Actualitate
Maica Stareță Pavelida, de la Mănăstirea Prislop, a trecut la cele veșnice. A fost ucenică a Părintelui Arsenie Boca

Stareța Mănăstirii Prislop, Stavrofora Pavelida Munteanu, a trecut la cele veșnice, în seara zilei de sâmbătă, 2 decembrie, la vârsta de 94 de ani. I-a fost ucenică Părintelui Arsenie Boca.
Maica Stareță Pavelinda era o figură importantă a Mănăstirii Prislop, din Țara Hațegului. În septembrie anul acesta, cu prilejul hramului Mănăstirii Prislop, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, i-a înmânat Stavroforei Pavelida Munteanu, Stareța Mănăstirii Prislop, Ordinul „Maica Domnului Rugătoarea” acordat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
A condus obștea monahală de la Prislop timp de peste 37 de ani

Sursa foto: Episcopia Devei și Hunedoarei
“Monahia Pavelida s-a născut la 17 octombrie 1929 în comuna Hârseni de lângă Făgăraş, din părinții Nicolae şi Maria. După terminarea şcolii primare, datorită educației religioase din familie, maica Pavelida a frecventat Mănăstirea Brâncoveanu Sâmbăta de de Sus, județul Braşov, unde Preacuviosul Părinte Arsenie Boca inițiase o mişcare de trezire şi trăire duhovnicească ortodoxă. În anul 1949 a intrat în mănăstire, întâi la Mănăstirea Bistrița, apoi la Horezu, ambele în județul Vâlcea. La Horezu a absolvit Seminarul Teologic Monahal de 5 ani, în anul 1956. În ziua de 8 mai, când este pomenit Sfântul Ioan Evanghelistul, a fost tunsă în monahism, primind numele de Pavelida. În 1957 a fost trimisă la Facultatea de Teologie din Bucureşti. După absolvirea a doi ani de Facultate, datorită nefastului decret 410/1959, a fost nevoită, asemenea altor monahii, să părăsească Mănăstirea și astfel, împreună cu alte 7 monahii, s-au retras la Răşinari, lângă Sibiu, ducând viața de obşte timp de 16 ani (1960-1976), la fel ca cea practicată în mănăstire. În anul 1976, prin rânduiala lui Dumnezeu, cu sfatul Preacuviosului Părinte Arsenie, mica obşte de 8 persoane din Răşinari a venit la Mănăstirea Prislop, redeschisă atunci. După 10 ani de osteneală, în anul 1986 maica Pavelida a primit ascultarea de Stareță, fiind instalată tot în ziua pomenirii Sfântului Ioan Evanghelistul de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei al Aradului, pe atunci Episcopul Aradului și Hunedoarei. Maica a primit ascultarea de stareță la propunerea Preacuviosului Părinte Arsenie care i-a zis: „Ia-o și ca drept canon și ca dar de sus, este voia lui Dumnezeu și eu te voi ajuta”, și „să ai grijă cum dăltuiești frumusețea materială şi spirituală a acestui loc”. A condus obștea monahală de la Prislop timp de peste 37 de ani”, a informat Episcopia Devei și Hunedoarei.
Slujba de înmormântare va avea loc marți, 5 decembrie 2023, la ora 11:00, la Mănăstirea Prislop.
Actualitate
Pompierii recomandă măsuri de siguranță pentru Sărbătorile Pascale, pentru prevenirea incendiilor

Pompierii au lansat o serie de recomandări pentru asigurarea siguranței în perioada Sărbătorilor Pascale, având în vedere afluxul mare de credincioși care vor participa la slujbele religioase și la procesiunile din lăcașele de cult. În această perioadă, este esențial ca măsurile de prevenire a incendiilor să fie respectate cu strictețe pentru a evita orice incidente.
Printre recomandările adresate preoților și credincioșilor se numără menținerea ușilor de acces și evacuare deschise pe timpul slujbelor religioase, precum și desemnarea unor persoane responsabile de supravegherea atentă a activităților din interiorul bisericilor și de intervenție operativă în caz de urgență. Aceste persoane trebuie să fie echipate cu mijloace de stingere a incendiilor, cum ar fi stingătoare sau hidranți.
Pompierii subliniază, de asemenea, importanța utilizării cu prudență a lumânărilor, mai ales în mulțime. Lumânările trebuie depuse doar în locuri special amenajate, cum ar fi tăvi metalice umplute cu nisip, aflate la distanțe de siguranță față de elementele combustibile. După terminarea slujbelor religioase, clerul trebuie să se asigure că toate lumânările sunt stinse, iar resturile acestora sunt evacuate în locuri sigure, departe de biserică. De asemenea, este important ca aparatele electrice și instalațiile de iluminat să fie deconectate după încheierea activităților.
Un alt aspect esențial este parcarea autoturismelor participanților, care trebuie să fie organizată astfel încât să nu obstrucționeze accesul autospecialelor de intervenție sau să împiedice accesul la hidranții exteriori.
În ceea ce privește gospodăriile hunedorenilor, pompierii recomandă ca lumânările să nu fie lăsate nesupravegheate sau în apropierea materialelor ușor combustibile. De asemenea, este important ca acestea să fie stinse înainte de a merge la culcare, pentru a preveni riscurile de incendiu. Părinții sunt sfătuiți să nu lase copiii nesupravegheați în casă și să se asigure că nu au acces la chibrituri, lumânări sau brichete. Suporturile de lumânări incombustibile trebuie să fie utilizate pentru a preveni orice eveniment nedorit.
Pompierii reamintesc că, în cazul în care se produce un incendiu, trebuie anunțat imediat la numărul de urgență 112 și se va acționa pentru stingerea focului cu mijloace de primă intervenție.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA ORAȘULUI CĂLAN
Actualitate
Povestea Iepurașului de Paște – simbolul care aduce bucurie și speranță

Cu fiecare primăvară, sărbătoarea Paștelui aduce în casele oamenilor nu doar ouă roșii și cozonaci, ci și imaginea unui personaj îndrăgit mai ales de cei mici: iepurașul de Paște. Devenit simbol universal al reînnoirii și fertilității, iepurașul are o poveste care s-a conturat de-a lungul secolelor, purtând cu sine tradiții, legende și semnificații culturale profunde.
Originea iepurașului de Paște este atribuită în mare parte culturii germane. Primele mențiuni apar în secolul al XVII-lea, când în anumite regiuni ale Germaniei se vorbea despre un „Osterhase”, un iepure magic care aducea ouă colorate copiilor cuminți, ascunzându-le prin grădină sau în casă. Imigranții germani au dus această tradiție în America de Nord, unde s-a transformat treptat într-un fenomen comercial și cultural răspândit pe tot globul.
În mitologia populară, iepurele simbolizează fertilitatea, viața nouă și primăvara – toate elemente asociate cu sărbătoarea Învierii Domnului. Deși nu are legături biblice directe, iepurașul a fost adoptat de comunitățile creștine ca un simbol complementar al bucuriei pascale.
În prezent, iepurașul de Paște este nelipsit din tradițiile de primăvară. El apare sub formă de jucării, decorațiuni, figurine din ciocolată sau mesager al cadourilor ascunse în grădini. În unele familii, copiii participă la adevărate „vânători de ouă”, într-un joc vesel și plin de emoție, organizat în dimineața de Paște.
Dincolo de aspectul ludic, povestea iepurașului de Paște rămâne o invitație la bucurie, speranță și renaștere – valori esențiale ale acestei sărbători. Într-o lume agitată, el aduce o clipă de magie și copilărie, o punte între generații și o ocazie de a celebra împreună primăvara sufletului.
FOTO: FREEPIK.COM
Actualitate
FOTO: Accident pe A1. Un autoturism a intrat în parapet

Un accident rutier, soldat cu două persoane rănite, s-a produs, în această seară, pe Autostrada A1, pe teritoriul județului Alba, dar în zona de intervenție a Detașamentului Orăștie.
Pentru gestionarea situației de urgență creată în urma accidentului, la fața locului au acționat: un echipaj de intervenție și unul SMURD din cadrul Detașamentului Orăștie, un echipaj medical al Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara, dar și un echipaj de pompieri din Sebeș, județul Alba.
La locul producerii evenimentului rutier, echipajele au constatat că un autoturism, în care se aflau 2 persoane, a intrat în coliziune cu parapetul care desparte cele două sensuri de mers.
În autovehiculul implicat în accident se aflau 2 persoane, ambii fiind găsiți în afara autoturismului, conștienți și cooperanți.
Pentru ambii ocupanți ai autovehiculului a fost necesară acordarea primului ajutor medical, ulterior aceștia au refuzat transportul la o unitate spitalicească.
Circulația auto pe autostrada A1 a fost restricționată, circulându-se doar pe banda de urgență a sensului de mers Orăștie-Sebeș. Totodată, pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, dar și curățarea carosabilului.
FOTO: ISU Hunedoara
- Actualitatecu o zi in urma
Sâmbăta Mare, ziua primirii Sfintelor Paști – tradiții, semnificații și gesturi de credință
- Actualitatecu 2 zile in urma
Bărbat din Hunedoara, reținut pentru loviri sau alte violențe, tâlhărie calificată și lipsire de libertate în mod ilegal
- Actualitatecu 2 zile in urma
Trei persoane rănite, în urma unui accident produs la ieșirea din sensul giratoriu din Sântuhalm spre Hunedoara
- Actualitatecu o zi in urma
„Razie de amploare la Deva: zeci de sancțiuni, 358 de persoane legitimate și sprijin canin în căutarea persoanelor ascunse
- Actualitatecu o zi in urma
FOTO: Accident mortal pe DN76, pe raza comunei Șoimuș
- Actualitatecu 3 zile in urma
Ședință extraordinară a CJSU Hunedoara: Măsuri urgente pentru siguranța Barajului Valea de Pești
- Actualitatecu 2 zile in urma
Avem fotbal și în weekend-ul de Paște
- Actualitatecu 2 zile in urma
L-ați văzut? Un bărbat de 69 de ani, din Călan, dat dispărut