Actualitate
Liga 5 de fotbal Hunedoara are un nou lider

În Liga 5 de fotbal Hunedoara s-au desfășurat meciurile etapei a patra. Runda a fost, însă, una incompletă, un joc fiind amânat.
Real Sântandrei a trecut pe primul loc
Este vorba despre întâlnirea dintre Unirea DMO II și ACS Certej, locurile 1 și 3 înaintea etapei a patra, restanța urmând a se juca pe 17 noiembrie. În atare condiții, s-a înregistrat o schimbare de lider. Astfel, pe primul loc, cu punctaj maxim, 12 din 12, a trecut Real Sântandrei, care a câștigat, cu 4-0, deplasarea de la Narcisa Sălaș, echipa învinsă coborând pe locul al șaptelea, penultimul, cu 3 puncte și golaveraj – 10. Unirea DMO II, care are 9 puncte din trei mdeciuri, a coborât pe poziția secundă, iar ACS Certej, cu 6 puncte, își păstrează locul al treilea în ierarhie. Pe locul al patrulea rămâne Măgura Pui, cu 4 puncte și golaveraj – 1, după remiza de pe teren propriu, scor 2-2, cu Zarandu Crișcior, echipă care, după acest rezultat, a urcat pe poziția a șasea, cu 3 puncte și golaveraj – 9. Pe poziția a cincea, cu 4 puncte și golaveraj – 4, a trecut Ponorul Vața, după victoria la limită, cu 1-0, de pe teren propriu, în fața celor de la Unirea General Berthelot, formație care, cu doar un singur punct acumulat, rămâne, în continuare, pe ultimul loc al clasamentului, cel de-al optulea. Etapa viitoare, a cincea, se va juca duminică, 6 octombrie, de la ora 11:00, și programează meciurile Zarandu Crișcior – Narcisa Sălaș, Real Sântandrei – ACS Certej, Ponorul Vața – Unirea DMO II și Unirea General Berthelot – Măgura Pui, un derby al orgoliilor din Țara Hațegului.
Foto: Facebook Real Sântandrei
Actualitate
Parcul Național Retezat: Pădurile de fag de tip Luzulo-Fagetum

Reprezentanții Parcului Național Retezat au oferit detalii recente despre habitatele forestiere de interes comunitar aflate pe teritoriul parcului, disponibile pe website-ul oficial retezat.ro. Unul dintre cele mai importante habitate este cel al pădurilor de fag de tip Luzulo-Fagetum, regăsite pe platourile montane.
Aceste păduri sunt caracterizate de soluri sărace în nutrienți, cu o reacție acidă, formate de ploile și zăpezile bogate din zona montană. Din cauza condițiilor mai dure, flora acestor făgete este mai săracă comparativ cu cea a făgetelor din zonele de câmpie. Printre plantele specifice se numără ierburi și rogozuri de pădure, cum ar fi Calamagrostis arundianacea, Deschampsia flexuosa și Luzula sylvatica. De asemenea, în aceste făgete acidofile pot fi întâlnite covoare întinse de afin (Vaccinium myrtillus), care oferă recolte bogate de fructe aromate, esențiale pentru numeroase specii de animale.
Arborii dominanți din aceste păduri sunt fagul (Fagus sylvatica), paltinul (Acer platanoides), mesteacănul (Betula verrucosa), plopul tremurător (Populus tremula), iar la altitudini mai mari, molidul (Picea abies) își face apariția. Aceste habitate joacă un rol esențial în biodiversitatea regiunii, fiind un refugiu pentru diverse specii de plante și animale.
Parcul Național Retezat, administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, face parte din rețeaua celor 22 de parcuri naționale și naturale din România, fiind un punct important pentru conservarea biodiversității și pentru turismul ecologic.
FOTO: FACEBOOK PARCUL NAȚIONAL RETEZAT
Actualitate
Sâmbăta Mare, ziua primirii Sfintelor Paști – tradiții, semnificații și gesturi de credință

Sâmbăta Mare, ultima zi din Săptămâna Patimilor, este marcată de o profundă așteptare și pregătire sufletească pentru miracolul Învierii. În această zi, numeroși creștini aleg să meargă la biserică pentru a primi Sfintele Paști, un ritual plin de semnificație și încărcătură spirituală, păstrat cu sfințenie de veacuri.
Deși obiceiul tradițional spune că „paștile” – pâinea stropită cu vin și binecuvântată – se iau de la biserică după slujba de Înviere, mulți credincioși aleg să meargă în timpul zilei de sâmbătă, pentru a evita aglomerația de la miezul nopții. În Sâmbăta Mare, bisericile își deschid porțile pentru toți cei care doresc să se pregătească duhovnicește, să se reculeagă și să ia parte la una dintre cele mai importante rânduieli pascale.
Semnificația Sfintelor Paști
Sfintele Paști nu trebuie confundate cu ouăle roșii sau cozonacul de pe masa de Paște. Acestea reprezintă pâinea cu vin sfințite, oferite tuturor credincioșilor – fie că s-au împărtășit sau nu. Potrivit rânduielii ortodoxe, ele se consumă dimineața, pe nemâncate, înainte de micul dejun și numai după rostirea rugăciunii „Tatăl Nostru”.
Acest gest simbolic nu este doar o formă de binecuvântare, ci și o reamintire vie a Jertfei Mântuitorului și a biruinței Sale asupra morții. Prin această practică, creștinii își exprimă recunoștința și nădejdea în viața veșnică, dar și dorința de curățire și întărire sufletească și trupească.
FOTO: ORTODOXIA.ME
Actualitate
Trei persoane rănite, în urma unui accident produs la ieșirea din sensul giratoriu din Sântuhalm spre Hunedoara

Trei persoane au fost rănite în urma unui accident rutier produs, în această după -amiază, în municipiul Deva, la ieșirea din sensul giratoriu din Sântuhalm, spre Hunedoara.
„Pompierii Detașamentului Deva au acționat de urgență, atât cu echipaje de intervenție, cât și cu două echipe SMURD, coordonate de medic. La fața locului a fost direcționat și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara. Accidentul s-a produs în urma coliziunii dintre două autoturisme, în care se aflau, în total, patru persoane de sex masculin. Pentru una dintre acestea, rămasă blocată într-unul dintre autovehicule, pompierii din Deva au intervenit cu rapiditate și profesionalism, folosind tehnica din dotarea autospecialei de intervenție dotată cu modul de descarcerare. După extragerea din autoturism a bărbatului rămas încarcerat, salvatorii l-au predat echipajelor medicale, conștient și într-o stare stabilă. Pentru celelalte două persoane rănite a fost nevoie de acordarea primului ajutor medical de urgență de către echipajele medicale sosite la locul evenimentului rutier. Cele trei persoane rănite au fost transportate la UPU Deva, iar colaborarea foarte bună dintre cele trei echipaje medicale (două SMURD și unul SAJ) a redus atât timpul necesar acordării primului ajutor, cât și cel pentru pregătirea și transportul acestora la spital, unde acum se află sub îngrijire medicală de specialitate”, a informat Lucian Morogan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara.

Echipajul care a intervenit urgent pentru descarcerare. Sursa foto: ISU Hunedoara
Cum s-a produs accidentul
Potrivit polițiștilor, din primele cercetări a reieșit că evenimentul rutier s-a produs după ce șoferul uneia dintre cele două mașini implicate ar fi încercat să întoarcă peste marcajul cu linie dublă continuă.
„Astăzi, în jurul orei 16:25, un accident rutier a avut loc pe Drumul Județean 687, în localitatea Sântuhalm, județul Hunedoara. Un bărbat în vârstă de 61 de ani, din comuna Romos, aflat la volanul unui autoturism ar fi încercat să efectueze un viraj de întoarcere peste marcajul longitudinal dublu continuu, pe direcția Deva – Hunedoara. Manevra acestuia a fost surprinsă de un autoturism condus de un tânăr de 28 de ani, din Hunedoara, care nu a mai putut evita impactul. În urma coliziunii, trei persoane au fost rănite ușor și au primit îngrijiri medicale. Ambii șoferi au fost testați cu aparatul alcooltest, rezultatele fiind negative”, au transmis reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.
Polițiștii au deschis un dosar de cercetare penală pentru vătămare corporală din culpă și continuă verificările pentru a stabili cu exactitate circumstanțele producerii accidentului.
- Actualitatecu 3 zile in urma
Devean condamnat la închisoare pentru refuzul prelevării de probe biologice, depistat și încarcerat de polițiști
- Actualitatecu 3 zile in urma
Municipiul Deva are și al doilea viceprimar. Irinel Faur (PNL), ales în această funcție
- Actualitatecu 2 zile in urma
Percheziții în mai multe localități din județ, într-un dosar privind nerespectarea regimului armelor
- Actualitatecu 3 zile in urma
VIDEO: Reținut de polițiști, sub aspectul comiterii infracțiunilor de lovire sau alte violențe și tulburarea ordinii și liniștii publice
- Actualitatecu o oră in urma
Sâmbăta Mare, ziua primirii Sfintelor Paști – tradiții, semnificații și gesturi de credință
- Actualitatecu 3 zile in urma
Viteză, alcool și droguri la volan: peste 8.300 de sancțiuni în județul Hunedoara. Poliția intensifică acțiunile pentru prevenirea accidentelor grave
- Actualitatecu 21 de ore in urma
Bărbat din Hunedoara, reținut pentru loviri sau alte violențe, tâlhărie calificată și lipsire de libertate în mod ilegal
- Actualitatecu 3 zile in urma
Ordin de protecție provizoriu emis la Brad. Femeie amenințată de soțul aflat în proces de divorț