Actualitate
O nouă tabără pentru tineret organizată de UCRR
Uniunea Culturală a Rutenilor din România (UCRR) are o frumoasă tradiție. În fiecare vară UCRR organizează o tabără pentru copii și tineretul rutean.
Cu participare internațională
Acțiunea UCRR se desfășoară în județul Hunedoara, în 2024 fiind organizată, săptămâna trecută, cea de-a XIV-a ediție a evenimentului. Tabăra din acest an a fost organizată la Deva, participanții fiind găzduiți în modernele spații de cazare ale Liceului cu Program Sportiv „Cetate”. Zecile de tineri prezenți în tabără, cu etatea cuprinsă între 5 și 30 de ani, au avut parte de activități recreative, specifice vârstei, dar și de excursii educative, la Deva, Hunedoara, Țebea, Zam, Ribița și Sarmizegetusa, dar și la alte obiective de interes din apropierea județului nostru, din Alba Iulia, Târgu Mureș și Peștera Urșilor – Bihor. Pe lângă copiii rutenilor din România au fost prezenți, în acest an, și tineri din alte țări în care ființează această minoritate națională. Ca și în anii precedenți, evenimentul a fost unul extrem de apreciat de către toți participanții.
dr. Gheorghe Firczak, președinte fondator UCRR
Această acțiune a noastră, organizată în vara fiecărui an, tabăra pentru copii și tineret a devenit tradițională. Nici nu mai știu la câta ediție suntem, dar nu știu dacă are importanță. Ceea ce ne bucură pe noi este faptul că tinerii noștri ruteni sunt foarte încântați și iau cunoștință de o serie de lucruri noi, de peisaje noi și pentru ei este o experiență de viață. Noi acum am instituit și pentru prima oară, în paralel cu tabăra pentru copii și tineret a rutenilor din România, tabăra internațională, având oaspeți din Croația, Serbia și Ucraina, și bineînțeles că toată această experiență a lor este, cred eu, importantă, cel puțin așa mi-au spus, pentru că unii dintre ei n-au mai fost în România sau și cei care au mai fost în România nu au mai fost în locurile pe care le-am vizitat, le-am prezentat și cum muncește și trăiește poporul român și ce sunt valorile istoriei românești, care sunt de fapt și ale noastre, ale rutenilor cetățeni ai României.
Maria Comșa, director tabără UCRR
Taberele au devenit o tradiție deja pentru UCRR. Ca și în fiecare an, ne străduim să le facem mai interesante, mai atractive. A fost o tabără reușită, cu activități educative, din care am învățat multe. Am avut și excursii superbe în zonă și simțim o părere de rău că tabăra a ajuns la final. Aceste tabere au rolul de a-i ține uniți pe copiii ruteni prin socializare cu cei din filialele din țară dar și de peste hotare.
Cristina Bodnariuc, filiala UCRR Dărmănești-Suceava
Încercăm în fiecare an să organizăm activități cât mai diverse. Anul acesta, de exemplu, am avut ateliere de pictură, teatru, activități legate de protecția mediului, precum și jocuri sportive. Toate acestea au fost realizate în colaborare cu toate delegațiile prezente în tabără.
Mariana Petrețchi, filiala UCRR Bistra – Maramureș
Mă bucur că am ajuns și anul acesta în tabără, fiind, ca de obicei, mulți copii. Ne-am bucurat să revedem cunoștințe vechi și a fost o plăcere să întâlnim și fețe noi. Copiii s-au simțit foarte bine, nu au fost probleme medicale și mi-au transmis că abia așteaptă să revină în tabără.
Viorica Bojcsuk, filiala UCRR Peregu Mare – Arad
Ca de fiecare dată încercăm să învățăm cântece și dansuri noi, dar ne reamintim și de cele tradiționale, atât românești, cât și rutene. Eu m-am ocupat de această parte artistică și am fost bucuroasă să îi învăț pe copilașii care nu știau Imnul Rutenilor, dar și alte cântece și dansuri.
Ana Bretotean, filiala UCRR Pojoga – Hunedoara
Vreau să aduc mulțumiri deosebite organizatorilor acestei tabere, pentru că pe parcursul taberei copiii au beneficiat de condiții excelente, de la cazare și până la masă, ca să nu mai vorbesc de activitățile pe care zilnic le-am făcut.
Mikula Bobineț, președinte Asociația Rutenilor din Podkarpatská Rus – Ucraina
Pentru mine orice venire în România este ca o sărbătoare. Primirea este mereu caldă și prietenoasă. Rutenii din România sunt foarte uniți. Vreau să mulțumesc domnului doctor Gheorghe Firczak, Svetlanei Mureșan, Svetlanei Bojcsuk și celorlalți ruteni din România care au contribuit la organizarea acestei tabere. Am participat la activități care ne-au ajutat să înțelegem istoria României, un merit deosebit în acest sens având reputatul specialist din domeniu, dr. Gheorghe Firczak. Consider că viitorul rutenilor din România este frumos și deosebit.
Svetlana Bojcsuk, președinte Forumul Tineretului Mondial Rutean
Sunt foarte emoționată în primul rând pentru că este pentru prima dată când se organizează o tabără internațională a tinerilor ruteni la Deva. Mi-am dorit acest lucru încă de când am fost aleasă în fruntea Forumului Tineretului Rutean la nivel mondial. A fost prima mea promisiune față de toți tinerii ruteni că voi organiza o tabără internațională și, iată, că s-a materializat. Am avut aici tineri ruteni din Croația, din Serbia, din Ucraina și, bineînțeles, din România. Scopul acestei tabere a fost, în primul rând, de a ne cunoaște mai bine, și, mai mult decât atât, să schițăm anumite proiecte de viitor, să vedem cum putem duce mai departe identitatea ruteană. De asemenea, a fost un bun prilej să cunoască România. Tot ceea ce s-a desfășurat nu ar fi fost posibil fără sprijinul președintelui nostru, dr. Gheorghe Firczak, care ne-a fost alături tot timpul și îi mulțumim pentru acest lucru.
Svetlana Mureșan, președinte Comisia de Cenzori – Consiliul Mondial al Rutenilor
Am fost președinta Forumului Mondial Rutean timp de patru ani și sunt fericită că pot să continui acțiunile noastre alături de tineri, dar și că am realizat această tabără internațională pe care ne-am propus-o de mult timp. Ne bucurăm că tinerii din mai multe țări au răspuns afirmativ acestei invitații și că împreună, am descoperit istoria României, dar și istoria rutenilor din România. Am reușit să ne conectăm și sper să continuăm să ne întâlnim cel puțin în această formulă în viitoarele tabere.
Călin Bodnariuc, tânăr rutean din Suceava
Pentru mine e prima dată când vin într-o tabără internațională a rutenilor. Le mulțumesc tuturor ce au fost implicați în acest proiect și ne-au ajutat să descoperim lucruri noi în această săptămână minunată și interesantă. Am vizitat cetății, muzee, biserici și multe alte locuri interesante. Nu am avut timp să ne plictisim deloc în această săptămână. Îi mulțumim domnului Firczak pentru că a organizat această tabără și pentru că am fost invitați.
Timea Budinski, tânără ruteancă din Serbia
Mi-a plăcut foarte mult în România, pentru că am cunoscut tineri ruteni. Am văzut cultura din România și istoria acesteia. Mi-a plăcut foarte mult mâncarea românească, am mâncat bine în fiecare zi.
Ivan Ljikar, președintele tinerilor ruteni din Croația
Sunt pentru a doua oară în Deva. Mereu am fost bine primiți și, și de această dată, am fost respectați aici. Ne place să venim la rutenii noștri din România, la oamenii noștri aici. Cu timpul ne-am făcut prieteni ruteni, iar noi venim la ei în România și ei ne vizitează la noi acasă.
Actualitate
Vești bune din comuna Zam
Situată pe Valea Mureșului, comuna Zam, cu o populație de circa 1.500 de locuitori, este una dintre localitățile rurale din județul Hunedoara de dimensiune medie la acest capitol. Comuna Zam, însă, se întinde pe o suprafață mare, de peste 160 de kilometri pătrați, și, în afară de localitatea de reședință omonimă, mai are în componență alte 12 sate, respectiv Almaș Săliște, Almășel, Brășeu, Cerbia, Deleni, Godinești, Micănești, Pogănești, Pojoga, Sălciva, Tămășești și Valea.
Pentru un mediu curat
Mai menționăm că aceia care trec prin comuna Zam pot vizita mai multe locuri interesante. Mai exact, pe raza administrativ teritorială a comunei Zam întâlnim șase biserici declarate monumente istorice, plus un castel care are aceeași clasificare. De asemenea, mai sunt patru lăcașe de cult cu o vechime considerabilă, două rezervații naturale, precum și un sit inclus în rețeaua europeană «Natura 2000». În acest sens, preocuparea administrației locale pentru păstrarea unui mediu curat este una firească. „Recent, Primăria comunei Zam a sprijinit organizarea unei noi acțiuni de reciclare. O firmă specializată în domeniu a ridicat, de la domiciliile solicitanților, aparate electrice și electrocasnice vechi sau uzate. Iar cei care au predat astfel de deșeuri au participat la o tombolă”, a declarat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei hunedorene Zam.
Facilități fiscale
Edilii din comuna Zam vin și cu alte vești bune pentru locuitorii comunei. „În conformitate cu prevederile Ordonanței Guvernului 107/2024 se instituie unele facilități fiscale și se aprobă procedura de anulare a acesoriilor și majorărilor aferente obligațiilor bugetare principale până la data de 31.08.2024 inclusiv, datorate bugetului local de către contribuabili, persoane fizice și juridice. Aceștia pot depune notificările până la data de 25.11.2024, termenul de plată fiind prelungit până la data de 20.12.2024. Precizez că anularea majorărilor și accesoriilor se aplică doar contribuabililor care achită debitele integral”, a spus primarul comunei Zam, Sorin Ionel Nistor.
Iarna nu îi ia prin surprindere
Și în comuna Zam a căzut prima ninsoare, însă administrația publică locală de aici nu a fost luată prin surprindere de venirea iernii. „Procedăm la fel ca în fiecare an înainte de venirea iernii. Astfel, am asigurat combustibiul necesar încălzirii pe perioada sezonului rece la unitățile de învățământ, dar și la celelalte instituții publice care funcționează pe raza comunei noastre. De asemenea, avem pe stoc material antiderapant și tot ceea ce mai este nevoie pentru a interveni la ninsori. Și utilajele sunt pregătite pentru a interveni, dacă este cazul. Nu ne dorim zăpezi abundente, dar este bine să fim pregătiți, pentru ca venirea iernii să nu ne ia prin surprindere”, a precizat Sorin Ionel Nistor, primarul comunei Zam.
S-a ales viceprimarul
Primarul Sorin Ionel Nistor, aflat la al patrulea său mandat în această funcție, și ceilalți aleși locali au depus jurămintele de credință în cursul lunii octombrie. În cursul acestei luni, în cadrul unei ședințe extraordinare de Consiliu Local, a fost ales și viceprimarul comunei Zam. „Colegul meu de partid, consilierul local Alin Cristian Butaș, a fost ales, cu unanimitate de voturi, în cadrul unei ședințe extraordinare, viceprimar al comunei Zam. Le mulțumesc tuturor consilierilor pentru încrederea acordată și sunt convins că vom face o echipă bună, care să lucreze în sluijba cetățenilor, pentru dezvoltarea localității noastre”, a menționat primarul comunei hunedorene Zam, Sorin Ionel Nistor.
Actualitate
Rezultate exit -poll – Alegeri prezidențiale, Turul I. Luptă strânsă pentru locul al doilea în finala prezidențială
Primele rezultate ale exit-poll-urilor arată că Marcel Ciolacu, candidatul PSD, a obţinut 25% din voturi și intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. Se poartă o luptă strânsă pentru locul al doilea. Elena Lasconi, candidatul USR, s-ar afla pe poziția a doua cu un procent de 18%, urmată îndeaproape de Călin Georgescu, candidat independent, care ar fi obținut 16% din voturi, conform exit-poll-urile anunțate, duminică seară, de principalele televiziuni.
Rezultate exit -poll CURS
Marcel Ciolacu (PSD) 25%
Elena Lasconi (USR) 18 %
Călin Georgescu (independent) 16 %
George Simion (AUR) 14 %
Nicolae Ciucă (PNL) 13 %
Rezultate exit -poll CIRA
Marcel Ciolacu (PSD) 25 %
Elena Lasconi (USR) 18 %
Călin Georgescu (independent) 16 %
George Simion (AUR) 15 %
Nicolae Ciucă (PNL) 14 %
Rezultate exit-poll AVANGARDE
Marcel Ciolacu (PSD) 25 %
Elena Lasconi (USR) 18 %
Călin Georgescu (independent) 16 %
George Simion (AUR) 15 %
Nicolae Ciucă (PNL) 14 %
Rezultate ARA
Marcel Ciolacu (PSD) 27%
Elena Lasconi (USR) 18%
George Simion (AUR) 15%
Călin Georgescu (independent) 14%
Nicolae Ciucă (PNL) 11%
Numărătoarea oficială a voturilor va decide cine intră în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, care va fi în 8 decembrie.
Primul tur al alegerilor prezidențiale în cifre (situația în județul Hunedoara), la închiderea urnelor – ora 21:00
Număr alegători înscriși pe listele permanente -363.541
Votanți pe listele permanente-150.708
Votanți pe listele suplimentare-17.532
Votanți cu urna mobilă- 2.090
Total votanți – 170.330 (dintre care 120.183 în mediul urban, iar 50.147 în cel rural)
Prezență la urne- 46,85 % la sută
Actualitate
Măsuri pentru siguranța votului
În județul Hunedoara, au fost raportate 14 sesizări privind continuarea propagandei electorale și o sancțiune contravențională pentru vânzarea de băuturi alcoolice la mai puțin de 500 de metri de secțiile de votare. Un angajat al unui bar din Hunedoara a fost avertizat după ce a vândut alcool unui client.
Aproximativ 1.300 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au fost mobilizați pentru siguranța procesului electoral, iar după încheierea votului vor asigura securitatea transportului și depozitării documentelor electorale. Autoritățile mulțumesc personalului pentru gestionarea responsabilă a atribuțiilor.
”Centrul Județean de Comunicare Hunedoara a înregistrat, pe lângă cele 14 sesizări privind continuarea propagandei electorale și o sancțiune contravențională pentru comercializare de băuturi alcoolice la mai puțin de 500 de metri față de secțiile de votare.
Astăzi, în jurul orei 17:30, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Hunedoara au efectuat verificări la un bar din localitate, aflat la mai puțin de 500 de metri de secțiile de votare din zonă, unde au depistat un angajat care ar fi vândut băuturi alcoolice unui client.
Angajatul a fost sancționat cu avertisment.
Vă reamintesc că aproximativ 1.300 de polițiști, jandarmi, pompieri și personal din alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne au fost mobilizați astăzi pentru asigurarea climatului de siguranță la nivelul județului Hunedoara, protecția secțiilor de vot și cercetarea sesizărilor cu privire la posibilele incidentele electorale.
După încheierea procesului de vot, efectivele M.A.I. vor avea o nouă misiune: vor asigura securitatea materialelor, a documentelor și a tipizatelor prevăzute de lege pentru desfășurarea procesului electoral, respectiv dosarele sigilate cu rezultatele votării, pe timpul staționării membrilor birourilor electorale ale secțiilor de vot în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, și pe timpul transportului dosarelor către birourile ierarhic superioare, în vederea centralizării rezultatelor votului.
Le mulțumim tuturor angajaților pentru modul profesionist în care și-au asumat atribuțiile din această zi pentru ca cetățenii să își poată exercita dreptul la vot în condiții de siguranță și legalitate”, informează reprezentanții IPJ Hunedoara.
FOTO: ARHIVĂ
-
Actualitatecu o zi in urma
Poliția caută o femeie însărcinată și fiica sa de 2 ani, dispărute din Peștișu Mic
-
Actualitatecu o zi in urma
Intervenție salvatoare la Dobra: Patru pompieri hunedoreni, eroi în timpul liber
-
Actualitatecu 17 ore in urma
Accident rutier la Geoagiu: Mașină proiectată într-o casă, o femeie salvată de pompieri
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Activitatea Serviciului Permise și Înmatriculări Hunedoara, afectată de avaria de la RAR. Operațiuni, temporar suspendate
-
Actualitatecu 10 ore in urma
FOTO: Accident rutier pe DN 7: Patru răniți transportați la spitale din Orăștie, Deva și Hunedoara
-
Actualitatecu o zi in urma
FOTO: Accident cu patru victime în municipiul Hunedoara
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Acces gratuit la prevenție, diagnostic și monitorizare a bolilor grave pentru persoanele asigurate
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Noapte de foc pentru pompierii hunedoreni