ofere celor mici un spațiu modern de studiu – realizat printr-un proiect cu fonduri europene – fiind creat un mediu propice pentru educație și învățare, dar și pentru recreere. Zeci de copii vin în fiecare zi la afterschool-ul din comuna Ilia, care arată exact ca unul dintr-un oraș.

În micuța și cocheta clădire din spatele Căminului Cultural din Ilia, la orele amiezii, e liniște. Doar glasul profesoarei Sorina Lupșa se aude din spatele ușii. Înăuntru, o “mână” de copii, cu ochii în caiete, stau concentrați fiecare în băncuțele lor. La tablă, o fetiță jonglează cu cifrele într-o operație cu paranteze. Tema la matematică este aproape finalizată.

Un număr de 16 copii, de clasa a treia, și tot atâția, de clasa a patra, frecventează afterschool-ul din comuna Ilia. Micuții sunt nu numai din Ilia, ci și din localitățile aparținătoare, iar primăria – cea care susține în totalitate activitatea acestui centru, asigură și transportul școlar al celor mici.

Activitatea începe după cursurile de la școală, la ora 12:00, sub îndrumarea a două profesoare care îi veghează și îi îndrumă cu atenție pe elevi, până la ora 16:00. Copiii nu numai că beneficiază în mod gratuit de sprijin la teme, dar sunt implicați și în alte activități frumoase. Iar lecțiile nu se fac orișicum, ci într-un spațiu modern, dotat cu toate echipamentele didactice necesare și într-un mediu plăcut, relaxant, copiii având parte de cele mai bune condiții de învățare.

 

„Îmi place foarte mult. Ador să vin aici!”

Copiii se simt bine, socializează, și rezolvă împreună lucruri pe care poate în clasă, la școală, le-au înțeles mai puțin. „Încercăm să creăm o atmosferă cât mai plăcută și relaxantă, copiii să nu fie stresați. Ei vin oarecum obosiți de la școală. Când vremea ne permite, ieșim afară, în curte, facem și jocuri în aer liber. Avem în spate și un loc de joacă (…) Ne dorim să consolidăm ceea ce fac ei la școală. Avem 16 copii, de clasa a patra, și alți 16 de clasa a treia. Primăria ne susține și ne sprijină întru totul”, spune Sorina Lupșa, institutor învățământ primar.

Clădirea în care funcționează afterschool-ul de la Ilia este una modernă, împodobită pe interior cu tot felul de lucrări realizate de cei mici, expuse atât pe hol, cât și în sala de studiu. La parter, există o „Sală cu povești”, cu televizor pe care vor rula documentare și calculatoare pe care copiii își vor putea crea portofolii pentru școală.

 

Florina este în clasa a patra și spune că adoră să vină la afterschool. „Îmi place foarte mult. Ne facem lecțiile împreună. E o atmosferă frumoasă. Eu vin de când a început anul acesta școlar. Am legat prietenii cu colegii și cu doamnele”, spune fetița.

În afară de sprijin la lecții, copiii mai fac și alte activități. „Teme, dar și alte activități. De exemplu, acum se apropie „Mărțișorul”… Mai facem un mărțișor, mai învățăm un cântecel pentru mame”, a completat Sorina Lupșa, una dintre cele două profesoare sub supravegherea cărora sunt copiii de la afterschool-ul din comuna Ilia.

Advertisement

Realizat cu fonduri europene, prin AFIR

Centrul afterschool din comuna Ilia a fost realizat în anul 2015, grație unui proiect al administrației publice locale, pe fonduri europene, fiind una dintre investițiile de suflet ale primarului Marius Gabriel Omotă. Activitatea centrului este susținută în totalitate de către Primăria comunei Ilia.

Noi, ca și Primărie, dincolo de susținerea integrală a activității centrului afterschool, asigurăm, totodată, și transportul elevilor. Clădirea în care funcționează acest centru a fost realizată printr-un program accesat prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), din fonduri europene. Ne bucurăm foarte mult că cei mici au un loc în care își pot face temele după ore, îndrumați de către cadre didactice, pot aprofunda materia. Ne dorim ce este mai bun pentru copii!”, a declarat Marius Gabriel Omotă, primarul comunei Ilia.

Actualitate

Deva: Peste două milioane pentru modernizarea unui imobil

Publicat

pe

Redactat de

Administrația locală din Deva a demarat procesul de licitație pentru contractul de renovare a Blocului de Locuințe 76 de pe Strada Bejan din municipiu.

Autoritățile locale din Deva lansează o licitație pentru lucrările de renovare a Blocului de Locuințe 76 de pe Strada Bejan din municipiu. Aceste lucrări fac parte din proiectul „Creșterea Eficienței Energetice a Blocului de Locuințe 76”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență.

Scopul proiectului este îmbunătățirea eficienței energetice a clădirii și a altor aspecte legate de siguranță și sustenabilitate. Valoarea contractului este de aproximativ 2,55 milioane lei, iar termenul limită pentru depunerea ofertelor este 24 aprilie. Prin acest proiect, autoritățile locale își propun să contribuie la crearea unui mediu urban mai sigur și mai sustenabil pentru comunitatea locală.

Prin intermediul acestui proiect, se urmărește nu doar modernizarea infrastructurii locuințelor, ci și dezvoltarea unor mecanisme eficiente de monitorizare a performanțelor, pentru a asigura că investițiile vor genera beneficii pe termen lung.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Intervenții ale pompierilor: Copaci prăbușiți pe carosabil sau pe trotuare. În Deva, un arbore a căzut peste două mașini

Publicat

pe

Redactat de

Pompierii au intervenit, în această dimineață, pentru segmentarea și degajarea unor arbori căzuți pe carosabil sau pe trotuare. Probleme au fost în Petroșani, dar și în Deva, unde un arbore a căzut peste două autoturisme parcate.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, în municipiul Petroșani a fost eliberată partea carosabilă a DJ 709, zona Parâng, de arbori căzuți în urma precipitațiilor sub formă de lapoviță și ninsoare, înregistrate noaptea trecută și în această dimineață. De asemenea, o altă intervenție a pompierilor din Petroșani a avut loc pe strada Independenței, pentru degajarea unui copac căzut pe trotuar, în apropiere de Școala Generală nr. 6 din localitate.

Pompierii din Deva au intervenit, pe strada Carpați, pentru a segmenta și degaja un copac căzut peste două autoturisme aflate parcate.

Reprezentanții ISU Hunedoara reamintesc că pentru județul Hunedoara a fost transmisă, ieri, o informare meteorologică, valabilă până astăzi, la ora 15:00, pentru intensificări ale vântului (45-55 km/h), precipitații locale, iar în zonele montane acestea pot fi mixte.

 

Advertisement

Sursa foto: ISU Hunedoara

Citeste mai mult ...

Actualitate

Călin Petru Marian: ”Este momentul ca întreg județul Hunedoara să fie condus de o echipă liberală vizionară!”

Publicat

pe

Redactat de

Călin Petru Marian, candidatul PNL pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara, este de părere că guvernările liberale lucrează pentru oameni și acest lucru se poate vedea atât la nivel județean cât și național.

Mai mult decât atât candidatul PNL îi îndeamnă pe oameni să i se alăture pentru a putea dezvolta județul Hunedoara.

”Liberalii știu să dezvolte comunități, iar Hunedoara este unul dintre județele care are nevoie de o administrație județeană eficientă și deschisă dezvoltării. Guvernările liberale lucrează pentru oameni și am dovedit asta, atât în comunitățile locale, cât și la nivel județean și la nivel național. Pentru a aduce județul Hunedoara pe treptele dezvoltării, hunedorenii trebuie să-și facă vocea auzită la cel mai înalt nivel, începând cu 9 iunie 2024. Primarii liberali în funcție din zona Pădurenilor au demonstrat deja ce se poate face pentru binele comunităților. Și sunt convins că toți candidații liberali înscriși în cursa pentru funcția de primar vor ieși învingători! Sunt alături de toți candidații liberali din Ținutul Pădurenilor și îi asigur că vom avea cel mai solid parteneriat pentru a genera prosperitate în comunitățile locale! Este momentul ca întreg județul Hunedoara să fie condus de o echipă liberală vizionară! Le mulțumesc tuturor celor cred în acest proiect politic de viitor, în special hunedorenilor pe care i-am întâlnit și i-am ascultat. Vă asigur, încă o dată, că pentru noi, liberalii, politica este despre viziune, despre a face bine oamenilor și a dezvolta comunități. În data de 9 iunie 2024, vă îndemn să veniți alături de noi pentru a construi împreună o nouă direcție de dezvoltare pentru Ținutul Pădurenilor și județul Hunedoara!”, spune Călin Petru Marian candidatul PNL pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Hunedoara.

FOTO: FACEBOOK CĂLIN PETRU MARIAN

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate