Actualitate
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Termocentrala Mintia va fi cea mai mare centrală de acest tip din UE”
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că lucrările la Termocentrala Mintia avansează în ritm accelerat. Oficialul spune că deja au fost livrate turbinele, iar Transgaz lucrează la magistrala care va conecta viitoarea termocentrală la sistemul național de transport gaze.
“Una dintre cele mai importante investiții din sectorul energetic este marea termocentrală pe gaz de la Mintia. 1,4 miliarde euro, 1700MW putere instalată. Va fi cea mai mare centrală de acest tip din Uniunea Europeană. Termenul de punere în funcțiune este 2026, iar lucrările în teren avansează în ritm accelerat. Deja au fost livrate turbinele, cele mai mari de acest tip din țară. Transgaz lucrează la magistrala care va conecta viitoarea termocentrală la sistemul național de transport gaze”, a declarat recent ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Întâlnire cu investitorii, la Palatul Victoria
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a mai precizat că a avut o întâlnire cu investitorii de la Termocentrala Mintia și că, cel mai probabil, gazele românești din Marea Neagră vor ajunge la Mintia, din 2027. „Alături de secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean, am avut o întâlnire la Palatul Victoria cu investitorii, trecând în revistă stadiul lucrărilor și avizelor, precum și măsurile pe care le putem lua împreună pentru a ne asigura finalizarea la timp a acestui obiectiv strategic de investiții. La Mintia, din 2027, anticipăm să livrăm gazele românești din Marea Neagră. Așadar, vom avea mai multă producție de energie în bandă, deci sigură, la un preț competitiv și mai “verde” decât producția pe bază de cărbune (la Mintia fosta termocentrală se baza pe acest tip de resursă). Plus locuri de muncă și dezvoltare locală. Este exact genul de proiect pe care ni-l dorim realizat rapid pentru toți românii, iar mai multă energie produsă în țară va însemna facturi mai mici pentru gospodării și competitivitate mai mare pentru mediul privat românesc. Înainte, împreună”, a mai declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Sursa foto: Sebastian Burduja/Facebook
Actualitate
Etapă perfectă pentru echipele hunedorene din Liga 3
A fost nevoie de trecerea a 13 runde pentru ca echipele hunedorene din Liga 3 de fotbal să aibă o etapă perfectă. Jiul Petroșani, în deplasare, și Minerul Lupeni, pe teren propriu, au câștigat, simultan, meciurile pe care le-au jucat în aceeași etapă
Jiul, la două puncte de play-off
Performera rundei din seria 8 a fost, fără îndoială, Jiul Petroșani, care a câștigat al treilea meci consecutiv. Petroșănenii s-au impus, cu 2-0, pe terenul celei de-a patra clasate, Vulturii Fărcășești, prin golurile înscrise de Cătălin Sajin (min. 34) și Alexandru Pătlăgică (90+5). Prin această victorie Jiul a urcat pe poziția a cincea, cu 19 puncte, cu două mai puține decât cei de la Fărcășești, care ocupă ultimul loc ce asigură prezența în play-off la finele sezonului regular. Trupa din Petroșani este la doar patru puncte de ultima treaptă a podiumului, ocupanta acestei poziții, Unirea Bascov, pierzând, cu 2-0, deplasarea de la a doua clasată, ACSO Filiași (24 de puncte). Pe primul loc continuă să fie, fără înfrângere, SCM Râmnicu Vâlcea (33p), care, după succesul cu 2-0 de la Speed Bradu, echipa de șase, cu două puncte mai puțin decât Jiul, și-a asigurat prezența în play-off, deși mai sunt de jucat cinci etape din sezonul regular. În meciul dintre ultimele clasate, Aro Câmpulung (10p) a câștigat, cu 5-1, pe terenul celor de la Sparta Horezu (9p), cele două echipe făcând rocadă în subsolul ierarhiei. Runda a adus și o remiză, scor 1-1, în confruntarea dintre Viitorul Dăești și Gilortul Cărbunești, echipele în cauză ocupând locurile 8 și, respectiv, 7, ambele având 14 puncte, departajarea fiind făcută de golaveraj, fiind vorba despre – 9 față de – 13. Etapa viitoare, într-un meci ce se anunță a fi dificil, Jiul va primi replica celor de la Filiași, celelalte meciuri programate în runda a XIV-a fiind Câmpulung – Bradu, Vâlcea – Dăești, Cărbunești – Fărcășești și Bascov – Horezu.
Minerul urcă în clasament
În seria 9 Minerul Lupeni a depășit perioada mai puțin fericită prin care a trecut și a reușit, pe teren propriu, o victorie convingătoare, cu 4-0, în fața penultimei clasate, Timișul Șag (13p), prin golurile înscrise de Moses Baidoo (20, 27), Abraham Ayemantey (61) și Mihail Bânceanu (90). În urma acestui succes cei de la Lupeni au acumulat 23 de puncte și au urcat pe poziția secundă în clasament. În urma celor de la Lupeni, care au golaveraj + 8, sunt, cu același număr de puncte, CSC Ghiroda (+5) și Progresul Pecica (+ 2), cele două echipe înfruntându-se pe terenul ultimeia dintre ele, care a câștigat partida la limită, scor 1-0. Lideri rămân cei de la CSC Peciu Nou (27 de puncte), care au reușit scorul etapei, 10-0, acasă, cu “lanterna roșie” Avântul Periam (6p). Poli Timișoara este pe 5, la patru puncte de „grupul Lupeni”, după ce a câștigat, cu 3-0, pe terenul celei de-a opta clasate, Gloria Cermei (15p). Viitorul Arad (18p)a urcat pe 6, după ce s-a impus, cu 1-0, în deplasarea de la Lotus Felix (16), echipa învinsă coborând pe 7. În etapa a XIV-a Lupeniul va juca la Periam, deplasare de unde poate veni cu puncte, celelalte meciuri ale rundei fiind Șag – Pecica, Ghiroda – Felix, Arad – Cermei și Timișoara – Peciu.
Actualitate
Alegeri prezidențiale. Peste 1.300 de angajați M.A.I. mobilizați în județul Hunedoara
Pentru asigurarea desfășurării în condiții de siguranță, legalitate și ordine publică a scrutinului pentru alegerea Președintelui României, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din județul Hunedoara au adoptat măsuri speciale de protecție și intervenție.
La acest moment, vă pot confirma că pe parcursul nopții, cât timp cele 524 de secții de vot organizate la nivel județean s-au aflat sub protecția efectivelor Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.), nu au fost înregistrate incidente, iar în această dimineață toate secțiile au fost predate președinților birourilor electorale ale secțiilor de vot cu sigiliile intacte.
Pe parcursul nopții și în cursul zilei de ieri, au fost semnalate 9 sesizări cu privire la posibile incidente electorale ce au vizat continuarea propagandei electorale, toate fiind soluționate cu celeritate de către polițiști.
Vă asigurăm că fiecare sesizare cu privire la încălcarea legii a fost tratată cu imparțialitate de angajații M.A.I., indiferent de persoanele implicate.
Reamintesc că persoana care continuă propaganda electorală, după încheierea oficială a campaniei electorale, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare, considerate spațiu public, poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
Aproximativ 1.300 de angajați M.A.I. sunt mobilizați, în județul Hunedoara, pentru a asigura desfășurarea alegerilor în condiții de siguranță.
Peste 300 de cadre au ca principală sarcină menținerea climatului de ordine publică la nivelul județului, în timp ce aproximativ 1.000 de angajați sunt responsabili cu protecția secțiilor de vot.
În același timp, sunt pregătite echipe care să asigure intervenția și verificarea imediată a sesizărilor privind producerea unor incidente electorale, respectiv comiterea unor contravenții și infracțiuni care au legătură cu procesul de vot.
Permiteți-mi să reamintesc principalele fapte interzise în ziua votului, precum și pedepsele prevăzute de lege:
• Persoana care continuă propaganda electorală sau sfătuiește alegătorii, la sediul secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
• Tot cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 lei poate fi sancționată persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi.
• Nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 lei și 10.000 lei.
Vă reamintesc că prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă.
Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoțitorul nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.
• Comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, între orele 7,00 – 21,00 se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.
• Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
• Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Nu intră în categoria bunurilor interzise cele cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.
• Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
• Tot cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi, se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
• Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă, însă atunci când fapta este comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Așa cum știți, birourile electorale ale secţiilor de votare asigură buna organizare a votării.
Preşedintele biroului electoral al secţiei de votare este obligat să ia măsurile necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiţii, precum și măsurile de ordine în localul de vot şi în jurul acestuia.
În afară de membrii biroului electoral al secţiei de votare, de operatorii de calculator, de persoanele însărcinate cu menţinerea ordinii, candidaţii, persoanele acreditate, reprezentanţii Autorităţii Electorale Permanente, membrii birourilor electorale ierarhic superioare şi personalul tehnic desemnat să asigure remedierea deranjamentelor sistemelor informatice şi de comunicaţii utilizate în procesul electoral, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru votare.
Preşedintele poate lua măsuri ca staţionarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat.
Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în România, care votează la una dintre secţiile de votare din țară, își pot exercita dreptul la vot în baza unuia dintre următoarele documente : cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar și, în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar.
Pentru a veni în sprijinul alegătorilor care doresc să voteze, dar nu au documente valabile, Serviciile Publice Locale pentru Evidenţa Persoanelor, din județ, asigură program de lucru cu publicul inclusiv astăzi, până la ora 21.00.
Doamnelor și domnilor,
Efectivele M.A.I. mobilizate în contextul alegerilor sunt pregătite să manifeste o conduită exemplară, cu respectarea strictă a principiilor de legalitate, responsabilitate, echidistanță, neutralitate, imparțialitate politică și eficiență.
Fiecare sesizare cu privire la producerea unor incidente electorale, va fi verificată cu operativitate și profesionalism de echipele M.A.I., indiferent de persoanele implicate.
Pe parcursul zilei vă vom informa periodic cu privire la misiunile și rezultatele activităților desfășurate de structurile M.A.I. la nivel județean.
CENTRUL JUDEȚEAN DE COMUNICARE HUNEDOARA
Actualitate
Prezența la vot alegeri prezidențiale – ora 10:00. 5.64% dintre hunedoreni au votat
Potrivit AEP, până la ora 10:00 au votat un număr de 20.522 de hunedoreni, respectiv 4.64% dintre persoanele din județ cu drept de vot.
Urna mobilă a fost solicitată, până la ora 10:00, de 49 de persoane.
La nivelul județului Hunedoara 14.975 de persoane au votat, până la ora 10:00, în mediul urban și 5.809 în mediul rural.
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Hunedorenii s-au întors cu tolba plină de la Balcaniada de Taekwon do ITF
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Microbuze electrice pentru elevii din 23 de localități ale județului
-
Actualitatecu 20 de ore in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu 15 ore in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu 3 zile in urma
CJSU Hunedoara, întrunit în ședință extraordinară
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Activitatea Serviciului Permise și Înmatriculări Hunedoara, afectată de avaria de la RAR. Operațiuni, temporar suspendate
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Ajutoare de urgență, aprobate de Guvern, pentru familii și persoane singure din mai multe județe, inclusiv Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
DAS Deva distribuie, de vineri, tichetele de călătorie gratuite, destinate persoanelor cu dizabilități