Connect with us
Data: 05/01/2025
.

Actualitate - Eveniment

Junioarele Devei, medaliate la „naţionalele” senioarelor

Publicat

pe

După 36 de ani, municipiul Cluj Napoca a fost, din nou, gazdă a Campionatelor Naţionale de seniori la gimnastică, la care au participat, cu succes, şi sportivele de la CNS Cetate Deva.

Junioarele de la CNS Cetate Deva au luat startulla cea de-a 69-a ediţie a Campionatului Național Individual Open și Campionatului Național al Reprezentativelor de Club, competiţie care s-a desfăşurat şa Sala Polivalentă din Cluj Napoca, cea maiu modernă arenă de gen din ţară şi care va găzdui, anul viitor, întrecerile continentale.

La un pas de o mare surpriză

Sub privirile devencei Danielei Silivaş, triplă campioană olimpică la Seul, în 1988, de şapte ori campioană mondială (prima dată la Montreal, în 1985, şi, apoi, de câte trei ori la Rotterdam, în 1989, şi la Stuttgart, în 1989) şi de cinci ori campioană europeană (de patru ori la Moscova, în 1987, şi o dată la Bruxelles, în 1989), dar şi a altor mari gimnaste care s-au pregătit în drumul lor spre marea performanţă la „fabrica de medalii” din municipiul de reşedinţă al judeţului Hunedoara, fetele pregătite, la CNS Cetate, de către colectivul coordonat de profesorul Nicolae Forminte, au avut o evoluţie mai mult decât remarcabilă. În condiţiile în care au lipsit Laura Jurca şi Olivia Cîmpian, ambele accidentate, dar şi Anamaria Ocolişan, care susţine Bacalaureatul, junioarele Devei, respectiv Ioana Crişan, Denisa Golgotă şi Carmen Ghiciuc, au ocupat locul doi pe echipe, pierzând titlul naţional după 14 ani, dar performanţa este remarcabilă, CNS Cetate cucerind medaliile de argint, la mai puţin de un punct în spatele celor de la Farul Constanţa,pentru care a evoluat şi celebra Cătălina Ponor. Mai mult, în întrecerea de la individual compus, Ioana Crişan a fost la un pas de a produce marea surpriză a campionatelor, terminând pe locul al doilea, la doar 234 de miimi în spatele campioanei naţionale Larisa Iordache, titrata gimnastă de la Dinamo câştigând acest titlu pentru al patrulea an la rând. Evoluţii foarte bune au avut şi celelalte devence la individual compus, Denisa Golgotă terminând pe cinci, iar Carmen Ghiciuc pe şase.

Săriturile, „specialitatea” casei

Advertisement

Prestaţia excelentă a devencelor a continuat şi în finaleler pe aparate, unde săriturileau fost „specialitatea casei” pentru gimnastele de la CNS Cetate, care au obţinut primele două locuri, prin Denisa Golgotă, devenită, astfel, campioană naţională a senioarelor, şi Ioana Crişan, în finală fiind calificată şi colega lor Carmen Ghiciuc. Cele două au mai fost per podium şi la sol, cucerind medaliilede argint şi de bronz, în aceeaşi ordine, titlul de campioană naţională revenindu-i Cătălinei Ponor. Deasemenea, Ioana Crişan a mai evoluat în finalele de la paralele şi bârnă, Carmen Ghiciuc la paralele şi a fost rezervă la bârnă, tot rezervă, dar la paralele, fiind şi Denisa Golgotă. Astfel, CNS Cetate a câştigat şase medalii (una de aur, patru de arginit şi una de bronz) şi, chiar dacă unora pare a nu le fi tocmai pe plac, gimnastica deveană continuă să producă talente. Iar viitoarea echipă de senioare, cea actuală ratând, pentru prima oară după 44 de ani, calificarea la Jocurile Olimpice, tot pe Deva îşi va pune baza, sau celpuţin aşa ar trebui.

Advertisement

Actualitate

Start spectaculos pentru noul sezon de robotică în Valea Jiului: Robotics Valley League Meet – ediția a doua

Publicat

pe

Redactat de

Pe 5 ianuarie 2025, Valea Jiului devine epicentrul inovației și tehnologiei odată cu a doua ediție a competiției Robotics Valley League Meet. Evenimentul, parte din Regionalele Vest ale prestigioasei competiții internaționale FIRST Tech Challenge România, reunește echipe de liceeni din patru județe – Hunedoara, Gorj, Mehedinți și Timiș.

Locul acțiunii: sala de sport a Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Petroșani, unde între orele 10:00 și 17:00, elevii pasionați de robotică vor demonstra că inovația și creativitatea nu au limite. Intrarea este liberă, iar publicul – de la cei mici până la părinți – este invitat să susțină eforturile echipelor participante.

Echipele din Valea Jiului: între experiență și debut

Sub coordonarea inițiativei Robotics Valley, cinci echipe din Valea Jiului vor concura cot la cot cu alte formații din regiune:

  • AlphaBit (Colegiul Național „Mihai Eminescu” Petroșani)
  • Wafy (Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuși” Petrila)
  • Robokey (Colegiul Național de Informatică „Carmen Sylva” Petroșani)
  • Lazarus Ascending (Liceul Tehnologic „Mihai Viteazu” Vulcan)
  • Eliatech, nou-înființată la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” Lupeni.

Alături de echipele locale, competiția include alți 120 de elevi talentați, organizați în 12 echipe. Participanții vor folosi un set standardizat de piese pentru a proiecta, construi și programa roboți capabili să rezolve sarcini complexe, demonstrându-și atât abilitățile tehnice, cât și spiritul de colaborare.

Mai mult decât o competiție

FIRST Tech Challenge este recunoscută nu doar pentru accentul pus pe performanțele tehnice, ci și pentru promovarea valorilor fundamentale, precum cooperarea, respectul reciproc și învățarea prin schimb de experiență. Programul urmărește să inspire elevii să își construiască o carieră în domenii STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică), punând accent pe învățarea practică și aplicarea cunoștințelor teoretice.

Obiectivele FIRST includ:

  • Dezvoltarea abilităților tehnice și non-tehnice necesare în carierele STEM.
  • Crearea unui mediu competitiv, dar colaborativ, care să stimuleze inovația.
  • Implicarea tinerilor în proiecte educative ce îmbină teoria cu practica.

Un proiect susținut de comunitate

Evenimentul este posibil datorită sprijinului oferit de Asociația pentru Dezvoltare Teritorială Integrată Valea Jiului, prin intermediul Programului de Tranziție Justă în județul Hunedoara. Colaborarea cu echipa Robo Dojo din Timișoara asigură un standard ridicat al competiției, consolidând poziția Văii Jiului ca un pol al inovației și educației STEM în România.

Tehnologia viitorului, astăzi, în Valea Jiului

Robotics Valley League Meet nu este doar o competiție, ci o celebrare a creativității, pasiunii și muncii în echipă. Participanții, dar și publicul, vor avea ocazia să fie martorii unui spectacol tehnologic, demonstrând că tinerii din Valea Jiului au potențialul de a deveni liderii inovației de mâine.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

FOTO+VIDEO: Pe pârtie, fără limite”: Povestea instructorului din Straja care deschide schiul pentru persoanele cu deficiențe locomotorii

Publicat

pe

Redactat de

În stațiunea Straja, județul Hunedoara, schiul nu este doar un sport al adrenalinei, ci și un simbol al incluziunii. Ovidiu Colda, instructor de schi cu experiență, aduce o rază de speranță pentru persoanele cu deficiențe locomotorii, demonstrând că barierele fizice pot fi depășite.

Andi Moisescu ne prezintă un om special, un instructor de schi din Straja care simte să facă ceva în plus pentru persoanele cu deficiențe locomotorii.

„Sunt niște persoane cu deficiențe locomotorii care nu au posibilitatea sau nu visau vreodată că pot ajunge pe pârtie, să schieze. Cu ajutorul meu, la început și apoi dacă doresc pot să continue singuri.

E un scaun special care se montează exact ca un clăpar pe schiuri. Are niște articulații, un telescop, pentru amortizarea șocurilor, a virajelor. Exact cum faci virajele pe schiuri, așa le faci și pe acest scaun. Mai are două pedale, care te ajută să schiezi.

Eu îl ghidez în momentul în care se vrea să se obișnuiască cu alunecarea, cu balansul. Balansul este foarte important. Singurul lucru pe care trebuie să îl facă cel din scaun este să se aplece, cum se apleacă orice schior, exact pe partea pe care vrea virajul. Stă ca și cum ar schia”, a spus Ovidiu Colda, instructor de schi din Straja.

Pentru aceste sesiuni speciale de schi, Ovidiu utilizează un scaun împrumutat, echipat cu toate mecanismele necesare pentru a transforma alunecarea pe pârtie într-o experiență sigură și plăcută. Însă, comunitatea din Straja își dorește să achiziționeze cel puțin un astfel de scaun, dedicat turiștilor cu deficiențe locomotorii care își doresc să se bucure de munte.

Advertisement

Acest demers este un exemplu clar de solidaritate și dedicare, demonstrând că sporturile de iarnă pot fi o bucurie pentru toți, indiferent de provocările personale. Stațiunea Straja continuă astfel să își consolideze renumele nu doar ca destinație turistică, ci și ca promotor al incluziunii și accesibilității.

 

FOTO: Captură video Andi Moisescu

 

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Calendarul foilor de ceapă – un vechi obicei pentru previziuni meteorologice

Publicat

pe

Redactat de

În satele românești, tradițiile și obiceiurile străvechi sunt păstrate cu sfințenie, fiind adesea împletite cu înțelepciunea populară. Un exemplu remarcabil este „calendarul foilor de ceapă,” un ritual utilizat pentru a prezice vremea pe parcursul anului.

Această practică, transmisă din generație în generație, are loc de obicei în noaptea de Anul Nou. În gospodăriile unde tradiția este încă vie, capul familiei pregătește 12 foi de ceapă, fiecare reprezentând câte o lună a anului. Acestea sunt așezate în ordine pe masă, iar în fiecare foaie se adaugă un praf de sare.

După miezul nopții, se observă atent cantitatea de apă acumulată în fiecare foaie de ceapă. Potrivit credinței populare, o foaie mai umedă indică o lună ploioasă, în timp ce o foaie uscată sugerează o lună secetoasă. Acest ritual simbolic reflectă legătura profundă dintre om și natură, dar și nevoia de a înțelege ciclurile anotimpurilor pentru agricultură și viața de zi cu zi.

Deși pare un obicei simplu, calendarul foilor de ceapă are o semnificație specială pentru comunitățile rurale, amintind de vremurile în care prognoza meteo era doar în mâinile naturii și ale oamenilor care îi înțelegeau semnele. Astăzi, deși știința a preluat rolul de a prevedea fenomenele meteorologice, acest ritual rămâne un simbol al respectului pentru moștenirea noastră culturală și al dorinței de a rămâne conectați la ritmurile pământului.

Pentru cei care încă respectă această tradiție, „calendarul foilor de ceapă” nu este doar o metodă de previziune, ci și un prilej de a petrece timp alături de familie și de a onora legătura cu strămoșii.

 

Advertisement

FOTO: agrointeligenta.ro

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate