Connect with us
Data: 23/11/2024
.

Actualitate

În așteptarea lui Moș Crăciun. Povestea cel mai iubit personaj din perioada sărbătorilor de iarnă

Publicat

pe

Așteptat cu nerăbdare de copiii din toată lumea, Moş Crăciun va veni mâine seară. Nu contează dacă are sau nu barbă albă, sprâncene stufoase şi obraji roşii şi îngheţaţi de crivăţul prins în mustaţă, important este ca Moşul să lase un dar fiecăruia sub brad. Dar cine este Moş Crăciun?

Mitul lui Moş Crăciun se regăseşte într-o poveste interesantă. Imaginea acestuia care, de ziua Naşterii Domnului, împarte cadouri copiilor, se suprapune cu cea a celor trei magi, ce aduc daruri pruncului Isus.

Legenda spune că Maica Domnului, simţind că se apropie ceasul naşterii, a pornit în căutarea unei case unde să tragă. L-a rugat pe Moș Ajun să o găzduiască. Deoarece era sărac, el a refuzat-o, dar a trimis-o la fratele lui mai mic și mai bogat, Moș Crăciun. Ajunsă la casa lui crăciun, Maica Domnului o găsește acasă pe soția acestuia, Crăciuneasa și îi cere acesteia adăpost. Crăciuneasa era o femeie bună, însă, știindu-și soțul rău și necredincios, Crăciuneasa o ajută pe Maica Domnului să-l nască pe Pruncul Isus în grajdul vitelor. Aflând cele întâmplate, Crăciun își pedepsește soția, dar Maica Domnului o ajută printr-o minune. Când Crăciun află, își dă seama că Isus Hristos s-a născut, se căiește și îi cere iertare lui Dumnezeu, devenind astfel „primul creștin”. Se spune că el s-a căit atât de mult, încât, a doua zi, și-a împărțit întreaga avere copiilor săraci. De atunci, în fiecare an, în Ajunul Nașterii Domnului (24 decembrie), Moș Crăciun vine cu sania trasă de reni, intră pe horn și pune sub brad cadourile.

Se spune că Moş Crăciun locuieşte, împreună cu soţia sa la Polul Nord, unde tot timpul anului construieşte jucării, ajutat de spiriduşi. Acolo el primeşte scrisori de la copiii din toată lumea, cu ceea ce îşi doresc să primească de Crăciun. În Ajunul Crăciunului, bătrânul îşi încarcă săniuţa cu jucării şi zboară cu sania trasă de opt reni, oprindu-se la casa fiecărui copil. Moș Crăciun coboară pe hornul casei şi lasă cadourile. Există mai multe variante a acestei povestioare. Se mai spune că, bătrânul Crăciun a împărţit Fecioarei Maria daruri păstoreşti: caş, urdă, smântână pentru ea şi pentru copil. Darurile au fost împărţite la vestea că aceasta a născut pruncul Isus în casa lui.

Despre Moş Crăciun s-au scris multe poveşti. Cu toate acestea, pentru micuţii care aşteaptă sosirea lui an de an, imaginea lui a rămas aceeaşi.

Advertisement

Legenda împodobirii bradului de Crăciun

Împodobit cu steluțe, îngerași, ghirlande strălucitoare, luminițe, dar și binecunoscutele globuri colorate, bradul reprezintă bucuria Crăciunului. Obiceiul împodobirii bradului de Crăciun provine de prin secolul al XVI-lea.

Germaniei i se atribuie începutul acestei tradiţii, când în secolul al XVI-lea, creştinii devotaţi aduceau pomi împodobiţi în casele lor. Unii construiau piramide din lemn, le decorau cu crengi de brad şi le împodobeau cu lumânări. Se credea că, Martin Luther King, protestantul revoluţionar al secolului al XVI-lea, a fost primul care a aprins lumânări într-un pom. Mergând într-o seară spre casă, a fost uimit de frumuseţea stelelor care străluceau printre ramurile pădurii de conifere, şi ajungând acasă, a vrut să recompună scena pentru familia sa, înălţând un brad în mijlocul casei şi împodobindu-l cu lumânări. Mai târziu, tradiţia pomului de Crăciun a fost adoptată pe continentul american. În anul 1900, marile magazine au început să îşi împodobească brazi. În 1930, brazi de mari dimensiuni au început să fie amplasați în locuri publice.

În România, bradul de Crăciun a fost împodobit, pentru prima dată, în palatul regelui Carol I de Hohenzollern, în anul 1866, iar de atunci românii au preluat această tradiție.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Vot pentru Cotroceni. Circa 365.000 de hunedoreni sunt așteptați la urne, duminică, în primul tur al alegerilor prezidențiale

Publicat

pe

Redactat de

Zi importantă, duminică, pentru România. Alegătorii sunt chemați la urne pentru a-l desemna pe viitorul șef al statului pentru următorii cinci ani. Numărătoarea inversă a început, iar cetățenii cu drept de vot sunt așteptați, peste două zile, la urne, să aleagă pe unul dintre cei 13 candidați care se luptă pentru funcția supremă în stat: nouă propuși de către partide, iar patru independenți. Ca de obicei, secțiile de votare se vor deschide la prima oră a dimineții, la 07:00, și se vor închide seara, la ora 21:00.

 

Primul tur al alegerilor prezidențiale 2024 va avea loc duminica aceasta, pe 24 noiembrie. În județul Hunedoara, sunt așteptați la urne 365.456 de locuitori. Aceștia își vor putea exprima opțiunea electorală în cele 524 de secții de votare, amenajate pe raza județului Hunedoara.

Cei mai mulți alegători, din tot județul, sunt înscriși pe liste în municipiul Hunedoara (57.356 de persoane), în vreme ce, cei mai puțini, în comuna Bătrâna (89).

În reședința de județ, la Deva, sunt așteptați la urne 55.217 de alegători, la Petroșani -32.874, la Vulcan -21.736, Lupeni – 20.350, Orăștie – 17.275, Brad -12.522, Petrila – 18.865, Simeria – 11.012, Călan – 10.514, Hațeg – 8.481, Uricani – 7.323, Geoagiu – 4.652, Aninoasa -3.530 alegători.

Advertisement

Autoritățile județului s-au pregătit pentru scrutinul electoral ce va avea loc. Mai multe sesiuni de instruire a președințiilor și locțiitorilor secțiilor de votare din județ s-au desfășurat zilele trecute, prefectul județului Hunedoara, Florina Doris Visirin, subliniind importanța pregătirii riguroase a personalului implicat în procesul electoral.

13 candidați, în cursa prezidențială

Au rămas 13 aspiranți la funcția supremă în stat, după ce Ludovic Orban, președintele Forța Dreptei, și-a anunțat, la începutul acestei săptămâni, retragerea din cursa pentru Cotroceni, în favoarea Elenei Lasconi. Astfel, vor intra în primul tur al alegerilor prezidențiale: Elena-Valerica Lasconi – Uniunea Salvaţi România (USR), George-Nicolae Simion – Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), Ion-Marcel Ciolacu – Partidul Social Democrat (PSD), Nicolae-Ionel Ciucă – Partidul Naţional Liberal (PNL), Hunor Kelemen – Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), Mircea-Dan Geoană – candidat independent, Ana Birchall – candidat independent, Alexandra-Beatrice Bertalan-Păcuraru – Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională (ADN), Sebastian-Constantin Popescu – Partidul Noua Românie (PNR), Călin Georgescu – candidat independent, Cristian Diaconescu – candidat independent, Cristian-Vasile Terheş – Partidul Naţional Conservator Român (PNCR), Silviu Predoiu – Partidul Liga Acţiunii Naţionale (PLAN). Unul dintre aceștia îl va înlocui pe Klaus Iohannis, aflat în fruntea țării vreme de un deceniu.

Al nouălea scrutin prezidențial, de după Revoluție

Votarea va începe la ora 07:00 și se va încheia la ora 21:00. Alegătorii care la ora 21:00 se vor afla la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se vor afla la rând în afara sediului secţiei pentru a intra în localul de vot vor putea să îşi exercite dreptul de a alege până cel mult la ora 23:59.

Advertisement

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale se va încheia mâine dimineață, pe 23 noiembrie 2024, la ora 07:00.

Acesta este al nouălea scrutin prezidențial de după Revoluție și a doua mare bătălie politică de anul acesta, după alegerile locale din vară. În situația în care niciunul dintre candidați nu va întruni majoritatea de voturi valabil exprimate ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente, se va organiza al doilea tur de scrutin, programat pentru data de 8 decembrie 2024. Atunci, se vor „duela” primii doi candidați în ordinea numărului de voturi valabil exprimate obținute.

După votul de duminica aceasta, pe 1 Decembrie, de „Ziua Națională”, românii sunt chemați din nou la urne, de acea dată, pentru a-i alege pe viitorii reprezentanți ai Parlamentului.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Prea multe televizoare și nu știi ce să alegi? Iată ghidul de care ai nevoie!

Publicat

pe

Redactat de

Acest ghid de cumpărare a televizorului te poate ajuta să îți stabilești așteptările și bugetul înainte de a cumpăra următorul ecran mare pentru tine și familia ta.

Cumpărarea unui televizor nou poate fi o experiență dificilă dacă nu știi ce să cauți. Toate specificațiile și acronimele pot deveni copleșitoare și, fără cineva lângă tine când faci cumpărături, s-ar putea să fii îngrijorat că oamenii de vânzări nu au neapărat în vedere interesul tău, ci interesul personal de a-și vinde produsele.

Deși această provocare poate părea descurajantă, nu este nimic de care să îți faci griji. Cu puțină cercetare, cumpărarea unui televizor poate fi o adevărată plăcere. Sunt milioane de oameni în lume cau au reușit să cumpere un nou televizor 4K fantastic, care se potrivește bugetelor lor, fără a pierde banii doar cu ajutorul informațiilor utile de pe internet.

Citește acest ghid pentru a fii gata să începi călătoria ta prin lumea televizoarelor. Indiferent dacă ești în căutarea unor sfaturi simple pentru cumpărături sau dacă dorești să știi care sunt funcțiile care contează cel mai mult, ai o mulțime de sfaturi practice într-un singur loc pentru a răspunde la cele mai frecvente întrebări despre cumpărarea unui televizor inteligent.

Dacă ești gata să vă înveți termeni de la HDR, la HDMI sau doar vrei să obții sfaturi de top despre alegerea celui mai bun televizor pentru tine, continuă să citești ghidul complet de cumpărare a televizorului.

Advertisement

Sfaturi rapide pentru a alege produsul perfect dintre atâtea televizoare

De ce poți avea încredere în sfaturile de pe internet? Pentru că de obicei aici găsești informații de la oameni care petrec ore întregi analizând și revizuind produse, servicii și aplicații pentru a găsi ceea ce este cel mai bun pentru tine.

Dacă te grăbești să-ți iei un tv, iată cele mai importante lucruri de luat în considerare înainte de a cumpăra unul:

  • Nu cumpăra un televizor cu rezoluție mai mică de 4K. Evită seturile Full HD sau 1080p, cu excepția cazului în care ești în căutarea unui al doilea televizor și nu te deranjează să cumperi o diagonală de 80cm. Și chiar și atunci, gândește-te dacă totuși nu îți poți extinde cumva bugetul spre un model 4K.
  • Poți sări peste televizoarele 8K (deocamdată). Televizoarele 8K sunt super scumpe, iar filmele și emisiunile 8K nu sunt încă disponibile. Da, procesorul din interior va face conținutul să arate clar, dar plătești în exces pentru o funcție de care nu ai cu adevărat nevoie.
  • Așteaptă-te să plătești aproximativ 2000 de lei pentru un televizor 4K de 140 de centimetri destul de bun. Poți obține un tv decent cheltuind puțin mai puțin, mai ales dacă reduci dimensiunea, dar modelele de peste 2000 de lei oferă o imagine mai bună, difuzoare îmbunătățite și funcții de nouă generație.
  • Caută o rată de reîmprospătare de 120 Hz. Când vine vorba de rate de reîmprospătare, 60 Hz este bună, dar 120 Hz este mai bună. O rată de reîmprospătare mai mare oferă o mișcare mai lină pentru orice, de la filme și emisiuni, la sporturi live și jocuri.
  • Caută un model compatibil HDR: acesta oferă culori mai realiste și un contrast mai bun. Ia în considerare de preferință un televizor care acceptă formatele mai avansate, și anume HDR10+ sau Dolby Vision. Unele le vor suporta pe amândouă.
  • Televizoarele OLED arată mult mai bine decât majoritatea televizoarelor LCD. Dar un tv Samsung QLED, Vizio și TCL sau un Mini-LED de la Hisense sunt o cale de mijloc accesibilă.
  • Caută cel puțin patru porturi HDMI. Și alege întotdeauna noul format HDMI 2.1 dacă ești gamer.
  • Planifică să cumperi o bară de sunet. Difuzoarele televizorului sunt mai proaste în zilele noastre pentru că ecranele sunt mai subțiri.
  • Evită garanțiile extinse.
  • Cumpără și un suport de perete pentru televizor pentru a face montarea mai ușoară.

Dimensiunea ecranului: găsirea diagonalei favorabile

Indiferent dacă ești în căutarea unui televizor de bază sau de înaltă performanță, cel mai mare factor în decizia ta va fi probabil dimensiunea ecranului.

Ia în considerare câți oameni din familia ta urmăresc de obicei simultan și unde vei pune noul tv. Apoi alege cea mai mare dimensiune de ecran care se va potrivi confortabil în spațiul respectiv dar și în bugetul tău. În general, ținând cont de preț, performanță și suprafața unei sufragerii normale, este între 140 și 190cm.

Advertisement

Dimensiunea ecranului depinde și de cât de aproape stai de televizor. Practic, dacă poți vedea pixelii individuali ai ecranului, ești prea aproape. O regulă bună este că ar trebui să stai la o distanță de televizor care este de trei ori mai mare decât înălțimea ecranului pentru HD și de doar 1,5 ori înălțimea ecranului pentru 4K Ultra HD. Cu alte cuvinte, poți sta de două ori mai aproape de un televizor 4K UHD.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Casa de Pensii Hunedoara: 79 de bilete pentru tratament balnear disponibile în decembrie

Publicat

pe

Redactat de

Casa Județeană de Pensii Hunedoara anunță disponibilitatea a 79 de bilete pentru tratament balnear aferente seriei nr. 19, valabile în perioada 3-4 decembrie 2024.

Biletele pot fi ridicate de titulari pe baza actului de identitate sau de o persoană desemnată prin procură specială, document care trebuie să ateste că mandatarul este autorizat să ridice biletul în numele titularului.

”Casa Județeană de Pensii Hunedoara vă aduce la cunoștință faptul că pentru seria numărul 19, cu începere în perioada 03.12.2024 – 04.12.2024, sunt repartizate 79 de bilete de tratament în următoarele stațiuni: 2 – Sovata; 3 – Buziaș; 6 – Covasna; 40 – Geoagiu; 2 – Olănești;1 – Vatra Dornei; 1 – Băile Herculane; 4 – Bala; 15 – Băile Felix; 4 – 1 Mai; 1 – Tușnad. Bilete de tratament balnear se eliberează, în urma prezentării actului de identitate, titularului sau unei alte persoane desemnate de către acesta prin procură specială, document din care să rezulte că mandatarul este împuternicit să ridice biletul”, informează reprezentanții Casei Județene de Pensii Hunedoara.

Aceste bilete oferă acces la servicii de tratament balnear în stațiuni de profil, contribuind la îmbunătățirea stării de sănătate a beneficiarilor.

FOTO: FACEBOOK CASA JUDEȚEANĂ DE PENSII HUNEDOARA

Citeste mai mult ...

Comandat de PNL, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 1124002

Comandat de UCRR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240028

Comandat de AUR-Hunedoara, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 11240014

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

Comandat de UDMR, executat de TMT MEDIA INTERNATIONAL SRL, CMF 13240004

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate