Connect with us
Data: 20/01/2025
.

Actualitate

Hunedorenii și-au ales reprezentanții în Parlament pentru următorii patru ani

Publicat

pe

167.425 de hunedoreni și-au exercitat dreptul de vot, ieri, dintr-un total de 393.520 de persoane, reprezentând 42,55 la sută. Dintre aceștia 1.496 au solicitat urna mobilă, iar pe listele suplimentare au votat 8.962 de persoane. Cei mai mulți, dintre cei care au votat, provin din mediul urban, iar majoritatea dintre ei au vârsta de peste 45 de ani.

Prezența la vot în municipii, orașe și comune

Cei mai mulți dintre hunedorenii care au votat ieri provin, conform statisticilor, din mediul urban. Astfel, în Deva prezența la vot a fost de 41,71%, în Hunedoara de 38,52%, în Orăștie 35,83%, în Petroșani 37,04%, în Brad 38,95 %, în Vulcan 35,41% și în Lupeni 39,46%. În Aninoasa prezența la urne a fost de 37,72%, în Geoagiu de 50,92%, în Călan 34,86%, în Hațeg 48,40%, în Petrila 37,62%, Simeria 43,05%, iar în Uricani 33,41%. Comunele în care s-a înregistrat cea mai mare prezență la vot sunt: Cerbăl (100,49%), Sarmizegetusa (83,65%) și Răchitova (75,51%). La polul opus, cu cea mai scăzută prezență la vot, sunt comunele: Romos (38,71%), Beriu (40,82%) și Vețel (40,53%).

La Tisa s-a „spart” norma

Chiar dacă rata prezenţei la vot a fost una destul de scăzută, au fost unele localităţi unde aceasta a tins spre sută la sută sau chiar mai mult. La ora 15:00, de exemplu, în satul Tisa, aparţinător de comuna Burjuc, votaseră 90 de cetăţeni, în condiţiile în care pe listele electorale permanente erau înscrişi 96 de alegători. „Spargerea” normei s-a datorat faptului că la secţia din Tisa, dintre cele 90 de persoane care şi-au exercitat dreptul de a alege cam jumătate erau cu domiciliul în alte localităţi din judeţ, în special din municipiul Hunedoara, care au case în sat şi au votat în această aşezare. În aceste condiţii, la Tisa s-a întâlnit un caz mai rar, dar perfect legal, respectiv că a fost depăşită cota de prezenţă la vot estimată iniţial. La ora 16:30 s-a atins sută la sută, dar pragul a fost depăşit. Situaţia, conform actelor normative în vigoare, este posibilă deoarece orice persoană domiciliată în Hunedoara care doveşte acest lucru în baza unui act de identitate valabil poate vota la orice secţie din judeţ. Cei de la secţia de votare 123 din Tisa au solicitat suplimentarea buletinelor de vot alocate, în număr de 50, acestea ajugând în timp util, dar nu a fost nevoie de folosirea acestora decât în număr foarte mic. Precizăm că procesul de numărare al voturilor a fost filmat.

Advertisement

Incidente minore la votare

Ca de obicei, şi la acest scrutin au fost câteva incidente minore înainte de începerea procesului de votare în județul Hunedoara. Mai exact, ştampilele de control de la două secții de votare nu s-au mai găsit. Este vorba despre cele de la secția 31 din Deva, în sediul Casei Maghiare, de lângă biserica catolică din Ceangăi, aceasta fiind aruncată, din greșeală, pe foc, alături de alte hârtii, în respectiva incintă încălzirea făcându-se cu lemne, și la secția 264 din comuna Balșa, unde ștampila nu a mai fost găsită. În ambele cazuri au fost confecționate ștampile noi și trimise la cele două secții, înainte de începerea votului. Au mai fost şi alte incidente oarecum similare, şi în alte secţii de votare din judeţ. Astfel, la secţia 290 din Blăjeni aceeaşi ştampliă de control a fost aruncată în foc, fără intenţie, alături de alte hârtii, în timpul zilei, dar procesul electoral nu a avut de suferit. În această situaţie existau la secţia de votare mai multe buletine de vot ce aveau ştampila de control aplicată, lucru permis şi chiar cerut de lege. Cetăţenii au putut vota fără probleme, ştampila de control ajungând repede la Blăjeni. O altă problemă semnalată ar fi „căderea”, pentru foarte scurt timp, a semnalului la Internet la secţia 12 din Deva, de la Colegiul Naţional Sportiv „Cetate”, mai exact pentru înregistrarea votului a trei alegători, iar această situaţie a fost remediată imediat.

 

PSD a câștigat detașat alegerile parlamentare și la nivel de județ

Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții Partidului Social Democrat din județul Hunedoara, aceștia au obținut nu mai puțin de 45 la sută din sufragii. Pe locul secund se pare că se află Partidul Național Liberal, cu un scor de 21 la sută. De asemenea, și ALDE ar fi atins pragul electoral în județ. Astfel, potrivit primelor informații, PSD Hunedoara a reușit să intre în Parlament cu patru deputați și doi senatori, PNL are un deputat și un senator, iar ALDE ar avea un deputat. Câți vor mai intra în Parlament prin distribuire județeană, directă, sau prin redistribuire națională urmează a se stabili.

 

Advertisement

Potrivit datelor furnizate de exit-poll-ul comandat de DIGI24 (IRES), rezultatele la nivel național sunt:

Camera deputaților

PSD – 45,8%

PNL – 20,8%

USR – 9,2%

ALDE – 6,3%

Advertisement

PMP – 4,6%

UDMR – 6,7%

Senat

PSD – 45,9%

PNL – 20,7%

Advertisement

USR – 9,3%

ALDE – 6,4%

PMP – 4,7%

UDMR – 6,8%

 

Advertisement

Pădurenii, din nou, cei mai harnici alegători din județ. La Cerbăl prezența la urne a fost de 109, 94 la sută

Ca și la alegerile locale, din iunie anul acesta, și de data aceasta, locuitorii din Ținutul Pădurenilor au fost cei mai harnici alegători dintre toți locuitorii județului Hunedoara. O prezență foarte ridicată la vot, în mediul rural, din tot județul, a fost înregistrată, în satul Plop, din comuna Ghelari, acolo unde, ieri, până la orele 14:30, votaseră deja aproape toți locuitorii înscriși pe liste, atât permanente, cât și suplimentare. Nici locuitorii din celelalte localități aflate în Ținutul Pădurenilor nu s-au lăsat mai prejos și au mers să își aleagă reprezentanții în Parlament. La Cerbăl, prezența la vot era, până la aceeași oră mai sus menționată, de 82,87 la sută, iar spre seară, (n.red. ora 19:00), rata de participare la alegerile parlamentare a ajuns la 109,94 la sută. Localitatea a avut 125 de votanți, înscriși pe listele permanente, însă, pe lângă aceștia, alți 74 de oameni apăreau pe listele suplimentare, astfel că prezența la urne, în această micuță localitate, a ajuns la 109,94 la sută. (Ramona Ștefan)

 

O treime dintre deținuții de la Bârcea Mare au votat

Un număr de 244 de deținuți, de la Penitenciarul Bârcea Mare, de lângă Deva, și-au exprimat, ieri, opțiunea electorală. Aceștia și-au manifestat în scris dorința de a vota, iar procesul electoral s-a desfășurat cu ajutorul urnei mobile, potrivit lui Florin Berar, purtătorul de cuvânt al unității de detenție. În Penitenciarul Bârcea Mare îşi ispăşesc pedepsele privative de libertate un număr de 745 de persoane.

 

Peste 1.000 de jandarmi, polițiști și pompieri au asigurat buna desfășurare a procesului electoral

pentru ca procesul electoral să se desășoare în bune condiții, în județul Hunedoara, au fost angrenați în misiuni peste 440 de jandarmi și peste 500 de polițiști. Acestora s-au alăturat și pompieri din cadrul ISU Hunedoara. 272 de jandarmi au asigurat protecţia Biroului Electoral Judeţean, precum şi un climat de ordine și liniște publică în zona celor 90 de secţii de votare date în responsabilitate, aflate în protecţie până la începerea procesului de votare. De asemenea, peste 130 de jandarmi au asigurat ordinea publică. De asemenea, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara a luat toate măsurile, conform competențele stabilite prin lege, pentru asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă publică, pe întreaga durată a desfăşurării alegerilor pentru Senat şi Camera Deputaţilor. Aceste măsuri au urmărit buna derulare a procesului electoral, precum şi un mod de acţiune corect şi echidistant al poliţiştilor. Astfel, la nivelul județului, peste 500 de poliţişti,au fost angrenați în activităţile dispuse pentru buna desfăşurare a scrutinului electoral și prevenirii oricăror fapte antisociale. De asemenea, poliţiştii au desfășurat și activități, în vederea gestionării posibilelor incidente cu caracter electoral.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Minerul Lupeni, în cantonament la Baia de Aramă

Publicat

pe

Redactat de

După o săptămână de pregătire pe plan local, cei de la Minerul Lupeni pleacă luni, 20 ianuarie, într-un cantonament montan, la Baia de Aramă, în județul Mehedinți. Pe perioada acestei pregătiri montane trupa din Valea Jiului, cu șanse reale de a accede în play-off-ul de promovare în Liga 2, va juca și primul meci amical al sezonului.

Toate amicalele, în deplasare

Acest prim meci de verificare va fi pe terenul celor de la Minerul Motru, din Liga 4 Gorj, și este programat pentru 25 ianuarie. Față de programul inițial de pregătire al celor de la Minerul au apărut unele modificări, firești în această perioadă, fiind cert, însă, că Minerul va juca toate amicalele în deplasare, pentru a-și proteja propriul teren. Astfel, la revenirea din Mehedinți,

Minerul Lupeni va juca cu conjudețeana și colega de eșalon Jiul Petroșani, meciul fiind programat pe 29 ianuarie. Urmează, apoi, meciuri amicale cu altă colegă de eșalon, Vulturii Fărcășești, pe 5 februarie, cu divizionara secundă FCU Craiova pe 11 februarie și cu liderul din Liga 4 Hunedoara, Unirea DMO, pe 13 februarie. Ultimele două meciuri de pregătire vor fi în compania celor de la CSM Târgu Jiu, care conduc în Liga 4 Gorj, acestea fiind programate pe 15 și 19 februarie. Cum campionatul se va relua pe 28 februarie, nu este exclus ca Minerul Lupeni, care este pe locul 5 în seria 9, la 5 puncte de prima clasată, CSC Peciu Nou, la două de celelalte echipe de pe podium, respectiv CSC Ghiroda și Progresul Pecica, și la egalitate cu Poli Timișoara, de pe poziția a patra, ultima care duce în play-off, bănățenii având golaveraj mai bun cu un gol, să mai joace un meci de pregătire până atunci.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Elevi de la mai multe școli din județ s-au întrecut la Concursul de Informatică „Aurel Vlaicu”

Publicat

pe

Redactat de

Elevi de la mai multe instituții de învățământ din județul Hunedoara au participat la Concursul de informatică “Aurel Vlaicu”, competiție organizată de tânărul orăștian Alexandru Todoran, sub coordonarea profesorului Daniel Popa.

Concursul județean de informatică s-a desfășurat, în weekendul trecut, la Colegiul Național „Aurel Vlaicu” din Orăștie și a constat în rezolvarea unor probleme de natură algoritmică, pe modelul celor de la Olimpiada Națională de Informatică, concepute de Alexandru Todoran.

Fost elev al Colegiului Național „Aurel Vlaicu” din Orăștie, Alexandru Todoran este în prezent, student în primul an la cea mai veche și prestigioasă universitate din lume, la Harvard.

“Alexandru s-a întors în vacanță acasă, după câteva luni de studiu la Harvard. Participanții la concurs, elevi din clase de gimnaziu sau liceu, s-au înscris din tot județul, de la școlile: Colegiul Național „Aurel Vlaicu” Orăștie, Colegiul Național „Decebal” Deva, Colegiul Național „Iancu de Hunedoara”, Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani, Liceul Teoretic „Avram Iancu” Brad, L.T. E. „Dragomir Hurmuzescu” Deva, Școala Gimnazială „Mircea Sântimbreanu” Brad, Școala Gimnazială „Horea, Cloșca și Crișan” Brad. Premierea câștigătorilor a fost făcută de Alexandru Todoran, prof. Popa Daniel și Președintele Asociației părinților, dna. Mihaela Bozdog. Mulțumim Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, reprezentat de dna. Inspector Școlar General Ștefănie Maria, pentru sprijinul acordat acestui concurs, pentru popularizarea lui în școlile hunedorene, pentru colaborarea derulată la toate cele trei ediții ale concursului. Mulțumim sponsorilor concursului: Asociația de părinți, reprezentată de dna. Mihaela Bozdog, o parteneră a activităților școlii și mulțumiri lui Lions Palia Orăștie pentru mâna întinsă! Mulțumim Centrului de Excelență Hunedoara, reprezentat de dna. director Vlad Cristina, un partener de tradiție al colegiului nostru!”, a transmis Adriana Chira, directorul Colegiului Național „Aurel Vlaicu” Orăștie.

Concursul județean de informatică „Aurel Vlaicu” s-a aflat la ediția a treia, având scopul de a crea o comunitate de elevi pasionați de informatică din județul Hunedoara.

Advertisement
Sursa foto: Colegiul Național „Aurel Vlaicu” Orăștie
Citeste mai mult ...

Actualitate

Distracție pe pârtiile de schi din Valea Jiului

Publicat

pe

Redactat de

Weekendul ce tocmai s-a încheiat a adus un val de distracție pe pârtiile de schi din Valea Jiului, unde zăpada și vremea superbă au făcut ca iubitorii sporturilor de iarnă să profite din plin de condițiile excelente. Stațiunile din regiune au fost pline de turiști și localnici, dornici să se bucure de frumusețea peisajului montan și de adrenalina coborârilor pe pârtie.

Pârtiile au fost pregătite impecabil pentru schiori și snowboarderi de toate nivelele, iar mulți dintre aceștia au ales să petreacă întreaga zi pe zăpadă, profitând de cele mai bune condiții de până acum în acest sezon. De la începători la avansați, toți s-au bucurat de momente de neuitat, iar atmosfera a fost una de sărbătoare, cu muzică și voie bună răspândite pe toată lungimea pârtiilor.

Stațiunile din Valea Jiului sunt din ce în ce mai populare în rândul celor care doresc să se relaxeze și să se distreze în mijlocul naturii, iar weekendul acesta a dovedit încă o dată că regiunea are tot ce le trebuie iubitorilor de schi și nu numai.

Această perioadă de vârf a sezonului aduce nu doar satisfacție sportivă, ci și o oportunitate pentru economia locală de a atrage turiști din toate colțurile țării. Pe lângă sporturile de iarnă, pârtiile sunt și un loc ideal pentru petrecerea timpului în aer liber, în familie sau cu prietenii.

Cu siguranță, Valea Jiului continuă să fie una dintre cele mai apreciate destinații montane din România, oferind, pe lângă o experiență sportivă de calitate, și peisaje de vis care vor rămâne în amintirea celor care le-au admirat.

FOTO: FACEBOOK COMPLEX MONTANA STRAJA

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate