Connect with us
Data: 20/09/2024
.

Actualitate

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian: „Modernizarea serviciilor publice pentru cetățeni este de maximă prioritate”

Publicat

pe

Prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, a convocat, astăzi, ședința Colegiului Prefectural al județului Hunedoara.

Ordinea de zi a cuprins prezentarea gradului de realizare a principalilor indicatori de către Administrația Județeană a Finanțelor Publice Hunedoara în activitatea desfășurată pe semestrul I 2023. Măsuri pentru îmbunătățirea activității. A prezentat Vasile Rusan– Șef Administrație, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Hunedoara. De asemenea, a fost prezentat și gradul de realizare a principalilor indicatori de către Biroul Vamal Hunedoara în activitatea desfășurată pe semestrul I 2023 și măsuri pentru îmbunătățirea activității, prezentarea fiind realizată de către Aron Radu Aron, Șef Birou, Biroul Vamal de Interior Hunedoara.

„Eliminarea dosarului cu șină trebuie să devină istorie! Modernizarea serviciilor publice pentru cetățeni este de maximă prioritate, iar de la intrarea în vigoare a Legii nr. 9/2023, toate instituțiile publice din România au la dispoziție 30 de zile pentru a se organiza în vederea aplicării noilor prevederi legale. Solicit așadar tuturor membrilor Colegiului Prefectural să dispună toate măsurile necesare pentru a reforma sistemul administrativ și pentru a intra în normalitatea vremurilor în care trăim. Totodată, voi monitoriza atent dacă instituțiile pe care le conduceți sunt orientate către cetățeni. Comunicarea este cheia în relația cu cetățenii, iar noi suntem aici pentru a-i sprijini în rezolvarea problemelor pe care le au și pentru a susține astfel dezvoltarea comunităților locale. Locuitorii județului nostru trebuie să fie corect informați, prin mijloace rapide și într-un mod cât mai transparent, iar instituțiile publice trebuie să își armonizeze căile de comunicare, în așa fel încât informațiile de interes public să fie la îndemâna cetățenilor”, a declarat Călin Petru Marian, prefectul județului Hunedoara.

Actualitate

Educația și ecologia merg mână în mână în comuna Zam

Publicat

pe

Redactat de

Situată pe Valea Mureșului, comuna Zam, cu o populație de circa 1.500 de locuitori, este una dintre localitățile rurale din județul Hunedoara de dimensiune medie la acest capitol. Comuna Zam, însă, se întinde pe o suprafață mare, de peste 160 de kilometri pătrați, și, în afară de localitatea de reședință omonimă, mai are în componență alte 12 sate, respectiv Almaș Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea.

Școala a început bine, cu dotări noi

Administrația publică din comuna Zam, reconfirmată în urma alegerilor locale din această vară, acordă o atenție deosebită tinerei generații. Pentru copii, dar și pentru părinți, vin vești bune din acest domeniu. Avem o grădiniță nouă, dotată cu tot ceea ce este necesar pentru învățământul preșcolar. De asemenea, pot da vești bune legate și de școala gimnazială din centrul de comună. Aici s-au făcut investiții importante, prin implementarea proiectului “Dotare cu mobilier, materiale didactice și echipamente”, a cărui valoare este de 450.000 de lei. Totodată, în acest an vom finaliza și proiectul “Reabilitare și dotare Școala Gimnazială Zam”, care are o valoare de 770.000 de lei vechi. Acest proiect presupune, printre altele, reabilitarea clădirii școlii gimnaziale, construirea unui teren de sport în curtea unității de învățământ și amenajarea unei săli de sport în imobilul în care funcționa fostul internat, precum și dotarea cu aparatură, material didactic și mobilier specific pentru acestea”, a declarat Sorin Ionel Nistor, actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Zam.

Participă la Ziua Națională a Curățeniei

Pe de altă parte, edilii din Zam sunt preocupați și de ecologie. Acest lucru nu este deloc întâmplător, întrucât pe raza comunei Zam sunt multe locuri demne de a fi văzute, iar acestea trebuie să arate cât mai bine. Vom participa, sâmbătă, 21 septembrie, la Ziua Națională de Curățenie, în cadrul campaniei «Let’s do it, Romania». Vă invităm să ne fiți alături în această acțiune, în care vom pune la dispoziție logistica necesară, pentru a ne înfrumuseța comuna, punctul de întâlnire fiind la sediul Primăriei comunei Zam, la ora 10:00. De altfel, noi și în primăvară am organizat, la nivel local, o amplă campanie de curățenie. Sunt acțiuni firești, întrucât în comuna Zam avem niște locuri superbe, care trebuie puse cât mai bine în valoare. Pe raza comunei noastre avem șase biserici declarate monumente istorice, plus un castel care are aceeași clasificare. De asemenea, mai sunt patru lăcașe de cult cu o vechime considerabilă, două rezervații naturale, precum și un sit inclus în rețeaua europeană «Natura 2000». Cu această ocazie reamintesc că pentru o cât mai bună punere în valoare a obiectivelor din localitate, dar și pentru creșterea gradului de confort, avem în derulare și un amplu proiect de reabilitare a drumurilor. Este un proiect de durată mai lungă, dar lucrurile merg bine”, a spus primarul reales al comunei hunedorene Zam, Sorin Ionel Nistor.

Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO: Accident cu două vehicule în Păclișa.

Publicat

pe

Redactat de

Accident cu două vehicule în Păclișa.

Un echipaj de pompieri de la Detașamentul Hunedoara a intervenit, în această după-amiază, la un accident rutier produs în localitatea Păclișa, comuna Totești.

În urma coliziunii dintre cele 2 autovehicule implicate a rezultat o singură, de sex feminin, care a fost transportată la spitalul din Hațeg cu o ambulanță a Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara.

Pompierii au acționat cu o autospecială de intervenție, iar după asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor au curățat carosabilul pentru ca traficul, desfășurat pe o singură bandă de mers, să poată fi reluat în siguranță.

Cauzele producerii accidentului urmează să fie stabilite de instituțiile abilitate.

FOTO: ISU Hunedoara

Advertisement

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

“Un decennium de Proscenium” – eveniment omagial. 10 ani de experiență scenică a trupei de teatru a Centrului Cultural din Deva

Publicat

pe

Redactat de

Trupa de teatru „Proscenium”, a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, împlinește 10 ani de activitate neîntreruptă, iar momentul va fi marcat printr-un eveniment omagial, care se va desfășura pe durata a trei zile, în reședința județului. „Un Decennium de Proscenium” cuprinde spectacole, întâlniri și vizionări dedicate educației teatrale adresate tinerei generații.

Evenimentul omagial „Un decennium de Proscenium”, organizat în perioada 20 -22 septembrie 2024, la Deva, este menit să celebreze 10 ani de neîntreruptă experiență scenică a trupei de teatru „Proscenium”, a Centrului Cultural ,,Drăgan Muntean” din Deva.

Trupa de teatru „Proscenium” este constituită din tinerii participanți la cursul intitulat „Teatrul, ca disciplină de viață” și coordonată de regizorul și profesorul Mihai Lungeanu.

“Cursurile de educație artistică intitulate ,,Teatrul ca disciplină de viață” își propun îmbogățirea teoretică și dezvoltarea practică, prin întâlniri și repetiții consecvente, a mijloacelor de comunicare personale, a abilităților naturale de reprezentare, a capacităților de creativitate și de orientare în mediile sociale în care elevii participanți din Deva sunt implicați. Acest moment cultural de excepție va cuprinde trei zile de evenimente, spectacole, întâlniri și vizionări dedicate educației teatrale adresate tinerei generații”, arată reprezentanții Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva.

Evenimentul omagial debutează vineri, 20 septembrie, când, la ora 11:00, se va desfășura o conferință de presă, urmată de prezentarea invitaților și de un inedit moment teatral pregătit de Școala Gimnazială „Andrei Șaguna” din Deva, iar la ora 18:00 va avea loc la premiera spectacolului „C’est la viu’ Vieții” de George Rusu, realizat de membrii trupei “Proscenium”.

Advertisement

Sâmbătă, 21 septembrie, la ora 11:00, publicul va avea prilejul de a urmări o emisiune despre “Proscenium” realizată de TVR Târgu Mureș, precum și filmul aniversar ,,Pprimii zece ani, realizat de Gabriel Santoro, iar apoi va avea loc un spectacol-lectură interpretat de toți membrii trupei prezenți, după textul „Călătoria lui Apolodor” de Gellu Naum. La ora 18:00 va bate gongul pentru cea de a doua premieră: „Regatul Alandala”, după Matei Vișniec, în interpretarea celor mai tineri membrii ai trupei PROSCENIUM.

Duminică, 22 septembrie, la ora 11:00 publicul este invitat la „Bolnava prefăcută” de Carlo Goldoni, spectacol realizat de trupa de teatru Dambla de la Palatul Copiilor din Alba Iulia.

Evenimentul ,,Un decennium de proscenium” se va încheia cu a treia premieră, la ora 18:00, care propune publicului „Istoria Paraponisitului”, un inedit monolog pregătit de actorul Alexandru Cinezan, după texte de Matei Millo și Vasile Alecsandri.

Intrarea la spectacole este liberă, în limita locurilor disponibile.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate