Connect with us
Data: 14/01/2025
.

Actualitate

Ilia – „orășelul” de pe Valea Mureșului. O comună fruntașă la dezvoltare, cu “Urgență”, centru local APIA, liceu, notar și alte servicii publice asigurate

Publicat

pe

Comuna Ilia se numără printre puținele localități din județul Hunedoara care arată ca un oraș. Autoritățile locale sunt preocupate să dezvolte așezarea rurală, iar locuitorii, în ciuda faptului că locuiesc „la țară”, au acces la serviciile publice, la fel ca cei de la oraș. Astfel, Ilia dispune de „Urgență”, notar, stație de pompieri, liceu, centru local APIA, centru de poliție, dar și de alte instituții publice, astfel încât cetățenii sunt scutiți de drumuri până la Deva pentru a-și rezolva probleme personale importante.

Administrația publică locală din comuna Ilia s-a străduit păstreze pe raza comunei instituțiile publice importante, venind astfel în sprijinul locuitorilor. Una dintre acestea este Secția de Unități Primiri Urgență din Ilia, care deservește cetățenii nu numai din comuna Ilia, ci și din alte localități învecinate sau chiar mai îndepărtate.

În pericol de a fi desființată, imediat după pandemie, Urgența de la Ilia a fost menținută, cu eforturi comune, devenind o structură indispensabilă, de mare ajutor pentru oamenii care locuiesc în zona respectivă, iar cadrele medicale de aici salvează multe vieți.

Pacienți din toată Valea Mureșului și nu numai – tratați la UPU Ilia

Gabriela Vetean lucrează ca asistent la Secția Unități Primiri Urgențe (UPU) din Ilia. Aceasta spune că, aici ajung pacienți din toată zona Văii Mureșului, uneori, chiar și de mai departe, din Timiș sau Arad.

În momentul de față, “Urgența” din Ilia este deservită de cinci medici specialiști, tot atâtea asistente medicale și de cinci infirmiere. Oameni bolnavi, vârstnici, pentru care un drum până la spitalul din Deva nu este la îndemnă, dar nu numai, beneficiază de serviciile medicale de urgență oferite în acest punct de lucru. „Avem, în medie, în jur de 20 de consultații pe zi și chiar mai mult, în ultima perioadă. Dispunem de un mini-laborator de analize, facem investigații pentru monitorizarea sănătății inimii, una dintre ele este electrocardiograma EKG, dar și alte analize. Am avut pacienți și din Mintia, Leșnic sau din alte localități apropiate, cu probleme mai minore, care au preferat să vină la noi pentru a nu supraaglomera Urgența de la Deva”, spune Gabriela Vetean, asistent în cadrul Secției UPU Ilia.

Urgența din Ilia funcționează într-un spațiu cedat de Primăria Ilia. Amenajările acestuia au fost făcute pe banii administrației locale, toate echipamentele medicale fiind de la Spitalul Județean de Urgență din Deva, de unde trei medici vin și fac gărzi, la Ilia.

În aceeași clădire cu „Urgența” din Ilia funcționează și o secție a Serviciului de Ambulanță al Județului (SAJ) Hunedoara, unde tot timpul este un echipaj medical pregătit să intervină în caz de nevoie.

Advertisement

Centrul local APIA Ilia, în sprijinul fermierilor din întreaga zonă

Pentru a veni în sprijinul fermierilor, la Ilia funcționează un centru local al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Hunedoara. În această perioadă, acolo se primesc cereri unice de plată pentru Campania 2023. Până acum, au fost primite 1.470 de cereri unice de plată. „Noi le oferim fermierilor toate informațiile necesare, le aducem la cunoștință drepturile și obligațiile pe care le au în legătură cu terenurile, cu eco-scheme, pentru că, anul acesta discutăm despre eco-scheme multe care s-au introdus. Perioada de depunere a cererilor a fost prelungită până la data de 31 mai. Cererile de plată pot fi depuse şi după această dată, până cel târziu la data de 9 iunie inclusiv, cu o penalizare de 1 la sută pe zi, dar noi, în principiu, putem să spunem că suntem la final de campanie, iar eu sunt convinsă că ne vom încadra în termenul prevăzut, fără penalizări. Vorbim despre fermieri care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol, în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol, cererile se depun la Centrul județean APIA”, a explicat Mariana Vasiu, coordonator centru local APIA Ilia.

Centrul local APIA Ilia funcționează într-o clădire amenajată de Primăria Ilia și cedată, prin contract de comodat, la APIA, deservind în jur de 1.500 de fermieri atât din comuna Ilia, cât și pe cei din Dobra, Bătrâna, Burjuc și Zam.

Pe lângă aceste servicii publice, comuna Ilia mai dispune și de altele. Tot printr-un contract de comodat, un alt spațiu a fost cedat Poliției Județene, iar în incinta Primăriei funcționează un birou notarial. Totodată, mai există Secția de Pompieri Ilia, o formație a Serviciului de Gospodărire a Apelor -SGA, Ocolul Silvic Ilia la care sunt arondate și comunele Zam, Burjuc, Gurasada, Vorța, și, nu în ultimul rând, Liceul Teoretic „Silviu Dragomir” din Ilia, unul dintre cele două licee rurale din județ.

Noi ne-am străduit să aducem și să păstrăm aceste instituții pe raza UAT Ilia. (…) Ne-am luptat mult și am depus multe eforturi, am făcut mult lobby ca aceste servicii publice să rămână sau să se înființeze și când a fost nevoie am făcut investiții, am cumpărat clădiri, le-am renovat și le-am pus la dispoziție tocmai pentru a asigura accesul cetățenilor comunei noastre la servicii de sănătate, cât și la altele de utilitate publică”, a declarat Marius Gabriel Omotă, primarul comunei Ilia.

Atestată documentar din 1266 sub numele „Villa Helya – satul însorit”, comuna Ilia este situată pe valea râului Mureș, la 26 de kilometri de municipiul Deva. Comuna este formată din nouă sate: Ilia, Bacea, Bretea Mureșană, Brâznic, Cuieș, Dumbrăvița, Săcămaș, Sîrbi și Valea Lungă, şi are o populaţie de aproximativ 4.000 de locuitori, fiind a doua ca mărime din judeţul Hunedoara.

Actualitate

Piața imobiliară a luat-o razna. În Deva, „apartamente cu preț de Palat Buckingham”. Câte tranzacții au fost făcute în județ, în decembrie 2024

Publicat

pe

Redactat de

Apartamentele din municipiul Deva au ajuns la prețuri exorbitante, aproape ca locuințele din orașele mari. Anunțuri publicate în mediul online stârnesc diverse reacții. În vreme ce unii spun că prețurile ar fi corecte, alții sunt de părere că acestea sunt mai mult decât exagerate.

 

La Deva, ca în Italia sau în alte mari orașe ale țării, în ceea ce privește prețurile imobiliarelor. Un apartament cu patru camere, în centrul orașului, a ajuns să coste 120.000 de euro, iar cele cu o suprafață mai redusă sar de 70.000 de euro, potrivit unor anunțuri de vânzare publicate pe Internet.

Azi, mâine, depășim prețurile din Cluj”

Prețurile locuințelor din Deva stârnesc dezbateri pe rețelele sociale. „Azi, mâine, depășim prețurile din Cluj. Cu 120.000 de euro găsești casă pe lângă Timișoara cu patru camere, living, doi băi, terasă și zonă verde”, este de părere un devean. În opinia unui alt cetățean, prețurile nu sunt justificate pentru un oraș „plin de farmacii, pariuri sportive și jocuri de noroc, la fiecare colț de stradă”. „Tu vinzi apartamente cu preț de Palat Buckingham?”, a întrebat acesta, în timp ce un alt locuitor i-a îndemnat pe cumpărători să caute în altă parte, întrucât „Deva e metropolă”.

Advertisement

Cu toate acestea, tranzacțiile în materie de vânzare merg, chiar dacă, în decembrie 2024, „apetitul” a fost mai scăzut, comparativ cu luna precedentă.

Aproape 500 de imobile, vândute în decembrie 2024, în tot județul

În decembrie 2024, în tot județul Hunedoara s-au vândut aproape 500 de imobile – terenuri, case și apartamente, potrivit datelor statistice prezentate de Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI). Mai exact, în ultima lună a anului trecut, au fost tranzacționate, la nivelul județului, 494 de imobile, cele mai multe dintre acestea fiind apartamente.

Conform datelor statistice prezentate de ANCPI, în luna decembrie 2024, în județul Hunedoara au fost vândute, în total, 494 de imobile. Dintre acestea, 202 au fost apartamente, 92 terenuri agricole, opt neagricole, 192 de terenuri intravilane – dintre care 114 cu construcții, iar 78 fără construcții.

Față de luna anterioară, tranzacțiile imobiliare la nivelul județului Hunedoara au scăzut. Numărul total al imobilelor care, în noiembrie 2024, au făcut obiectul contractelor de vânzare – cumpărare a fost, în județul Hunedoara, 677, potrivit acelorași date statistice prezentate de ANCPI. Dintre acestea, 227 au fost apartamente, 217 terenuri agricole, 13 neagricole, iar 220 terenuri intravilane.

Advertisement

Situația la nivel național

Și la nivel național, numărul imobilelor vândute a scăzut în decembrie 2024, comparativ cu luna precedentă. Potrivit unui comunicat al ANCPI, în luna decembrie 2024 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 57.591 de imobile, cu 824 mai puține față de luna noiembrie. „Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna decembrie este cu 2.990 mai mic față de perioada similară a anului 2023. Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în decembrie 2024, în București – 13.257, Ilfov – 3.890 și Timiș – 3.296. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Teleorman – 78, Ialomița – 121 și Alba – 319”, se arată în comunicatul ANCPI.

Anul trecut, la nivelul întregii țări, au fost tranzacționate în total 643.334 de imobile, cu 8.491 mai multe față de 2023, când au fost vândute 634.843 de imobile.

Conform ANCPI, în 2024, cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate în luna octombrie – 67.998, iar cele mai puține, în ianuarie – 37.241.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Garda de Mediu Hunedoara: Amenzi de 130.000 de lei, în ultimul trimestru din 2024

Publicat

pe

Redactat de

Comisarii de mediu, din județul Hunedoara, au aplicat amenzi în valoare totală de 130.000 de lei, în urma controalelor efectuate în ultimul trimestru din 2024. 

În perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2024, comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean Hunedoara al Gărzii Naţionale de Mediu au efectuat un număr total de 158 inspecţii, atât inspecţii planificate cât și inspecţii neplanificate.

Inspecţiile planificate (93) au fost realizate conform Planului anual de activitate al Comisariatului Judeţean Hunedoara al Gărzii Naţionale de Mediu, la operatorii economici care desfăşoară activităţi cu impact asupra mediului şi se supun procedurii de reglementare.

În cadrul inspecţiilor neplanificate au fost efectuate un număr de 65 controale după cum urmează: șase controale în urma autosesizării; 31 controale de verificare a respectării condiţiilor din actele de reglementare; cinci controale efectuate în urma sesizărilor; un control pentru investigarea unor accidente sau incidente cu impact asupra mediului; 18 controale dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu; patru controale cu alte autorităţi, conform protocoalelor încheiate în acest sens cu instituţii la nivel judeţean/național.

“Principalele neconformităţi constatate în urma controalelor efectuate în perioada menţionată au fost: lipsa solicitării/obţinerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului; nerespectarea prevederilor autorizaţiei/autorizatiei integrate de mediu/acordului de mediu; gestionarea necorespunzatoare a deșeurilor deținute sau generate în urma desfășurării activității; lipsa evidentei gestiunii deșeurilor; nerespectarea prevederilor legale privind protecția apelor; nedepunerea în termenul legal al declarațiilor privind obligațiile de plată la Administratția Fondului pentru Mediu; neatingerea în anul 2023 a unui nivel de pregătire pentru reutilizare și reciclare de minim 50% din masa totală generată, cel puțin pentru deșeurile de hârtie, metal, plastic și sticlă provenind din deșeurile menajere; neluarea măsurilor necesare în vederea prevenirii poluarii solului; neluarea măsurilor necesare în vederea reducerii emisiilor de poluanți în atmosferă. În urma acestor controale, au fost aplicate 66 sancţiuni contravenţionale principale, respectiv 56 avertismente și 10 amenzi (cele mai mari au avut valoarea de 50000 lei), în valoare totală de 160.000 lei”, se arată într-un comunicat transmis de Comisariatul Judeţean Hunedoara al Gărzii Naţionale de Mediu.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Deva: A fost aprobată lista de priorități pentru repartizarea locuințelor sociale pe acest an. Peste 60 la sută dintre solicitanți, persoane singure

Publicat

pe

Redactat de

Consiliul Local Deva a aprobat, prin Hotărârea nr. 361/2024, lista de priorități a persoanelor din municipiul Deva îndreptățite să primească o locuință socială în anul 2025, în ordinea de prioritate stabilită de Comisia socială de analiză a solicitărilor de locuințe destinate închirierii, a informat Direcția de Asistență Socială (DAS) Deva.

Documentul cuprinde numele a 137 de persoane care au solicitat o locuință socială, ordonate în funcție de punctajul obținut pe baza criteriilor de stabilire a ordinii de prioritate, aprobate prin hotărâre a Consiliului Local.

Conform datelor prezentate de către DAS Deva, aproape două treimi (62%) din totalul solicitanților incluși pe lista de priorități sunt persoane singure. Pe de altă parte, trei sferturi dintre aceștia au depus cereri pentru atribuirea unei locuințe sociale în perioada 2020-2024.

“La întocmirea listei de priorități a persoanelor îndreptățite să primească o locuință socială în acest an au fost luate în calcul dosarele complete și actualizate, conform legii, până în data de 31 octombrie 2024. Dosarele depuse după această dată vor fi analizate în 2025, în vederea întocmirii listei cu ordinea de prioritate valabilă pentru anul viitor”, arată într-un comunicat reprezentanții instituției.

Lista devenilor îndreptățiți să primească o locuință socială în anul 2025 poate fi consultată la sediul Direcției de Asistență Socială Deva (Str. I.L. Caragiale, nr. 4, etaj 1) sau pe pagina de internet a instituției – https://dasdeva.ro, Secțiunea Locuințe și asociații – Locuințe sociale.

Advertisement

Informații suplimentare se pot obține la numerele de telefon 0755.878.380, 0737.036.002 și 0254.218.030 / Tasta 3 (Serviciul Fond Locativ – Locuințe sociale), de luni până joi – între orele 8:00-16:30 sau vineri – între orele 8:00-14:00.

Potrivit datelor centralizate de Serviciul Fond Locativ, anul trecut, 55 de persoane, cu domiciliul în municipiul Deva, au solicitat atribuirea unei locuințe sociale.

DAS Deva administrează, în prezent, un număr de peste 650 de locuințe sociale (garsoniere, apartamente și camere de cămin), aflate în 17 imobile.

 

Foto: DAS Deva
Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate