Connect with us
Data: 10/02/2025
.

Actualitate

MERGE ȘI… NU PREA. Sistemul informatic din sănătate, tot „în comă”. Ba își revine, ba nu

Publicat

pe

Platforma informatică din sănătăte continuă să le dea bătăi de cap medicilor de familie. Sistemul electronic național, în care doctorii sunt obligați să încarce toate datele despre serviciile medicale oferite bolnavilor, și-a revenit, ieri, dar a mers „cu încetinătorul”, timp de câteva ore, apoi, „a picat”, din nou. Și tot așa. Medicii se arată exasperați de situație și spun că s-au transformat în adevărați „huhurezi”, fiindcă pot încărca informațiile în baza de date mai mult pe timp de noapte. De suferit au, în continuare, și pacienții, nevoiți să aștepte mult prea mult pe la ușile cabinetelor medicale sau la farmacii și care, atunci când sistemul este blocat, nu pot beneficia de rețete gratuite sau compensate.

Bolnavii care sunt nevoiți să ajungă, în această perioadă, pe la cabinetele medicilor de familie trebuie să se înarmeze cu multă răbdare. Și asta fiindcă, în continuare, sistemul informatic din sănătate funcționează cu mari blocaje, devenind calvarul zilnic al doctorilor. Pe cale de consecință, oamenii sunt nevoiți să aștepte minute în șir pe la ușile medicilor fiindcă aceștia nu pot încărca datele în sistem. În plus, tot din cauza problemelor de funcționalitate ale platformei electronice, doctorii de familie nu pot elibera rețete decât în regim „offline”. Ei sunt intrigați și spun că situația cu care se confruntă e o adevărată bătaie de joc, atât la adresa lor, cât și a bolnavilor. După spusele medicului Ana Chiș Șerban, președintele Asociației Medicilor de Familie din județul Hunedoara, situația a depășit orice imaginație. „După ce că, omul stă la mine de se satură, pleacă și, mai trebuie să aștepte foarte mult timp și la farmacie. Și dacă eu, ca medic de familie, eliberez rețeta ‘offline’, există farmacii care refuză să le primească. De ce? Pentru că, rețeta își poate pierde valabilitatea, între timp. Dacă au trecut 48 de ore și sistemul nu este reparat, farmacistului nu-i mai validează nimeni rețeta (eliberată în cazurile acute) și, în acest caz, trebuie să pună el bani din propriul buzunar. De cine are de suferit? Pacientul! (…) Noi trebuie să facem schimbul trei, să lucrăm noaptea pentru a încărca datele în sistem”, a declarat, ieri, contactată de “Servus Hunedoara”, dr. Ana Chiș Șerban.

„Și săptămâna trecută a funcționat nu prost, ci execrabil!”

Potrivit reprezentanților Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), sistemul informatic „a picat” de joia trecută, seara, și s-au făcut eforturi intense și pe perioada weekendului trecut, în zilele nelucrătoare de la sfârșit de săptămână, pentru ca acesta să fie reparat.

Medicii de familie spun că, de fapt, platforma electronică nu funcționează cum trebuie de mai bine de o săptămână. „Sistemul n-a mai mers cum trebuie de lunea trecută. Și pe parcursul săptămânii trecute a funcționat nu prost, ci execrabil! CNAS-ul a mințit cu nerușinare! Trecuseră 72 de ore și noi aveam servicii medicale nevalidate în sistem. Doar eu am avut vreo 98 de servicii nevalidate în acest sistem care ne ridică mari probleme. Până și pe ziua de astăzi, la ora aceasta (n.red. ]n jurul prânzului), am 12 servicii medicale nevalidate”, a mai adăugat medicul Ana Chiș Șerban.

Advertisement

În județul Hunedoara există 234 de medici de familie, unii dintre ei chiar și cu peste 2.000 de pacienți înscriși pe liste.

Advertisement

Actualitate

Senatorul PNL Călin Petru Marian: „Investițiile în domeniul energiei, un pilon important de dezvoltare pentru viitorul economic al României”

Publicat

pe

Redactat de

Bugetul Ministerului Energiei este mai mare comparativ cu anul trecut, iar majoritatea fondurilor este alocată pentru investiții. Senatorul PNL de Hunedoara Călin Petru Marian a subliniat însemnătatea investițiilor în domeniul energiei, „un pilon important de dezvoltare pentru viitorul economic al României”.

 

Investițiile în domeniul energiei reprezintă un pilon important de dezvoltare pentru viitorul economic al României și îl felicit pe ministrul liberal Sebastian Burduja nu doar că a înțeles pe deplin acest aspect, ci mai ales pentru că îl aplică! Într-o perioadă în care viitorul energetic al României este esențial pentru dezvoltarea sustenabilă a economiei naționale, 85% din bugetul Ministerului Energiei este alocat pentru investiții. Banii provin din fonduri naționale și europene, iar direcția este de a crește siguranța energetică a țării și de a sprijini producția de energie mai curată și mai eficientă. Acest buget este un semnal clar că investițiile sunt fundamentul dezvoltării. Față de anul trecut, bugetul este cu 150% mai mare, demonstrând implicarea față de un viitor energetic sustenabil, axat pe dezvoltare”, a declarat senatorul PNL de Hunedoara, Călin Petru Marian.

Acesta a adăugat că fiecare megawatt în plus în sistemul energetic național contribuie la independența energetică a țării și înseamnă, totodată, și șansa unor facturi mai mici pentru români și companiile românești. “Cu fiecare megawatt nou adăugat în sistemul energetic național, nu doar că creștem eficiența producției de energie, dar oferim românilor și companiilor românești șansa unor facturi mai mici și mai predictibile. Energia nu este doar un sector, ci un motor al economiei naționale. Astăzi, mai mult ca niciodată, viitorul nostru energetic este un pilon al dezvoltării economice sustenabile!”, a mai declarat senatorul PNL Călin Petru Marian.

Citeste mai mult ...

Actualitate

18 tone de trufe, recoltate ilegale. Amenzi de 80.000 de lei, aplicate de Garda Națională de Mdiu

Publicat

pe

Redactat de

Garda Națională de Mediu a aplicat amenzi, în valoare de 80.000 de lei, pentru 18 tone de trufe recoltate ilegal.

Garda Naţională de Mediu, în baza Planului de Control, realizat în colaborare cu ANAF-Direcția Generală Antifraudă Fiscală Bucureşti şi Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara, prin structurile specializate ale Serviciului de Investigare a Criminalității Economice (S.I.C.E.), a verificat două societăți comerciale ce au ca obiect de activitate, colectarea plantelor și fructelor din flora spontană, respectiv prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor.

“Verificările comisarilor au scos în evidență faptul că o societate a recoltat în anul 2024 o cantitate de aproape 18 tone de trufe, fără să solicite autorizație de recoltare/achiziție și comercializare a plantelor din flora spontană, astfel fiind eludată legislaţia specifică protecției mediului. Pe lângă lipsa autorizaţiilor, cazul de față reprezintă un risc de supraexploatare a potențialului biologic de regenerare. În consecinţă comisarii GNM au aplicat amenzi în valoare totală de 80.000 lei”, a informat Garda Națională de Mediu.

 

Sursa foto: Garda Națională de Mediu/Facebook
Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Cetatea Devei, iluminată în roșu de Ziua Europeană 112

Publicat

pe

Redactat de

Peste o sută de clădiri și obiective turistice din țară, printre care și Cetatea Devei, vor fi iluminate în roșu, de “Ziua Europeană a Numărului Unic 112”, marcată în 11 februarie.

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a invitat, şi în acest an, instituţiile publice şi organizaţiile private din România să se alăture campaniei de conştientizare a apelării responsabile a numărului de urgenţă 112.

„Astfel, în data de 11 februarie a.c., cu ocazia Zilei Europene a Numărului de Urgenţă 112, peste 100 de sedii ale autorităţilor publice, instituţii financiare şi de cultură, obiective turistice şi clădiri ale unor companii private din Bucureşti şi din 30 de judeţe din ţară vor fi iluminate în roşu, simbolizând importanţa şi necesitatea utilizării corecte a acestui serviciu vital dedicat cetăţenilor. Prin acest demers vizual simbolic, STS doreşte să atragă atenţia asupra rolului esenţial al numărului unic de urgenţă şi să încurajeze cetăţenii să îl folosească responsabil. Apelarea abuzivă a 112 poate periclita intervenţia rapidă a echipajelor specializate acolo unde este cu adevărat nevoie”, se arată într-un comunicat al STS.

Printre obiectivele iluminate cu ocazia „Zilei Europene a Numărului de Urgenţă 112” se va afla și Cetatea Devei.

În anul 2024, ca urmare a demersurilor Serviciului de Telecomunicaţii Speciale împreună cu agenţiile de intervenţie (Poliţie, ISU-SMURD, Ambulanţă, Jandarmerie şi Salvamont), alături de parteneri guvernamentali şi operatorii privaţi de telecomunicaţii, numărul apelurilor non-urgente a scăzut cu aproape un milion comparativ cu anii anteriori. Operatorii STS din cadrul Serviciului de urgenţă 112 au preluat 9.763.443 de apeluri, dintre care 60,45% au reprezentat urgenţe. Cu toate acestea, peste 3,8 milioane de apeluri nu au necesitat intervenţia agenţiilor: Ambulanţă, Poliţie, ISU-SMURD, Jandarmerie sau Salvamont.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate