Actualitate
Elevi ai Liceului de Arte din Deva, premiați la un prestigios festival dedicat marelui compozitor J.S. Bach

Elevi ai Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au fost premiați la un prestigios festival, desfășurat recent la Cluj – Napoca, dedicat marelui compozitor Johann Sebastian Bach. Tinerii muzicieni ai liceului din Deva au avut o prestație impecabilă, fiind răsplătiți de juriul festivalului, alcătuit din profesori de specialitate, cu distincții prețioase.
Ajuns la a XXXIX-a ediție, Festivalul – Concurs „Johann Sebastian Bach” s-a desfășurat în perioada 20-23 martie 2025, marcând 340 de ani de la nașterea ilustrului compozitor. Organizat pentru cinci categorii de instrumente – pian, vioară, corzi grave, instrumente de suflat și percuție și muzică de cameră, evenimentul a reunit peste 450 de participanți de la prestigioase școli și licee de muzică din România, Republica Moldova și Ungaria.
De la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au participat 15 elevi, de la catedrele pian și vioară, toți obținând premii importante.
„În fiecare an, la finalul lunii martie, muzicieni din toată lumea celebrează nașterea marelui compozitor Johann Sebastian Bach prin organizarea concertelor și evenimentelor care promovează creația geniului baroc german. Un asemenea eveniment comemorativ are loc și la Cluj-Napoca, unde echipa de profesori entuziaști de la Școala de Muzică „Augustin Bena” dorește să omagieze creația lui Johann Sebastian Bach, organizând deja prestigiosul Festivalul – Concurs ce îi poartă numele. Ca de obicei, elevii și profesorii secției de muzică a Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au valorificat oportunitatea de a participa la acest Festival-Concurs de o ținută artistică deosebită, iar în urma unor pregătiri fervente au participat cu un lot de 15 elevi de la catedrele pian și vioară, toți obținând distincții prețioase”, spune prof. Andreea Lupu, Responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.
PREMIUL I
– Cezar Negrea-Drucan (clasa I PIAN, prof. Cristina Popa-Morait)
– Timotei Lazăr (clasa a III-a PIAN, prof. Andreea Lupu)
– Adriana Meda (clasa a XI-a PIAN, prof. Naomi Cicu)
PREMIUL II
– Emima Costa (clasa a II-a PIAN, prof. Naomi Cicu)
– Daria Lungu (clasa a III-a VIOARĂ, prof. Bianca Pienariu, prof. corepetitor Cezarina Lazăr)
– Antonia Buștea (clasa a IV-a PIAN, prof. Emanuela Prip)
– Ștefania Maria Solnoc (clasa a IV-a PIAN, prof. Violeta Iancu)
– Patricia Ioana Tici (clasa a V-a PIAN, prof. Simona Poenar)
– Mădălina Ioana Stanca (clasa a VI-a PIAN, prof. Delia Brylynskei)
– Darius Alexandru Dumitru (clasa a VII-a PIAN, prof. Violeta Iancu)
PREMIUL III
– Dragoș Groza (clasa a II-a PIAN, prof. Naomi Cicu)
– Patrick Henț (clasa a III-a PIAN, prof. Violeta Iancu)
MENȚIUNE
– Luca Ioan Tici (clasa a II-a PIAN, prof. Simona Poenar)
– Alexandra Lungu(clasa a VI-a VIOARĂ, prof. Bianca Pienariu, prof. corepetitor Cezarina Lazăr)
– Alexia Pus (casa a X-a VIOARĂ, prof. Bianca Pienariu, prof. corepetitor Cezarina Lazăr)
„Felicităm toți elevii și profesorii Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva care, prin participarea la acest eveniment cu tradiție, continuă să valorizeze moștenirea muzicală a lui Johann Sebastian Bach și să o transmită viitoarelor generații de instrumentiști”, a transmis prof. Andreea Lupu, Responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” Deva.
Actualitate
Incendiu într-o clădire din Petrila. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale

Un incendiu a izbucnit, sâmbătă, într-o clădire din orașul Petrila. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale.
“Ajunși la fața locului, pompierii au constatat că degajările de fum proveneau de la arderea unor materiale textile aflate în interior”, a transmis Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Hunedoara, care a precizat că, în urma producerii situației de urgență nu s-au înregistrat victime.
La această oră, incendiul a fost lichidat, dar pompierii mai acționează pentru eliminarea tuturor posibilităților de reizbucnire a flăcărilor.
“Pompierii militari din Petroșani au intervenit cu două autospeciale de stingere, cu o autoscară și cu o ambulanță SMURD, iar Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență (SVSU) – Petrila a participat la intervenție cu o autospecială de stingere”, a mai transmis ISU Hunedoara.
Potrivit sursei citate, clădirea, cu o suprafață de aproximativ 500 de metri pătrați, era folosită de un agent economic local pentru comercializarea unor articole sportive din materiale textile.
Incendiul ar fi pornit de la un scurtcircuit la instalația electrică.
Actualitate
Podul de acces în Castelul Corvinilor, refăcut. Spectaculosul monument medieval poate fi vizitat din nou

Structura din lemn a podului de la intrarea principală în Castelul Corvinilor a fost refăcută, pe toată durata lucrărilor accesul publicului în incinta impunătorului monument medieval nefiind permis. S-a lucrat intens, în schimburi prelungite, inclusiv pe timp de noapte. Elementele din lemn ale podului au fost înlocuite, iar „Legenda vie a Transilvaniei” poate fi acum vizitată din nou.
Lucrarea se încadrează în cea de-a doua etapă de restaurare şi conservare a Castelului Corvinilor. Este vorba despre un proiect cu finanţare PNRR în valoare de aproximativ 6,6 milioane de euro, care vizează 27 de obiective de intervenţie din cadrul edificiului ce nu au putut fi cuprinse în primul proiect de acest fel (în valoare de cinci milioane de euro, derulat în perioada 2019 – 2023 prin Programul Operaţional Regional).
Construit în fața Turnului nou de poartă, podul de la intrarea principală în Castelul Corvinilor are o lungime de 60 de metri și este așezat pe patru stâlpi din piatră cu înălțimi variabile, cel mai înalt măsurând aproximativ 20 de metri.
Podul are o poveste interesantă. “Până la Matia Corvin nu exista acest pod. Intrarea se făcea prin spatele castelului. Undeva pe la 1480, dacă nu greșesc, a fost construit acest pod. Practic, erau două segmente, unul mai lung din cei 60 metri, și un pod scurt, care era un pod mobil. În momentul în care castelul suferă acel mare incendiu din 1854, podul este distrus în totalitate, el este refăcut pe urmă, dar fără structura aceea mobilă. Ceea ce vedem astăzi este o versiune a podului reconstruit, modernizat în anii 1950, 1960. De atunci nu a mai avut loc nicio lucrare la structura de rezistență a podului. El are o lungime de 60 de metri, cu o lățime de peste trei metri, se sprijină pe patru piloni de piatră”, a declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu. -Video
Potrivit edilului – șef, muncitorii au lucrat la structura de rezistență a podului, dar și la curățarea fațadei castelului. “Aici vorbim despre un proiect pe fonduri europene, așa numita axă “Drumul castelelor”. Este, cred că, singurul castel din România care a fost acceptat la finanțare pe această axă. Constructorii au cerut închiderea podului pentru o săptămână ca să poată să înlocuiască absolut tot ce era de înlocuit. (…) Și-au dat interesul, au lucrat și noaptea și, în momentul de față, putem să primim vizitatori la castel”, a mai declarat primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu.
Foto: captură video Primăria Hunedoara/Facebook
Actualitate
Expoziția Internațională “INVENTCOR”, la a șasea ediție, la Deva. Lucrări din peste 35 de țări, prezentate

Zeci de invenții, proiecte de cercetare, din peste 35 de țări, vor fi prezentate în cadrul celei de-a șasea ediții a Expoziției Internaționale „INVENTCOR”, ce se va desfășura în perioada 3 – 5 aprilie 2025, la Deva.
Evenimentul, organizat de renumitul și apreciatul inventator hunedorean Corneliu Birtok Băneasă, de Asociația CORNELIUGROUP, în colaborare cu Universitatea Politehnică din Timișoara și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, va avea loc la Centrul Cultural „Drăgan Muntean” Deva.
Motto-ul ediției din acest an a evenimentului este „Creație, Oportunitate, Realizare” sau, pe scurt, CORe.
„INVENTCOR 2025” va cuprinde peste 450 de lucrări din peste 35 de țări, lucrări din domenii precum protecția mediului, bio&nanotehnologie, industria alimentară, arhitectură, IT, electronică, auto, aeronautică, management, medicină, agricultură, textile și altele. Evenimentul va include, de asemenea, secțiuni speciale precum KidsCorner și InnovativeART, care vor stimula creativitatea celor mici și vor aduce în fața publicului inovări din domeniul artistic.
În cadrul evenimentului se va desfășura și Simpozionul „Puterea Minții Creative”, cu prezentări pe tematici precum: inovație, ecologie, sănătate,antreprenoriat, artă și altele.
„INVENTCOR” este un eveniment de prestigiu dedicat inovatorilor și inventatorilor din diverse domenii de activitate, din toate colțurile lumii, început în anul 2020 și care are ca obiectiv principal importanța dezvoltării spiritului creativ-inovativ, cu implicarea tinerilor, și promovarea valorilor din județul Hunedoara și din România.
Primăria Municipiului Deva susține acest eveniment remarcabil, care contribuie activ la dezvoltarea comunității și la promovarea valorilor educaționale și inovative la nivel local și internațional.
Program:
- 3 Aprilie 2025, Festivitatea de Deschidere, ora 13:00
- 4 Aprilie 2025, Ceremonia de Premiere, ora 11:00
- 5 Aprilie 2025, Vizite la obiective turitice din județ (destinate expozanților)
Acces vizitatori:
- 3 aprilie 2025 – între orele 11:00-18:00
- 4 aprilie 2025 – între orele 10:00-15:00
- Actualitatecu o zi in urma
Proiect ambițios la Hunedoara: Aproape nouă hectare din apropierea Castelului Corvinilor pot deveni grădină urbană
- Actualitatecu o zi in urma
Începe DNS la rugby
- Actualitatecu 2 zile in urma
O nouă victorie pentru handbalistele de la CSȘ Petroșani
- Actualitatecu 2 zile in urma
Bugetul Devei pe anul 2025, aprobat. Primarul Lucian Ioan Rus: „Este un buget echilibrat”
- Actualitatecu 2 zile in urma
Jurnalistul Nicolae Gavrea lansează o nouă carte despre sport
- Actualitatecu 2 zile in urma
Atenționare meteo: Cod roșu de precipitații abundente și ninsori viscolite în vestul Carpaților Meridionali
- Actualitatecu 2 zile in urma
Primăria Hunedoara a obținut finanțarea europeană pentru modernizarea Parcului Central şi a zonelor adiacente
- Actualitatecu 2 zile in urma
Femeie agresată de doi minori, pe o stradă din Petroșani