Comunitate
La Crișcior s-a ales continuitatea

Situată în legendara Țară a Moților, comuna Crișcior, cu o populație de circa 4.000 de locuitori, este una dintre localitățile rurale mari din județul Hunedoara. Comuna se întinde pe o suprafață mai mare de 40 de kilometri pătrați și are în componență localitatea de reședință Crișcior și satele aparținătoare Gurabarza, Valea Arsului și Zdrapți.
Colaborare și angajament
Ca mai toate localitățile din Țara Moților, și Crișciorul a fost un important centru minier, activitate care, acum, din păcate, ține de istorie. Mineritul a făcut ca unele zone centrale ale comunei să arate ca la oraș. Acest lucru, însă, nu înseamnă că aici nu sunt obiective care merită a fi văzute. Astfel, aici funcționează schitul „Sfânta Treime”, pe raza satului Gurabarza. De asemenea, pot fi vizitate și două biserici cu o vechime apreciabilă, fiind vorba despre cea de zid, din Crișcior, ctitorită în secolul al XIV-lea, și cea de lemn de la Zdrapți, ridicată în 1852. De asemenea, în Crișcior mai există un momument al eroilor, dar și un muzeu al satului, care dezvăluie multe dintre tradițiile zărăndene. Din 2004 primar al comunei este Ovidiu Ilie Furdui, care a fost, recent, reales în funcție și va începe, alături de echipa sa, un al șaselea mandat în fruntea administrației publice locale din Crișcior. „Stimați cetățeni și dragi membri ai echipei mele de consilieri locali, doresc să vă mulțumesc din inimă pentru încrederea pe care mi-ați acordat-o, votându-mă în funcția de primar. Acest succes nu ar fi fost posibil fără sprijinul și dedicarea voastră neclintită. Echipa mea de consilieri a demonstrat un angajament extraordinar și o colaborare exemplară, iar cetățenii au arătat că își doresc o comunitate mai bună și mai unită. Votul vostru este o responsabilitate pe care o iau foarte în serios și voi lucra neobosit pentru a vă onora încrederea. Vă mulțumesc pentru sprijin și vă asigur că împreună vom construi un viitor mai bun pentru toți”, a transmis Ovidiu Ile Furdui, primarul reales al comunei hunedorene Crișcior.
Peste 133 de milioane de lei, atrași din fonduri europene
În mandatul în derulare, admoinistrația din Crișcior a atras o sumă importantă, de peste 133 de milioane de lei, din fonduri europene, pentru dezvoltarea comunei. Acest trend va continua, iar edilii din Crișcior se arată deschiși la sugestiile venite din partea locuitorilor. „Împreună, am realizat progrese semnificative și ne-am angajat să continuăm pe această cale de dezvoltare și progres. În timpul mandatului actual, am pus accent pe absorbția fondurilor europene și guvernamentale în valoare de 133.416.471 lei respectiv 26.862.452 Euro, aducând investiții esențiale în infrastructură, educație, sănătate și mediu. Aceste fonduri au fost folosite cu responsabilitate și eficiență, pentru a aduce beneficii reale pentru fiecare dintre voi.
Cu o viziune clară și maturitate în acțiune, împreună ne-am propus să dezvoltăm o strategie pe termen lung, care să reflecte nevoile și aspirațiile comunității noastre. Prioritățile noastre sunt orientate către progresul continuu și creșterea calității vieții pentru toți locuitorii. Vă invit să vă alăturați acestei campanii și să contribuiți cu idei și sugestii pentru viitorul comunei Crișcior. Împreună, vom construi un viitor mai bun pentru noi și pentru generațiile ce vor urma”, a spus primarul din Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui.
Un mandat cu realizări
Votul masiv pe care locuitorii din Crișcior l-au dat pentru Ovidiu Ilie Furdui și echipa sa are la bază realizările reușite în perioada 2020 – 2024. În perioada 2020-2024, comuna Crișcior a înregistrat realizări semnificative care contribuie la bunăstarea și dezvoltarea comunității noastre. Printre acestea se numără reabilitarea și dotarea dispensarului uman din Crișcior, un proiect finalizat în anul 2023 cu o valoare de 732.674,39 lei, finanțat prin PNDL II. Acest proiect asigură servicii medicale moderne și accesibile pentru toți locuitorii, contribuind la îmbunătățirea sănătății comunității noastre. Tot în anul 2023, a fost finalizat proiectul de amenajare a unui spațiu modern pentru spectacole și evenimente în aer liber la Primăria Crișcior, cu o valoare de 977.904,93 lei. Acest spațiu dedicat activităților culturale și recreative aduce un plus de vitalitate și coeziune socială, fiind locul perfect pentru desfășurarea evenimentelor care întăresc legăturile dintre membrii comunității. Un alt proiect important este extinderea și modernizarea sediului primăriei Crișcior, finalizat în același an și finanțat prin PNDL II, cu o valoare de 1.763.639 lei. Sediul modernizat permite oferirea unor servicii administrative mai eficiente și mai accesibile pentru toți cetățenii, reflectând angajamentul nostru de a răspunde nevoilor comunității. Aceste proiecte sunt doar câteva exemple ale eforturilor noastre de a transforma comuna Crișcior într-un loc mai bun pentru toți. Continuăm să muncim cu devotament pentru a asigura dezvoltarea și prosperitatea comunității noastre. Mulțumim tuturor celor implicați în realizarea acestor inițiative”, a prezentat câteva dintre investițiile realizare în ultimii patru ani actualul și viitorul primar al comunei hunedorene Crișcior, Ovidiu Ilie Furdui.
Comunitate
Proiecte realiste ale administrației din Lelese

Comuna Lelese este așezată în partea de Sud-Vest a județului, la o distanță de aproximativ 45 de kilometri față de municipiul Deva. Este situată în ținutul pitoresc al pădurenilor, care cuprinde ramificațiile de Est ale Munților Poiana Ruscă, mărginit la Nord de Valea Mureșului, la Sud de Țara Hațegului, iar spre Est se oprește brusc în Valea Cernei, pe linia Nandru, Teliuc, Hunedoara.
În pas cu tehnologia
Comuna are în componență patru sate, respectiv Lelese, Cerișor, Runcu Mare și Sohodol. Multe dintre locuințe, în care trăiesc mai puțin de 400 de oameni, sunt destul de răsfirate, iar distanța între sate este destul de mare, fiind 41 de kilometri între prima și ultima casă, dar drumurile de legătură între ele sunt mai mult decât decente. Și, deși se află într-o zonă relativ izolată, comuna Lelese ține pasul cu noile tehnologii. “Avem rețea de apă în toate satele, fiind printre primele comune în care s-a aplicat sistemul de telegestiune privind funcționarea pompelor. De asemenea, sunt ani buni de când avem Internet prin fibră optică. În mod firesc, avem și un releu de telefonie mobilă, așa că nu sunt probleme cu semnalul. În plus, am reușit să finalizăm cadastrarea terenurilor și, în acest scop, avem o aplicație telefonică prin care oricine este interesat de acest subiect poate primi datele necesare, precum proprietarul terenului, categoria de folosință sau vecinătățile acestuia. Ca proiecte pe acest domeniu avem intrarea în portalul ghiseul.ro, pentru ușurarea operațiunilor de plată a taxelor și impozitelor locale. Totodată, mai avem un proiect pentru camere de supraveghere video, existente și funcționale deja, la care vom monta și elemente de recunoaștere a traficului. Acesta va fi legat și la rețeaua de iluminat public, în cadrul unui sistem integrat de monitorizare”, a declarat Ciprian Gheorghe Achim, primarul comunei hunedorene Lelese.
Problemele specifice zonelor rurale nu sunt neglijate
Pe de altă parte, reprezentanții administrației publice locale din comuna hunedoreană Lelese nu neglijează nici problemele specifice așezărilor din zonele rurale. „În perioada următoare vom începe lucrările de înlocuire a acoperișelor de la sediul Primăriei comunei Lelese, dar și de la căminul cultural din satul aparținător Runcu Mare, aceste investiții fiind absolut necesare, din cauza stării avansate de degradare în care se află în prezent. De asemenea, am aplicat și pe programul «Rabla pentru sobe». Prin acesta sobele clasice pot fi înlocuite cu sisteme moderne de încălzire, ecologice, tot pe lemne, dar cu un consum redus și cu eficiență energetică mare. Este un program care, sunt convins, va veni în folosul concetățenilor mei”, a mai spus primarul comunei hunedorene Lelese, Ciprian Gheorghe Achim.
Comunitate
Vești bune din comuna hunedoreană Zam

Situată pe Valea Mureșului, comuna Zam, cu o populație de circa 1.500 de locuitori, este una dintre localitățile rurale din județul Hunedoara de dimensiune medie la acest capitol. Comuna Zam, însă, se întinde pe o suprafață mare, de peste 160 de kilometri pătrați, și, în afară de localitatea de reședință omonimă, mai are în componență alte 12 sate, respectiv Almaș-Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea.
A fost semnat contractul pentru rețeaua de alimentare cu apă
Primul trimestru al anului în curs a fost unul bun pentru administrația locală din comuna hunedoreană Zam, una care tace și face. „Așa cum am promis în campania electorală, principalul nostru obiectiv pentru acest mandat este cea legată de rețelele de alimentare cu apă potabilă și, respectiv, canalizare și epurare, iar un prim pas în acest sens a fost făcut. Mai exact, operatorul regional din domeniu a semnat contractele privind extinderea și reabilitarea rețelelor de distribuție apă potabilă și a rețelelor de canalizare, precum și înființarea și reabilitarea de conducte de transport, stații de pompare, stații de clorinare și rezervoare în mai multe așezări din Hunedoara, printre acestea fiind și localitatea noastră, valoarea acestora fiind de peste 200 de milioane de lei, bani proveniți din fonduri europene”, a spus primarul comunei hunedorene Zam, Sorin Ionel Nistor.
Urmează și canalizarea
Lucrarea va fi una complexă și prevede extinderea rețelei de alimentare cu apă în satele Zam, Sălciva și Pojoga, cu lungimea de 7.853 m, cu 21 hidranți, 259 branșamente și 7 cămine de vane. „Vor fi o captare subterană de mare adâncime și prin patru foraje, un rezervor de 250 de metri cubi, precum și aducțiunile necesare pentru comunicarea între acestea. În mod firesc vor fi și conductele de transport dintre rezervor și satul Zam, apoi din reședința de comună către Sălciva și, de aici, spre altă localitate aparținătoare, respectiv Pojoga. Toate aceste obiective de investiții vor fi dotate cu echipamente care să permită citirea informațiilor de funcționare și să aibă inrterfața SCADA, cel mai modern sistem din domeniu la ora actuală. Pe de altă parte, sunt optimist în ceea ce privește un proiect pe care noi, administrația publică locală, l-am depus prin Programul Național de Investiții (PNI) «Anghel Saligny». Mai exact pe PNI «Anghel Saligny» am depus un proiect privind rețeaua de canalizare și o stație de epurare în localitatea de reședință și suntem în așteptarea contractului de finanțare, semnalele venite în acest sens fiind pozitive. De asemenea, vom depune, în curând, un alt proiect pe o temă similară, fiind vorba despre cel de extindere a acestei rețele de canalizare în toate satele aparținătoare”, a declarat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei Zam.
Activități specifice zonelor rurale
Pe lângă cele prezentate mai sus, în comuna Zam administrația publică locală derulează și alte activități specifice așezărilor din zonele rurale. „Este în desfășurare campania de eliberare de adeverințe necesare fermierilor pentru Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA), în vederea obținerii de subvenții. Avem, până în prezent, peste 180 de astfel de solicitări de la fermieri din comună, necesare pentru a depune, la APIA, cereri de plată, această campanie urmând a se încheia luna viitoare. Pentru a evita aglomerația, aceste adeverințe se eliberează pe bază de programare, care poate fi făcută la numărul de telefon 0724.280.126. De asemenea, am întreprins acțiuni de prevenire a incendiilor de vegetație, alături de instituțiile abilitate. Ca urmare a acestora, au fost depistate patru persoane din comună care au folosit focul ca mijloc de curățare a miriștilor, lucru interzis de lege, acestea fiind sancționate contravențional cu câte 2.500 de lei fiecare. A fost o măsură dură, dar care a dat rezultate, după aceasta nemaifiind probleme în acest sens. În paralel s-a făcut și o campanie de conștientizare a folosirii focului deschis, nu doar pe terenuri agroicole, ci și în locuințe sau în alte locuri publice, cu bune rezultate, dovadă fiind că nu au fost probleme nici în perioada Sărbătorilor Pascale. De asemenea, a fost stabilit și programul de colectare al deșeurilor de la populație pe perioada aprilie 2025 – martie 2026. Astfel, în aprilie acțiunea a început în data de 11, iar următoarea va fi pe 25, frecvența de ridicare fiind din două în două săptămâni, între orele 06:00-18:00, aici fiind vorba despre deșeuri reciclabile. În ce privește deșeurile reziduale, acestea vor fi ridicate săptămânal, în fiecare zi de sâmbătă, în același interval orar mai sus menționat”, a precizat primarul comunei hunedorene Zam, Sorin Ionel Nistor.
Punerea în valoare a zonei
Situată pe Drumul Național (DN) 7, comuna Zam este foarte tranzitată, chiar și după deschiderea Autostrăzii A1. Iar cei care trec prin comună au ce vedea, iar administrația locală întreprinde acțiuni de punere în valoare a zonei. “În comuna Zam avem niște locuri superbe, care trebuie puse cât mai bine în valoare. Pe raza comunei noastre avem cinci biserici declarate monumente istorice, respectiv cele din Almaș-Săliște, Micănești, Pogănești, Sălciva și Zam, plus un castel, din localitatea de reședință, care are aceeași clasificare. De asemenea, mai sunt patru lăcașe de cult cu o vechime considerabilă, fiind vorba despre cele din Almășel, Cerbia, Deleni și Godinești, două rezervații naturale, “Calcarele de la Godinești” și „Pădurea de la Pojoga”, precum și un sit inclus în rețeaua europeană „Natura 2000”, respectiv „Defileul Mureșului”. Cu această ocazie reamintesc că pentru o cât mai bună punere în valoare a obiectivelor din localitate, dar și pentru creșterea gradului de confort, avem în derulare și un amplu proiect de reabilitare a drumurilor. Este un proiect de durată mai lungă, dar lucrurile merg bine”, a menționat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei hunedorene Zam.
Actualitate
A fost semnat contractul de finanțare pentru modernizarea zonei centrale a orașului Geoagiu. Investiție de circa șase milioane de euro

Zona centrală a orașului Geoagiu va fi modernizată, în urma unui proiect al administrației publice locale. Contractul de finanțare pentru această importantă investiție a fost semnat astăzi, a anunțat primarul Ovidiu Vlad.
Investiția, în valoare de aproximativ șase milioane de euro, este considerată cea mai importantă din istoria recentă a localității.
“Zi mare pentru Geoagiu! Am semnat astăzi contractul de finanțare pentru cea mai importantă investiție din istoria recentă a orașului – modernizarea zonei centrale. Valoarea totală a contractului este de 29.520.467,35 lei (aproximativ 6 milioane de euro). Deși proiectul a fost în pericol din cauza întârzierilor, l-am depus în ultimul moment, în noiembrie 2024. A urmat o mobilizare exemplară a echipei din Primărie, iar în doar câteva săptămâni am reușit să recuperăm tot și să obținem un scor excelent: 89 de puncte! Această investiție va transforma centrul orașului într-un spațiu modern, accesibil, verde și prietenos, atât pentru locuitori, cât și pentru turiști. Este un pas important către un Geoagiu mai frumos, mai viu, mai conectat. Mulțumesc echipei care a pus umărul la acest rezultat – fără implicarea lor, acest proiect era pierdut. Geoagiu merge înainte! SE POATE!”, a transmis Ovidiu Vlad, primarul orașului Geoagiu.
Sursa foto: Primăria Orașului Geoagiu/Facebook
- Actualitatecu 3 zile in urma
Se caută personal medical la Penitenciarul Deva. Care sunt condițiile
- Actualitatecu 3 zile in urma
Un tânăr din Orăștie a intrat cu mașina într-un imobil
- Actualitatecu 3 zile in urma
Două zile de folclor autentic, la Deva. Începe festivalul dedicat regretatului interpret Drăgan Muntean
- Comunitatecu 2 zile in urma
Vești bune din comuna hunedoreană Zam
- Actualitatecu 2 zile in urma
Accident rutier pe DN66, în afara localității Livadia: O tânără a ajuns la spital
- Actualitatecu 3 zile in urma
Tânăr de 22 de ani, reținut de polițiștii din Ilia pentru conducere fără permis și suspiciuni de deținere de substanțe interzise
- Actualitatecu 2 zile in urma
Biciclist sub influența alcoolului, rănit în urma unui eveniment rutier
- Actualitatecu 2 zile in urma
Spectacol al eleganței pe patru roți la Hațeg: Retro Parada Primăverii revine cu peste 70 de vehicule de epocă