Actualitate
Ministerul Muncii: Încep plățile pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, începe astăzi plata prestațiilor pentru beneficiarii Venitului Minim de Incluziune (VMI). Sprijinul financiar înlocuiește venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei și a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Calendarul plăților pentru cei 209.856 de beneficiari înregistrați până acum (familii și persoane singure) este următorul:
-pe 20 februarie se alimentează conturile pentru cei care au optat pentru încasarea VMI pe card;
-în ultima decadă a lunii (între 22 februarie și ultima zi a lunii) se asigură plata prin mandat poștal, conform convenției încheiate cu Poșta Română.
”VMI reprezintă un program de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele și familiile aflate în situații vulnerabile să depășească mai ușor obstacolele financiare pe care le întâmpină. Încurajează accesul la educație, întrucât copiii din familiile beneficiare de VMI înscriși la școală vor beneficia automat și de bursa socială. Încurajează și încadrarea în muncă, deoarece persoanele apte de muncă intră automat în programele de mediere ale ANOFM, iar cele fără nivel de instruire vor avea acces la programe de tip ”A Doua Șansă” pentru a le crește șansele de angajare”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu.
Suma totală care va fi plătită celor 209.856 de beneficiari în această lună este de 132.918.895 de lei.
VMI reprezintă un program de asistență socială, creat pentru a ajuta persoanele și familiile aflate în situații vulnerabile să depășească mai ușor obstacolele financiare pe care le întâmpină.
VMI este un beneficiu prevăzut în Legea nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune şi are două componente şi are două componente: Sprijin pentru incluziune şi Sprijin pentru familia cu copii.
Sprijinul pentru incluziune are ca scop prevenirea şi combaterea sărăciei şi a riscului de excluziune socială şi înlocuieşte ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea venitului minim garantat.
Sprijinul pentru familia cu copii se acordă familiilor cu copii aflaţi în întreţinere cu vârsta de până la 18 ani şi are ca scop prevenirea sărăciei şi încurajarea participării copiilor la educaţie, înlocuind alocaţia pentru susţinerea familiei. O familie sau persoană singură poate beneficia de o singură componentă sau de ambele, în funcţie de nivelul venitului de care dispune, componenţa familiei, calitatea de persoană în vârstă sau participarea copiilor la educaţie.
Pentru accesarea VMI este necesară depunerea unei singure cereri, indiferent dacă familia/persoana singură va beneficia de una sau de ambele componente ale acestui beneficiu de asistenţă socială. De asemenea, acordarea VMI se face printr-o plată unică lunară, indiferent dacă este vorba de una sau de ambele componente ale sale”, explică reprezentanții Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.
VMI nu se rezumă la acordarea unei sume de bani. Acest ajutor conţine un pachet integrat de măsuri de sprijin în domenii-cheie, cum ar fi: ocuparea forţei de muncă, serviciile sociale, educaţia, sănătatea şi locuirea, toate contribuind la reducerea riscului de sărăcie şi excluziune socială.
VMI poate fi solicitat atât de persoanele singure, cât şi de familiile care îndeplinesc condiţiile de acordare.
În anul 2024, nivelul venitului minim de incluziune, precum şi cuantumurile ajutorului pentru familia cu copii, prevăzute inițial de lege, se majorează din luna ianuarie cu 13,8%, potrivit prevederilor art. 91 din Legea nr. 196/2016, cu modificările și completările ulterioare.
Actualitate
Corvinul Hunedoara și-a reluat pregătirile
24 de jucători au fost prezenți, luni după – masă, la primul antrenament al Corvinului din acest an. Aceștia au făcut o ședință de readaptare la efort sub comanda antrenorului Florin Maxim.
Urmează și alte transferuri
La primul antrenament al anului, desfășurat la stadionul „Corvinul”, au fost prezenți și nou – veniții Bogdan Ungureanu, de la Rapid, din primul eșalon, și Pedro Albino, de la colega de campionat CSM Focșani. Față de lotul din tur, după plecările, în SuperLigă, ale lui Ștefan Lefter la U Cluj și a lui Marius Lupu la Unirea Slobozia, lipsesc nigerian Chukwu Goodnews şi Jimmy King Otega, care au fost împrumutaţi, până în vară, la Gloria Bistriţa, respectiv CS Dinamo Bucureşti, pentru a prinde mai multe minute. Totodată, nu a fost reținut în lot nici Taye Rasaq, un alt nigerian, revenit de la Gloria Bistrița, reprezentanții Corvinului căutând o altă echipă unde să-l împrumute pe jucător. Florin Maxim a vorbit despre modificările din lot, anunțând, totodată, că se vor mai face transferuri. „Chiar mă bucur pentru Lefter şi Lupu, meritau o astfel de trecere la un nivel superior, pentru că au dat totul pentru Corvinul, de când au venit, am reuşit împreună toate acele performanţe şi era normal să facă un pas în faţă. Chiar vreau să le mulţumesc şi pe această cale pentru aportul lor şi să le urez baftă maximă pe mai departe. Cât despre cei doi nou-veniţi, sunt jucători pe care i-am urmărit de ceva vreme, ni i-am dorit. Ungureanu e un portar cu calităţi, de viitor, dorit de majoritatea echipelor din liga secundă, un caracter puternic, am mare încredere în el. Albino e un fotbalist pe stilul care îmi place mie, un fundaş de bandă ofensiv, care cunoaşte campionatul Ligii a doua foarte bine, cunoaşte echipa şi cred că acomodarea lui va fi fără probleme. Urmează să mai aducem cel puţin trei jucători, pe posturi unde am fi descoperiţi, în benzi, un mijlocaş, un fundaş central, dar vom vorbi despre toate acestea, la timpul lor”, a declarat antrenorul Florin Maxim, citat de site-ul oficial al clubului de pe malurile Cernei.
Fanii, alături de favoriți
În jur de 100 de fani înfocați ai Corvinului au fost prezenți la reunirea echipei favorite, primind jucătorii cu multă căldură. Acest lucru a fost observat de Florin Maxim, care le-a mulțumit suporterilor pentru primire. De asemenea, tehnicianul de pe banca Corvinului s-a declarat mulțumit și de felul în care jucătorii săi au respectat programul avut în perioada de vacanță. „Ne-am bucurat de primirea caldă a fanilor şi le mulţumim, încă o dată, pentru sprijinul necondiţionat pe care ni l-au oferit şi ni-l oferă în continuare! Ştiam de demersul lor, mărturisesc, dar cred că a fost plăcut şi pentru băieţi, mai ales pentru cei noi, care au putut să simtă o bucăţică din căldura oamenilor de aici. Băieţii sunt bine, au respectat programul avut şi în vacanţă, sunt dornici de muncă. Trebuie să traversăm această perioadă, ştiu că nu e pe placul jucătorilor, nici eu nu eram prea fericit când venea vorba de pregătirea de iarnă, când eram jucător, dar toţi suntem conştienţi că o pregătire bună acum, îţi aduce rezultate pe măsură pe mai târziu”, a mai spus Florin Maxim, conform sursei mai sus citate.
Programul viitor
Hunedorenii se vor pregăti pe plan local până pe 1 februarie, când vor pleca în cantonament la Mogoșoaia. Până la plecarea în cantonament, însă, corviniștii vor disputa primul joc de pregătire, pe 31 ianuarie, cu Gloria Bistrița, cel mai probabil la Cluj. În cantonamentul de la Mogoșoaia cei de la Corvinul vor disputa trei meciuri amicale, două dintre adversare fiind deja antamate, fiind vorba despre Progresul Spartac, pe 10 februarie, și trei zile mai târziu cu LPS Clinceni, formații care, ca și Bistrița, evoluează în Liga 3. De asemenea, hunedorenii mai au planificate alte două meciuri amicale, cu SCM Zalău, pe teren propriu, pe 22 februarie, și pe 24 februarie cu ACS Mediaș, într-o locație ce va fi stabilită ulterior, și aceste echipe evoluâmd în eșalonul al treilea. Disputarea acestor jocuri stau, însă, sub semnul întrebării, întrucât nu se cunoaște situația celor de la CS Mioveni, primul adversar al Corvinului la reluarea campionatului, prevăzută în jurul datei de 22 februarie, când este programată etapa a XVIII-a din cele XXI ale sezonului regular, meciul urmând a se juca în Argeș. Cei de la Mioveni se confruntă cu grave probleme financiare și este foarte posibil să se retragă din campionat. În cazul în care Mioveniul rămâne în campionat, meciurile cu Zalăul și Mediașul cad, iar în caz contrar rămâne valabil programul de pregătire stabilit inițial, Corvinul urmând a juca primul meci oficial al anului la început de martie, pe teren propriu, cu FCU Craiova.
Patru juniori prezenți la primul antrenament
La primul antrenament al Corvinului din acest an au luat parte portarii Ungureanu, Blaga, Mutuligă și Roşculeţ (junior din pepiniera proprie) și jucătorii de câmp Pop, Lică, Manolache, Velisar, Pîrvulescu, Lehaire, Bradu, Neacşa, Albino, Câmpan, Grigore, Hergheligiu, Ackovski, Vladic, Cărăruş, Gîrbiţă, Predică, Apur, Bordea și Cioază, ultimii trei provenind, și ei de la Academia juvenilă a Hunedoarei. Reamintim că, la intrarea în pauza competițională din Liga 2, Corvinul era pe locul 11, iar obiectivul echipei este ca, la finele sezonului regular, trupa de pe Cerna să se claseze cel puțin pe locul al șaselea, ultimul care duce în play-off, chiar dacă hunedorenii nu au drept de promovare în primul eșalon. Distanța dintre Corvinul și a șasea clasată, FC Argeș, este de doar două puncte.
Sursa foto: FC Corvinul 1921 Hunedoara
Actualitate
Incendiu puternic la o casă din Deva
Pompierii Detașamentului Deva din cadrul ISU Hunedoara au intervenit, în această seară, pentru stingerea unui incendiu violent izbucnit la o casă de locuit din municipiu. Misiunea echipajelor a avut ca obiectiv atât lichidarea flăcărilor, cât și salvarea eventualelor persoane surprinse de incendiu.
La fața locului au fost mobilizate trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de primă intervenție și comandă, precum și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara, pregătit să acorde primul ajutor, dacă ar fi fost necesar.
La momentul sosirii pompierilor, flăcările se manifestau generalizat și violent la încăperea centrală a locuinței și la acoperiș. Echipajele au acționat rapid pentru localizarea incendiului, reușind să împiedice extinderea flăcărilor către celelalte încăperi. Ulterior, intervenția s-a concentrat pe lichidarea completă a focului și eliminarea eventualelor focare ce ar fi putut provoca reaprinderea.
Proprietarii casei au reușit să iasă la timp din locuință, imediat după ce au observat degajarea de fum din zona șemineului. Din fericire, nicio persoană nu a fost rănită.
Pagubele materiale sunt însă considerabile, urmând ca specialiștii ISU Hunedoara să stabilească, în perioada următoare, cauza probabilă a izbucnirii incendiului.
Reprezentanții ISU atrag atenția asupra respectării normelor de siguranță la utilizarea sistemelor de încălzire, pentru prevenirea unor astfel de incidente.
FOTO: ISU HUNEDOARA
Actualitate
FOTO: Pompier din Deva, erou în timpul liber
Pompierii militari ai Detașamentului Deva au intervenit, în această după-amiază, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o cabană din satul Popești, comuna Cârjiți.
Echipajele au acționat cu două autospeciale de stingere și cu o autospecială de primă intervenție și comandă.
La sosirea pompierilor, incendiul se manifesta la izolația unui perete al construcției, cu degajări de fum și gaze toxice, existând posibilitatea de propagare și la celelalte încăperi ale construcției.
S-a intervenit pentru decopertarea peretelui afectat, simultan cu evacuarea fumului care a pătruns în interior.
„Până la sosirea echipajelor de stingere, un coleg de la Detașamentul de pompieri Deva, plutonier adjutant Rotea Mircea, care locuiește în Popești și se afla în timpul liber, atunci când a observat fumul dens, a decuplat imediat alimentarea cu energie electrică a locuinței și a îndepărtat din zona periculoasă două butelii de aragaz. Totodată, a acționat pentru stingerea flăcărilor cu apa din gospodăria afectată”, arată ISU Hunedoara.
Incendiul a fost localizat în limitele găsite și, din fericire nu au fost victime. Cauza probabilă a fost efectul termic al unui coș de fum neprotejat corespunzător.
Foto: ISU Hunedoara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
INSP – Informare privind Metapneumovirusul uman (HMPV). Este un virus respirator obișnuit
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Incendiu la acoperișul unei case din satul Ormindea
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Cinci atracții turistice din județul Hunedoara, în competiția „Destinația Anului”. Finaliștii, anunțați pe 25 ianuarie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
UPDATE| O tânără de 17 ani și fiica ei în vârstă de nicio lună, date dispărute
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Registrul Agricol – termene înregistrare: Devenii care au în proprietate terenuri agricole sau silvice și utilaje, obligați să le declare
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Corvinul, 2-2 la transferuri
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Au rămas, în toiul iernii, fără agoniseala de o viață. Apel la ajutor pentru o familie din satul Bucium – Orlea
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Peste 70 de turiști, salvați de pe munte, în ultimele 24 de ore. Cinci apeluri pentru Salvamont Lupeni