Connect with us
Data: 02/05/2024
.

Actualitate

Hunedoreanca Florica Zaharie, care a deschis, la Hărțăgani, primul muzeu al textilelor din România, parte din gala oamenilor frumoși

Publicat

pe

Este o renumită specialistă în conservarea materialelor, originară din Hărţăgani, comuna Băiţa şi, după studiile de la liceul pedagogic, a urmat Şcoala Populară de Artă, s-a înscris, apoi, la cursurile Universităţii de Arte „Nicolae Grigorescu” Bucureşti. S-a specializat în arte decorative, tapiseria şi structura textilelor. În 1998 a decis să plece din țară și a ajuns în Statele Unite, unde a lucrat la Muzeul Metropolitan din New York. După 30 de ani, s-a întors în locurile natale, acasă, la Hărțăgani, pentru a deschide aici primul muzeu al textilelor din România. Florica Zaharie, căci despre ea este vorba, e următoarea invitată a cunoscutei campanii „Premianții fără premii” de la Deva. Ea va fi răsplătită de societatea civilă din oraș, sâmbătă, 23 iunie, în Piața Victoriei, din centrul orașului.

Florica Zaharie a schimbat marele New York cu satul ei natal și drag, Hărțăgani, unde a reușit să îl aducă până și pe ambasadorul SUA. E cunoscută ca fiind o specialistă în conservarea materialelor textile. Experienţa, dar şi piesele create de ea i-au deschis porţile către celebrul „the Met”, pe 1000 Fifth Avenue, New York, din America. Astfel, a ajuns să facă parte din Departamentul de Conservare a Textilelor de la „The Metropolitan Museum of Art din New York”, unde a şi debutat ca şi restaurator în laboratorul instituţiei. În 2003 a ajuns chiar şefa acestui departament. Şi acum site-ul Met o prezintă ca pe un conservator emerit, care a condus un colectiv de conservatori de textile de renume mondial.

După trei decenii petrecute peste ocean, hunedoreanca a ales, însă, să lase „tărâmul făgăduinței” și s-a întors acasă, la Hărțăgani. A înființat propriul muzeu al textilelor, pe care l-a inaugurat, la finele lunii mai, și nu oricum, ci chiar în prezența ambasadorilor SUA și Marii Britanii.

Un muzeu cu o colecție aproape unică în estul Europei

„Muzeul Textilelor”, așa cum este descris pe propria pagină de Internet, este un muzeu privat care lucrează cu colecţia de textile FARZ (Florica, Ana and Romulus Zaharia). Colecția include textile și instrumentar folosit în producţia textilă tradiţională, produse de-a lungul istoriei în toată lumea; o bogată colecţie de referinţă alcatuită din fibre, culoranţi, și structuri textile; și o bibliotecă de specialitate. Colecţia cuprinde piese textile bidimensionale, costume, accesorii și instrumentar textil din România, estul și centrul Europei, vestul Europei, Orientul Apropiat, India, Asia Centrală, Japonia, China, sud-estul Asiei, Africa, Oceania și America. Forta și unicitatea colecţiei FARZ este faptul că a fost sistematic și profesional formată cu atenţie la aspectele technice ale textilelor, fiind, probabil, singura colecţie de acest tip din estul Europei.

Muzeul Textilelor” are trei locații, două în comuna Băiţa și una în satul Hărţăgani, toate în judeţul Hunedoara. Locaţia principală a muzeului, Corpul A, este într-o casă construită în centrul comunei Băiţa la 1857. În momentul de faţă, casa și grădina sunt în restaurare. Grădina casei va fi transformată într-o gradină de plante tinctoriale și de fibre textile. Corpul B, unde sunt locate spaţiile administrative, un laborator de conservare, sala de conferinţe și un „Art Café”, este o clădire din anii șaizeci, care a fost magazinul universal al Băiţei. Corpul C al muzeului, unde producţia casnică textilă tipică zonei Hunedoara, exemplificată prin obiecte și o gradină axată pe plantele textile, este într-o gospodărie ţărănească din satul Hărţăgani. Florica Zaharie și-a propus ca, până la anul, să finalizeze și restaurarea Corpului A, astfel încât să deschidă și această locaţie publicului în 2020.

Advertisement

Pentru exemplul său de profesionalism şi dăruire, pentru modul în care a ales să promoveze România, organizatorii cunoscutei campanii „Premianții fără premii” propun să o recompenseze în mod simbolic, pe Florica Zaharie, printr-o diplomă, un buchet de flori, o strângere de mână, sâmbătă, de la ora 11:00, în centrul Devei.

Campania „Premianții fără premii” ajunge la ediția cu numărul 141. Din 2013, de când a debutat, aduce, în fiecare săptămână, în fața opiniei publice, oameni de valoare care pot fi considerați un adevărat exemplu pentru comunitate.

Advertisement

Actualitate

Închideri de circulație la Deva, în Noaptea de Înviere

Publicat

pe

Redactat de

Circulaţia rutieră pe strada Avram Iancu, din municipiul Deva, va fi închisă în noaptea de Înviere, în zona Catedralei Episcopale „Sfântul Ierarh Nicolae”.

“Cu ocazia Praznicului Învierii Domnului, eveniment religios care se va desfășura în noaptea de sâmbătă, 4 mai 2024, spre duminică, 5 mai 2024, Episcopia Devei şi Hunedoarei va amplasa un podium pe partea carosabilă a străzii Avram Iancu, în faţa Catedralei Episcopale Sfântul Ierarh Nicolae. Având în vedere acest lucru, circulaţia rutieră va fi închisă din data de 4 mai 2024, începând cu ora 12:00 până în data de 5 mai 2024, la finalul slujbei, pe următorul tronson de drum:

– Strada Avram Iancu până la intersecţia cu Bulevardul Decebal

– Strada Avram Iancu până la intersecţia cu Strada Andrei Şaguna

Totodată, pentru buna desfășurare a evenimentului religios, se va restricționa accesul auto, sâmbătă, 4 mai 2024, începând cu ora 8:00, pe banda 1 de circulație din fața Catedralei.

Advertisement

Primăria Municipiului Deva și Episcopia Devei şi Hunedoarei vă mulțumesc pentru înțelegere”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Deva.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Program de vară la Sarmizegetusa Regia

Publicat

pe

Redactat de

Programul de vizitare al cetății dacice Sarmizegetusa Regia s-a modificat, începând cu prima zi a lunii mai. Vizitatorii au mai mult timp la dispoziție pentru a admira așezarea antică din Munții Orăștiei.

“Începând cu 1 mai, situl arheologic de la Grădiștea de Munte trece la programul de vară. Astfel, până în 30 septembrie, Sarmizegetusa Regia va putea fi vizitată în intervalul orar 09:00 – 20:00, de luni până duminică. Pe perioada Sărbătorilor Pascale programul este neschimbat. Sunteți așteptați la Sarmizegetusa Regia!”, a informat administrația monumentului istoric.

Sursa foto: Administrația Sarmizegetusa Regia/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO| Marele târg de primăvară de la Pui, organizat în 1 Mai, a reunit numeroși comercianți și cumpărători

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Pui a găzduit, ieri, în 1 mai, vestitul Târg de primăvară, eveniment care, și în acest an, a reunit un număr mare de comercianți, dar și cumpărători. Marfa a fost pe alese, de la produse agricole, bucate tradiționale, obiecte de uz gospodăresc ori articole vestimentare. Manifestarea, cu o tradiție foarte veche, încă se mai păstrează la Pui, cea mai mare comună hunedoreană.

Târgul de primăvară de la Pui este unul dintre cele mai importante evenimente din județul Hunedoara, cu o tradiție de sute de ani. Autorităţile locale din această frumoasă comună situată în Țara Hațegului păstrează acest obicei, care datează din moşi-strămoşi, şi au organizat, și în acest an, acest eveniment. Astfel, miercuri, 1 Mai, la Pui au fost prezenți numeroși comercianți sosiți din diferite colțuri ale județului, dar și de prin alte părți. De la târg, nu au lipsit produsele tradiționale, dar și altele nealimentare, de la butoaie din lemn, cazane, pălării, articole vestimentare, și multe altele.

“Vă mulțumesc pentru prezența la Târgul de Primăvară de la Pui și pentru că împreună ducem tradiția mai departe! Sărbători fericite tuturor!”, a transmis Victor Stoica, primarul comunei Pui.

rgul de primăvară, la fel ca şi cel de toamnă, de pe 14 octombrie, sunt evenimente cu o tradiţie foarte veche la Pui, comuna fiind renumită în Țara Hațegului și nu numai pentru aceste două manifestări anuale.

Citeste mai mult ...

Actualitate