Connect with us
Data: 08/12/2024
.

Actualitate

La Universitatea din Petroşani, piatra seacă spune poveşti vechi de milioane de ani

Publicat

pe

Colecţie de mineralogie, petrologie şi palentologie,unică în ţară

Mii de roci şi minerale stau mărturie timpului scurs pe aceste locuri. Toate fac parte din colecţia, unică în ţară, a Universităţii din Petroşani, iar aici sunt expuse bucăţi ce „vorbesc” despre originile omenirii.

De la ouă de dinozaur pitic, la huila extrasă de aici şi fosile cu urme ale civilizaţiilor apuse acum milioane de ani, toate fac parte din patrimoniul unic al universităţii, iar secţia de geologie a instituţiei este poate cea mai „bogată”.

De la Nautilus… la primul submarin

Cuibul cu ouă de dinozauri este atracţia colecţiei de la Petroşani

Cuibul cu ouă de dinozauri este atracţia colecţiei de la Petroşani

Totul a început pe insula Haţegului, dar nu pe locul în care e acum oraşul cu acelaşi nume, iar rocile şi mineralele ori fosilele găsite aici vorbesc despre noi şi inaintaşii noştri. „Laboratoarele de geologie sunt mici muzee grupate în 3 încăperi distincte ce găzduiesc tot atâtea colecţii, respectiv cea de mineralogie şi petrologie, cea de palentologie şi de geologie economică. Toate reunesc aproximativ 4.500 de eşantioane,dintre care 1.500 sunt expuse aici, alte 3.000 în colecţia mai puţin vizibilă”, a declarat Csaba Lorinţ, şeful de lucrări al Departamentului de Management, Ingineria Mediului şi Geologie din cadrul Universităţii din Petroşani.

În acele trei încăperi e o istorie, nu în cuvinte, ci în exponate, multe dintre ele fiind de inspiraţie pentru diferite maşini care au folosit omenirii. Printre acestea se numără şi fosilele denumite Nautilus, după primul submarin, care a fost conceput pe principiul acestor rămăşiţe de animale marine, ori cele de urs Peleus sau chiar ale unui strămoş al porcului. „Sunt exponate de sute de milioane de ani. Nautilusul e o fosilă actuală, adică o regăsim şi în trecutul

Advertisement
Csaba Lorinţ e foarte mândru de exponatele „fascinante” ale universităţii

Csaba Lorinţ e foarte mândru de exponatele „fascinante” ale universităţii

preistoric şi în mările şi oceanele actuale, iar structura cochiliei e foarte interesantă. Celebrul prim-submarin a fost proiectat după acest mecanism, cu ajutorul căruia animalul care trăieşte în interior poate să îşi regleze flotabilitatea, reţinând sau expulzând o cantitate de apă şi, în funcţie de asta pluteşte la suprafaţă, sau coboară în adâncime”, ne explică inginerul geolog Csaba Lorinţ.

Cuib de 65 de milioane de ani

Dar poate că piesa de rezistenţă, care atrage toate privirile, sunt ouăle de dinozaur descoperite în bazinul Haţeg. „Colecţia nostră e o excelentă călătorie în timp, în trecutul geologic al Pământului, de peste 4 miliarde de ani. Avem un cuib cu ouă de dinozaur, o vedetă a expoziţiei noastre, un cuib recoltat din proximitatea spaţiului geografic în care noi ne aflăm acum. O zonă care, în trecutul geologic de peste 65 de milioane de ani, funcţiona ca o insulă, înconjurată de Marea Tetys. Insulă a fost botezată de specialişti Insula Haţeg, dar pe care trebuie să ne-o imaginăm ca fiind ca suprafaţă cât o treime din teritoriul actual al României. Aici trăiau dinozauri pitici (aşa cum au fost numiţi dinozaurii din această regiune a globului pentru faptul că aveau o talie micşorată faţă de rudele lor directe de pe alte continente), multituberculate (strămoşii mamiferelor), moluşte terestre şi marine, crocodili, broaşte ţestoase şi urşi. Toate aceste episoade sunt surpinse în rocile expuse aici”, a mai adăugat geologul.

Adunate cu pasiune sau donate

Cochilia unor animale maritime, denumite Nautilus, a fost sursă de inspiraţie pentru un submarin

Cochilia unor animale maritime, denumite Nautilus, a fost sursă de inspiraţie pentru un submarin

Pietrele de aici spun poveşti şi vin să aducă dovezi ale realităţii ştiinţifice, iar meritul celor de la Petroşani este că le ţin într-o colecţie accesibilă oricui în mod gratuit. Geologii de aici au făcut pietrele să spună poveşti şi asta pentru că au îndrăgit meseria, chiar dacă asta a însemnat munca de teren cu ciocănel şi măturică, pe soare sau în ploaie. „Din punctul meu de vedere e fascinat. E mai greu să practici această meserie. Pentru că geologia nu se face de la birou, ci cu rucsacul în spate, cu busola în creierii munţilor şi în condiţii nu tocmai favorabile”, a menţionat Csaba.

Colecţia de roci nu are un element mai special ca altul, dar aici poţi regăsi de la mineralele utile la roci spectaculoase create de puterea unui fulger, a apei sau a pământului care a înghiţit în timp civilizaţii apuse. Fiecare profesor a donat câte ceva, dar au fost şi oameni simpli care au înţeles că locul unei roci este într-o colecţie şi aşa s-a ajuns la un adevărat muzeu expus în sălile universităţii, gratuit pentru toţi care vor să îl vadă. Şi nu sunt puţini cei care, la plecare, chiar au afirmat că ar plăti bilet pentru a admira aşa ceva

Călătorie printre roci şi fosile

Advertisement

Laboratorul de paleontologie şi stratificare cuprinde peste 700 de eşantioane expuse în 17 vitrine. Alte 100 de eşantioane sunt destinate exclusiv studiului, constituind un bogat material didactic, alături de numeroasele secţiuni şi preparate micropaleontologice. Toate surprind diferite stadii evolutive ale vieţii pe Pământ, sugerând totodată şi modificările paleoclimatice suferite de-a lungul timpului de Terra, publicul larg regăsind şi în acest loc bucuria întâlnirii cu natura în toată splendoarea ei. Exponatele cuprind faună şi floră fosilă-marină şi continentală, dar şi eşantioane de rocă în care au rămas întipărite mărturii ale transformărilor diverse suferite de scoarţa terestră, precum cutări, falieri, urme de valuri etc. Mai pot fi admirate în această colecţie resturi fosile (impresiuni de frunze, rădăcini, trunchiuri, care au stat la baza formării zăcămintelor de cărbuni din Bazinul Minier Petroşani) ale unor plante ce compuneau în trecutul geologic flora unui spaţiu ce, din punct de vedere geografic, corespundea Văii Jiului de astăzi. Din acelaşi spaţiu şi timp provin şi fosile ale unor specii precum Antracotherium (un strămoş al porcului) şi Trionix (broască ţestoasă).

Actualitate

Corvinul a pierdut la Slatina

Publicat

pe

Redactat de

În aceste zile se joacă meciurile etapei a XVI-a a sezonului regular din Liga 2 de fotbal. Singura reprezentantă a județului nostru în această competiție, Corvinul Hunedoara, a jucat, în deplasare, la CSM Slatina.

Gol primit din penalty, în minutele de prelungire

Jocul de la Slatina nu a fost unul spectaculos, iar fazele de poartă au fost destul de puține. O primă fază mai periculoasă a fost cea în care Lefter, portarul Corvinului, a respins din fața lui Toma, pentru ca, mai apoi, un șut al hunedoreanului Lehaire să lovească transversala oltenilor. Din prima repriză ar mai fi de notat un gol anulat gazdelor, în mod corect, Doman, cel catre trimisese în plasă fiind în offside. Nici partea secundă nu a fost mai darnică, fiind de consemnat doar două intervenții ale lui Toroc, portarul gazdelor, la șuturile lui Manolache și Pîrvulescu. Și, când toată lumea se aștepta la o remiză albă, în minutul 90+2 Trică centrează periculos, Lefter respinge, în fața porții, până la Leață, iar jucătorul de la Slatina este faultat în momentul șutului de Bradu, iar penalty-ul acordat a fost transformat de Toma. Astfel, CSM Slatina câștigă cu 1-0 și, cu 22 de puncte, urcă pe locul 11, iar Corvinul, rămasă la 24, coboară pe opt. În urma acestui eșec hunedorenii au ieșit din zona de play-off, dar sunt la doar două puncte de locul al șaselea, ultimul care asigură prezența în această fază a competiției.

Ultimul meci din acest an, acasă

Din această etapă, care se va încheia marți, 10 decembrie, mai sunt de dispputat încă trei meciuri. În funcție de rezultatul întâlnirii dintre Metalul Buzău și Ceahlăul Piastra Neamț, care se joacă duminică, după închiderea ediției tipărite a cotidianului SERVUS HUNEDOARA, Corvinul poate rămâne pe poziția a opta sau, în cel mai rău caz, va coborî până pe nouă. Etapa viitoare Corvinul va juca acasă cu Concordia Chiajna, ilfovenii fiind la un punct de hunedoreni și cu un loc mai jos decât aceștia.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Școala Ovid Densușianu din Hațeg, modernizată energetic

Publicat

pe

Redactat de

Școala Ovid Densușianu din Hațeg va beneficia de lucrări de reabilitare pentru îmbunătățirea eficienței energetice și promovarea unui management inteligent al energiei.

Administrația locală a lansat o licitație pentru execuția proiectului, care vizează renovarea clădirii situate pe strada P-ța Unirii. Printre intervențiile propuse se numără repararea planșeului și șarpantei din lemn, înlocuirea elementelor degradate și îmbunătățirea izolației termice prin lucrări la pereți și tâmplăria exterioară.

De asemenea, vor fi realizate izolații hidrofuge și termice pe planșeul etajului, pod și parter. Proiectul include și refacerea sistemului de drenaj pentru a preveni deteriorarea clădirii. Finisajele interioare vor fi actualizate, iar instalațiile vor fi modernizate pentru un consum energetic mai eficient.

Valoarea lucrărilor este estimată la 4.145.206 lei, sumă finanțată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Ofertele pentru execuție pot fi depuse până pe 10 decembrie 2024. Renovarea promite un impact semnificativ asupra confortului termic al elevilor și personalului, dar și asupra economiilor de energie, contribuind astfel la sustenabilitatea comunității.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Salvamont România: Recomandări esențiale pentru drumețiile de iarnă în siguranță

Publicat

pe

Redactat de

Salvamontiștii trag un semnal de alarmă pentru toți cei care plănuiesc să petreacă acest weekend la munte. Temperaturile scăzute și condițiile meteorologice imprevizibile specifice sezonului rece fac ca echiparea corespunzătoare și alegerea unor trasee sigure să fie priorități de bază.

Măsuri de siguranță pentru drumeții la altitudini mari

Pentru traseele montane aflate la peste 1500 de metri altitudine, specialiștii recomandă:

Echipament adecvat sezonului de iarnă: o geacă rezistentă la vânt, polar, lanternă frontală cu baterii de rezervă, hartă, busolă și folie de supraviețuire.

Protecție și provizii: spray de autoapărare împotriva animalelor sălbatice, termos cu ceai cald, hrană ușor transportabilă, baton energizant și o baterie externă pentru telefon.

Aplicații utile: descărcarea aplicațiilor Apel 112 și Salvamont poate face diferența în caz de urgență.

Advertisement

Îmbrăcăminte în straturi: Optați pentru materiale care mențin căldura și protejează împotriva vântului și umezelii. Pregătire pentru condiții extreme: Verificați prognoza meteo și fiți gata să renunțați la traseu dacă vremea se înrăutățește. Adaptați ritmul: Drumețiile în condiții de iarnă pot fi obositoare, așa că faceți pauze regulate și mențineți un ritm constant. Comunicați traseul: Informați pe cineva despre planurile dumneavoastră și ora estimată de întoarcere.

Verificați echipamentul: Asigurați-vă că toate dispozitivele funcționează corespunzător înainte de plecare.

Salvamont România subliniază importanța responsabilității pe munte, mai ales în sezonul rece, când condițiile pot deveni imprevizibile. „Respectând aceste recomandări, veți putea să vă bucurați de frumusețea muntelui fără riscuri,” afirmă reprezentanții organizației.

Drumețiile pe trasee marcate și cu echipamente adecvate sezonului pot oferi o experiență memorabilă, însă siguranța trebuie să rămână întotdeauna pe primul loc.

FOTO: ARHIVĂ

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate