Actualitate
Operatorii de apă din județul Hunedoara, ruinați de PSD!
PSD duce spre prăpastie operatorii de apă din județul Hunedoara, fie că vorbim despre Apaprod Deva sau despre Apa Serv Valea Jiului. Două societăți comerciale de interes local care au majorat nejustificat de mult tarifele la apă și canalizare pentru populație, majorări care nu se resimt din păcate în serviciile oferite oamenilor.
Ce au în comun cele două societăți, în afară de obiectul de activitate? La ambele Consiliul Județean Hunedoara, condus de PSD, este acționar majoritar. Operatorii de apă sunt direct subordonați administrației publice județene care, prin măsurile luate, ruinează la propriu aceste firme de interes local.
De exemplu, la Apaprod Deva este al doilea an consecutiv în care pierderea netă este de peste 5 milioane de lei și asta în condițiile în care în 2019 operatorul a crescut prețurile la apa furnizată și la apa uzată, unde tarifele au fost majorate cu aproape 50%. A motivat la acel moment creșterea de tarife pentru recuperarea pierderilor și oprirea declinului financiar al companiei. Acest lucru nu s-a întâmplat, nu se simte nicio ameliorare, dimpotrivă, curba negativă s-a adâncit! Exercițiul financiar pe anul 2019 s-a încheiat cu o pierdere de peste 5 milioane de lei!
Pe de altă parte, operatorul din Valea Jiului, Apa Serv Valea Jiului SA, este folosit ca și instrument politic. O societate care deruelază un proict de modernizare a infrastructurii de apă și canalizare cu fonduri europene deloc puține! Numai că și lucrările au culoare politică. De fapt, acolo unde îi convine PSD-ului să creeze probleme se lucrează dezastruos, cu noroi, mocirlă, spre disperarea oamenilor, iar în zonele în care nu vor să se deranjeze, nu deranjează, dovadă că se poate și altfel. Dar numai acolo unde PSD vrea, unde are interes!
Și totuși, deși s-au investit sute de milioane de euro, calitatea serviciilor nu a crescut. Chiar dacă a fost pandemie, chiar dacă am fost în situație de urgență pe fondul crizei sanitare, în continuare avem întreruperi nejustificate, sunt zeci de ore în care oamenii nu au apă la robinete. În plus, apa nu are proprietățile pe care ar trebui să le aibă, de multe ori este extrem de tulbure și nu poate fi consumată, rata de conectivitate la rețea nu este cea mai bună, așa cum ne-am aștepta raportat la investițiile făcute, iar prețul este foarte mare. Tarifele la apă și canal plasează operatorul de apă din Valea Jiului pe locul 10 la nivel național, la diferență foarte mică de primele locuri, chiar dacă puterea de cumpărare a populației din Valea Jiului este mult mai mică decât în alte județe, unde apa este mult mai ieftină.
Mai grav, avariile se țin lanț în Valea Jiului, iar conductele cedează una după alta, chiar înainte de a fi date în folosință, în ciuda investițiilor de sute de milioane de lei pe care Apa Serv anunță că le-a făcut.
Din păcate pentru noi, pentru consumatori, nici proiectele cu finanțare europeană nu sunt implementate așa cum trebuie și asta se vede în corecțiile financiare aplicate de finanțator. S-a lucrat prost, în neconcordanță cu contractele de finanțare asumate, ceea ce a atras corecții financiare uriașe, pe care tot oamenii le plătesc până la urmă. Licitațiile pentru atribuirea lucrărilor s-au făcut și refăcut de nenumărate de ori și au fost loturi scoase pe SEAP și de 11 ori, ca până la urmă să fie tot respinse.
Și să nu uităm, pentru ambele societăți de această dată, acea apă meteorică introdusă pe factură, care ruinează efectiv instituțiile publice și agenții economici. La nivel declarativ s-a promis de multe ori că lucrurile se vor rezolva în această privință. Nu s-a făcut nimic în realitate!
Toate acestea se întâmplă sub ”guvernarea” județeană a PSD, cel care, prin oamenii lui, dovedește că pentru județul Hunedoara are o politică falimentară. Tot ce înseamnă infrastructură, fie că vorbim de drumuri sau de rețele de apă, este la pământ, iar operatorii sunt ruinați de politicile păguboase ale social – democraților!
Adrian Nicolae David,
Prim-vicepreședinte PNL Hunedoara
Actualitate
Și futsalul a intrat în vacanță
Odată cu desfășurarea ultimei etape din acest an din Campionatul Național de juniori U19, dar și cu meciurile echipei naționale din preliminariile Campionatului European din 2026, futsalul intern a intrat în vacanța de iarnă. La ultimele evenimente oficiale din acest an au fost prezenți pe teren și jucători de la ACS West Deva.
Juniorii de la West Deva, în Liga Elitelor
La Campionatul Național U19 participă 18 echipe, împărțite pe criterii geografice, în patru serii, două având cinci componente, iar celelalte câte patru. Printre participante se numără și ACS West Deva, repartizată în Seria Regională 4, una cu patru componente. În ultimul meci din grupe, devenii, care nu mai puteau pierde poziția secundă, au remizat în deplasare, scor 3-3, la Real Craiova, ultima clasată. Conform regulamentului, primele două clasate din cele patru serii regionale se califică în turneele semifinale ale Ligii Elitelor. Așadar vor fi două serii cu câte patru echipe fiecare, componența fiind stabilită tot pe criterii geografice. Astfel, cei de la ACS West Deva. care au devansat CFR Timișoara, merg mai departe alături de Șoimii Șimand, care a câștigat seria, adversari în grupa semifinală urmând a le fi FK Odorheiu Secuiesc și CSM Târgu Mureș. Aceste echipe sunt în grupă de cinci, în care mai sunt de jucat două etape, alături de ACSK Remetea, Clujana Cluj și Inter Gheorgheni, dar, indiferent de rezultate, nu pot pierde calificarea în seriile semifinale din Liga Elitelor. Pe partea cealaltă de tablou sunt calificate, deja, din Seria 1, Ceahlăul Piatra Neamț și Viitorul Darabani, care le-au devansat pe CNNG Fălticeni și Mausoleul Mărășești, iar din Seria 2 Sepsi Sfântu Gheorghe. Pentru ultimul loc calificant sunt în luptă United Galați și Luceafărul Buzău, numele echipei ce va merge în Liga Elitelor urmând a fi cunoscut în ianuarie 2025, după disputarea ultimelor două etape din această serie cu cinci echipe, din care mai fac parte Fortius Buzău și CSM Ploiești. În seriile semifinale se va juca fiecare cu fiecare, tur – retur, rezultând șase etape. La sfârșitul acestora, primele două clasate vor merge în turneul final. În acest turneu final se joacă în sistem eliminatoriu, într-o singură manșă și locație unică, ce va fi stabilită de Federația Română de Fotbal, odată cu datele de desfășurare, cu semifinale încrucișate, respectiv locul 1 dintr-o serie cu locul 2 din cealaltă. Apoi pierzătoarele vor juca pentru medaliile de bronz, iar câștigătoarele vor lupta pentru cucerirea titlului național.
Cu jucător la națională
West Deva a avut și un jucător la echipa națională de seniori, pe portarul Roberto Voin, la primele meciuri din faza a doua din preliminariile Campionatului European de futsal din 2026. România, care a fost calificată direct în faza a doua a fost repartizată în grupa A, alături de Cipru, Germania și Ucraina, a jucat două din cele șase meciuri ale preliminariilor, ambele la Târgu Mureș. În primul meci, “tricolorii” au învins, cu 6-0, Germania, printre marcatori fiind trei ex-deveni, respectiv Istvan Hadnagy (2), Darius Nastai și Mihnea Toader, celelalte două golouri fiind semnate de Andor Balint. Din lotul României au mai făcut parte și alți jucători care, de-a lungul timpului, au jucat la Deva, fiind vorba despre Petrișor Toniță, Sergiu Gavrilă, Richard Iszlai, Tamas Kusmodi și Bogdan Covaci, selecționerul Endre Kacso mai convocându-i pe Vlad Dudău, Daniel Araujo, Andrei Crăciun și Răzvan Butnariu. Tot în prima etapă Ucraina a câștigat în Cipru cu 7-0. În cea de—a doua etapă România a pierdut, 0-2, în fața Ucrainei, bronz la ultima ediție a Campionatului Mondial, iar Germania a trecut, pe teren propriu, cu 2-1, de Cipru. În continuare România va juca, pe 31 ianuarie, tot la Târgu Mureș, cu Cipru, urmând, apoi, trei deplasări, în Cipru (5 februarie), Germania (11 aprilie) și Ucraina (15 aprilie). La turneul final, care se va disputa în Letonia și Lituania, în perioada 18 ianuarie – 8 februarie 2026, se vor califica, alături de cele două țări organizatoare, câștigătoarele grupelor din preliminarii. Ultimele patru locuri vor fi ocupate de echipe venite din play-off. În play-off se califică primele opt din clasamentul ocupantelor pozițiilor secunde din cele zece grupe preliminare. Tragerea la sorți pentru play-off va avea loc pe 15 mai anul viitor, iar meciurile, care se dispută în dublă manșă, vor avea loc în perioada 15-24 septembrie 2025.
Actualitate
DAS Deva: Termen prelungit pentru distribuirea tichetelor de călătorie gratuite
Direcţia de Asistenţă Socială Deva prelungeşte perioada de distribuire a tichetelor de călătorie gratuite pentru transportul public local, destinate copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi.
Astfel, persoanele care se află în situaţii deosebite şi nu vor avea posibilitatea să ridice tichetele de călătorie până în data de 20 decembrie 2024, pot intra în posesia acestora în zilele de 23, 24, 30 şi 31 decembrie 2024 sau începând cu data de 8 ianuarie 2025, de la Compartimentul Monitorizare Asistenţi Personali (clădirea Pieţei Centrale Deva, etaj 1, biroul nr. 21).
Tichetele de călătorie gratuite pentru transportul public local sunt valabile în intervalul decembrie 2024 – martie 2025 şi sunt destinate copiilor și adulților cu dizabilități, încadrați în grad de handicap grav sau accentuat, precum și însoțitorilor sau asistenților personali ai persoanelor cu dizabilități încadrate în grad de handicap grav.
Documente necesare pentru eliberarea tichetelor:
cartea de identitate /certificatul de naștere (în cazul minorilor)
legitimația de călătorie, eliberată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara
certificatul de încadrare în grad de handicap
INFORMAȚII SUPLIMENTARE se pot obține la numerele de telefon 0755.878.918 și 0737.036.004, de luni până joi, între orele 8:00 – 16:30 sau vineri, între orele 8:00 – 14:00.
Tichetele gratuite de călătorie pentru transportul public local pot fi utilizate pentru 20 de călătorii/lună, în municipiului Deva și localitățile aparținătoare (Sântuhalm, Archia, Bârcea Mică și Cristur).
Direcția de Asistență Socială Deva
Actualitate
Acord de cooperare între municipiul Deva și sectorul Buiucani – Republica Moldova
O delegație oficială din Republica Moldova s-a aflat, astăzi, într-o vizită la Primăria Municipiului Deva, scopul principal fiind semnarea unui Acord de cooperare între reședința județului Hunedoara și sectorul Buiucani al municipiului Chișinău.
Oaspeții de peste Prut au fost întâmpinați de primarul municipiului Deva, Lucian Ioan Rus.
Delegația a fost condusă de pretorul (primarul) sectorului Buiucani al municipiului Chișinău, Vasile Moroi, iar la întâlnire au participat și Rodica Galenco (secretar al sectorului Buiucani), Lilia Gârbu-Țurcan (șefa Secției agenți constatatori), Mihail Onofrei (consilier municipal), dar și oficiali ai Primăriei Generale a Municipiului Chișinău, respectiv Roman Vitiuc (șef al Direcției Generale Economie, Comerț și Turism) și Igor Vrabie (șef adjunct al Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații funciare).
Colaborare oficială în mai multe domenii de interes
Înfrățirea a fost consolidată printr-o colaborare oficială în domenii de interes comun, precum educație, economie, administrație publică locală, cultură, turism, sănătate, mediu etc., acordul semnat având scopul de a promova dezvoltarea reciprocă a celor două comunități.
Potrivit reprezentanților municipalității devene, în cadrul întâlnirii, au avut loc discuții aprofundate despre oportunitățile de parteneriate pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile, organizarea de întâlniri de afaceri între investitori din Deva și Buiucani și stimularea mobilității studenților din Chișinău pentru a studia în universități din județul Hunedoara.
Lucian Ioan Rus, primarul municipiului Deva, a subliniat importanța acestui acord și beneficiile pe care le poate aduce ambelor comunități: „Sunt convins că acest acord de cooperare semnat astăzi va contribui la dezvoltarea ambelor orașe. Ne dorim să colaborăm pe multiple planuri, să atragem investitori, să accesăm împreună fonduri europene și să încurajăm schimburi economice și educaționale. Avem planuri mari și pentru viitor, inclusiv pentru crearea unui campus universitar la Deva, iar studenții din Chișinău vor putea beneficia de această oportunitate. Întâlnirea de astăzi a fost un punct de plecare pentru proiecte comune care vor sprijini dezvoltarea economică și socială a comunităților noastre”.
În perioada următoare, în baza unui program stabilit de comun acord, vor avea loc întâlniri de lucru între autoritățile din cele două orașe. Prin acest acord și prin înfrățirea deja existentă, Deva și Buiucani își consolidează relațiile de colaborare, deschizând drumul unor proiecte comune de succes, în domenii strategice, cu impact pozitiv asupra celor două comunități.
-
Actualitatecu 2 zile in urma
13 milioane de euro disponibile pentru dezvoltarea stațiunilor turistice din județ
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Președintele Ungariei, la Deva. A vizitat Fundația „Sfântul Francisc”, fondată de cunoscutul părinte Böjte Csaba
-
Actualitatecu 24 de ore in urma
Restaurantul McDonald’s din Hunedoara și-a deschis porțile
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Seri magice la „Târgul de Crăciun” din Deva. Cântece și colinde tradiționale, aduse în dar de îndrăgiți interpreți și grupuri de colindători
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Magia Crăciunului, pe două roți. Ciclo-Moșii revin pe străzile Hunedoarei să împartă cadouri copiilor
-
Actualitatecu o zi in urma
ITM Hunedoara, controale la centrele rezidențiale din județ
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Administrația din Densuș nu este cu gândul la vacanță
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Sistare temporară a gazelor naturale în Hațeg pe 18 decembrie