Connect with us
Data: 20/12/2024
.

Actualitate

„Let’s Do It, Romania!” organizează Ziua de Curăţenie Naţională pe 21 septembrie

Publicat

pe

Un număr de 26 de judeţe din România, între care se numără și Hunedoara, se alătură celor peste 100 de ţări care fac curăţenie în aceeaşi zi în lume. „Let’s Do It, Romania!” revine cu o nouă zi de curăţenie naţională pe 21 septembrie. Până atunci, voluntarii sunt așteptați să se înscrie pe listele disponibile pe site-ul https://letsdoitromania.ro/contacte/.

Pe 21 septembrie sunt aşteptaţi la marea curășenie voluntari din Ilfov, Bihor, Botoşani, Vâlcea, Mehedinţi, Constanţa, Timiş, Satu Mare, Hunedoara, Ialomiţa, Tulcea, Mureş, Prahova, Olt, Argeş, Neamţ, Dolj, Vrancea, Suceava, Braşov, Cluj, Giurgiu, Maramureş, Harghita, Bacău, iar la Sibiu, acţiunea va avea loc pe 28 septembrie. Pentru echipele judeţene, lista de contacte este disponibilă pe site-ul https://letsdoitromania.ro/contacte/

„Ne-am propus ca şi anul acesta să ne alăturăm mişcării globale Let’s Do It, World! şi să facem din nou curăţenie în România alături de voluntarii noştri. Anul acesta, împlinim 9 ani de la prima acţiune şi ne bucurăm să sărbătorim împreună, pentru o Românie mai curată”, a declarat preşedintele Asociaţiei „Let’s Do It, Romania!”, Ştefan Buciuc.

Deşeuri semnalizate prin aplicaţia TrashOut

Voluntarii mobilizaţi pe 21 septembrie vor curăţa deşeuri a căror cartare sau identificare a mormanelor de deşeuri se realizează cu aplicaţia de mobil TrashOut. Aplicaţia poate fi descărcată gratuit din AppStore sau GooglePlay şi cuprinde informaţii despre loc, tipuri, originea deşeurilor pentru analiză şi pentru a arăta progresul realizat.

Advertisement

Povestea celor 10 ani de „Let’s Do It, Romania!”, într-o carte

Cu ocazia a 10 ani de la începuturile campaniei a fost lansată cartea „Let’s Do It, Romania! – cum am reuşit să mobilizăm 1,8 milioane de oameni să cureţe România”. Cartea este realizată în parteneriat cu Curtea Veche Publishing şi a fost lansată în cadrul Salonului Internaţional de Carte Bookfest. Cartea spune povestea celor 10 ani de evoluţie a celei mai mari mişcări sociale din România şi explică într-un mod onest şi plin de curaj cum au reuşit o mână de voluntari să convingă peste 200.000 de români să iasă la prima Zi de Curăţenie Naţională desfăşurată pe 25 septembrie 2010, dar şi cum a evoluat organizaţia nou înfiinţată spre 1.800.000 de voluntari mobilizaţi în 6 acţiuni naţionale, ultima dintre ele fiind organizată pe 15 septembrie 2018, alături de alte 150 de ţări de pe Glob.

Cartea este disponibilă pe https://www.curteaveche.ro/lets-do-it-romania.html şi în librăriile din ţară.

11 milioane de voluntari au strâns, anul trecut, 88.500 tone de deşeuri, în lume

Anul trecut, 158 de ţări din întreaga lume au participat la Ziua de Curăţenie Mondială, adică 11 milioane de voluntari care au strâns 88.500 tone de deşeuri.

Advertisement

Mişcarea Let’s Do It, World!, organizatorul evenimentului World Cleanup Day, a luat naştere în 2008, atunci când Estonia a organizat prima Zi de Curăţenie Naţională şi a reuşit să mobilizeze 50 000 de voluntari într-o singură zi. România este parte din reţeaua internaţională „Let’s Do It World!” încă de la început, fiind a patra ţară care a organizat o acţiune naţională de curăţenie. Comunitatea s-a dezvoltat în ultimii 10 ani şi numără astăzi 150 de ţări cu experienţă sau care vor organiza pentru prima oară o Zi de Curăţenie Naţională în 2018.

„Let’s Do It, Romania!” este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România. Din 2010 şi până în prezent, „Let’s Do It, Romania!” a implicat peste 1.800.000 de voluntari în acţiuni de curăţenie naţională şi peste 50 000 de elevi şi părinţi în proiecte de educaţie ecologică.

Foto: https://letsdoitromania.ro

Advertisement

Actualitate

Concert de colinde și târg de Crăciun la Călan, pe 22 decembrie

Publicat

pe

Redactat de

Primăria și Consiliul Local al Orașului Călan invită locuitorii să participe la un eveniment festiv, organizat duminică, 22 decembrie 2024, începând cu ora 17:00, pe Esplanada Casei de Cultură.

Concertul de colinde, moment central al sărbătorii, va aduce pe scenă artiști îndrăgiți și ansambluri folclorice locale. Printre invitați se numără grupul folcloric „Ziene Sânziene”, interpretele Violeta Deminescu-Jurcă și Iulia Ardelean, alături de Călușarii de la Grid, care vor încânta publicul cu obiceiuri tradiționale și colinde specifice sărbătorilor de iarnă.

În completarea atmosferei de sărbătoare, pe esplanadă va fi organizat un târg de Crăciun, unde cei prezenți vor putea achiziționa produse artizanale și meșteșugărești, perfecte pentru cadouri sau pentru decorarea gospodăriilor în prag de sărbătoare.

Organizatorii îi așteaptă pe locuitori și vizitatori să se bucure împreună de magia Crăciunului, într-un eveniment ce promovează tradițiile locale și spiritul comunității.

FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA ORAȘULUI CĂLAN

Citeste mai mult ...

Actualitate

Evenimente culturale importante în comuna Beriu

Publicat

pe

Redactat de

Comuna Beriu, cu o populație de peste 3.500 de locitori, este una dintre cele mai mari așezări rurale din județul Hunedoara. Localitatea are opt sate componente, respectiv Beriu, Căstău, Cucuiş, Măgureni, Orăştioara de Jos, Poieni, Sereca şi Sibişel, și se întinde pe o suprafață de aproape 185 de kilometri pătrați.

Prezenți la “Călușarul transilvănean

De asemenea, Beriu este una dintre puținele așezări nu doar din județ, ci din întreaga țară, în care numărul locuitorilor s-a mărit. În plus, comuna, care este, practic, lipită de municipiul Orăștie, cunoaște și o dezvoltare economică, aici fiind înființate mai multe plantații de afine. Totodată, despre comuna Beriu, aflată pe drumul către Cetățile Dacice din Munții Orăștiei, pe locuri pline de istorie, ar mai fi de precizat că, și ea, prezintă câteva locuri ce merită a fi vizitate. Printre acestea se numără Mănăstirea Cucuiș, Cetatea Sibișelului, Monumentul Eroilor de la Căstău sau Castrul roman de la Orăștioara de Jos. Astfel, nu este de mirare că aici tradițiile se păstrează cu sfințenie și există o activitate culturală bogată. Despre activitatea culturală sunt exemple chiar de dată recentă. „Comuna a fost prezentă, cu patru cete, la Fetsivalul «Călușarul transilvănean», la finele săptămânii trecute, o prestigioasă manifestare, care, anul acesta a ajuns la ediția cu numărul 55. Am fost reprezentați de cetele de călușari din satele Beriu, Căstău, Orăștioara de Sus și Sibișel, a căror evoluție a fost extrem de apreciată. Îi felicit, și pe această cale, pe cei care ne-au reprezentat cu cinste la acest important eveniment”, a spus Emil Moise Bîc, primarul comunei hunedorene Beriu.

Colinde, colinde…

O altă tradiție care este respectată în satele aparținătoarei comunei Beriu este și cea a colindatului. În acest sens au fost organizate mai multe concerte de colinde, cu mare priză la public, la care au participat copii din comună, dar și nume cunoscute ale folclorului județean și național. „Săptămâna trecută am avut marea plăcere și onoare de a participa la mai multe concerte de colinde de pe raza comunei noastre, la organizarea cărora ne-am adus și noi, ca administrație, un modest aport. În ordine cronologică, primul concert de colinde a fost oferit de cadrele didactice și elevii din clasele V-VIII de la Școala Gimnazială «Constantin Daicoviciu» din Beriu, acțiunea făcând parte din proiectul «Progamul Național de Reducere a Abandonului Școlar» la care participă această unitate de învățământ. Apoi, alături de «Asociația copiilor din Sereca», am organizat, în satul omonim, concertul extraordinar de Crăciun «Așterne Doamne pe pământ». Cu această ocazie ne-au încântat corul de copii «Viitorul Serecii», condus de prof. Petru Androne – Eli și soliștii Bogdan Toma, Eugen Pistol, Viorel Bunea, Siviu Bruzan, Gheorghe Lăscoiu, Răzvan Furdui, Mara Andraș, Bianca Puică, Alexandra Toncea, Mădăliana Dasiana, Iulia Olar, Sebastian Jinar și Darius Frumoca, acompaniați de formația Armonic. Totodată, în colaborare cu Asociația «Izvorul Colnicului» din Orăștioara de Jos am organizat spectacolul intitulat “Sară de colinde”, în cadrul căruia au evoluat Cristian Roman, Ciprian Fodor, Larisa Tomescu, Gheorghe Lăscoiu, Ade Georgescu, Mihai Fegher, Răzvan Furdui, Bianca Maria, corul de copii „Paramythia” și călușarii din Orăștioara de Jos.

Le mulțumim tuturor, la fel cum mulțumim comunității din Sibișel pentru organizarea unei șezători tradiționale, dar și cadrelor didactice și elevilor din clasele II-IV de la școala din Beriu, precum și părinților acestora, pentru frumosul târg de Crăciun pe care ni l-au oferit”, a declarat primarul comunei hunedorene Beriu, Emil Moise Bîc.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Și futsalul a intrat în vacanță

Publicat

pe

Redactat de

Odată cu desfășurarea ultimei etape din acest an din Campionatul Național de juniori U19, dar și cu meciurile echipei naționale din preliminariile Campionatului European din 2026, futsalul intern a intrat în vacanța de iarnă. La ultimele evenimente oficiale din acest an au fost prezenți pe teren și jucători de la ACS West Deva.

Juniorii de la West Deva, în Liga Elitelor

La Campionatul Național U19 participă 18 echipe, împărțite pe criterii geografice, în patru serii, două având cinci componente, iar celelalte câte patru. Printre participante se numără și ACS West Deva, repartizată în Seria Regională 4, una cu patru componente. În ultimul meci din grupe, devenii, care nu mai puteau pierde poziția secundă, au remizat în deplasare, scor 3-3, la Real Craiova, ultima clasată. Conform regulamentului, primele două clasate din cele patru serii regionale se califică în turneele semifinale ale Ligii Elitelor. Așadar vor fi două serii cu câte patru echipe fiecare, componența fiind stabilită tot pe criterii geografice. Astfel, cei de la ACS West Deva. care au devansat CFR Timișoara, merg mai departe alături de Șoimii Șimand, care a câștigat seria, adversari în grupa semifinală urmând a le fi FK Odorheiu Secuiesc și CSM Târgu Mureș. Aceste echipe sunt în grupă de cinci, în care mai sunt de jucat două etape, alături de ACSK Remetea, Clujana Cluj și Inter Gheorgheni, dar, indiferent de rezultate, nu pot pierde calificarea în seriile semifinale din Liga Elitelor. Pe partea cealaltă de tablou sunt calificate, deja, din Seria 1, Ceahlăul Piatra Neamț și Viitorul Darabani, care le-au devansat pe CNNG Fălticeni și Mausoleul Mărășești, iar din Seria 2 Sepsi Sfântu Gheorghe. Pentru ultimul loc calificant sunt în luptă United Galați și Luceafărul Buzău, numele echipei ce va merge în Liga Elitelor urmând a fi cunoscut în ianuarie 2025, după disputarea ultimelor două etape din această serie cu cinci echipe, din care mai fac parte Fortius Buzău și CSM Ploiești. În seriile semifinale se va juca fiecare cu fiecare, tur – retur, rezultând șase etape. La sfârșitul acestora, primele două clasate vor merge în turneul final. În acest turneu final se joacă în sistem eliminatoriu, într-o singură manșă și locație unică, ce va fi stabilită de Federația Română de Fotbal, odată cu datele de desfășurare, cu semifinale încrucișate, respectiv locul 1 dintr-o serie cu locul 2 din cealaltă. Apoi pierzătoarele vor juca pentru medaliile de bronz, iar câștigătoarele vor lupta pentru cucerirea titlului național.

Cu jucător la națională

West Deva a avut și un jucător la echipa națională de seniori, pe portarul Roberto Voin, la primele meciuri din faza a doua din preliminariile Campionatului European de futsal din 2026. România, care a fost calificată direct în faza a doua a fost repartizată în grupa A, alături de Cipru, Germania și Ucraina, a jucat două din cele șase meciuri ale preliminariilor, ambele la Târgu Mureș. În primul meci, “tricolorii” au învins, cu 6-0, Germania, printre marcatori fiind trei ex-deveni, respectiv Istvan Hadnagy (2), Darius Nastai și Mihnea Toader, celelalte două golouri fiind semnate de Andor Balint. Din lotul României au mai făcut parte și alți jucători care, de-a lungul timpului, au jucat la Deva, fiind vorba despre Petrișor Toniță, Sergiu Gavrilă, Richard Iszlai, Tamas Kusmodi și Bogdan Covaci, selecționerul Endre Kacso mai convocându-i pe Vlad Dudău, Daniel Araujo, Andrei Crăciun și Răzvan Butnariu. Tot în prima etapă Ucraina a câștigat în Cipru cu 7-0. În cea de—a doua etapă România a pierdut, 0-2, în fața Ucrainei, bronz la ultima ediție a Campionatului Mondial, iar Germania a trecut, pe teren propriu, cu 2-1, de Cipru. În continuare România va juca, pe 31 ianuarie, tot la Târgu Mureș, cu Cipru, urmând, apoi, trei deplasări, în Cipru (5 februarie), Germania (11 aprilie) și Ucraina (15 aprilie). La turneul final, care se va disputa în Letonia și Lituania, în perioada 18 ianuarie – 8 februarie 2026, se vor califica, alături de cele două țări organizatoare, câștigătoarele grupelor din preliminarii. Ultimele patru locuri vor fi ocupate de echipe venite din play-off. În play-off se califică primele opt din clasamentul ocupantelor pozițiilor secunde din cele zece grupe preliminare. Tragerea la sorți pentru play-off va avea loc pe 15 mai anul viitor, iar meciurile, care se dispută în dublă manșă, vor avea loc în perioada 15-24 septembrie 2025.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate