Actualitate
Liceenii deveni sunt invitați într-o “Călătorie și aventură cu Jack London”
Elevi de la mai multe licee și colegii din Deva sunt invitați să participe la o acțiune cultural-educativă, „pusă la cale” de reprezentanții Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara din municipiu și dedicată împlinirii a 140 de ani de la naștere și a unui veac de la moartea lui Jack London. Aceștia sunt poftiți într-o călătorie, plină de aventură, printre cărțile scriitorului american.
Manifestarea, intitulată „Călătorie și aventură cu Jack London”, va avea loc în 22 noiembrie, începând cu ora 13:30, în Sala „Liviu Oros” a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din Deva, și se înscrie în seria celor pe care biblioteca județeană le organizează pentru a aduce în atenția publicului de toate vârstele personalități române sau străine. „Publicul țintă al acestor activități este reprezentat, în principal, de tineri, dar manifestările noastre atrag un public de toate vârstele. Toate cărțile lui Jack London sunt adevărate lecții de viață, sunt invitații într-o lume a confruntării cu natura sălbatică, a ciocnirii unor caractere puternice și îndrăznețe. Chiar viața lui Jack London este un exemplu de luptă, de tenacitate și de aplicare a unor precepte morale înalte, atitudine atât de necesară în formarea tinerilor”, spune Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Județene „Ovid Densusianu” Hunedoara din Deva.
Scriitorul american Jack London a trăit doar 40 de ani, între 1876 și 1916 și a murit la o vârstă a deplinei maturități artistice. Adolescența a zeci de generații a fost marcată de lectura unor cărți, precum „Colț alb”, „Chemarea străbunilor”, „Pui de lup”, „Dragoste de viață” etc.
La manifestarea de la Deva sunt așteptați să participe elevi de la șase colegii din municipiu. Prezentarea vieții și creației lui Jack London va fi urmată, ca de obicei, de un set de întrebări adresate liceenilor, iar cei care vor oferi răspunsuri corecte vor răsplătiți cu premii constând în cărți și diplome, din partea reprezentanților bibliotecii județene.
Actualitate
DAS Deva distribuie tichetele sociale pentru grădiniţă – miercuri, 8 ianuarie 2025
Preșcolarii care nu au absențe nemotivate la grădiniță vor primi, miercuri, 8 ianuarie 2025, tichetele sociale pentru grădiniță aferente lunii noiembrie 2024.
De stimulentul educațional beneficiază 10 copii, cu vârste între 3 ani şi 6 ani, care provin din familii beneficiare de venit minim de incluziune.
Tichetele sociale pentru grădiniţă pot fi ridicate de la casieria DAS Deva (Str. I.L. Caragiale, nr. 4, etaj 1), miercuri, 8 ianuarie 2025, între orele 12:30 – 15:00.
Tichetul pentru grădiniţă are o valoare nominală de 132 de lei/lună/copil şi poate fi folosit pentru achiziţionarea de produse alimentare şi de igienă, îmbrăcăminte, încălţăminte şi rechizite.
Stimulentul educaţional se acordă lunar, pe tot parcursul anului şcolar şi este condiţionat de frecvenţa zilnică la grădiniţă a copiilor, cu excepţia absenţelor din motive medicale, motivate.
Preşcolarii care au două absenţe nemotivate nu mai pot beneficia de tichete pentru grădiniţă în luna monitorizată.
Tichetele sociale pentru grădiniţă sunt finanţate de la bugetul de stat şi se acordă în scopul stimulării participării în învăţământul preşcolar a copiilor din familii defavorizate şi al creşterii accesului acestora la educaţie.
Direcția de Asistență Socială Deva
Actualitate
Centrala electrică de la Mintia a primit autorizația de construire. Senatorul PNL Călin Petru Marian: “Investiția a intrat în linie dreaptă”
Centrala electrică de la Mintia, investiție în valoare de aproape 1,5 miliarde de euro, a primit autorizația de construire din partea administrației publice locale.
„Facem pași siguri pe drumul spre dezvoltare în domeniul energetic, iar realizările recente confirmă angajamentele asumate. Un exemplu elocvent în acest sens este centrala în cogenerare de la Mintia, un proiect pe care l-am susținut și sprijinit activ prin toate pârghiile legale pe parcursul mandatului meu de prefect al județului Hunedoara. După parcurgerea tuturor etapelor administrative, proiectul a primit autorizația de construire, ceea ce înseamnă că investiția a intrat în linie dreaptă. Termenul de execuție este de 36 de luni de la începerea lucrărilor. Această investiție, în valoare de aproape 1,5 miliarde de euro, reprezintă nu doar o realizare economică importantă, ci și un pas strategic pentru viitorul energetic al României”, a transmis senatorul PNL Călin Petru Marian.
Acesta a menționat că noua centrală de ultimă generație va fi cea mai mare și modernă din Europa și va avea o capacitate de 1700 MW. În plus, va contribui semnificativ la asigurarea independenței energetice a României, dar și la crearea a peste 600 de locuri de muncă. “Pe lângă impactul pozitiv asupra economiei locale, proiectul se aliniază perfect cu angajamentele asumate de România în contextul drumului european, fiind o soluție sustenabilă de producere a energiei electrice în condiții prietenoase cu mediul înconjurător. Dovedim astfel încă o dată că ne onorăm promisiunea față de hunedoreni și consolidăm economia locală, asigurând în același timp independența energetică a României, un obiectiv esențial pentru viitorul nostru. Îi felicit pe investitori și pe toți cei implicați în realizarea acestui important proiect!”, a mai transmis senatorul PNL Călin Petru Marian.
Gheorghe Capșa, primarul comunei Vețel, localitate pe teritoriul căreia se află această investiție, a anunțat că a semnat autorizarea lucrărilor de construire pentru acest proiect major, de interes național. „Este o etapă esențială pentru dezvoltarea comunei Vețel și a regiunii (…) Vă asigurăm că monitorizăm îndeaproape desfășurarea lucrărilor, pentru ca toate standardele să fie respectate și pentru a minimiza orice disconfort cauzat. Scopul nostru este ca această investiție să aducă doar beneficii reale și durabile pentru comuna Vețel și cetățenii săi. Mulțumim pentru sprijinul și încrederea voastră!”, a transmis primarul comunei Vețel, Gheorghe Capșa.
Reamintim faptul că, Guvernul României a declarat, pe 18 decembrie 2024, proiectul de investiții „Centrala Electrică Mintia” ca proiect de importanță națională în domeniul energiei electrice.
Sursa foto: Călin Petru Marian/Facebook
Actualitate
Cursuri gratuite de zbor la Aeroclubul Teritorial “Constantin Manolache” Deva. Înscrierile încep în 8 ianuarie
Tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 23 de ani, care doresc să învețe să zboare cu planorul, cu avionul ultraușor sau să sară cu parașuta, se pot înscrie la cursurile gratuite organizate de Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva. Înscrierile încep pe data de 8 ianuarie și se fac până pe 7 februarie 2025.
La Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva se vor organiza, și anul acesta, cursuri gratuite de zbor cu planorul, avionul ultraușor și salt cu parașuta. Tinerii interesați se pot înscrie începând de la mijlocul săptămânii viitoare.
“Începând cu 8 ianuarie 2025, Aeroclubul Teritorial “Constantin Manolache” Deva vă așteaptă pentru înscrierea la cursurile gratuite de zbor cu planorul, avionul ultraușor și salt cu parașuta. Perioada înscrierilor: 08 ianuarie 2025 – 07 februarie 2025. Ce cursuri vă oferim? Obținerea licenței de pilot de planor, Obținerea licenței de pilot de aeronave ultraușoare motorizate, Obținerea licenței de parașutist. Cine poate aplica? Tinerii cu vârsta între 15 ani (împliniți) și 23 de ani (neîmpliniți) sunt eligibili pentru cursurile gratuite. Activitatea de zbor la disciplina planorism poate începe de la vârsta de 15 ani, iar la celelalte discipline, începând cu împlinirea vârstei de 16 ani. Persoanele ce nu se încadrează pentru cursurile gratuite pot opta pentru parcurgerea oricărui curs, contra cost. Pentru informații complete despre condițiile de înscriere, documentele necesare vizitează site-ul nostru sau contactează personalul Aeroclubului Teritorial Deva prin informațiile de contact de pe afiş. Vă așteptăm la zbor!”, au transmis reprezentanții Aeroclubului Teritorial „Constantin Manolache” Deva.
Situat la doar câțiva kilometri distanță de reședința județului Hunedoara, în vecinatatea satului Săulești, Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva a fost înfiinţat în anul 1975.
În anii trecuți, zeci de tineri hunedoreni, împătimiți ai zborului, s-au înscris la cursurile organizate la Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva. O parte dintre ei au optat pentru parașutism, iar alții pentru a învăța cum să zboare cu planorul sau cu avionul ultrașor.
Sursa foto: Aeroclubul Teritorial „Constantin Manolache” Deva
-
Actualitatecu o zi in urma
“Nosferatu”, filmat și la Castelul Corvinilor, în cinematografe
-
Actualitatecu o zi in urma
FOTO+VIDEO: Pe pârtie, fără limite”: Povestea instructorului din Straja care deschide schiul pentru persoanele cu deficiențe locomotorii
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Mai multe zone din județ, sub cod galben de vânt
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Calendarul foilor de ceapă – un vechi obicei pentru previziuni meteorologice
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO: Incendiu pe Cheile Jiețului: Intervenție dificilă a pompierilor din Petroșani pentru stingerea flăcărilor la o cabană izolată
-
Actualitatecu 23 de ore in urma
„Permis pentru viitor”: Școala de șoferi gratuită pentru tineri din medii defavorizate
-
Actualitatecu 3 zile in urma
FOTO: Prima zi a anului petrecută pe pârtiile din Parâng
-
Actualitatecu 21 de ore in urma
Elevii se întorc la școală miercuri, 8 ianuarie. Următoarea vacanță – în februarie