Connect with us
Data: 29/06/2024
.

Actualitate

FOTOREPORTAJ| Stațiunea Geoagiu – Băi, perla turistică a județului Hunedoara – o oază de sănătate și de relaxare

Publicat

pe

Zeci de mii de turiști vizitează anual stațiunea balneoclimaterică Geoagiu – Băi, atrași nu numai de proprietățile miraculoase ale apelor termale, ci și de bogățiile istorice prezente aici. Ruinele Germisarei, Cascada Clocota, bazinele cu apă termală din incinta Complexului „Băile Daco – Romane”, dar și alte vestigii, pot fi vizitate de către cei care aleg ca destinație de vacanță stațiunea Geoagiu – Băi.

Luată la pas, micuța stațiune – considerată o perlă turistică a județului Hunedoara, este o adevărată oază de sănătate și de relaxare pentru oaspeți săi, veniți, în special, pe perioada sezonului estival, din mai multe colțuri ale țării.

La pas prin stațiune, de la Cascada Clocota…

Însoțiți de ghidul de turism Claudiu Șimonați, pornim la pas prin frumoasa stațiune balneoclimaterică hunedoreană Geoagiu – Băi. Primul obiectiv turistic – Cascada Clocota. Pe drumul spre impresionanta cădere de apă, Claudiu Șimonați vorbește cu poftă despre această stațiune. Este ghid de turism de mai mulți ani și consilier în cadrul Centrului Național de Promovare și Informare Turistică din Geoagiu Băi din 2016. El este omul care le face cunoscută turiștilor povestea acestor locuri încărcate de istorie antică. Și nu oricum, ci o face cu mult patos și umor, în același timp.

De pe o străduță în pantă ce se desprinde din centrul civic al stațiunii, ajungem la Cascada Clocota, una dintre cele mai frumoase căderi de apă din România. Liniște locului este spartă numai de murmurul apei.

Un grup de turiști din Timișoara a făcut un popas aici. Unii își trag sufletul pe băncuțele din apropiere, alții privesc captivați la „perdeaua” de apă. Claudiu Șimonați le povestește despre această cascadă cu apă caldă (mezotermală), despre apele termale – „balsam pentru trup”, despre aerul de aici, foarte bun pentru sistemul nervos, dar și despre legenda care învăluie acest loc și povestea de dragoste, cu un final nefericit, dintre fata unui morar și un ofițer. Se spune că tânăra a ales să își pună capăt zilelor chiar aici, aruncându-se de pe stânci în Cascada Clocota.

Oameni buni, ceea ce vedeți în fața dumneavoastră – Cascada Clocota, este una dintre cele două cascade cu apă caldă din țara noastră, cu apă mezotermală, formată de râul Clocota care izvorăște de undeva din zona de pădure a stațiunii. La un moment dat, intră în pământ și iasă deasupra de Grota Haiducilor undeva de sub o stâncă (…) acest pârâu își continuă cursul din zona Termelor Romane (…) în aval ca, în final, oameni buni să formeze această spectaculoasă cădere de apă care are 40 de metri înălțime și 22 de metri lățime. Cascada Clocota este spectaculoasă în tot timpul anului, dar cea mai frumoasă rămâne în luna ianuarie și la început de februarie când, fiind temperaturi scăzute, îngheață parțial. Practic, ce se întâmplă… pe acele stalagmite se formează țurțuri imenși, zona este învăluită într-un abur dens, metaforic spus, pare a fi un clocot, pe copaci, o mantie groasă de chiciură, este un peisaj mirific, de vis. Cea de-a doua cascadă din țară noastră, tot cu apă mezotermală, dar care îngheață total, este la Toplița, în județul Harghita. Este foarte ușor de ținut minte, dragii mei, unde sunt cele două cascade cu apă mezotermală din țară, în județele care începe cu litera H: Harghita – Toplița și Hunedoara – Geoagiu Băi. De ce vă spun acest lucru, pentru că poate vă văd pe câțiva dintre dumneavoastră la Virgil Ianțu, în emisiunea „Câștigă România”, și dacă vă pune această întrebare, să nu mai sunați un prieten, v-am dat eu răspunsul dinainte”, le spune Claudiu Șimonați turiștilor prezenți.

După zâmbete împărțite și schimburi de numere de telefon, se fac fotografii, poze de grup și individuale, în fața impresionantei cascade din Geoagiu – Băi.

Pe drumul de întoarcere, un alt grup de cetățeni slovaci explorează zona. Soarele lovește puternic în tâmple, la orele amiezii, dar în zona izvoarelor termale din stațiune parcă e mai răcoare. La Izvorul Nr. 6 „Roman”, pe o bancă, în foișor, câțiva vârstnici fac schimb de impresii.

Claudiu Șimonați vorbește despre proprietățile terapeutice a acestei ape, bogată în fier. „În momentul de față, ne aflăm la Izvorul nr. 6 din stațiune, unde este o apă mezotermală utilizată încă din perioada străveche, foarte bună în afecțiuni ale tractului digestiv, începând de la afecțiuni biliare. Apa de aici este foarte sănătoasă și bună și pentru colon (…) În scop extern, romanii, încă de când se perindau prin aceste locuri, o foloseau și pentru uz oftalmologic. De asemenea, este bună și pentru alte afecțiuni, inclusiv ale pielii. (…) Apa de aici poate fi consumată și în scop preventiv. Eu le spun tuturor că este o apă bogată în fier, foarte bună și pentru anemii. Totuși, este de preferat ca cei care vin în stațiune la tratament să își facă înainte un set de analize medicale în vederea monitorizării fierului, calciului magneziului, potasiului și sodiului (…) Multor doamne care sunt mai în vârstă le mai spun, în spirit de glumă, că sunt invitate aici, la Geoagiu – Băi, unde secretul tinereții se află consumând această apă”, mai spune ghidul de turism Claudiu Șimonați. 

… pe Dâmbul romanilor, la Terme – locul din „inima” stațiunii

Un pic mai departe se lasă descoperită antica Germisara, aflată chiar în centrul stațiunii. Termele Romane sau ,,Thermae Germisara” sunt absolut fascinante și își păstrează aproape aceeași formă ca în antichitate.


 

 

Advertisement

„Locul acesta pe care pășim astăzi era folosit numai și numai în scop terapeutic. Travertinul pe care călcăm acum nu e altceva decât o rocă calcaroasă, poroasă, deschisă la culoare datorită calcitului prezent în proporție de 80 -85 la sută (…) Toată pelicula cenușie pe care o vedeți nu este altceva decât cenușă vulcanică – tuf (…) Mergând spre partea centrală, de crater, acesta era în perioada dacică și romană cu apă până sus, la nivel (…) Singurul bazinet de suprafață foarte bine conservat din secolul II este acesta, care după mărime, formă și adâncime era destinat mamelor romane și copiilor. Mamele coborau acele scărițe, stăteau în poziția șezut de jur împrejur pe aceste băncuțe (…) îmbăindu-și copilașii (…) Perimetrul acesta era zona sacră unde administrația aducea acele ofrande zeităților care protejau apele din zonă. Cea mai importantă zeiță protectoare era Diana. În anul 1935, pe lângă cele 600 de monede de bronz și de argint, avea să mai fie descoperit și grupul statuar din travertin în care erau reliefate cele două statuete sau zeități ale medicinei – Esculap (Aesculap) și Egeea (Hygeea)”, a mai povestit ghidul de turism Claudiu Șimonați.

Complexul „Băile Daco – Romane” Geoagiu – Băi, locația estivală preferată de turiști

La Complexul balnear “Băile Daco-Romane” Geoagiu – Băi, cel mai important operator de turism din stațiune, este plin de turiști. Este o zi de sâmbătă, iar oameni sosiți din mai multe județe ale țării, au venit aici. Complexul îi întâmpi toată vara pe turiştii amatori de relaxare și de bălăceală. Cei care ajung aici se pot bucura de facilitățile acestui loc, dar în special de proprietăţile vindecătoare ale apelor termale din bazine.

Complexul dispune de patru bazine cu apă termală, dintre care unul – de dimensiuni medii, unul pentru copii și două destinate înotătorilor. Suprafața totală a complexului este de 23.000 de metri pătrați. Turiștii care aleg această destinație pentru petrecerea timpului liber mai au la dispoziție și 120 de cabine în care să își schimbe vestimentația și aproape 3.000 de șezlonguri. Pentru a asigura servicii ireproşabile celor care vizitează staţiunea, administrația ștrandului a făcut, în acest an, noi investiții, iar altele de o amploare mai mare sunt în pregătire. „Suntem în cel de-al 20 -lea an, într-o formă privată a „Băilor Daco – Romane”, având un istoric bogat de-a lungul acestui timp. În momentul de față, suntem într-un program de investiții și de a ne repoziționa pe piața apelor termelor și a agrementului. Anul acesta, cu o lună iunie nu foarte favorabilă turismului, din cauza vremii, dar am reușit, totuși, să fim recunoscuți cel puțin în această zonă din țară. Sperăm că, în lunile iulie și august să refacem potențialul, următorii ani însemnând continuarea programului de investiții care va fi unul major (…) Dispunem de trei bazine pentru adulți și un bazin pentru copii. Capacitatea este undeva la vreo 6.000 de locuri. Poate fi și mai mare, dar atunci nu am oferi confortul necesar. Anul acesta, am avut o zi în care am avut 4.000 de turiști, astăzi, de exemplu, suntem în jurul la 2.000. (…) Investițiile nou făcute sunt în partea de alimentație publică care s-a dezvoltat, anul acesta, destul de mult, urmând ca pentru, la anul, să refacem și partea de infrastructură. Va fi un program mai amplu, efectele le vom vedea undeva la sezonul viitor. Le explicăm oamenilor care ne întreabă – deși foarte mulți din zonă știu, că aici, în incinta acestui complex, se folosește doar apă termală, exclus alte discuții. Izvoarele daco -romane, care de 2.000 de ani sunt aici, iar calitatea apei, din datele istorice pe care le avem, este aceeași. Această apă care are o temperatură în jurul la 32 de grade este cam singura din România cu proprități mezotermale, adică apă termală bogată în calcar, recomandată pentru înot. Deci, doritorii înotului și confortului apei termale sunt bineveniți aici, la Geoagiu – Băi, pentru că este o locație unică din acest punct de vedere. (…) Propritățile apei sunt extraordinare. Este a doua în Europa în calcar, are și proprietăți curative vis-a-vis de tot ce înseamnă tratamente, în interiorul stațiunii mai profesionist, la noi pentru relaxare. Suntem printre puținele ștranduri din județ cu trambuline, de diferite dimensiuni (…) Și pentru cei care au mai fost, dar nu în acest an, și pentru cei care nu au fost niciodată aici, recomandarea este să vină să constate noutățile. Cei care nu au mai fost deloc sunt așteptați să vină și să vadă calitatea apei și se vor convinge că, după două – trei zile de baie la Geoagiu – Băi, începi să te simți altfel (…) Zona se dezvoltă, iar acesta este un lucru bun. Avem un drum extraordinar care a fost reabilitat recent. Consiliul Județean a ajutat foarte mult și și-a îndeplinit un obiectiv pe care l-a promis, iar noi sperăm într-o colaborare viitoare tot la fel de amplă. (…) Primăria Orașului Geoagiu este într-o formă deosebită și aici remarcăm, de alfel și turiștii ne spun, curățenia din stațiune (…) se simte mâna gospodarului. Oamenii își fac treaba și asta este tot ceea ce contează. Să ne facem treaba fiecare (…) Stațiunea este o forță pentru județul Hunedoara și pentru zonă”, a declarat Dorin Miclăuș, administratorul Complexului „Băile Daco- Romane” din stațiunea Geoagiu- Băi.

Multiple opțiuni de cazare oferite

Stațiunea Geoagiu Băi este situată la o altitudine de 350 de metri, într-o zonă de un impresionant zbucium geologic care explică formarea izvoarelor mezotermale.

 

În Geoagiu-Băi, turiștii pot găsi numeroase opțiuni de cazare, care să se potrivească diferitelor bugete și preferințe. De asemenea, stațiunea oferă o gamă largă de facilități pentru relaxare și recreere.

Geoagiu – Băi dispune de aproape 2.000 de locuri de cazare. Sunt peste 30 de hoteluri și pensiuni care oferă servicii de calitate, într-o ambianță selectă. De asemenea, turiștii se pot caza și în căsuțe de tip bungalouri, într-o locație cochetă, în care se pot relaxa la piscină și pe șezlonguri.

De-a lungul timpului, stațiunea a primit numeroase distincții. În cadrul proiectului lansat de Comisia Europeană, prin direcția Generală pentru Întreprinderi și Industrie, Departamentul pentru Turism, EDEN -European Destinations of Excellence, în anul 2010, pe tema turismului acvativ, destinația câștigătoare a fost stațiunea Geoagiu Băi.

Anul trecut, pe perioada sezonului estival în jur de 100.000 de turiști au fost prezenți în stațiunea Geoagiu – Băi.


Vasile Cărăguț, primarul orașului Geoagiu

Îi așteptăm, cu drag, la Geoagiu – Băi pe toți cei care doresc să petreacă o zi, un weekend sau mai mult, în această stațiune cu o vechime remarcabilă și să se bucure de proprietățile miraculoase ale apelor termale, dar și de frumusețile locurilor pline de istorie. Stațiunea Geoagiu – Băi este un motor turistic al județului Hunedoara și punem un accent deosebit pe dezvoltarea acestei zone. Suntem alături de toți agenții economici din stațiune și, împreună cu conducerea Consiliului Județean Hunedoara, vom continua să susținem și să promovăm Geoagiu – Băi, turismul balnear fiind un ecuscon cu care ne mândrim. Îi învit pe turiști să profite de zilele frumoase și însorite ale acestei veri și să se bucure de timpul liber petrecut la Geoagiu Băi”.


 

Advertisement

Actualitate

Ați văzut-o? Minoră din Mărtinești, căutată de familie

Publicat

pe

Redactat de

Ați văzut-o? Minoră din Mărtinești, căutată de familie

La data de 28 iunie 2024, în jurul orei 17.00, la sediul Poliției Municipiului Orăștie s-a prezentat o femeie care a sesizat faptul că astăzi, în jurul orei 16.00, când s-a întors de la serviciu, observat că fiica sa, Trif Ioana-Aurora (foto), în vârstă de 15 ani, din comuna Mărtinești, a plecat voluntar de la domiciliu.
Semnalmentele minorei sunt: înălțime 1,70 m., greutate aproximativ 65 de kilograme, păr lung, pe care îl poartă neprins, de culoare șatenă, ochi căprui, față rotundă. Mama minorei nu cunoaște cu ce era îmbrăcată aceasta la momentul plecării voluntare de la domiciliu. Se pare că la momentul plecării, minora era însoțită de câinele său, din rasa Bichon, de culoare albă.

Din momentul primirii sesizării, polițiștii au desfășurat mai multe activități investigative și de căutare, în vederea depistării minorei, care a fost dată în urmărire națională.
Polițiștii continuă activitățile specifice și le solicită celor care dețin informații utile, să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Case japoneze eleganță funcționalitate spații mici

Publicat

pe

Redactat de

Casele japoneze sunt renumite pentru simplitatea, eleganța și funcționalitatea lor. Într-o societate în care spațiul este adesea limitat, designul interior japonez reușește să creeze un mediu armonios și practic, utilizând inteligent fiecare colț al casei. Acest articol explorează caracteristicile caselor japoneze și tipurile de mobilier utilizate de regulă, evidențiind modul în care acestea reflectă valorile culturale japoneze.

Casele tradiționale japoneze sunt construite din materiale naturale precum lemnul, bambusul și hârtia. Aceste materiale nu doar că sunt durabile și sustenabile, dar oferă și o estetică plăcută și un sentiment de căldură.

Podelele din casele japoneze sunt adesea acoperite cu tatami, un tip de rogojină făcută din paie de orez și umplutură de orez. Tatami-urile nu doar că oferă un confort termic, dar și contribuie la designul minimalist al camerei. Dimensiunea standard a unui tatami este de aproximativ 90 x 180 cm, iar camerele sunt adesea măsurate în numărul de tatami-uri necesare pentru a acoperi podeaua.

Pereții despărțitori din hârtie de orez (shoji) și panourile glisante (fusuma) sunt elemente esențiale în casele japoneze. Shoji permit trecerea luminii difuze, creând un ambient plăcut și calmant, în timp ce fusuma sunt folosite pentru a separa sau a crea camere noi, oferind flexibilitate spațiului interior.

Genkanul este zona de intrare într-o casă japoneză, unde oaspeții își lasă încălțămintea înainte de a păși pe tatami. Aceasta zonă joacă un rol important în cultura japoneză, reflectând ospitalitatea și curățenia.

Advertisement

Futonul este un tip de saltea utilizată în mod tradițional pentru dormit. Spre deosebire de paturile occidentale, futonul poate fi pliat și depozitat în timpul zilei, eliberând astfel spațiul din cameră. Acesta este așezat direct pe tatami și este compus dintr-o saltea și o pătură groasă.

Zaisu sunt scaune fără picioare, folosite împreună cu zabuton, perne plate care oferă confort la șezut. Acestea sunt utilizate la mesele joase, numite chabudai, și sunt ideale pentru spațiile mici deoarece pot fi ușor mutate și depozitate.

Aceste mese extensibile sunt proiectate pentru a se adapta nevoilor variabile ale unei gospodării, permițând extinderea suprafeței mesei extensibile doar atunci când este necesar. În bucătăriile sau camerele de zi mici, mesele extensibile oferă flexibilitatea de a găzdui mai mulți oaspeți la nevoie, fără a ocupa permanent un spațiu mare.

Chabudai este o masă extensibilă, de obicei cu picioare scurte, folosită pentru a lua masa și alte activități. Aceasta poate fi pliată și depozitată atunci când nu este utilizată, eliberând spațiul pentru alte activități.

Tansu sunt dulapuri tradiționale japoneze, adesea fabricate din lemn de calitate și decorate cu feronerie metalică. Acestea sunt folosite pentru depozitarea hainelor, a obiectelor de uz casnic și chiar pentru a ascunde futonurile în timpul zilei. Tansu sunt apreciate nu doar pentru funcționalitatea lor, dar și pentru designul lor estetic.

Advertisement

Tokonoma este o nișă decorativă găsită în camerele tradiționale japoneze, unde sunt expuse obiecte de artă, aranjamente florale ikebana sau caligrafii. Aceasta zonă este esențială pentru a adăuga o notă de frumusețe și rafinament în casă.

Mobilierul și designul interior japonez reflectă valorile culturale și stilul de viață al japonezilor. Minimalismul și funcționalitatea sunt principii de bază, având ca scop crearea unui spațiu liniștit și ordonat. Japonia are o istorie îndelungată de adaptare la spații reduse, iar aceasta se reflectă în modul în care sunt proiectate și utilizate casele.

Curățenia este un aspect central în cultura japoneză. Spațiile sunt menținute ordonate, iar mobilierul multifuncțional și ușor de depozitat contribuie la menținerea acestui standard. Casele japoneze sunt proiectate pentru a fi flexibile, permițând utilizarea eficientă a spațiului. Panourile glisante și mobilierul modular cum ar fi fotoliul suspendat permit transformarea rapidă a spațiilor în funcție de necesități, fie că este vorba de somn, muncă sau socializare.

Deși multe case japoneze păstrează elementele tradiționale, există și o tendință de modernizare. Apartamentele moderne din marile orașe ale Japoniei sunt adesea mici, dar incorporarea elementelor tradiționale precum tatami și shoji adaugă un plus de eleganță și funcționalitate.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

COD PORTOCALIU de fenomene meteo imediate

Publicat

pe

Redactat de

Județul Hunedoara se află din nou sub un COD PORTOCALIU de fenomene meteo imediate.

Sunt vizate localitățiile Pui, Baru, Sălașu de Sus, Orăștioara de Sus, Boșorod, Bănița unde vor fi averse torențiale care vor acumula 20…30 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat grindină.

”COD PORTOCALIU – fenomene meteo imediate: Valabil de la : 28-06-2024 ora 14:35 până la: 28-06-2024 ora 15:30. În zona: județul Hunedoara: Pui, Baru, Sălașu de Sus, Orăștioara de Sus, Boșorod, Bănița. Se vor semnala: averse torențiale care vor acumula 20…30 l/mp – în zona avertizată în ultima oră s-au acumulat cantități de peste 20…25 l/mp, descărcări electrice, intensificări ale vântului, izolat grindină”, informează reprezentanții ISU Hunedoara.

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate