
Sindicaliștii din învățământul hunedorean au continuat protestele. Peste 150 de membri ai Sindicatului Învățământului Preuniversitar (S.I.P.) Hunedoara au pichetat, astăzi, sediul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) și s-au deplasat, apoi, în marș de protest spre clădirea Prefecturii.
După ce, în urmă cu o săptămână, sindicaliștii din învățământul hunedorean au pichetat sediul Prefecturii Hunedoara, aceștia au reluat protestele și astăzi, începând cu ora 14:00, au pichetat sediul IȘJ Hunedoara și, din nou, sediul Instituției Prefectului – Județul Hunedoara, nemulțumiți fiind de nivelul scăzut de salarizare și de finanțarea acordată sistemului de educație.
Sindicatele cer de urgență Guvernului să găsească soluții la mai multe probleme din sistem
Sindicaliștii din învățământ cer de urgență Guvernului să găsească soluții la mai multe probleme din sistem, respectiv solicită rezolvarea problemei aplicării integrale a dispozițiilor Legii – cadru nr. 153/2017 pentru toate categoriile de salariați din învățământ, astfel încât toate categoriile de salariați din sistemul educațional să beneficieze de salariul de bază prevăzut de această lege pentru anul 2022; identificarea unor soluții pentru creșterea veniturilor personalului didactic auxiliar; adoptarea, în regim de urgență, a normativelor pentru personalul nedidactic și personalul didactic auxiliar, având în vedere că normativele care se aplică sunt din anul 1998.
Pe lista de revendicări se mai află și aplicarea regulamentelor privind acordarea sporurilor pentru condiții de muncă, întrucât salariații din învățământ sunt singurele categorii de bugetari care nu beneficiază de acordarea acestor sporuri; în noua lege de salarizare, grila propusă trebuie să poziționeze personalul din învățământ pe o treaptă superioară celei actuale în ierarhia funcțiilor bugetare, în raport de importanța socială a activității prestate. Totodată, sindicaliștii mai cer remedierea anomaliilor actuale în ceea ce privește salarizarea celor care ocupă funcții de conducere, îndrumare și control, având în vedere că, după ce veniturile acestora au rămas nemodificate în ultimii patru ani, se constată că acestea sunt inferioare salariaților care ocupă funcții de execuție; instituirea, prin lege, a regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației; plata suplimentară a personalului din unitățile/instituțiile de învățământ nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile; precum și plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic.
De asemenea, membri SIP Hunedoara au solicitat, din nou, convocarea Comisiei de Dialog Social de la nivelul Instituției Prefectului – Județul Hunedoara.
Prefectul județului, Călin Petru Marian, a mers și a discutat cu membri S.I.P. Hunedoara și i-a asigurat că solicitările lor vor fi transmise reprezentanților Guvernului României. „Am dat curs solicitării reprezentanților Sindicatului din Învățământul Preuniversitar din județul Hunedoara și am stabilit că ședința Comisiei de Dialog Social a județului Hunedoara va fi convocată săptămâna viitoare. Prin intermediul acestei întâlniri, vom putea discuta aplicat asupra cerințelor pe care domniile lor le adresează Guvernului României. La această ședință vor fi invitați și parlamentarii hunedoreni. Am convingerea că vor fi identificate soluțiile optime pentru a răspunde apelului dascălilor hunedoreni și a personalului auxiliar din învățământ”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.
Pichet și la sediul Guvernului
Și la București, peste o mie de membri de sindicat au pichetat, astăzi, sediul Guvernului, solicitând salarii decente.
Acțiuni de protest a angajaților din Educație au loc și în alte județe din țară. La Deva, săptămâna trecută, mai exact, miercuri, 22 martie, 155 de membri ai S.I.P. Hunedoara au pichetat sediul Prefecturii. O delegație formată din cinci persoane a fost invitată atunci în biroul prefectului și a prezentat nemulțumirile existente în rândul angajaților din sistemul educațional, S.I.P. Hunedoara anunțând că protestele vor fi reluate miercuri, 29 martie, la Deva, la inspectoratul școlar și, din nou, la Prefectură.
În cazul în care solicitările sindicatelor din învățământ rămân fără rezolvare, angajații din Educație sunt foarte aproape de declanșarea unei greve generale. Conform calendarului protestelor organizate de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ – FSLI, acțiunile vor continua cu pichetarea sediului Guvernului și a sediilor prefecturilor în luna aprilie 2023, miting și marș de protest desfășurat în București în luna mai 2023, declanșarea grevei generale în ultima decadă a lunii mai, precum și alte acțiuni specifice.