Actualitate
Începe campania de vaccinare antirabică la vulpi, în județul Hunedoara

Reprezentanții Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara demarează campania de vaccinare antirabică în județul Hunedoara. Având în vedere că rezervorul natural de virus rabic este reprezentat, pe teritoriul României, de vulpea roşcată, singura măsură eficientă de eradicare a rabiei este vaccinarea animalelor din mediul silvatic (specia ţintă fiind vulpea). Situaţia epidemiologică existentă în Ucraina şi în Republica Moldova determină un risc major de apariţie a rabiei în ţara noastră.
Măsura cea mai eficientă de eradicare a bolii este vaccinarea animalelor receptive (mamiferele). În acest sens, ANSVSA implementează anual, vaccinarea carnasierelor domestice și salbatice (vulpea). Vaccinarea antirabică se efectuează atât la animalele domestice (carnasiere domestice) cât și la animalele sălbatice (vulpea). Vaccinarea carnasierelor domestice se realizează în campanie, octombrie – decembrie, iar în mediul silvatic se efectueaza vaccinarea cu ajutorul momelilor vaccinale antirabice, prin distribuție aeriană și manuală, de două ori pe an, primăvara și toamna.
„Vaccinarea mediului silvatic, aferentă campaniei de toamnă 2022, va începe în data de 04 noiembrie și va fi efectuată până la sfârșitul lunii noiembrie. Distribuția aeriană a momelilor vaccinale antirabice în mediul silvatic se efectuează cu ajutorul avioanelor în care sunt instalate aparate de distribuție automatizată a momelilor vaccinale prin sistem GPS, care garantează o distribuție controlată și precisă, ce are ca scop asigurarea unei densități de 25 momeli/km2. Se are în vedere evitarea așezărilor umane, întinderilor mari de apă, drumurilor naționale pe cât posibil, arealul țintă fiind fondurile cinegetice și extravilanul localităților.
Anterior distribuției momelilor vaccinale, se efectuează o campanie de informare a populației, prin postarea de afișe informative la nivelul prefecturilor, primăriilor, inspectoratelor școlare teritoriale, direcțiilor de sănătate publică, școli, spitale, locuri publice și trasee turistice, privind modalitatea de transmitere a rabiei și efectele ei asupra oamenilor și animalelor, precum și cum trebuie procedat în cazul în care oamenii sau animalele intră în contact cu momelile vaccinale”, au informat reprezentanții DSVSA Hunedoara.
Monitorizare în teren
Pe toată perioada derulării campaniei de vaccinare, echipe ale ANSVSA vor efectua acţiuni de monitorizare în teren, în vederea desfăşurarii corecte a vaccinării. Scopul final al acțiunii de vaccinare este recunoașterea indemnității teritoriului României faţă de unele boli transmisibile ale animalelor, care pot influenţa direct sau indirect schimburile comerciale cu animale vii, produse şi subproduse de origine animală, acesta reprezentând obiectivul fundamental al activităţilor de supraveghere, prevenire şi combatere a bolilor transmisibile ale animalelor. Rabia este o boală virală deosebit de gravă a animalelor, care se poate transmite la om, finalizându-se întotdeauna cu moartea animalelor afectate, dacă acestea nu sunt vaccinate.
Actualitate
Fotbalistele de la Simeria, campioane

Ediția din acest an a Campionatului Județean feminin de fotbal în sală a ajuns la final.
Competiția s-a desfășurat pe două grupe valorice, și la ea au participat un număr de opt echipe, toate meciurile disputându-se în sala de sport de la Sântămăria Orlea. În finala primei grupe valorice s-au întâlnit CSF Simeria și Minerul I Lupeni. Fotbalistele de la Simeria, care au câștigat și sezonul regular, s-au impus și în finală, cu scorul de 6-1, și au devenit campioane județene, în prima grupă valorică mai evoluând și Retezatul I Hațeg. Și în cea de-a doua grupă valorică s-au întâlnit primele două clasate din sezonul regular, Retezatul II Hațeg și CSC II Sântămăria Orlea. Victoria a revenit fetelor de la Hațeg, cu 7-0, care câștigaseră clar și sezonul regular, la care au mai participat, pe lângă finaliste, și echipele CSC I Sântămăria Orlea, Minerul II Lupeni și Stars Academy Călan, clasate în această ordine.
Actualitate
Trupa COMPACT aduce turneul „Legenda Continuă…” la Deva – un concert dedicat iubirii și muzicii

Municipiul Deva se pregătește pentru un eveniment de excepție! Trupa COMPACT ajunge în oraș cu turneul național „Legenda Continuă…”, un spectacol dedicat iubirii și emoției, care promite să rămână în sufletele celor prezenți.
Concertul va avea loc pe 7 aprilie 2025, de la ora 19:00, în sala mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” Deva. Organizat de Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean”, evenimentul face parte dintr-un turneu sentimental prin care Paul Ciuci și colegii săi revin pe scenă pentru a reaminti publicului de magia muzicii COMPACT.
Pe lângă marile hituri care au marcat generații, fanii vor avea ocazia să asculte piese noi, menite să devină favoritele iubitorilor de muzică bună. „Sărbătorim iubirea în fiecare clipă din viața noastră, pentru că din iubire suntem făcuți cu toții”, este mesajul transmis de membrii trupei, care promit o seară plină de nostalgie, emoție și refrene memorabile.
Bilete și acces
Biletele pentru concert pot fi achiziționate de la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva, conform următorului program:
Luni și vineri: 11:00 – 14:00
Miercuri: 14:00 – 17:00
De asemenea, biletele sunt disponibile online pe entertix.ro, myticket.ro și iabilet.ro.
Devenii sunt invitați să trăiască o seară specială alături de una dintre cele mai iubite trupe din România, într-un spectacol în care „Legenda Continuă…”!
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
Actualitate
Deva: Plan de asistență medicală comunitară aprobat pentru 2025

Consiliul Local Deva a aprobat Planul de asistență medicală comunitară pentru anul 2025, document care vizează îmbunătățirea accesului populației la servicii medicale, în special pentru persoanele vulnerabile, și promovarea unui stil de viață sănătos.
Planul cuprinde o serie de măsuri menite să identifice și să soluționeze problemele medicale și sociale din comunitate. Printre acestea se numără informarea persoanelor neasigurate despre drepturile lor în sistemul de sănătate, sprijinirea înscrierii copiilor și femeilor însărcinate la medicii de familie, dar și desfășurarea unor campanii de educație sanitară privind prevenirea bolilor transmisibile, precum HIV/SIDA și tuberculoza.
De asemenea, sunt prevăzute acțiuni de promovare a vaccinării copiilor, consilierea adolescenților și tinerelor privind sănătatea reproducerii, monitorizarea copiilor cu afecțiuni grave și organizarea de vizite la domiciliul vârstnicilor singuri pentru asistență medicală. Un accent deosebit va fi pus pe comunitățile defavorizate, inclusiv prin campanii de informare despre igiena personală și a locuinței.
Autoritățile locale subliniază că implementarea acestor măsuri va contribui la reducerea inegalităților în accesul la servicii de sănătate și la îmbunătățirea calității vieții în comunitate.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
- Actualitatecu 2 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 17 – 21 martie, în județul Hunedoara
- Actualitatecu 2 zile in urma
Furt dintr-o cafenea din Deva, surprins de camerele video. Suspectul, prins rapid de polițiști
- Actualitatecu 2 zile in urma
Minerul Lupeni merge în play-off!
- Actualitatecu 2 zile in urma
A intrat cu mașina în gardul unui imobil din Beriu. Ce au aflat polițiștii despre tânărul de la volan
- Actualitatecu 2 zile in urma
L-ați văzut? Un minor de 16 ani, din Deva, dat dispărut
- Actualitatecu 2 zile in urma
Simulare Evaluare Națională 2025: Elevii de clasa a opta susțin, luni, prima probă
- Actualitatecu 23 de ore in urma
Sediul Tribunalului Hunedoara și al Judecătoriei Deva va fi inaugurat. Ministrul Justiției, doi membri ai CSM și reprezentanți ai CNI, la eveniment
- Actualitatecu o zi in urma
Ninsori și viscol în mai multe județe din țară: strat de zăpadă de până la 15 cm