Valea Jiului e din nou „în fierbere”
Minerii de la Paroşeni din Valea Jiului au fost primii care au reacţionat din cauza lipsei comenzilor de lucru. Termocentrala Mintia nu a mai luat cărbunele extras de ei, iar Minele Petrila, Paroşeni şi Uricani şi-au întrerupt vineri activitatea de producţie.
Aceasta a fost scânteia care i-a determinat pe ortaci să se blocheze sub pământ. Mai mult, din această săptămână şi alţii vor face la fel, dacă problema stocului de huilă supradimensionat nu se rezolvă la Mintia.
Nu vor să-şi piardă slujbele
Minerii din schimbul al doilea de la exploatarea minieră Paroşeni au declanşat vineri după amiază un protest spontan, iar lor li s-au adăugat şi cei din schimbul III. Ortacii s-au blocat în subteran nemultumiţi de faptul că sunt obligaţi să îşi întrerupă activitatea de producţie. “Vom ieşi din mină doar când omul nostru de la suprafaţă ne va da semnalul. Ne va transmite că vagoanele sunt la încărcat cu cărbunele nostru”, au transmis vineri ortacii blocaţi în subteran.
Oamenilor le este teamă că îşi vor pierde locurile de muncă mai repede de 2018, când este termenul final prevăzut pentru închiderea Minei Paroşeni. Directorul Societăţii Naţionale de Închideri de Mine (SNÎM), Petre Drăgoescu s-a dus să discute cu protestatarii şi a declarat că minerii nu ar trebui să-şi facă astfel de griji în condiţiile în care până în prezent nu au fost probleme legate de plata salariilor ori de aprovizionarea cu echipamente.
Tensiunile nu au încetat
Vineri seara, au fost mai multe ore de negocieri şi discuţii pe la ministere, iar cu puţin înainte de miezul nopţii, ortacii din schimbul II au ieşit afară, în timp ce minerii din schimbul III au rămas până la finele programului. Totul după ce au obţinut o promisiune firavă. „În momentul de faţă (n.r. vineri ora 23:30), vă pot spune că schimbul II, cel care s-a blocat în subteran, sunt în drum spre suprafaţă. Schimbul III urmează să-şi desfăşoare activitatea până la finele programului, iar acest protest va înceta până luni dimineaţa”, a declarat după negocieri Petre Drăgoescu, directorul general al SNÎM. Acesta mai spune că oprirea activităţii de extracţie atrage o serie de măsuri suplimentare deoarece în unele situaţii există riscul ca huila să se autoîncălzească, fapt ce ar duce atât la compromiterea zăcământului, cât şi al securităţii minerilor.
Lucrurile nu s-au liniştit, iar Valea Jiului stă să explodeze, după ce şi alţi mineri de la minele neviabile sunt gata să reacţioneze Azi, 13 mai, este ziua decisivă, când minerii vor afla cum vor vinde huila, cine le-o va cumpăra şi la ce preţ.