
Ziua Morților sau Luminația, așa cum mai este sărbătoarea cunoscută în popor, este noaptea în care se spune că sufletele morților vizitează lumea celor vii, iar oamenii merg să aprindă lumânări la mormintele celor dragi, care nu mai sunt printre noi. Deși este o sărbătoare catolică, ea a fost adoptată de mai toţi creştinii transilvăneni și este respectată cu strictețe. Toate cimitirele au fost, ieri, înțesate de oameni care au venit la mormintele celor dragi, trecuți la cele veșnice, cu flori, coronițe de brad și candele.
În jurul cimitirelor din municipiul Deva și-au așezat tarabele comercianții cu flori și candele, iar vânzările au mers strună.
Sărbătorirea Zilei Morților în lumea apuseană începe după slujba din seara zilei de 1 noiembrie, iar în această zi, toți creștinii obișnuiesc să cinstească și să îngrijească mormintele celor care nu mai sunt printre noi. Indiferent de religie, în această zi sfântă, credincioșii merg cu flori și lumânări aprinse în cimitire, curăță mormintele și le înfrumusețează, în amintirea celor care i-au însoțit pe drumul vieții. Mormintele se împodobesc cu flori, în special crizanteme și coronițe de brad, iar lumânările se așează pe mormânt, pentru ca acestea să le lumineze calea celor care au trecut în neființă.
Tradiții și superstiții
Se spune că în seara de 1 noiembrie, în Ajunul Luminației, nu este indicat ca la mormântul cuiva drag să-și facă apariția cineva cu care s-a certat toată viața. În Ziua Morților nu trebuie să fii zgârcit, nici egoist. Trebuie să se împartă bucăți alese pentru pomenirea morților. Mai exact, în seara de 1 noiembrie, credincioșii trebuie să dea de pomană mâncare caldă. În această zi nu se spală haine și nici nu se muncește.
Nu este bine să te plângi și nici să fii supărat. Se spune că morții nu vor să îi vadă suferind pe cei pe care i-au lăsat în urmă. De Luminația nu este bine să dai de pomană alcool înaintea unei mese calde. În Ziua Morților, cimitirele se luminează, mai ceva ca în noaptea Învierii, de la flăcările lumânărilor aprinse în dreptul fiecărui mormânt. Cu această ocazie, la morminte se adună familii și prieteni și deapănă amintiri.
În anumite zone ale țării se păstrează un obicei aparte. Până la răsăritul soarelui se duce apă proaspătă la morminte. Însă această rânduială este făcută doar de copii, căci se spune despre ei că sunt puri și au sufletele curate. Pe lângă bucate alese, se spune că morților li se face și sete și este bine să li se dea de pomană și apă. Tradiția spune că în această zi sfântă nu este bine să faci vizite în alte case, pentru a-ți merge bine tot anul. În credința populară a românilor mai este cunoscută o noapte a celor morți, cea de pe data de 29 spre 30 noiembrie, denumită și Noaptea Sfântului Andrei, atunci când cei vii încearcă să se apere de strigoi prin obiceiul de a unge ușile și ferestrele cu usturoi.
Sursa: www.libertatea.ro