Connect with us
Data: 25/02/2025
.

Actualitate

Judeţul Hunedoara va atrage turişti cu ajutorul fondurilor europene

Publicat

pe

Parteneriat între CJ, Universitatea din Cluj şi o firmă de consultanţă

Un nou pas a fost făcut de către autorităţi pentru ca în următorii ani judeţul Hunedoara să devină o principală destinaţie turistică a ţării. În acest sens Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara a semnat, ieri, un parteneriat cu Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi o firmă de consultanţă pentru fonduri europene condusă de fostul comisar european Leonard Orban.

Sarmisegetusa-Regia-Costesti-Ministrul-Culturii-(185)Obiectul principal al protocolului dintre cele trei entităţi este colaborarea în vederea acordării de consultanţă de specialitate în vederea identificării unor soluţii de finanţare şi dezvoltare pentru obiectivele istorice Sarmizegetusa Regia, Ulpia Traiana, dar şi a altor bogăţii istorice ale judeţului. Primul pas este de a identifica principalele atracţii turistice care pot fi promovate atât la nivel naţional, cât mai ales internaţional.

„Judeţul nu poate pierde niciun leu”

Unul dintre principalele scopuri ale colaborării parafate ieri la sediul CJ Hunedoara, este ca în următoarea perioadă bugetară a Uniunii Europene (UE), respectiv 2014-2020, pe axa dedicată turismului, judeţul Hunedoara să reuşească să atragă cât mai multe fonduri europene. Iar acestea să fie folosite pentru proiecte productive care să aducă în cel mai scurt timp cât mai mulţi turişti. De fapt, acesta a fost unul dintre prerogativele enunţate încă din anul 2004 de către preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, acela de a transforma judeţul în cea mai atractivă zonă turistică din ţară. „Datorită calificării pe care o au cei doi parteneri sper să obţin şi mai mulţi bani pentru judeţul Hunedoara şi din fondurile externe de la Comunitatea Europeană, conştient fiind de faptul că accesarea va fi din ce în ce mai grea, la fel ca şi concurenţa. Iar fără nişte proiecte europene bine puse la punct şi documentate nu vom avea nicio şansă”, susţine Moloţ. Pe de altă parte, reprezentanţii autorităţilor judeţene îşi doresc ca turiştii, fie ei români sau străini, să petreacă cât mai mult timp în judeţ, şi astfel să sprijine şi alte paliere ale economiei.

Microregiune de dezvoltare turistică

Advertisement

Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca şi firma de consultanţă a lui Leonard Orban vor avea de îndeplinit cele mai importante roluri. Pe de o parte, specialiştii în istorie şi geografie vor trebui să identifice unele dintre cele mai importante obiective turistice pentru care, mai apoi, să se creeze o strategie de dezvoltare, de aceasta urmând să se ocupe firma de consultanţă. „Nu trebuie gândită o abordare izolată doar pentru Regia sau Ulpia Traiana, ci trebuie gândit cu totul şi cu celalte atracţii turistice din jur. Noi am prezentat o propunere de creare a unei microregiuni turistice care să cuprindă Ţara Haţegului, cele două cetăţi dacice şi rezervaţia naturală Grădiştea de Munte. Este nevoie de o strategie bine pusă la punct capabilă să atragă turiştii în zonă, de fapt acesta este scopul”, susţine fostul comisar european, Leonard Orban.

[box type=”info”]

Zilele-Portilor-Deschise-Sarmizegetusa-Ulpia-Traiana-(119)Planuri pentru restaurarea Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Reprezentanţii Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) din Deva, instituţie care are în administrare fosta capitală a Daciei romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, au reuşit să întocmească două studii de fezabilitate pentru punerea în valoare a monumentului. Primul se referă la restaurarea Capitolului, iar pentru realizarea lucrării ar fi nevoie de aproximativ 900.000 de lei. Celălalt proiect vizează refacerea amfiteatrului de la Ulpia Traiana, iar din primele estimări necesarul de fonduri se ridică la aproximativ două milioane de lei. Aceste două proiecte vor putea beneficia de finanţare europeană odată cu deschiderea axelor, cel mai probabil, în a doua parte a anului viitor.

[/box]

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Rezultate de top pentru sportivii de la Dacia Orăștie

Publicat

pe

Redactat de

Săptămâna trecută a fost una extrem de productivă pentru CSM Dacia Orăștie, sportivii legitimați la acest club obținând mai multe performanțe notabile.

Astfel, panoplia clubului din Orăștie s-a îmbogățit cu patru titluri naționale la Arc Istoric Indoor. Acestea au fost obținute la Tușnad, în județul Harghita de Ioan Dosa (seniori) și David Iambor (cadeți) în Divizia TR-RB, și de Emylia Albu (tineret) și Norbert Lukacs (juniori) în divizia BMR. De asemenea, evoluând pentru România, tânărul boxer Paul Șandor, antrenat, la CSM Orăștie, de către Sorin Clonța, a obținut o medalie de bronz în limitele categoriei de greutate de 40 kg la puternicul turnei internațional “Dracula Open de la Brăila, la care au participat 423 de pugiliști din 23 de țări. Și, nu în ultimul rând, fotbaliștii de la Dacia Orăștie, care se pregătesc pentru reluarea Ligii 4 Hunedoara, unde au șanse reale să ajungă în Final Four, au învins, într-un meci amical, disputat în deplasare, pe LPS Sebeș, din județul Alba, cu scorul de 5-2.

Citeste mai mult ...

Actualitate

ISU Hunedoara recrutează viitori pompieri: 300 de locuri disponibile la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu”

Publicat

pe

Redactat de

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara anunță lansarea unei noi sesiuni de recrutare pentru cei care doresc să devină pompieri. Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” din Boldești scoate la concurs 300 de locuri, oferind oportunitatea de a face parte dintr-o echipă de elită dedicată salvării de vieți.

Perioada de înscriere este cuprinsă între 24 februarie și 12 martie 2025, iar cererile de participare pot fi depuse exclusiv în format electronic, la adresa de e-mail resurseumane@isuhd.ro.

Calendarul admiterii:

24 februarie – 12 martie 2025 – depunerea cererilor de înscriere (inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică)
28 martie 2025 – termenul limită pentru depunerea documentelor și finalizarea evaluării psihologice
4 – 10 aprilie 2025 – evaluarea performanțelor fizice
12 aprilie 2025 – proba scrisă pentru evaluarea cunoștințelor
17 aprilie – 4 iunie 2025 – examinarea medicală (pentru candidații care se încadrează în numărul locurilor disponibile, în funcție de media finală)
6 iunie 2025 – afișarea rezultatelor finale

Persoanele interesate sunt încurajate să profite de această oportunitate pentru a urma o carieră în domeniul situațiilor de urgență. Se pot înscrie atât bărbați, cât și femei, care îndeplinesc criteriile necesare.

Pentru detalii suplimentare, candidații sunt îndemnați să contacteze ISU Hunedoara sau să acceseze site-ul unității de învățământ.

Advertisement

FOTO: ARHIVĂ

Citeste mai mult ...

Actualitate

Primarul Ovidiu Vlad restabilește legalitatea în Geoagiu Băi: Aleea publică eliberată după ani de abuz

Publicat

pe

Redactat de

Într-o acțiune fermă și necesară, primarul orașului Geoagiu, Ovidiu Vlad, a intervenit pentru restabilirea legalității în stațiunea Geoagiu Băi. O alee publică, blocată abuziv de ani de zile de familia unui fost consilier local, a fost eliberată și redată comunității.

Aleea, care asigură accesul către Grota Haiducilor – un important obiectiv turistic din stațiune –, fusese ocupată ilegal, restricționând libera circulație a localnicilor și a turiștilor. După parcurgerea tuturor demersurilor legale, administrația locală a intervenit pentru a reda domeniul public cetățenilor.

„Ceea ce s-a întâmplat în Geoagiu Băi este un abuz clar. O familie folosea domeniul public în interes propriu, împiedicând accesul turiștilor către un obiectiv turistic deosebit. Nu voi accepta niciodată astfel de practici și voi acționa ferm pentru respectarea legii. Toți locuitorii orașului Geoagiu și turiștii trebuie să se bucure de ceea ce stațiunea noastră are de oferit”, a declarat primarul Ovidiu Vlad.

Această intervenție subliniază angajamentul administrației locale de a proteja interesele comunității și de a valorifica potențialul turistic al stațiunii. Grota Haiducilor, acum din nou accesibilă tuturor, urmează să fie inclusă într-un proiect de promovare și dezvoltare turistică, menit să atragă mai mulți vizitatori în Geoagiu Băi.

Prin această acțiune, primarul Ovidiu Vlad transmite un mesaj clar: legea trebuie respectată, iar orașul Geoagiu rămâne un spațiu deschis și primitor pentru toți.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate