Actualitate
„Târgul de fete de pe Muntele Găina”, cea mai îndrăgită sărbătoare a moților, va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni
„Târgul de Fete de pe Muntele Găina”, cea mai iubită sărbătoare populară a moţilor, va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, în perioada 16 -17 iulie, pe același platou montan, unde legenda spune că dragostea prinde rădăcini, pentru a celebra iubirea şi frumoasele obiceiuri din Ţara Moţilor.
Organizat din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie – ziua Sfântului Ilie, „Târgul de Fete de pe Muntele Găina” este cunoscută ca și cea mai mare sărbătoare populară în aer liber. Această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în 1816. Potrivit etnografilor, la „Târgul de Fete” se adunau locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse, dar era şi un prilej pentru întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau acolo cu părinții. Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte, iar duminica, cu noaptea în cap, se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, iar cununia se făcea pe loc de către preoții care participau la eveniment. Ceremonia era însoţită de cântece şi schimb de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau.
În decursul timpului, la „Târgul de fete de pe Muntele Găina” au participat, potrivit relatărilor istorice, personalități importante, precum Împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, primul -ministru al României din perioada interbelică Ionel I.C. Brătianu, pentru vizita acestuia fiind amenajatăo tabără de corturi, sau Regele Ferdinand I, în 1924, în prezența căruia s-a sfințit „Crucea Iancului”.
Programul ediției din acest an a evenimentului
Ediția din acest an a manifestării va aduce în atenția publicului numeroase activități de conservare, valorificare și promovare a elementelor de patrimoniu cultural material și imaterial. Astfel, în cele două zile, cei prezenți la sărbătoare vor avea parte de expoziții, spectacole folclorice, concerte de muzică rock și focuri de artificii.
Sărbătoarea va începe sâmbătă, 16 iulie, pe Muntele Găină, unde, începând de la ora 12:00, va avea loc un târg care va reuni 50 de meșteri tradiționali din Alba, Hunedoara, Cluj, Arad, Mureș, Sibiu, Vâlcea, Satu Mare, Neamț, Argeș și Gorj. De la ora 13:00, va fi difuzat filmul „Costumul popular ca emblemă a identității culturale românești”, de Doina Ișfanoni, cercetător etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, instituție aflată sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române. Cei prezenți pe Muntele Găina sunt invitați, apoi, de la ora 14:00, la un spectacol folcloric extraordinar susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal, Roxana Ureche, Maria Filimon, Dorina Narița, Nicolae Plută, Floricica Moga și Nicolae Tuhuț.
„Alba Tradițional”- meșteri tradiționali la ei acasă, „Cămeșa cu ciupag și Aurelia Matei”, “Arta lemnului din Avram Iancu și Nicolae Beleiu” sunt filmele ce vor fi difuzate începând cu ora 15:30, iar „Altarul Soarelui, „Țara Moților” și “Drama lui Avram Iancu” sunt alte două filme proiectate începând cu ora 16:00. Un spectacol extraordinar de muzică tradițională românească și muzică balcanică cu Fanfara „Transilvania” și „Transilvania Junior” va avea loc de la ora 17:30, iar de la ora 19:00, vor fi difuzate filmele „Alba Tradițional”- meșteri tradiționali la ei acasă, “Chemarea tulnicului și Eugenia Gavrea”, “Lespezile de piatră și Petru Popa”. Un spectacol de dansuri antice, moderne și contemporane, susținut de „Antheia Imperialis” – coordonator Octavia Oprea, este programat de la ora 19:30, urmat de un concert extraordinar Phoenix 2022, ce va începe la ora 21:30. Seara se va încheia cu o discotecă în aer liber și un foc de artificii.
A doua zi, duminică, 17 iulie, manifestările vor începe la ora 10:00, cu un ceremonial de depunere de coroane în memoria lui Avram Iancu – „Erou al Națiunii Române”, alături de celebrele tulnicărese din Avram Iancu și Fanfara județului Alba, dirijor Coriolan Honcaș. La ora 10:30 va fi deschis târgul național al meșterilor populari, moment urmat, o jumătate de oră mai târziu, de la 11:00, de un spectacol extraordinar de folclor, cu participarea unor ansambluri folclorice din opt județe, între care și Hunedoara. Din județul Hunedoara va participa Ansamblul de cântece și dansuri pădurenești „Leleșana” din Lelese.
„Târgul de fete de Muntele Găina” este un proiect implementat de Centrul de Cultură „Augustin Bena”, din subordinea Consiliului Județean Alba, în parteneriat cu Primăria comunei Avram Iancu și cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara.
Actualitate
Minor reținut pentru furt calificat dintr-o spălătorie auto din Deva
Polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale Deva au identificat și reținut un minor de 16 ani din Deva, bănuit de comiterea unei infracțiuni de furt calificat. Cercetările au fost demarate în urma unei sesizări primite pe 25 noiembrie 2024, din partea administratorului unei spălătorii auto din municipiu.
Potrivit sesizării, în jurul orei 22:00, tânărul ar fi pătruns prin efracție în camera tehnică a unei spălătorii auto de tip self-wash, de unde ar fi sustras o sumă de bani provenind din încasările automatului spălătoriei. Prejudiciul estimat în urma furtului este de peste 3.050 de lei.
Polițiștii au întocmit un dosar penal pentru furt calificat, iar cercetările rapide au condus la identificarea minorului ca principal suspect. Pe 26 noiembrie 2024, polițiștii au reținut minorul pentru 24 de ore, iar acesta urmează să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Deva pentru a se dispune măsurile legale.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Vandalism la cetatea Piatra Roșie: Pietre din drumurile antice distruse de persoane necunoscute
Pe 9 noiembrie 2024, polițiștii din județul Hunedoara au fost sesizați de un reprezentant al Direcției Județene pentru Cultură cu privire la un act de vandalism comis în apropierea cetății Piatra Roșie, un monument istoric înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Potrivit sesizării, un cetățean a semnalat faptul că patru pietre care făceau parte din structura drumului antic au fost dislocate din sol și aruncate în apropierea cetății.
Cercetările efectuate la fața locului au stabilit că, în perioada 3-4 noiembrie 2024, persoane necunoscute ar fi distrus patru piese din calcar de diferite dimensiuni, componente ale drumului antic ce străbate incinta doi a cetății Piatra Roșie. Aceste pietre au fost aruncate în proximitatea drumului de acces, afectând astfel un element valoros al patrimoniului cultural.
Polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara au întocmit un dosar penal pentru comiterea infracțiunii de distrugere și continuă cercetările pentru identificarea persoanelor responsabile. Autoritățile sunt hotărâte să ia măsurile legale corespunzătoare pentru protejarea patrimoniului istoric și pentru prevenirea unor astfel de acte de vandalism în viitor.
FOTO: ARHIVĂ
Actualitate
Polițiștii din Hunedoara, parteneri activi în protejarea animalelor: Peste 100 de câini salvați în 2024
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Ilie Bolojan noul președinte PNL (PE)
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Călin Georgescu, preferatul hunedorenilor în primul tur al alegerilor prezidențiale
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Alegeri prezidențiale – Turul 1. Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat în județul Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
Controale în patru comune din județ. Amenzi și lemn confiscat
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Tânăr de 19 ani, din Hunedoara, reținut. Ar fi condus fără permis o mașină furată și a fugit de polițiști
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Rezultate exit -poll – Alegeri prezidențiale, Turul I. Luptă strânsă pentru locul al doilea în finala prezidențială
-
Actualitatecu o zi in urma
Incendiu la acoperișul unei case din satul Romoșel
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Râsul, carnivorul enigmatic al Retezatului, monitorizat în habitatul său natural