Actualitate
Hunedoreni din opt comune și orașe vor avea Titluri de Proprietate pentru terenurile pe care le dețin
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2020/11/TITLURI-PROPRIETATE.jpg)
Vești bune pentru hunedorenii care dețin terenuri, însă nu și Titluri de Proprietate pentru acestea. Instituția Prefectului-Județul Hunedoara a anunțat că au fost analizate cererile oamenilor din opt comune și orașe și au fost stabilite drepturile de proprietate pentru aceștia. Mai exact, este vorba despre comunele Beriu, Blăjeni, Cerbăl, Teliucu Inferior și Șoimuș și orașele Hațeg și Petrila.
Comisia județeană pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor – Hunedoara a validat 97 solicitări în baza Legii nr. 231/2018, pentru modificarea și completarea Legii nr.18/1991.
„Membrii comisiei de fond funciar, în ședința condusă miercuri (25 noiembrie-n.red.) de subprefectul Nicolae-Marcel Morar, au analizat cererile locuitorilor din 8 comune și orașe hunedorene și au stabilit drepturile de proprietate privată pentru aceștia, în suprafață totală de aproape 245.000 metri pătrați. Pe ordinea de zi a ședinței de ieri a comisiei au mai fost discutate și analizate solicitări de punere în executare a unor sentințe civile irevocabile, cereri de îndreptare a unor erori materiale și analiza cauzelor în justiție în care Comisia Județeană este parte, precum și măsurile care trebuie luate”, a informat Instituția Prefectului-Județul Hunedoara.
Comisia județeană de fond funciar se întrunește de două ori pe săptămână, pentru ședințe tehnice și pentru analiza și validarea solicitărilor.
Următoarea întâlnire a Comisiei județene pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor – Hunedoara va avea loc în 9 decembrie 2020.
Actualitate
Flagrant la Vulcan. Trei bărbați, prinși în timp ce săpau o groapă pentru a scoate cărbune
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/WhatsApp-Image-2025-02-12-at-12.24.36_119e38b1.jpg)
Trei bărbați, cu vârste cuprinse între 23 și 57 de ani, din Vulcan, au fost prinși în flagrant de polițiști, în timp ce săpau o groapă pentru a scoate cărbune.
Cei trei au fost surprinși ieri de oamenii legii. „La data de 11 februarie 2025, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Vulcan au efectuat o acțiune în cadrul căreia au surprins în flagrant trei bărbați din Vulcan, cu vârste cuprinse între 23 și 57 de ani, în timp ce efectuau activități de exploatare minieră fără permis sau licență. Concret, cei trei au fost surprinși de polițiști chiar în timp ce săpau o groapă cu o adâncime de aproximativ 5 metri, pentru a sustrage cărbune natural, zona fiind cunoscută ca bazin minier de exploatare a zăcămintelor de huilă”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Dosar penal pentru activități de exploatare minieră fără permis sau licență
În acest caz, a fost deschis un dosar penal pentru activități de exploatare minieră fără permis sau licență. „Polițiștii efectuează cercetări pentru încălcarea prevederilor Legii Minelor nr.85/2003, respectiv pentru executarea de activități miniere fără permis sau licență”, a mai informat IPJ Hunedoara.
Actualitate
Geografia „a dispărut” din materiile studiate la clasele a XI-a și a XII-a. Poziția profesorilor din județul Hunedoara
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/geografie.jpg)
Disciplina Geografie „a dispărut” din materiile studiate la clasele a XI-a și a XII-a, conform noile proiecte de planuri -cadru de învățământ. Profesorii de Geografie din județul Hunedoara au reacționat și îi solicită ministrului Educației păstrarea acestei discipline școlare în trunchiul comun, pentru elevii din ultimii doi ani de liceu.
“În timp ce Societatea de Geografie din România se pregătește să aniverseze, în perioada 6-8 iunie 2025, 150 de ani de la înființare, am aflat cu surprindere faptul că în noile proiecte de planuri – cadru pentru liceu, elaborate de Ministerul Educației și Cercetării, disciplina Geografie nu mai apare ca obiect de studiu la clasele a XI-a şi a XII-a. Geografia este una dintre disciplinele din învățământul preuniversitar care a pierdut după anul 1990 cele mai multe ore din Trunchiul Comun. Din nefericire reducerea orelor de geografie continuă și în prezent deși la nivel național și mondial se discută tot mai mult despre schimbări climatice, hazarde naturale extreme, poluare, geopolitică, migrații, disparități economice, planificare teritorială etc, care desigur aparțin domeniului geografie”, se arată într-un comunicat al Societății de Geografie din România (SGR) – Filiala Județului Hunedoara.
Profesorii de Geografie din județul Hunedoara subliniază importanța acestei discipline școlare în formarea culturii generale a elevilor.
“Având în vedere propunerile de planuri – cadru, precum şi afirmațiile în mass-media ale unor persoane cu rol decizional în domeniul educației naționale, care conturează ideea sistematică a diminuării orelor de geografie, în cadrul Trunchiului Comun, din învățământul liceal (cu dispariția geografiei la clasele a XI a și a XII a, la unele tipuri de licee) profesorii de geografie din Județul Hunedoara constată:
–Disponibilităţile deosebite ale geografiei de a contribui la o educaţie a elevilor, tineretului şi, în general, a oamenilor prin dimensiunile ei educaționale recunoscute (ştiinţifică, umanistă, culturală, geoecologică, naţională, europeană, universală);
Modificările sensibile în sistemele educaţionale internaționale şi în percepţia publică a geografiei ca un domeniu disciplinar disjunct (îndeosebi ca efect al lansării la nivel mondial a „Cartei internaţionale a educaţiei prin geografie pentru secolul XXI”, la ideile căreia România a aderat);
Interesul deosebit al elevilor pentru geografie, ca disciplină de bacalaureat, olimpiadele şi concursurile şcolare de geografie, precum şi rezultatele excelente obținute în cadrul acestora;
Rolul geografiei ca „știință a Pământului ca întreg” în formarea culturii generale, dezvoltarea și progresul general al omenirii;
Importanța geografiei în evoluția societății românești, evidențiată de faptul că Societatea Geografică Română este prima societate științifică înființată în România și a șasea societate geografică din lume, după societățile de profil din Franța – 1821, Germania – 1828, Anglia – 1830, Rusia – 1845 și Italia – 1866. În acest sens, profesorii de Geografie din Județul Hunedoara solicită Ministerului Educației și Cercetării şi forurilor educaţionale competente următorul sistem referenţial privind evoluţia geografiei ca disciplină şcolară:
Păstrarea geografiei ca disciplină şcolară distinctă în Curriculum Naţional, în Trunchiul Comun, la clasele IX-XII, la resursele actuale de timp;
Rămânerea geografiei ca disciplină şcolară cu relevanţă în evaluarea continuă, evaluarea externă şi examene (proiectul actual marginalizează geografia în sistemul evaluării continue şi al examinării),
Realizarea unui demers constructiv, care să vizeze prezenţa geografiei (împreună cu istoria) la examenele de certificare a absolvirii gimnaziului şi o prezență consistentă a geografiei în cadrul examenului de bacalaureat”, se mai arată în comunicatul semnat de președintele SGR – Filiala Județului Hunedoara, prof. dr. Dumitru Rus.
Noile proiecte de planuri-cadru pentru învățământ au fost puse în dezbatere publică de Ministerul Educației și au stârnit controverse referitoare la propunerea de eliminare a unor materii, inclusiv Geografia, la unele licee.
Actualitate
Concurs foto organizat de Romsilva cu ocazia Zilei Internaționale a Pădurilor 2025
![](https://servuspress.ro/wp-content/uploads/2025/02/476368225_1057594976397794_552295574888233006_n.jpg)
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva invită pasionații de fotografie și natură să participe la un concurs foto dedicat Zilei Internaționale a Pădurilor, sărbătorită pe 21 martie. Tema ediției din acest an, „Pădurile hrănesc lumea”, subliniază rolul esențial al pădurilor în asigurarea securității alimentare și a echilibrului natural.
Participanții sunt încurajați să surprindă, prin imagini realizate în pădurile României, modul în care acestea contribuie la susținerea vieții. Fotografiile pot fi postate pe pagina Romsilva, însoțite de un scurt mesaj care explică alegerea imaginii.
Cei interesați pot înscrie lucrările și în competiția organizată de FAO, termenul limită pentru participare fiind 12 martie 2025.
FOTO: FACEBOOK REGIA NAȚIONALĂ A PĂDURILOR-ROMSILVA
- Actualitatecu 2 zile in urma
Va intra la finanțare stadionul de la Hunedoara?
- Actualitatecu 2 zile in urma
Ordin de protecție provizoriu emis de polițiști, ca urmare a proferării de amenințări la adresa fostei concubine
- Actualitatecu 3 zile in urma
Cetatea Devei, iluminată în roșu de Ziua Europeană 112
- Actualitatecu 2 zile in urma
Final fericit în cazul cățelușei găsită de polițiștii hunedoreni pe stradă. „Lassie s-a întors acasă!”
- Actualitatecu 23 de ore in urma
Vizită educativă la Centrul Integrat 112 Deva: Conștientizarea importanței apelurilor corecte de urgență
- Actualitatecu 3 zile in urma
18 tone de trufe, recoltate ilegale. Amenzi de 80.000 de lei, aplicate de Garda Națională de Mdiu
- Actualitatecu o zi in urma
Casa Județeană de Pensii, anunț pentru cei care primesc pensiile pe carduri
- Actualitatecu 2 zile in urma
Șoferi prinși conducând sub influența alcoolului