Connect with us
Data: 22/04/2024
.

Actualitate

Hunedorenii, mai bolnavi faţă de anii trecuţi

Publicat

pe

Bilanţ DSP:

Cele mai frecvente afecţiuni depistate în judeţ se referă la diabet zaharat, diferite tipuri de cancer, boli transmisibile sau… obezitate

Pe parcursul anului trecut, specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara au organizat zeci de campanii de care au beneficiat mii de hunedoreni, elevi şi adulţi, de prevenire, informare, educare şi comunicare cu privire la diferite maladii. Totuşi, statisticile întocmite de DSP Hunedoara privind anul 2012 arată o creştere a numărului de persoane bolnave la nivelul judeţului. Cele mai frecvente afecţiuni depistate în judeţ se referă la diabet zaharat, cancer de diferite tipuri, boli transmisibile sau… obezitate.

Statisticile DSP Hunedoara arată că, în ultimii ani, tot mai mulţi locuitori ai judeţului au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru diverse afecţiuni

Statisticile DSP Hunedoara arată că, în ultimii ani, tot mai mulţi locuitori ai judeţului au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru diverse afecţiuni

Mai multe cazuri incurabile

Potrivit directorului executiv adjunct al DSP Hunedoara, Cecilia Birău, din cele circa 7.741 de cazuri de afecţiuni oncologice aflate în evidenţele direcţiei, peste 1.500 au fost înregistrate doar anul trecut. Cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cel pulmonar (259), de colon (104) sau la sân (112). În ceea ce priveşte cancerul de col uterin, în 2012 numărul celor diagnosticaţi a fost într-o uşoară creştere. În 2011 în evidenţa DSP Hunedoara privind cazurile de cancer de col uterin se aflau 1.116 cazuri, iar în 2012, 1.144 de cazuri. În cadrul campaniei gratuite de depistare a cancerului de col uterin, specialiştii din cadrul DSP Hunedora recomandă tuturor femeilor efectuarea testului Babeş-Papanicolau, fapt ce ar spori şansele de tratare în cazul depistării maladiei. Potrivit acestora, doar 22 de cazuri sunt în stadii curabile din cele 77 de cazuri noi depistate în anul 2011, iar în anul 2012 din cele 81 de cazuri noi doar 15 cazuri sunt în stadii curabile. Cu o creştere pozitivă, de această dată este numărul de vaccin HPV (virusul responsabil de declanşarea bolii) acesta fiind administrat anul trecut la 162 de hunedorence faţă de 94 de doze administrate în 2011.

Peste 23.000 de diabetici

Advertisement

În primele nouă luni ale anului trecut în evidenţele DSP Hunedoara se aflau 23.775 de cazuri de diabet zaharat, în creştere faţă de aceeaşi perioadă anului 2011 când erau 22.135 de cazuri. Crescătoare în judeţ este şi tendinţa obezităţii ca şi pe plan naţional. Numărul cazurilor noi a atins în 2011 cifra de 3.261 persoane (2.142 cu vârste între 15 – 64 ani, 373 copii între 0 – 14 ani, 746 peste 65 ani). Datele obezităţii la adulţi corelează strâns cu numărul bolnavilor de diabet – 21.550 şi al bolnavilor de hipertensiune arterială – 1.182 depistaţi de medici (din cei 58.920 rămaşi în evidenţă).

SIDA a ucis doi hunedoreni

La finele anului trecut, în evidenţa DSP Hunedoara erau 264 de persoane infectate cu HIV, aceeaşi cifră ca în 2011, dintre care 71 au fost diagnosticaţi cu SIDA. Din cauza acestei maladii, anul trecut au decedat două persoane. În subprogramul naţional de supraveghere şi control al infecţiei HIV/SIDA, în cursul anului trecut 1.483 de hunedoreni (gravide, persoane la risc sau voluntari) au fost testaţi HIV. Tot anul trecut 33 de hunedoreni au fost diagnosticaţi cu sifilis, iar alţi 12 au fost diagnisticaţi cu gonoree, de trei ori mai mulţi faţă de 2011.

Natalitatea, la jumătate faţă de mortalitate

În judeţ anul trecut s-a înregistrat o creştere a numărului de decese generale acestea fiind de 2.814 faţă de 2011 când au fost înregistrate 2.734. La fel de puţin îmbucurătoare sunt statisticile privind natalitatea. Chiar dacă anul trecut s-au născut 1.514 de copii hunedoreni faţă de 1.484 în 2011, indicii scăzuţi de natalitate situează acest fenomen la aproape jumătate faţă de cel al mortalităţii. În ceea ce priveşte mortalitatea infantilă, judeţul Hunedoara se află printre primele nouă judeţe care se situează sub media de 10,9 a ţării.

Advertisement

Actualitate

Deva va găzdui Olimpiada Națională de Limba Engleză. Peste 600 de elevi și profesori din toată țara, așteptați

Publicat

pe

Redactat de

Municipiul Deva va găzdui Olimpiada Națională de Limba Engleză. Peste 600 de elevi și profesori, din toată țara, sunt așteptați în orașul de la poalele Cetății. Deschiderea festivă a evenimentului va avea loc sâmbătă, 27 aprilie, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu.

În perioada 27 aprilie – 1 mai 2024, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Hunedoara organizează, în parteneriat cu Ministerul Educației, Olimpiada Națională de Limba engleză, clasele VII-XII, acțiune la care vor participa 522 de elevi din toată țara, selecționați în urma etapei județene a acestui concurs școlar, însoțiți de 60 de profesori coordonatori ai loturilor, precum și 60 de cadre didactice de renume din învățământul universitar și preuniversitar, reunite în cadrul Comisiei Centrale a Olimpiadei Naționale de Limba engleză.

“Deschiderea festivă a olimpiadei va avea loc sâmbătă, 27 aprilie 2024, începând cu orele 17:30, la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, iar festivitatea de premiere a participanților distinși cu premii și mențiuni, se va desfășura miercuri, 1 mai 2024, începând cu orele 09:30, în aceeași locație. Elevii vor susține probele de concurs la Colegiul Național „Decebal” Deva, proba scrisă, în data de 28 aprilie 2024, începând cu ora 09:30, iar proba orală, în data de 29 aprilie 2024, începând cu ora 9:30”, au informat reprezentanții IȘJ Hunedoara.

Pe lângă activitățile specifice competiției, elevii participanți, însoțiți de profesorii lor, vor vizita obiective istorice, culturale și turistice din municipiul Deva și din județul Hunedoara.

“Olimpiada înseamnă competiţie, întâlnire a valorilor, măsurarea propriilor performanţe şi dorinţa firească de a cuceri noi teritorii ale domeniului pentru care elevii și-au descoperit o anume vocaţie şi pasiune. Este o comuniune a educaţiei în spiritul adevărului, binelui şi frumosului. Este o întâlnire a celor mai buni, aşteptată cu emoţie, cu bucurie neliniştită și cu voluptatea confruntărilor intelectuale. Le urăm un călduros Bun-venit participanților, succes deplin la această competiție frumoasă, sperând că se vor bucura de o ședere cât mai plăcută în orașul nostru!”, a declarat inspector școlar general, prof. dr. Maria Ștefănie.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Centrul Cultural „Adrian Păunescu” – inaugurat la Brad, în prezența membrilor familiei regretatului poet

Publicat

pe

Redactat de

Centrul Cultural „Adrian Păunescu” din municipiul Brad a fost inaugurat, sâmbătă, în prezența membrilor familiei regretatului poet, soția Carmen, fiica Ana -Maria și nepoata Alexandra, precum și a cunoscutului interpret de muzică folk Ducu Bertzi.

Amenajat într-o clădire aflată pe strada care îi poartă numele marelui poet român, Centrul Cultural „Adrian Păunescu” va găzdui activități culturale, sociale și educative.

“Centrul Cultural “Adrian Păunescu” a fost amenajat în clădirea reabilitată cu fonduri europene nerambursabile, care a a aparținut până în anul 2006 Minei Țebea, respectiv fosta cantină a minerilor situată pe strada Adrian Păunescu din municipiul Brad. Clădirea astfel salvată a devenit un spațiu unde se vor desfășura activități culturale, sociale și educative. Cu acest prilej, după inaugurarea centrului cultural, la sala Cinema Zarand BRAD a avut loc un spectacol de muzica și poezie intitulat ”Mărturie” susținut de Ana-Maria Păunescu, Ducu Bertzi și Constantin Neculae. Spectacolul a fost încărcat de emoție, fiind apreciat de publicul brădean iubitor de muzică folk și poezie”, a anunțat Florin Cazacu, primarul municipiului Brad.

Sursa foto: Florin Cazacu/Facebook
Citeste mai mult ...

Actualitate

12 tone de material antiderapant, în mai multe zone din Valea Jiului

Publicat

pe

Redactat de

În urma ninsorilor din ultimele ore, drumarii au fost nevoiți să intervină pe mai multe secțiuni de drum din Valea Jiului.

Astfel au fost răspândite peste 12 tone de material antiderapant pe  DN 66 și DN 7A în în zonele Obârșia Lotrului – Petroșani, respectiv Câmpu lu Neag.

”În cursul dimineții, pe raza de activitate a SDN Deva, s-a acționat cu 2 autoutilaje și s-au răspândit 12 tone material antiderapant pe DN 66 și DN 7A. Pe cele două drumuri, în zonele Obârșia Lotrului – Petroșani, respectiv Câmpu lu Neag, carosabilul este umed, cu zăpadă îmbibată cu material antiderapant”, informează reprezentanții DRDP Timișoara.

FOTO: FACEBOOK DRDP TIMIȘOARA

Citeste mai mult ...

Actualitate