Actualitate
În comuna Beriu, se va construi un bloc ANL. De 13 ani, se așteaptă demararea acestui proiect
După 13 ani, în care primarul comunei Beriu, Emil Bîc, anunța cu mare entuziasm că se va construi un bloc de locuințe ANL, acum, în 2022, acesta se va materializa. Proiectul nu a fost finalizat în toți acești ani, pentru că finanțarea unor astfel de investiții a fost oprită la un moment dat, mai „marii de la centru” considerând că nu este nevoie în mediul rural de blocuri ANL. Mai apoi, după ce s-a dat „undă verde”, constructorul care câștigase proiectul a refuzat să mai lucreze. Acum, însă, la 13 ani distanță, au început lucrările în teren. Cel mai probabil, peste doi ani, acesta va putea fi dat în folosință.
Construirea unui bloc ANL nu este atât de ușoară pe cum s-ar crede, mai ales în comuna Beriu. Promis de 13 ani, blocul nu a mai fost construit din cauza încurcăturilor birocratice. Primarul, Emil Bîc, vorbește acum, puțin mai relaxat despre acest proiect, deoarece constructorul se află deja pe teren.
„În urmă cu 13 ani, zeci de tineri din comuna Beriu depuneau cu mare încredere dosarele pentru obținerea unei locuințe în blocul ANL, ce urma să se construiască aici. Între timp, parte dintre ei și-au construit propriile case ori și-au cumpărat alte locuințe. Tot ce a ținut de administrația locală am făcut, am depus proiectul, am primit și „undă verde” la un moment dat pentru construirea blocului, însă lucrurile s-au încurcat. Problema aceasta este exact oglinda societății în care trăim noi. În anul 2009, când s-au depus toate proiectele pe ANL am fost la București și am discutat cu cei de acolo. Am pierdut multe zile și nopți pe acest subiect. Într-un final, s-a aprobat proiectul și am fost anunțați că intră la finanțare. S-au tot schimbat Guvernele. Guvernul Ponta, când a ajuns la putere, a tăiat fondurile pentru construirea blocurilor ANL, considerând că la comune nu sunt necesare aceste blocuri. Proiectul a rămas pe undeva prin sertare la București și nu a mai discutat nimeni de ele. Asta, până în urmă cu trei ani, când domnul director de la Ministerul, de la ANL, m-a sunat să mă întrebe dacă mai sunt interesat, că o să înceapă iar finanțarea pentru aceste blocuri. Iar am fost bucuros. Ne-a mai costat niște bani, pentru că a trebuit să refacem Studiul de Fezabilitate, să scoatem toate autorizațiile și așa mai departe. După aceea, a demarat licitația, câștigând una dintre firmele participante și ni s-a spus că o să înceapă lucrările la blocul ANL. Bucuroși nevoie mare că avem, în sfârșit, constructor, anunțăm cetățenii că începem lucrările. Doar că, surpriză, la predarea amplasamentului, constructorul refuză să îl preia, pentru că nu i-a convenit nu știu ce. El a câștigat licitația la un preț mai mic, doar că nu se încadra în suma aceea de bani. Și s-a anulat licitația. O nouă palmă primită”, a declarat Emil Bîc, primarul comunei Beriu.
În 2024, blocul ar trebui să fie finalizat
Încă de săptămâna trecută, muncitorii se află pe șantier, iar, conform afirmațiilor edilul-șef al comunei, în anul 2024, blocul ar trebui să fi finalizat și să fie predate primele chei către beneficiari. „Anul trecut s-a făcut, din nou, licitație, anul acesta a câștigat altă firmă, iar de săptămâna trecută s-a predat amplasamentul. Au decopertat fundația și, obligatoriu, în acest an, trebuie să toarne și placa de beton. Începutul e bun, să vedem cum va fi și sfârșitul. În mod normal, ar trebui ca în 2024 acest bloc să fie finalizat. Noi îi așteptăm pe toți tinerii doritori, din comună, să vină la primărie și să depună dosare pentru a beneficia de o locuință în blocul ANL”, a mai precizat Emil Bîc, primarul comunei Beriu.
16 apartamente disponibile
Imobilul va fi ridicat în satul aparținător Castău și va avea parter și două etaje, va dispune de 16 apartamente și va fi primul bloc ANL construit în comună. Prin acest proiect, Primăria comunei Beriu dorește să răspundă nevoilor tinerilor care își doresc o locuință, investiția aceasta fiind o dorință mai veche a administrației publice locale.
Actualitate
„Deva – magie pentru copii”: Eveniment caritabil organizat de Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” și Primăria Deva
Elevii Liceului Tehnologic „Grigore Moisil” Deva, în parteneriat cu Primăria Municipiului Deva, organizează evenimentul caritabil „Deva – magie pentru copii”, cu scopul de a aduce bucurie copiilor din familii defavorizate, cu ocazia sărbătorilor de Moș Nicolae.
Evenimentul se va desfășura în perioada 4-5 decembrie 2024, între orele 11:00-13:00, în Piața Unirii din Deva, unde va fi amplasat un stand cu produse realizate de elevi. Ornamentele, decorațiunile și dulciurile oferite vor putea fi achiziționate fără un preț fix, donațiile fiind voluntare.
Toate fondurile strânse vor fi utilizate pentru a pregăti pachete-cadou destinate copiilor din familii cu posibilități financiare reduse.
Primarul municipiului Deva, Lucian Ioan Rus, a subliniat importanța implicării comunității:
„Evenimentele caritabile de acest tip reprezintă o oportunitate pentru comunitatea noastră de a se uni și de a dărui bucurie celor mai vulnerabili dintre noi. Mă bucur că elevii Liceului Tehnologic Grigore Moisil au ales să își pună talentul și creativitatea în slujba celor care au nevoie de ajutor. Moș Nicolae este simbolul generozității, iar acest eveniment este o oportunitate pentru cei care doresc să aducă un zâmbet pe fețele copiilor.”
Devenii sunt invitați să contribuie la acest proiect, demonstrând solidaritate și generozitate într-o perioadă dedicată dăruirii. Haideți să transformăm sărbătorile într-un prilej de a sprijini și de a aduce fericire în comunitatea noastră!
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
Actualitate
Acțiune de sănătate gratuită la Mărtinești: Salvital Hunedoara oferă consultații medicale
Asociația Salvital Hunedoara, în parteneriat cu Consiliul Județean Hunedoara și Primăria comunei Mărtinești, organizează miercuri, 27 noiembrie 2024, o campanie de testare gratuită a sănătății, care va avea loc la sediul Primăriei Mărtinești, începând cu ora 10:00.
Evenimentul oferă localnicilor oportunitatea de a beneficia de consultații medicale complexe, fără costuri, incluzând:
Electrocardiograma (EKG): identificarea problemelor cardiace;
Spirometrie: diagnosticarea afecțiunilor pulmonare;
Test INR: monitorizarea tratamentului cu anticoagulante;
Măsurarea glicemiei și tensiunii arteriale;
Hemoglobina glicozilată: evaluarea controlului glicemic;
Determinarea indicelui braț-gleznă: depistarea bolii arteriale periferice, un factor de risc pentru atac de cord sau accident vascular cerebral;
Osteodensitometria: analiza densității osoase;
Audiometria: verificarea problemelor de auz.
FOTO: FACEBOOK SALVITAL HUNEDOARA
Actualitate
Incendiu la acoperișul unei case din satul Romoșel
Un incendiu a izbucnit, în această dimineață, la acoperișul unei case din satul Romoșel, comuna hunedoreană Romos. Pompierii au intervenit de urgență la fața locului. Un bărbat care a suferit o tăietură la o mână, după ce a spart geamul unei ferestre, în încercarea de a ieși din casă, a primit îngrijiri medicale.
Pentru stingerea flăcărilor au intervenit două echipaje ale Detașamentului Orăștie. De asemnea, la fața locului s-a aflat și un echipaj SMURD și unul al Serviciului de Ambulanță Județean.
“La sosirea pompierilor acoperișul ardea generalizat, pe o suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați. Misiunea de stingere a incendiului s-a desfășurat simultan cu acordarea de îngrijiri medicale pentru un bărbat care avea o tăietură la o mână. Acesta, în încercarea de a se autoevacua a spart geamul unei ferestre a casei. Victima, conștientă și cooperantă a fost transportată cu ambulanța SAJ la spitalul din Orăștie”, au transmis reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.
Incendiul a fost lichidat, iar pompierii au constatat că împrejurarea determinantă a izbucnirii flăcărilor a fost coșul de fum care nu era curățat de funingine. “S-au deteriorat ușile de lemn din interior, ferestrele, tencuiala din camera tehnică, dar și mobilierul de lemn din holul casei”, au mai transmis reprezentanții ISU Hunedoara.
Pompierii militari atrag din nou atenția privind exploatarea coşurilor şi a burlanelor pentru evacuarea fumului. Astfel, coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor. Verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum se va efectua de către o persoană specializată. În podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere.
Sursa foto: ISU Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu 2 zile in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Accident rutier pe DJ 672, la Rișca: Două persoane au fost transportate la spital
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
Călin Georgescu, preferatul hunedorenilor în primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu 14 ore in urma
Ilie Bolojan noul președinte PNL (PE)