Actualitate
Județul Hunedoara – sub Cod galben de caniculă, astăzi și mâine. Recomandări din partea DSP

Județul Hunedoara se află, astăzi și mâine, 9 și 10 iulie, sub atenționare Cod galben de caniculă.
Meteorologii spun că valul de căldură va continua să se extindă și să se intensifice în toate regiunile. „Temperaturile maxime vor fi de 33…37 de grade, va fi disconfort termic ridicat și local caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pe arii extinse pragul critic de 80 de unități. Local, minimele nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând o noapte tropicală”, a informat Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
DSP Hunedoara: Atenție la stresul termic!
Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara au transmis, încă o dată, recomandări pentru populație pe timp de caniculă.
„Căldura excesivă reprezintă un pericol pentru mediu și sănătate. Stresul termic este cauza principală a deceselor cauzate de variațiile termice, acesta putând exacerba bolile cardiovasculare, diabetul, afecțiunile mintale, astmul și poate crește riscul de accidente și transmitere a unor boli infecțioase. Vulnerabilitatea la căldură este determinată atât de factori fiziologici, cum ar fi vârsta (bătrânii, sugarii și copiii) și starea de sănătate (prezența afecțiunilor cronice), cât și de factori de expunere, cum ar fi ocupația (de exemplu: lucrul în aer liber sau în zone fără ventilație sau aer condiționat) și condițiile socio-economice (de exemplu: persoane fără adăpost, condiții de locuit inadecvate, fără posibilitate de a răci încăperile). Mortalitatea cauzată de căldură pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani a crescut cu aproximativ 85% între 2000–2004 și 2017–20212. În Europa, în vara anului 2022, s-a înregistrat un număr de aproximativ 61.672 de decese cauzate de căldură. În același timp, expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete (UV) poate produce leziuni ale pielii expuse (arsuri), iar pe termen lung, prin expunere cumulată, poate determina leziuni maligne cutanate”, se arată într-un comunicat al DSP Hunedoara.
RECOMANDĂRI PENTRU POPULAȚIE ÎN CAZ DE CANICULĂ
Evitați căldura!
Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită şi directă la soare în intervalul orar 11 – 18 şi utilizați creme de protecţie pe zonele corpului expuse razelor solare.
Evitați activităţile de exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, construcții, etc.) în perioadele cu temperaturi foarte mari. Eventual puteți desfășura aceste activități în perioadele din zi în care temperaturile sunt mai scăzute.
Stați la umbră. Amintiți-vă că temperaturile percepute la soare pot fi cu 10-15˚C mai mari.
Petreceți 2-3 ore din timpul zilei într-un loc răcoros.
Rămâneți la curent cu avertismentele oficiale privind perioadele de caniculă.
Păstrați legătura cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau care au probleme de sănătate, interesându-vă de starea lor de sănătate.
Păstrați-vă locuința răcoroasă!
Păstrați ferestrele închise în perioada în care temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă și acoperiți-le cu jaluzele sau obloane pentru a bloca lumina directă a soarelui.
Deschideți ferestrele după lăsarea întunericului (când temperatura exterioară este mai mică decât temperatura interioară) pentru a vă răcori casa.
- Opriți funcționarea a cât mai multe dintre aparatele electrocasnice din locuință, dacă nu aveți nevoie de acestea.
- Utilizați ventilatoare electrice numai când temperaturile sunt sub 40˚C. La temperaturi peste 40˚C ventilatoarele vor încălzi corpul.
- Dacă utilizați aer condiționat, setați termostatul la 27 ˚C și porniți un ventilator electric – acest lucru va face ca în cameră aerul să se simtă mai rece cu 4 ˚C. Astfel se poate face economisi până la 70% din factura de energie electrică pentru răcire.
- Amintiți-vă că poate fi mai răcoare în aer liber, la umbră.
Evitați supra-încălzirea corpului și deshidratarea!
- Folosiți îmbrăcăminte ușoară, lejeră și amplă, din fibre naturale, pe cât posibil de culori deschise, purtați pălării de soare și ochelari de protecţie solară atunci când faceţi deplasări în exterior.
- Scădeți-vă temperatura corpului prin efectuarea de duşuri sau îmbăiere cu apă răcoritoare.
- Udați-vă pielea folosind o cârpă umedă, spray sau îmbrăcăminte udă ușoară.
- Beți apă în mod regulat, fără a aştepta să apară senzaţia de sete pentru a vă hidrata adecvat (1 cană de apă pe oră și cel puțin 2-3 litri pe zi).
- Evitați expunerea directă la soare în orele de vârf, căutați umbra sau rămâneți în casă. Umbra poate reduce căldura cu mai mult de 10 °C.
- Protejați sugarii și copiii! Nu acoperiți niciodată un cărucior/cărucior pentru bebeluși cu țesătură uscată – acest lucru îl face mai fierbinte în interiorul căruciorului. În schimb, utilizați o cârpă umedă, subțire și reudați după cum este necesar pentru a scădea temperatura. Combinați cu un ventilator portabil pentru o răcire și mai mare.
Evitați consumul de alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acestea favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.
Evitați băuturile care au conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola, energizante) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase).
Evitați alimentele fierbinţi şi pe cele greu digerabile.
Creşteți consumul de legume şi fructe proaspete cu un conținut ridicat de apă, precum castraveţii și roşiile, pepenele galben, roşu, prunele.
- Nu lăsați niciodată copiii sau animale în vehicule parcate pentru o perioadă de timp, deoarece temperaturile pot deveni rapid periculos de ridicate.4
Protejați copiii!
Măsuri de protecţie a nou-născuţilor şi a sugarilor cu vârsta sub 6 luni împotriva radiațiilor UV
Copiii cu vârsta sub 6 luni nu ar trebui expuşi la lumina directă a soarelui.
Utilizaţi îmbrăcăminte de protecție ușoară și lejeră, care acoperă brațele și picioarele copilului.
Protejați întotdeauna capul, fața, urechile și gâtul copilului cu o pălărie cu boruri largi.
Puteţi utiliza ochelari de soare cu protecție UVA/UVB pentru bebeluşi.
Evitaţi plimbările în intervalul orar 11-18 şi pentru plimbare alegeți zonele cu umbră.
Măsurile de protecţie a sugarilor cu vârsta 6 -12 luni împotriva radiațiilor UV
Se aplică toate metodele de protecție descrise mai sus, iar la această vârstă se pot folosi produsele de protecție solară cu destinaţie specială pentru pielea sugarilor.
Măsurile de protecţie a copiilor mici împotriva radiațiilor UV
Protejarea de soare a copiilor mici necesită multă atenţie și efort.
Este important să educați, atât copiii, cât și persoanele care îi îngrijesc, în ceea ce privește măsurile de protecție necesare.
Se aplică toate metodele de protecție descrise mai sus referitoare la măsurile de protejare a corpului, ochilor şi a capului, a intervalului orar dedicat plimbărilor şi jocului în parc în zone cu umbră.
Actualitate
Robert Muzsic, liderul PMP filiala Hunedoara, îl susține pe Nicușor Dan la alegerile prezidențiale

Pe 4 mai vom avea alegeri prezidențiale, iar pentru ocuparea celei mai înalte funcții în Stat s-au depus 11 candidaturi. Printre acestea se numără și cea a lui Nicușor Dan, candidat independent, susținut de mai multe formațiuni politice.
Nicușor Dan, cel mai credibil candidat
Una dintre formațiunile politice care îl susține la alegerile prezidențiale pe actualul primar general al Capitalei este PMP. Robert Muzsic, președintele filialei județene Hunedoara a PMP a reafirmat sprijinul formațiunii politice pe care o reprezintă pentru Nicușor Dan. Liderul PMP Hunedoara explică și motivele pentru această susținere. „Nicușor Dan este cel mai credibil candidat și este președintele care poate reprezenta România atât pe plan național, cât și pe plan internațional, cu cinste, demnitate și onoare. Nicușor Dan este singurul candidat care a arătat că poate întări instituțiile statului, un exemplu concret în acest sens fiind cel de la Primăria municipiului București. Cu Nicușor Dan președinte instituțiile statului pot fi curățate de corupție, pentru ca acestea să lucreze pentru oameni. De asemenea, Nicușor Dan este singurul dintre toți candidații care poate garanta o consolidare a democrației în țara noastră. Alături de Nicușor Dan ne propunem să avem alegeri prezidențiale corecte, transparente, în care votul oamenilor să fie respectat”, a declarat Robert Muzsic, președintele filialei județene Hunedoara a PMP.
Nicușor Dan, președintele care poate asigura stabilitate
Liderul PMP din județul Hunedoara, Robert Muzsic, a prezentat și alte proiecte pentru o Românie puternică și onestă, care pot fi puse în practică doar cu Nicușor Dan ca președinte al României. „Cu Nicușor Dan președinte putem crea un plan economic prin care România să conteze la nivel european și global. Avem resurse energetice care trebuie folosite cu cap pentru a reindustrializa țara și moderniza agricultura. De asemenea, Nicușor Dan este cel care ne poate face să ne unim în jurul interesului național. Prin programele lui Nicușor Dan, susținute de PMP, puteam readuce în țară românii din Diaspora. Aceștia se vor întoarce în țară doar când România va funcționa coerent și le va oferi oportunități de dezvoltare. Și, nu în ultimul rând, Nicușor Dan este președintele care poate asigura o stabilitate politică, economică și socială în această perioadă de criză. România trebuie să își ia soarta în propriile mâini! Sunt lucruri pe care le putem face cu Nicușor Dan președinte ca să devenim mai puternici ca țară. Iar aceste lucruri țin doar de noi”, a mai spus președintele filialei județene Hunedoara a PMP, Robert Muzsic.
Actualitate
Elevi ai Liceului de Arte din Deva, premiați la un prestigios festival dedicat marelui compozitor J.S. Bach

Elevi ai Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au fost premiați la un prestigios festival, desfășurat recent la Cluj – Napoca, dedicat marelui compozitor Johann Sebastian Bach. Tinerii muzicieni ai liceului din Deva au avut o prestație impecabilă, fiind răsplătiți de juriul festivalului, alcătuit din profesori de specialitate, cu distincții prețioase.
Ajuns la a XXXIX-a ediție, Festivalul – Concurs „Johann Sebastian Bach” s-a desfășurat în perioada 20-23 martie 2025, marcând 340 de ani de la nașterea ilustrului compozitor. Organizat pentru cinci categorii de instrumente – pian, vioară, corzi grave, instrumente de suflat și percuție și muzică de cameră, evenimentul a reunit peste 450 de participanți de la prestigioase școli și licee de muzică din România, Republica Moldova și Ungaria.
De la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au participat 15 elevi, de la catedrele pian și vioară, toți obținând premii importante.
„În fiecare an, la finalul lunii martie, muzicieni din toată lumea celebrează nașterea marelui compozitor Johann Sebastian Bach prin organizarea concertelor și evenimentelor care promovează creația geniului baroc german. Un asemenea eveniment comemorativ are loc și la Cluj-Napoca, unde echipa de profesori entuziaști de la Școala de Muzică „Augustin Bena” dorește să omagieze creația lui Johann Sebastian Bach, organizând deja prestigiosul Festivalul – Concurs ce îi poartă numele. Ca de obicei, elevii și profesorii secției de muzică a Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au valorificat oportunitatea de a participa la acest Festival-Concurs de o ținută artistică deosebită, iar în urma unor pregătiri fervente au participat cu un lot de 15 elevi de la catedrele pian și vioară, toți obținând distincții prețioase”, spune prof. Andreea Lupu, Responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.
PREMIUL I
– Cezar Negrea-Drucan (clasa I PIAN, prof. Cristina Popa-Morait)
– Timotei Lazăr (clasa a III-a PIAN, prof. Andreea Lupu)
– Adriana Meda (clasa a XI-a PIAN, prof. Naomi Cicu)
PREMIUL II
– Emima Costa (clasa a II-a PIAN, prof. Naomi Cicu)
– Daria Lungu (clasa a III-a VIOARĂ, prof. Bianca Pienariu, prof. corepetitor Cezarina Lazăr)
– Antonia Buștea (clasa a IV-a PIAN, prof. Emanuela Prip)
– Ștefania Maria Solnoc (clasa a IV-a PIAN, prof. Violeta Iancu)
– Patricia Ioana Tici (clasa a V-a PIAN, prof. Simona Poenar)
– Mădălina Ioana Stanca (clasa a VI-a PIAN, prof. Delia Brylynskei)
– Darius Alexandru Dumitru (clasa a VII-a PIAN, prof. Violeta Iancu)
PREMIUL III
– Dragoș Groza (clasa a II-a PIAN, prof. Naomi Cicu)
– Patrick Henț (clasa a III-a PIAN, prof. Violeta Iancu)
MENȚIUNE
– Luca Ioan Tici (clasa a II-a PIAN, prof. Simona Poenar)
– Alexandra Lungu(clasa a VI-a VIOARĂ, prof. Bianca Pienariu, prof. corepetitor Cezarina Lazăr)
– Alexia Pus (casa a X-a VIOARĂ, prof. Bianca Pienariu, prof. corepetitor Cezarina Lazăr)
„Felicităm toți elevii și profesorii Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva care, prin participarea la acest eveniment cu tradiție, continuă să valorizeze moștenirea muzicală a lui Johann Sebastian Bach și să o transmită viitoarelor generații de instrumentiști”, a transmis prof. Andreea Lupu, Responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.
Actualitate
Caravana Zilei Poliției Române continuă: Misiune în Geoagiu și Orăștie

Caravana Zilei Poliției Române, organizată de IPJ Hunedoara, a ajuns astăzi în orașele Geoagiu și Orăștie, unde a adus în fața copiilor autospecialele de intervenție și a oferit o privire detaliată asupra activităților polițiștilor. Micuții au avut ocazia să descopere tainele muncii de polițist și să învețe despre importanța siguranței și responsabilității în viața comunității.
Entuziasmul și bucuria copiilor au fost evidente, aceștia interacționând cu echipamentele de intervenție și punând întrebări despre rolul poliției în protejarea cetățenilor. Participanții au trăit o experiență unică, în care au învățat despre diversele provocări cu care se confruntă polițiștii zi de zi.
Caravana Poliției continuă mâine în Petrila și Petroșani, unde toți cei interesați vor putea descoperi și mai multe despre activitatea poliției, într-un cadru educativ și interactiv. Organizatorii mulțumesc tuturor celor care au participat și îi invită pe locuitori să vină alături de polițiști, pregătiți pentru noi momente de învățare și descoperire.
FOTO: IPJ HUNEDOARA
- Actualitatecu 2 zile in urma
Parcul de la Opera, din centrul Devei, va avea o altă înfățișare. Peste 7,24 milioane de euro vor fi investiți în modernizarea acestuia
- Actualitatecu 2 zile in urma
I-ați văzut? Trei adolescenți, dispăruți din Casa de tip familial din Uricani – ACTUALIZARE: Au fost găsiți
- Actualitatecu o zi in urma
Devenii au dansat cu atitudine la Cluj
- Actualitatecu 3 zile in urma
Întreruperi de energie electrică, programate în perioada 24 – 28 martie, în județul Hunedoara
- Actualitatecu o zi in urma
„Ziua Poliției Române”: Expoziție cu tehnica din dotare și ateliere de lucru, astăzi, la Palatul Copiilor din Deva
- Actualitatecu o zi in urma
Apariție neobișnuită pe cer – O spirală luminoasă, observată în mai multe zone din țară
- Actualitatecu 2 zile in urma
Trimitere în judecată în cazul abuzurilor comise de executorii judecătorești și avocați, cu prejudiciu de aproape 8 milioane de lei
- Actualitatecu 6 ore in urma
Schimbări majore în Programul „Rabla” 2025: Înscrierea se va face direct de către beneficiari