Connect with us
Data: 22/02/2025
.

Actualitate

Kosoni furaţi de la Sarmizegetusa Regia, expuşi de mâine la Muzeul Naţional de Istorie

Publicat

pe

Arătaţi lumii

Monedele au fost recuperate recent de autorităţile române, cea mai mare parte dintre ele din SUA, iar restul din Germania

Cele 49 de monede dacice din argint, de tip koson, furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, din Munţii Orăştiei, şi recuperate de puţin timp de autorităţile române din Statele Unite ale Americii (SUA), vor fi expuse, începând de mâine, 14 august, la Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti. Alături de aceste piese, vor mai fi aşezate la vederea publicului, în cadrul aceleiaşi expoziţii, şi cele cinci monede dacice din aur şi 14 podoabe din argint, părţi ale unor tezaure mai mari, recuperate luna trecută din Germania. Expoziţia va putea fi admirată în zilele de miercuri până duminică, inclusiv, până la mijlocul lunii noiembrie anul acesta, după cum afirmă reprezentanţii Muzeului Naţional de Istorie a României.

Din Munţii Orăştiei, la Chicago…

Cele 49 de monede din argint, ce urmează să fie expuse de mâine, sunt drahme emise de regele Koson, unul dintre urmaşii lui Burebista. Specialiştii spun că acestea au fost bătute în atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia în jurul anilor 44 – 29 a.C. Piesele fac parte din singura emisiune dacică de argint, purtând pe revers o legendă scrisă cu litere greceşti, menţionând numele suveranului care a ordonat baterea lor. Dintre acestea, 30 de piese aparţin tipului monetar „clasic”, care reia reprezentările şi legenda de pe staterii de aur ai acestui suveran (varianta cu monogramă), iar celelalte 19 drahme de argint, aparţin tipului cu legenda „Koson Droyeus”, scrisă cu caractere greceşti, imitând reprezentările de pe tetradrahmele de tip Macedonia I. Spre deosebire de staterii de aur ai regelui dac Koson, care sunt atestaţi încă din anul 1520, cele două tipuri de monede de argint ale acestui suveran au rămas necunoscute cercetătorilor până la sfârşitul anului 2004.

Advertisement

Aceste piese au fost recuperate tocmai de la Chicago (SUA), în urma unei cooperări fructuoase pe care autorităţile române le-au avut cu cele de peste ocean. Doi ani a durat întreaga operaţiune, în ea fiind implicaţi atât procurori şi poliţişti din România, cât şi omologi de-ai lor din SUA, între care s-au aflat şi ofiţeri FBI.

…sau Germania

În ceea ce priveşte cele cinci monede dacice din aur, sustrase tot de la Sarmizegetusa Regia, acestea au fost recuperate în iulie din Germania. Toate sunt stateri emişi de regele Koson. Două aparţin variantei cu monogramă pe revers, iar celelalte trei fac parte din varianta fără monogramă. Fragmentul de tezaur de 14 podoabe dacice din argint, ce urmează să fie expus în cadrul aceleiaşi expoziţii, conţine o brăţară simplă, decorată cu capete stilizate cu şerpi, brăţări cu capetele răsucite, pandantive, cercei şi verigi cu capetele răsucite. Experţii zic că piesele datează din secolul I a.C. – I p.C.

Toate aceste monede şi podoabe dacice, ce vor putea fi admirate începând de mâine şi până în 14 noiembrie la Muzeul Naţional de Istorie a României, sunt piese foarte rare, şi au fost obţinute, în mod ilicit, de către braconierii de comori în urma detecţiilor şi săpăturilor ilegale făcute în zona cetăţii Sarmizegetusa Regia, din judeţul Hunedoara. Ulterior, au fost scoase în mod clandestin din România şi puse în vânzare pe piaţa internaţională numismatică din Europa şi SUA.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

L-ați văzut? Un băiat de 15 ani, din Vulcan, dat dispărut. A plecat de acasă și nu s-a mai întors

Publicat

pe

Redactat de

Un băiat, în vârstă de 15 ani, din municipiul Vulcan, este căutat de familie și polițiști, după a plecat de acasă, în cursul zilei de azi, în jurul orei 11:00, și nu a revenit până în prezent.

“Minorul Andrei Bogdan Ovidiu are următoarele semnalmente: înălțime 1,65 metri, greutate 60 kg, păr șaten, ten închis și ochi căprui. La momentul plecării, acesta purta o geacă în culorile alb-negru, pantaloni negri cu dungi de culoare roșie și pantofi negri”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Persoanele care dețin informații despre locul în care s-ar putea afla minorul sunt rugate să contacteze cea mai apropiată unitate de poliție sau să apeleze numărul unic de urgență 112.

Polițiștii continuă căutările și fac apel către cetățeni, pentru a furniza orice informație care ar putea conduce la găsirea minorului dispărut.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Elevii hunedoreni se întorc la cursuri, de luni. Următoarea vacanță, în aprilie

Publicat

pe

Redactat de

Elevii din județul Hunedoara se vor întoarce de luni, la cursuri, după o săptămână de vacanță.

Fiecare Inspectorat Școlar a decis perioada în care elevii vor avea vacanța de schi, pentru județul Hunedoara aceasta fiind programată în perioada 17 -21 februarie 2025.

În aceeași perioadă, în vacanță sunt și elevii din București și județele Ilfov, Bihor, Sălaj, Cluj, Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Olt, Argeș, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Buzău, Călărași, Ialomița, Vrancea, Brăila și Vaslui.

Între 24 și 28 februarie, vor intra în vacanță elevii din județele Satu Mare, Maramureș, Arad, Dolj, Alba, Sibiu, Mureș, Suceava, Harghita, Brașov, Covasna, Neamț, Botoșani, Iași, Bacău, Galați, Tulcea și Constanța.

Următoarea vacanță de care se vor bucura copiii este cea de primăvară sau de Paște, programată în perioada 18 aprilie – 27 aprilie.

Advertisement

Vacanța de vară începe pe 21 iunie.

 

Citeste mai mult ...

Actualitate

Clădirea Tribunalului Hunedoara și a Judecătoriei Deva va fi dată în folosință în cursul acestui an

Publicat

pe

Redactat de

Tribunalul Hunedoara și Judecătoria Deva vor reveni în sediul din centrul istoric al municipiului reședință de județ. Clădirea, veche de peste un secol, din imediata vecinătate a Palatului Magna Curia, a fost reabilitată și, în acest an, urmează să fie dată în folosință.

Lucrările, începute în urmă cu aproximativ patru ani

Lucrările de reabilitare a sediului vechi al Tribunalului Hunedoara și Judecătoriei Deva – o clădire monument istoric inclusă în zona de protecție a Ansamblului urban Bulevardul 1 Decembrie 1918 Deva, au fost demarate în urmă cu aproximativ patru ani. În vara lui 2021, ambele instanțe au fost mutate într-un imobil situat pe Calea Zarandului, nr. 73 (fosta Strada Dorobanţilor, nr. 34), din municipiu, unde își desfășoară activitatea și în momentul de față.

Sediul vechi în care își desfășurau activitatea Tribunalul Hunedoara și Judecătoria Deva a fost cuprins în programul național de consolidare a infrastructurii din municipiile de județ. Lucrările la clădirea tribunalului au fost începute în anul 2021, iar în cursul acestui an urmează să fie dată în folosință, după ce termenul de finalizare al lucrărilor rămase de executat, inclusiv dotarea cu mobilier nou a fost prelungit până la 14.06.2025”, se arată în sinteza Raportului privind activitatea Curții de Apel Alba- Iulia, căreia îi sunt arondate instanțele din județul Hunedoara.

Clădirea Tribunalului Hunedoara și Judecătoriei Deva a fost construită în 1897. Construcţia a fost realizată în stil baroc, pe care îl mai păstrează şi în prezent. Imobilul a fost construit ca sediu de instanţă judecatorească, funcţionând cu această destinaţie până în anul 1963, când a intrat în folosinţa Comitetului Judeţean de Partid Hunedoara. Începând cu luna mai 1990 clădirea a revenit în administrarea Ministerului Justiției – Tribunalul Hunedoara.

Advertisement

 

 

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate