Connect with us
Data: 02/12/2024
.

Actualitate

Locul de joacă din Parcul “Cetate” din Deva, la un pas de inaugurare

Publicat

pe

Mai este foarte puțin până când micuții din Deva se vor putea zbengui în voie în locul de joacă din parcul de la poalele Cetății, reabilitat și modernizat în întregime de administrația publică locală. Lucrările la acest spațiu dedicat copiilor sunt la final, iar în următoarea perioadă urmează să fie făcută recepția.

Tartan colorat, gazon, balansoare, leagăne, tobogane, dar și alte echipamente noi, care mai de care mai frumoase, de toate acestea se vor putea bucura copiii care își vor petrece timpul liber la locul de joacă din Parcul „Cetate” din municipiul Deva. În premieră, spațiul de joacă cuprinde și „străzi” cu treceri de pietoni și indicatoare rutiere, astfel încât cei mici vor putea învăța într-un mod distractiv despre regulile de circulație.

Printre cele mai moderne din țară

Locul de joacă din parcul de la poalele Cetății Deva – ce urmează să fie deschis foarte curând, și-a schimbat total înfățișarea, fiind reabilitat și modernizat complet, în cadrul unei investiții realizată cu bani de la bugetul local.

Acest loc de joacă a fost refăcut în totalitate. Putem observa cu ochiul liber, s-a schimbat totul, de la suprafața solului, avem tartan, s-au schimbat toate componentele locului de joacă, s-au relocat câțiva arbori, s-a intervenit la pergola aflată în vecinătatea locului de joacă. Avem verdeață, în jurul locului de joacă, ceea ce până acum nu era, avem sistem de irigație la partea de gazon. Sunt lucruri noi, pe care oamenii și le-au dorit. De ce spun acest lucru? Și bugetul și tot ceea ce noi facem ca serviciu public se bazează, în mare parte, pe dorința și cererea cetățenilor. Acest loc este unul dintre cele mai căutate din oraș, atât în cursul săptămânii, nu mai vorbim de sfârșitul săptămânii când foarte mulți părinți, bunici, își aduc copiii să se distreze și, de ce nu, să se relaxeze, în acest loc minunat. Acest lucru ne-a determinat să ne aplecăm asupra acestui loc și să-l modernizăm. Am avut discuții cu colegii din primărie, cu domnul primar Florin -Nicolae Oancea, și am ajuns la un numitor comun, iar astăzi putem să vorbim despre acest loc de joacă ca fiind, cred că, cel mai frumos din județul Hunedoara și printre cele mai moderne locuri de joacă din țară, iar acest lucru nu îl spun eu, ci cei care (…) privesc nerăbdători să deschidem porțile acestui loc de joacă minunat. Am depășit partea de ultima sută de metri cu lucrările pentru că acestea sunt finalizate în proporție de 98-99 la sută, mai este partea de recepție finală (…) Sunt convins că cei mici se vor bucura de acest complex de joacă, de tot ceea ce se vede cu ochiul liber”, a declarat Irinel Faur, directorul Serviciului Public de Întreținere și Gospodărire Municipală (SPÎGM) Deva.

Gazonul, prevăzut cu sistem de irigație

Reamintim că lucrările de modernizare a locului de joacă din Parcul „Cetate” din Deva au fost demarate la sfârșitul lunii noiembrie a anului trecut. Directorul SPÎGM Deva, Irinel Faur, a explicat că s-a dorit ca intervențiile la acest loc de joacă să fie făcute pe perioada cât vremea nu a permis micuților să se joace în aer liber, astfel încât modernizarea spațiului să fie finalizată odată cu încălzirea timpului de afară. Nu ne-am dorit să facem mai repede pentru că era în plin sezon și atunci am ajuns la concluzia că mai bine să intrăm cu buldozerele pentru reabilitarea locului de joacă la sfârșitul sezonului, atunci când vremea nu mai permitea copilașilor să vină la locul de joacă să își petreacă timpul liber. Am ales să lucrăm pe o vreme mai capricioasă, dar locul de joacă să fie pregătit pentru noul sezon cald. (…) Sunt două covoare de tartan, unul este dedesupt, nu se vede, pentru consolidare, și cel marcat, astfel încât cei mici pot învăța cum să circule. Este și un loc de joacă care poate fi folosit și pentru a informa copiii cum să se comporte în trafic”, a mai spus Irinel Faur, directorul SPÎGM Deva.

Advertisement

Locul de joacă din parcul de la poalele Cetății este dotat și cu echipamente destinate copiilor cu dizabilități. În plus, s-a mai avut în vedere un aspect important. „În urmă câțiva ani, au fost câteva probleme (…) din cauza covorului care a fost amplasat la vremea respectivă, au fost câțiva arbori care s-au uscat. Odată cu reabilitarea, am avut în vedere și acest aspect, astfel încât arborii să nu se usuce. Tartanul este unul special și face în așa fel încât apa să curgă prin el, să ajungă în sol ca arborii să nu aibă de suferit în acest sens (…) Fiecare părticică de gazon din perimetrul locului de joacă este prevăzută cu sistem de irigație acționat prin telefon”, a mai spus Irinel Faur, directorul SPÎGM Deva.

Toaletarea arborilor, pe final. Băncuțe și coșuri de gunoi noi, montate în oraș

Pe de altă parte, SPÎGM Deva este aproape de finalizarea acțiunilor de toaletare a copacilor și a început cu cosirea ierbii. În paralel, se amplasează băncuțe noi în locurile publice, dar și coșuri de gunoi stradale. „Odată cu încălzirea vremii, arborii au intrat în vegetație, asta înseamnă că ne apropiem cu pași repezi de finalul acțiunii de toaletare și ne pregătim, cu pași la fel de repezi, de partea de cosit. Sunt locuri în Deva unde am și intervenit deja, în speță, săptămâna trecută, pentru că am considerat că este necesar, iarba era mare deja în unele zone. (…) În paralel, mergem cu amplasatul de bănci și de coșuri de gunoi noi. O parte dintre ele vor fi montate în zonele centrale, iar o parte acolo unde le-am ridicat, în perioada trecută, în urma constatării unor deficiențe, erau deteriorate. Băncuțele pe care colegii mei de la SPÎGM le confecționează sunt acele băncuțe clasice pe care le vedem în tot orașul, în zona blocurilor, iar coșurile de gunoi noi sunt mai trainice, din punctul nostru de vedere”, a adăugat Irinel Faur, directorul SPÎGM.

În același timp, SPÎGM Deva urmează să intervină și asupra tuturor celor aproape 40 de locuri de joacă din oraș pe care le are în administrare. „Sunt 38 de locuri de joacă pe raza municipiului Deva, iar în următoarea perioadă, vom interveni asupra tuturor”, a mai spus Irinel Faur, directorul SPÎGM Deva.

Actualitate

West Deva joacă la Galați

Publicat

pe

Redactat de

Liga 1 de futsal se pregătește să intre în vacanța de iarnă. În acest zile se joacă meciurile din etapa a XII-a, ultima care se dispută în 2024.

Marți, de la ora 17:00

În antepenultima etapă a sezonului regular cei de la West Deva, care sunt pe locul al patrulea, ultimul care duce în play-off, vor juca, marți, 3 decembrie, de la ora 17:00, pe terenul celor de la United Galați, deținătorii titlului. Gălățenii sunt în prezent pe poziția secundă și mai au de jucat o restanță, din etapa a XI-a, pe 5 decembrie, de la ora 18:00, la „lanterna roșie”, Mausoleul Mărășești.

Cu ochii pe alte meciuri

Runda a început cu disputa ultimelor clasate, Luceafărul Buzău și Mausoleul Mărășești, oaspeții câștigând cu 9-2. Cei de la West Deva, care pleacă cu șansa a doua la Galați, vor fi foarte atenți la celelalte două meciuri, CFR Timișoara – CSM Târgu Mureș, care se joacă luni, 2 decembrie, după închiderea ediției tipărite a cotidianului SERVUS HUNEDOARA, și, respectiv, FK Odorhei – Sepsi Sf. Gheorghe, programat pe 3 decembrie, de la ora 18:00. Un joc favorabil al rezultatelor, adică o evoluție cât mai bună la Galați, coroborată cu înfrângerile celor de la CFR și Sepsi, sau măcar a celor de la Sf. Gheorghe, ar face ca devenii să termine anul pe patru.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Echipajele ISU Hunedoara: 124 de misiuni în 72 de ore, inclusiv stingerea a patru incendii

Publicat

pe

Redactat de

În ultimele trei zile, salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara” au desfășurat 124 de misiuni și intervenții, confirmând din nou angajamentul lor față de comunitatea hunedoreană.

98 de intervenții pentru ajutor medical de urgență

O mare parte dintre solicitări, 98 la număr, au vizat acordarea ajutorului medical de urgență. Detașamentele din Deva (20 de intervenții), Hunedoara (15 intervenții) și Orăștie (10 intervenții) au fost cele mai active în această perioadă.

Incendii gestionate fără victime

În același interval, pompierii militari au intervenit pentru stingerea a patru incendii:

  • 29 noiembrie 2024: Detașamentul Petroșani a gestionat două situații în municipiu: un incendiu izbucnit la o mașină de spălat și altul la un coș de fum al unei locuințe.
  • 30 noiembrie 2024: Punctul de Lucru Băița a stins un incendiu care a cuprins un autoturism în localitatea Vălișoara.
  • 1 decembrie 2024: Pompierii Punctului de Lucru Bretea Română au acționat pe DN 66, lângă Hațeg, unde un autoturism în mișcare a luat foc.

Din fericire, în urma acestor incidente nu s-au înregistrat victime, pompierii reușind să limiteze pagubele materiale.

Alte misiuni importante

Echipajele ISU Hunedoara au intervenit și în alte situații:

  • Au oferit sprijin Serviciului de Ambulanță Județean în 13 cazuri.
  • Au deblocat trei uși de acces în locuințe.
  • Au desfășurat trei misiuni pentru protecția comunității și alte trei acțiuni de informare preventivă. Acestea au vizat întreținerea corectă a instalațiilor de încălzire, un aspect esențial în sezonul rece.

Pregătiți să intervină 24/7

Inspectoratul asigură că echipele sale sunt pregătite să răspundă oricărei situații de urgență, 24 de ore din 24. Prin profesionalismul și dedicarea lor, salvatorii hunedoreni rămân un sprijin esențial pentru comunitate.

FOTO: ISU Hunedoara

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

RAR lansează certificatul digital Auto-Pass pentru verificarea istoricului vehiculului

Publicat

pe

Redactat de

Registrul Auto Român a lansat, pe 1 decembrie, certificatul digital RAR Auto-Pass, disponibil exclusiv online pe site-ul www.rarom.ro. Documentul oferă informații esențiale despre istoricul unui vehicul, fără a fi necesară prezentarea acestuia la RAR. Solicitantul introduce numărul de identificare al vehiculului (VIN) și datele personale, iar, în caz de existență a informațiilor, va plăti 42 de lei pentru certificat. Dacă nu există date, va primi un certificat de negație gratuit. Certificatul este valabil 60 de zile și poate fi descărcat sau primit prin email după plată.

”Registrul Auto Român emite, începând din 1 decembrie, certificatul RAR Auto-Pass, un document digital care poate fi solicitat exclusiv online, accesând butonul de pe prima pagină a site-ului www.rarom.ro. Nu este nevoie de prezentarea autovehiculului la reprezentanța RAR! Certificatul RAR Auto-Pass este cea mai transparentă formă de informare a cumpărătorului care dorește să fie vigilent. Documentul vă spune detalii esențiale despre istoria vehiculului pe care urmează să-l achiziționați. Documentul poate fi eliberat atât vânzătorului cât și cumpărătorului, după ce vor fi introduse în aplicația digitală numărul de identificare al autovehiculului (VIN) și câteva date despre solicitant, necesare pentru emiterea facturii și a certificatului. În cazul în care despre un anumit VIN nu există nicio mențiune în bazele de date ale RAR, utilizatorul va primi gratuit un certificat de negație. În momentul în care sunt găsite date despre vehiculul în cauză, solicitantul va fi redirecționat către pagina de plată și, după confirmarea acesteia, va primi pe email certificatul. Totodată, documentul poate fi descărcat și direct din platforma digitală RAR Auto-Pass, imediat după efectuarea plății, dar și la orice moment ulterior, numai în perioada de valabilitate a certificatului (60 zile). Tariful pentru emiterea certificatului este de 42 de lei”, informează reprezentanții Registrului Auto Român.

„Vânzătorul care nu are nimic de ascuns și vrea să dea dovadă de bună credință are tot interesul să solicite acest document de la RAR pentru a vinde autovehiculul în condiții de transparență totală. Conceptul RAR Auto-Pass, document legiferat ulterior, a pornit de la cazurile de modificare a odometrului (valorii kilometrajului) care au luat amploare în ultimii ani, RAR încercând astfel să protejeze persoanele de bună credință care doresc să achiziționeze o mașină și să-i cunoască din start istoricul. În acest fel, manipularea odometrului va fi mult mai ușor de depistat. RAR Auto-Pass este un instrument prin care putem diminua sau limita acest fenomen de manipulare a unor date esențiale care pot face diferența la comercializarea unui autovehicul”, a transmis ing. Cristian Bucur, directorul tehnic al Registrului Auto Român.

Documentul care reprezintă garanția RAR, organism tehnic al statului, conține date autorizate importante despre istoricul vehiculului. Conform legii, responsabilitatea încărcării datelor despre intervențiile și reparațiile efectuate asupra unui vehicul aparține atelierelor autorizate în care s-au desfășurat respectivele operațiuni.

RAR Auto-Pass conține:

– succesiunea citirilor odometrului furnizate de stațiile ITP sau de reprezentanțele RAR la care s-a prezentat mașina;

Advertisement

– date privind intervențiile minore asupra vehiculului în atelierele autorizate (reparațiile ușoare);

– date referitoare la reparațiile efectuate în atelierele autorizate, ca urmare a unor accidente grave care au afectat sistemele de direcție, frânare, structura de rezistență a vehiculului sau elementele de siguranță pasivă;

– date legate de inspecțiile tehnice periodice și de campaniile de rechemare lansate de producătorul vehiculului.

Baza de date interogată pentru obținerea certificatului RAR Auto-Pass este într-o continuă dinamică și se populează cu informații, asta înseamnă că în timp vor fi disponibile din ce în ce mai multe detalii despre un vehicul, pe măsură ce acesta se prezintă la atelierele autorizate de reparații, la stațiile ITP sau la reprezentanțele RAR.

Într-o fază ulterioară de dezvoltare, RAR Auto-Pass va putea oferi informații și despre kilometrajul vehiculului înainte ca acesta să fi fost adus în România.

Advertisement

FOTO: FACEBOOK REGISTRUL AUTO ROMÂN OFICIAL

Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate