În județul Hunedoara au fost înființate nouă puncte fixe în vederea efectuării recenzării fără deplasare recenzorilor la domiciliul persoanelor recenzate. La punctele fixe de recenzare își va desfășura activitatea cel puțin un recenzor și se va asigura disponibilitatea pentru recenzarea populației prin interviu față înfață, inclusiv sâmbăta și duminica. Punctele fixe sunt în Deva, Hațeg, Simeria, Aninoasa, Uricani, Geoagiu, Brad și Petrila.
„Până în data de 9 iulie, în județul Hunedoara, au fost recenzate 77,6 la sută din totalul populației rezidente estimate. Punctele fixe de recenzare vor funcționa până la finalul perioadei de recenzare, 17 iulie, la sediile primăriilor din Deva (unde mai este un punct de recenzare la sediul DJS, de pe strada Avram Iancu, bl H1, parter), Brad, Hațeg, Petrila și Uricani, la Simeria, la sediul Centrului de Afaceri, iar la Geoagiu la Căminul Cultural din satul Cigmău și la Aninoasa la Căminul Cultural. Centrele de recenzare se adresează tuturor persoanelor care doresc să se recenzeze, dar, din diferite motive, nu au efectuat autorecenzarea sau nu pot primi vizita recenzorului la reședința obișnuită. Întregul proces al colectării datelor se desfășoară cu asigurarea confidențialității și protecției depline a informațiilor. Recenzarea este obligatorie pentru toate persoanele care locuiesc în România sau care sunt plecate pentru o perioadă mai scurtă de un an. Facem un apel către cetățeni să primească recenzorii autorizați și să le ofere datele necesare pentru completarea chestionarelor sau să se prezinte în punctele fixe de recenzare de pe raza localității de reședință”, au precizat reprezentanții Direcției Județeană de Statistică Hunedoara.
Paralel cu înființarea punctelor fixe de recenzare, continuă și colectarea de recensământ prin interviuri față în față cu înregistrarea datelor pe tablete electronice, prin intermediul recenzorilor de teren.
Până în prezent, potrivit prefectului județului Hunedoara, Călin Marian, nu au fost aplicate sancțiuni celor care nu s-au autorecenzat sau recenzat, însă, după data de 17 iulie sunt șanse mari care amenzile să fie puse în aplicare. Vă reamintim că persoanele care refuză furnizarea de date pentru recensământ vor risca o amendă de la 1.000 de lei la 3.000 lei.
Mai multe etape ale recensământului
Recensământul din acest an se desfăşura în perioada februarie – iulie 2022 prin colectarea datelor de la cetăţeni astfel: În perioada februarie-martie 2022 se realizează colectarea indirectă a variabilelor din programul de observare al recensământului identificate în surse administrative; În perioada martie-mai 2022 se realizează colectarea on-line a înregistrărilor individuale şi a celor referitoare la gospodării, locuinţe şi clădiri – autorecenzarea on-line.
În perioada mai-iulie 2022 se realizează în teren colectarea prin interviu faţă-în-faţă asistată de calculator a înregistrărilor individuale, pentru acele persoane pentru care nu s-a realizat autorecenzarea on-line; În perioada mai-iulie 2022 se realizează în teren colectarea prin interviu asistată de calculator a clădirilor şi locuinţelor pentru care nu s-a realizat autorecenzarea on-line; În perioada august-septembrie 2022 se realizează asigurarea completitudinii datelor individuale privind persoanele, gospodăriile, locuinţele şi clădirile. Aceasta se realizează prin imputare prin metode statistice, din surse statistice şi administrative, pentru acele unităţi statistice pentru care nu există un formular completat cu date .
