Connect with us
Data: 10/04/2025
.

Actualitate

ANPDCA și STS dezvoltă un proiect de modernizare a numărului unic național 119 destinat raportării cazurilor de abuz asupra copilului

Publicat

pe

Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA) și Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) sunt parteneri într-un proiect finanțat din fonduri europene pentru dezvoltarea liniei unice naționale destinate copiilor – 119. Proiectul „Sistem Next Generation 119” va presupune dezvoltarea și modernizarea instrumentelor digitale de alertare, identificare și intervenție pentru copii, asociate numărului unic național 119, număr destinat raportării cazurilor de abuz, neglijare, exploatare și orice altă formă de violență asupra copilului.

Proiectul se implementează în perioada septembrie 2024 – februarie 2027 și este cofinanțat de Uniunea Europeană, prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027, P2.Digitalizare în administrația publică centrală și mediul de afaceri.

NATALIA ELENA INTOTERO, MINISTRUL FAMILIEI, TINERETULUI ȘI EGALITĂȚII DE ȘANSE

„Vorbim despre un proiect de importanță națională, implementat de ANPDCA în colaborare cu STS, menit să îmbunătățească protecția și sprijinul oferite copiilor din România. Obiectivul principal îl reprezintă facilitarea accesului pentru toți copiii care au nevoie de sprijin și ajutor atât la linia de suport pentru copii 119, cât și la platforma care se va dezvolta în paralel. Concret, vor fi create și modernizate soluții digitale avansate care să permită raportarea eficientă a cazurilor de abuz, neglijare, exploatare sau orice altă formă de violență asupra copilului. Prin intermediul numărului unic național 119, care este deja o resursă importantă în protecția copiilor, vom facilita intervenția promptă și coordonată a autorităților responsabile, vom reuși să-i consiliem, să-i îndrumăm și să-i sprijinim rapid pe toți copiii și tinerii care vor suna la acest număr pentru a cere un sfat, o informație sau chiar ajutor. Felicit specialiștii ANPDCA și STS pentru efortul și implicarea în găsirea de soluții de dezvoltare a acestui proiect esențial pentru sprijinirea copiilor care au nevoie de noi”.

GENERAL ING. IONEL-SORIN BĂLAN, DIRECTORUL SERVICIULUI DE TELECOMUNICAȚII SPECIALE

Advertisement

„Serviciul de Telecomunicații Speciale participă în calitate de partener în acest proiect complex atât cu soluții digitale și tehnologii avansate, cât și cu cei mai buni specialiști. De aceea, punem resursele tehnice și umane, precum și expertiza noastră IT&C și de administrare a Serviciului de urgență 112 la dispoziția partenerului nostru, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, pentru a sprijini cea mai însemnată valoare a unei națiuni: copiii. Sistemul Next Generation 119 va fi dezvoltat utilizând soluții IT&C sigure și de generație nouă, iar în același timp inginerii și specialiștii STS vor implementa funcționalități moderne care să permită gestionarea eficientă a cazurilor, analiza acestora în scopul îmbunătățirii calității apelurilor, asistarea operatorilor de către tehnologii avansate, structurarea coerentă a datelor, îmbunătățirea fluxurilor și acordarea rapidă a sprijinului de care au nevoie copiii. Modernizarea infrastructurii hardware și software a numărului național 119 se va baza pe bunele practici pe care le-am dobândit din experiența noastră în administrarea serviciului dedicat urgențelor. Acest proiect reprezintă încă un pas spre calea transformării digitale înspre care se îndreaptă statul român, dar care are, însă, beneficii directe către o categorie extrem de vulnerabilă – copiii. Am încredere că parteneriatul de succes dintre ANPDCA și STS își va îndeplini obiectivul de a consolida climatul de siguranță al copiilor”.

În cei doi ani și jumătate de implementare, proiectul urmărește extinderea facilităților oferite de serviciul 119 prin dezvoltarea unor noi aplicații și platforme necesare asigurării asistenței pentru copiii care sunt victime ale abuzului, neglijării, exploatării și oricărei alte forme de violență, asigurarea unor aplicații și programe suport pentru specialiștii implicați în gestionarea numărului unic 119, precum și asigurarea unor sesiuni de formare a angajaților din instituțiile din domeniul protecției copilului. Valoarea totală a contractului de finanțare este de 66.874.370,41 lei.

Actualitate

Sonia Serafinceanu a marcat pentru România

Publicat

pe

Redactat de

Într-un meci contând pentru turul barajului de calificare la Campionatul Mondial de handbal feminin din acest an, echipa României a învins, în deplasare, cu 31-20 (17-8), la Chieti, reprezentativa similară a Italiei.

Printre marcatoare s-a numărat și extrema dreaptă Sonia Serafinceanu, sportiva în vârstă de 27 născută la Hunedoara și, în prezent, legitimată la Gloria Bistrița, care a înscris două goluri. În urma acestui rezultat, România este ca și calificată la turneul final, care se va desfășura în Germania și Olanda, în perioada 26 noiembrie – 14 decembrie 2025. România este singura țară prezentă la toate mondialele de handbal feminin, care în acest an își vor desfășura cea de-a XXVII-a ediție. Meciul retur dintre România și Italia se va disputa duminică, 13 aprilie, începând cu ora 19:00, la TeraPlast Arena din Bistrița.

Citeste mai mult ...

Actualitate

România, sub asediul iernii târzii: viscol, ninsori și vânt puternic în aproape toată țara

Publicat

pe

Redactat de

Vremea s-a dezlănțuit peste România, într-un episod meteorologic care aduce aminte mai degrabă de mijlocul iernii decât de mijlocul lunii aprilie.

Administrația Națională de Meteorologie a emis multiple avertizări cod galben și cod portocaliu de vânt puternic, viscol și ninsori, valabile pentru perioada 10-12 aprilie. Mai multe regiuni ale țării sunt afectate de fenomene extreme, iar autoritățile fac apel la prudență.

Coduri portocalii în zonele montane și de câmpie

Începând de miercuri dimineață, vântul a început să bată cu putere în cea mai mare parte a țării, cu rafale de până la 70 km/h în zonele joase și de peste 120 km/h la altitudini mari, în special în Carpații Meridionali, Munții Banatului și Apuseni. Fenomenele cele mai severe sunt semnalate în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Ialomița și Călărași, unde au fost emise avertizări cod portocaliu de viscol puternic, vânt și vizibilitate redusă sub 50 de metri.

Zăpadă nouă în plină primăvară

La munte, ninsorile sunt viscolite și abundente, determinând depunerea unui strat nou de zăpadă de 10–20 cm. În estul Transilvaniei, nordul Moldovei și zonele subcarpatice, se estimează acumulări de 5–10 cm de zăpadă, însoțite de intensificări ale vântului. Pe alocuri, în zonele înalte, se semnalează și polei.

Advertisement

Vreme capricioasă până vineri dimineață

Atenționările meteorologice sunt completate de o informare generală valabilă până vineri, 12 aprilie, ora 6:00. În acest interval, sunt așteptate precipitații mixte, polei, ninsori la munte și vânt puternic în aproape toată țara. De asemenea, în noaptea de joi spre vineri, temperaturile minime vor coborî între -8 și 0 grade Celsius, ceea ce va favoriza apariția brumei și a înghețului la sol, un pericol serios pentru agricultură și grădinile aflate deja în faza de vegetație.

Recomandări pentru populație

Autoritățile îndeamnă cetățenii să evite deplasările în zonele montane înalte, să fie atenți la drumurile acoperite de zăpadă sau afectate de vânt puternic și să se informeze constant din surse oficiale. Fermierii sunt sfătuiți să ia măsuri de protecție a culturilor sensibile la îngheț.

Un episod meteorologic neobișnuit pentru această perioadă a anului readuce iarna în prim-plan, reamintindu-ne de caracterul imprevizibil al vremii de tranziție.

Advertisement

FOTO: AMN

Citeste mai mult ...

Actualitate

Pădure pentru viitor: 4.000 de puieți plantați în zona Ilia de silvicultorii hunedoreni

Publicat

pe

Redactat de

Reprezentanții Romsilva – Direcția Silvică Hunedoara anunță finalizarea unei importante acțiuni de împădurire desfășurată de Ocolul Silvic Ilia, în cadrul campaniei de regenerare a pădurilor. Pe o suprafață de 0,8 hectare, în unitatea amenajistică 67B din UP IV Valea Poienii (zona Ilia), au fost plantați 4.000 de puieți de gorun, fag și paltin de munte.

Lucrările de plantare au fost executate în conformitate cu prevederile amenajamentului silvic și cu respectarea normelor tehnice în vigoare. Potrivit specialiștilor, alegerea speciilor s-a făcut în funcție de particularitățile solului și condițiile climatice locale, scopul fiind obținerea unei păduri durabile, cu o biodiversitate ridicată și reziliență la schimbările de mediu.

„Astfel de acțiuni nu doar că refac fondul forestier, dar contribuie și la stabilizarea ecosistemelor locale și la protejarea resurselor de apă și sol”, au transmis reprezentanții Direcției Silvice Hunedoara.

Acțiunea face parte dintr-un plan mai amplu al Romsilva de regenerare a pădurilor administrate, în contextul în care România se confruntă cu provocări tot mai mari legate de schimbările climatice și de menținerea echilibrului ecologic.

CAPTURĂ VIDEO: FACEBOOK ROMSILVA-DIRECȚIA SILVICĂ HUNEDOARA

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate