Connect with us
Data: 19/12/2024
.

Actualitate

Ovidiu Moș, viceprimar Deva: Alegerile locale sunt despre cetățeni și comunități nu despre politicieni și jocuri electorale

Publicat

pe

Domnule viceprimar, suntem foarte aproape de începerea campaniei electorale, sunteți candidatul PSD pentru funcția de edil, cum arată în acest moment contextul politic din punctul dumneavoastră de vedere?

Contextul politic e așa cum a fost mereu după 1989, complicat. Sigur că, matematica electorală arată în acest moment că absolut totul e posibil. Eu însă, de la nivelul omului care face administrație, care se întâlnește zilnic cu zeci de oameni, știu că alegerile sunt despre comunități și oameni care își doresc ca viața lor să se dezvolte din punct de vedere calitativ. Dezvoltarea locală depinde în mod cert de viziunea administrației, de curajul de a accesa cu profesionalism fondurile europene, de o anumită capacitate de a strânge comunitatea în jurul unui proiect care să reprezinte un exemplu zonal de reușită. Contextul politic cu care ne-am obișnuit în acești ultimi ani a presupus că unii sunt împotriva altora, că unii sunt mai îndreptățiți decât ceilalți să ne arate direcția, că jocul politic este unul închis, înțeles doar de către cei inițiați în aceste taine. În realitate însă, comunitățile sunt puternice doar în momentul în care au cetățeni implicați în actul decizional. Participarea politică a cetățenilor este una dintre preocupările democrațiilor consolidate și trebuie să devină o preocupare mult mai vizibilă a politicienilor noștri indiferent de ce parte a eșicherului politic ne-am afla. Pentru mine este evident acum că oamenii vor să știe ce anume faci sau vei face tu cu voturile lor fără a fi dispuși să asculte prea multe discursuri despre cât de răi sunt adversarii tăi politici. Paradigma aceasta a campaniei pozitive pare să surprindă pe foarte multă lume dar este în opinia mea singura opțiune constructivă pe care o avem.

Din punctul meu de vedere o administrație modernă este posibilă doar printr-un dialog deschis cu cetățenii Devei și aici nu vorbesc despre doctrine politice sau despre cum privesc eu poziționarea social-democrată față de problematica pensiilor ci despre capacitatea noastră de a conjuga eforturile tuturor cu scopul construirii unei comunități în care educația, infrastructura, sănătatea nu au culoare politică dar care sunt declarația noastră de competență. Vă rog să mă credeți că atunci când îți rupi mașina pe străzile municipiului, când nu ai unde parca, când nu ai o creșă modernă unde să îți lași copilul, când îți vezi copii plecând în alt oraș pentru că nu am reușit în ultimii mulți ani să generăm alternativa rămânerii în zonă, nu ești interesat de dihonia politică ci de soluții concrete la probleme stringente. Eu refuz să văd problemele municipiului în galben sau roșu. Eu mă uit la oamenii Devei și la așteptările lor. Acest aspect este mai important decât orice dezbatere politică în contradictoriu cu adversarii politici. Repet, alegerile locale sunt despre oameni și comunități nu despre jocuri politice.

Domnule Ovidiu Moș, cum va arăta Deva în 2024, după mandatul dumneavoastră de primar?

Mai întâi de toate vă mulțumesc pentru încrederea pe care o aveți în mine în acest moment. Din punctul meu de vedere, din punctul de vedere al celor care vin alături de mine în Consiliul Local Deva, municipiul Deva are nevoie de o abordare integrată cu privire la dimensiuni ale dezvoltării precum infrastructura sub toate aspectele ei, de la cea rutieră până la cea școlară, economia locală, digitalizarea administrației, atragerea de fonduri europene, turism, cultură, salubritate și lista ar putea continua dar mă opresc aici pentru a evita pe cât posibil ideea că nu ne referim decât la elemente cu caracter general. O să încerc să sistematizez un pic răspunsul la această întrebare. Mai întâi de toate, Deva va fi un oraș care a știut să beneficieze de poziția sa strategică și de deschiderea de care beneficiază în raport cu rețeaua de autostrăzi dar și cu culoarul IV Paneuropean, un municipiu cu un bazin modern, cu creșe moderne, cu un centru de zi pentru vârstnici, cu un centru istoric renovat pe bani europeni, cu o cetate vie și gândită ca spațiu de recreere pentru locuitori, cu facilități fiscale pentru investitori. Apoi, Deva va fi un municipiu cu o infrastructură edilitară la standarde europene, un municipiu în care rețeaua de transport este gândită optim, cu o administrație locală digitalizată astfel încât să nu mai fi nevoit să îți rezolvi toate problemele venind în instituție, cu spații verzi gândite astfel încât să transforme Deva într-un spațiu curat și sănătos pentru locuitorii săi. Pe scurt, Deva ar arată ca un oraș în care calitatea vieții a crescut considerabil, Deva ar arăta așa cum fiecare dintre dumneavoastră vreți. De principiu Deva va arăta a acasă, înainte de toate. Acesta este un gând care mă bucură și față de care mă simt responsabil. Este fără îndoială un gând realizabil.

Advertisement

Domnule viceprimar, ați vorbit foarte des despre digitalizarea administrației locale și despre deschiderea către cetățeni. Cum vedeți concret această chestiune?

Problema digitalizării este una despre care am mai vorbit de-a lungul anilor doar că acum este ceva mai pregnantă în opinia publică din cauza crizei sanitare prin care România trece. Digitalizarea și aici chiar dacă nu sunt în asentimentul multora dintre analiștii politici ai momentului, este cheia de care depinde viitorul multor comunități din România. Dacă noi vom pierde acest tren, oportunitățile și banii evident pe care Uniunea Europeană le deschid în acest moment, vom rămâne în urma Europei mai mult decât am rămas din cauza lipsei infrastructurii sau din cauza problemelor structurale ale economiei naționale. Decalajele care vor fi înregistrate prin încăpățânarea de a rămâne la hârtie și pix ne vor costa foarte scump. Știu că există temerea aceasta că digitalizarea înseamnă pe fond pierderea unor locuri de muncă dar este doar o temere. Eficientizarea unor activități va crea oportunități în economia reală la care nu ne gândim acum. Digitalizarea nu înseamnă doar o conexiune bună la internet sau obținerea unor certificate din fotoliul de acasă ci un salt calitativ prin dezvoltarea abilităților digitale ale unui număr mare de persoane. Viitorul vine peste noi cu o viteză formidabilă și nu putem să ne facem că nu vedem asta. Repet, fără digitalizare, România va rămâne în urma Europei înregistrând decalaje pe care mi-e teamă că nu le vom putea recupera vreodată.

Deschiderea către cetățeni nu înseamnă o ușă deschisă într-o instituție publică sau dispoziția de a organiza sute de audiențe de-a lungul unui mandat. Deschiderea despre care vorbesc se referă la a lua comunitatea drept un partener valid pentru dezvoltarea pe care o preconizezi. Noi nu avem până la această oră un barometru al opiniei publice fundamentat riguros, nu avem un manual de branding al municipiului, nu avem consultări publice consistente pe marile teme de dezvoltare. Deschiderea despre care vorbesc este legată de o viziune nouă de dezvoltare, de un spațiu comunitar dinamic și conștient de potențialul lui, de o viziune care să depășească ideea că se poate și mai rău. Eu cred că se poate mai bine. Altfel nu aș fi candidat.

Care sunt principalele lucruri pe care doriți să le faceți imediat după câștigarea Primăriei Deva?

Viziunea mea privește dezvoltarea pe termen mediu și lung a municipiului Deva, creșterea calității vieții fiind un obiectiv clar pentru următorii patru ani. Dacă ar fi să rezum, mă voi axa pe opt domenii importante, infrastructură, mediu, turism, asistența persoanelor aflate în dificultate, sănătatea, educația, gestionarea eficientă a resurselor materiale ale administrației. Este important în viziunea mea să generăm mecanisme administrative transparente care să ofere facilități pentru mediul de afaceri, care să permită conservarea patrimoniului cultural, care să sprijine reabilitarea zonelor verzi, care să asigure restaurarea și reabilitarea clădirilor cu importanță istorică deosebită.

Advertisement

Un alt punct important al programului meu constă în atenția deosebită pe care o vom acorda tinerilor și nevoii acestora de a obține de la administrația locală a unui teren pentru a-și construi o locuință. Ideea unui oraș tânăr trebuie să înceapă prin promovarea a două dimensiuni esențiale, acordarea de facilități investitorilor pentru a putea crea noi locuri de muncă și acordarea de facilități pentru impulsionarea construcției de locuințe pentru tineri.

Apoi, vom continua alături de Consiliul Județean investițiile făcute în Spitalul Județean de Urgență Deva.

Vă mulțumesc și vă doresc succes în tot ceea ce faceți!

Și eu vă mulțumesc pentru interesul manifestat față de activitatea mea. Mult succes!

Advertisement
Advertisement

Actualitate

Și futsalul a intrat în vacanță

Publicat

pe

Redactat de

Odată cu desfășurarea ultimei etape din acest an din Campionatul Național de juniori U19, dar și cu meciurile echipei naționale din preliminariile Campionatului European din 2026, futsalul intern a intrat în vacanța de iarnă. La ultimele evenimente oficiale din acest an au fost prezenți pe teren și jucători de la ACS West Deva.

Juniorii de la West Deva, în Liga Elitelor

La Campionatul Național U19 participă 18 echipe, împărțite pe criterii geografice, în patru serii, două având cinci componente, iar celelalte câte patru. Printre participante se numără și ACS West Deva, repartizată în Seria Regională 4, una cu patru componente. În ultimul meci din grupe, devenii, care nu mai puteau pierde poziția secundă, au remizat în deplasare, scor 3-3, la Real Craiova, ultima clasată. Conform regulamentului, primele două clasate din cele patru serii regionale se califică în turneele semifinale ale Ligii Elitelor. Așadar vor fi două serii cu câte patru echipe fiecare, componența fiind stabilită tot pe criterii geografice. Astfel, cei de la ACS West Deva. care au devansat CFR Timișoara, merg mai departe alături de Șoimii Șimand, care a câștigat seria, adversari în grupa semifinală urmând a le fi FK Odorheiu Secuiesc și CSM Târgu Mureș. Aceste echipe sunt în grupă de cinci, în care mai sunt de jucat două etape, alături de ACSK Remetea, Clujana Cluj și Inter Gheorgheni, dar, indiferent de rezultate, nu pot pierde calificarea în seriile semifinale din Liga Elitelor. Pe partea cealaltă de tablou sunt calificate, deja, din Seria 1, Ceahlăul Piatra Neamț și Viitorul Darabani, care le-au devansat pe CNNG Fălticeni și Mausoleul Mărășești, iar din Seria 2 Sepsi Sfântu Gheorghe. Pentru ultimul loc calificant sunt în luptă United Galați și Luceafărul Buzău, numele echipei ce va merge în Liga Elitelor urmând a fi cunoscut în ianuarie 2025, după disputarea ultimelor două etape din această serie cu cinci echipe, din care mai fac parte Fortius Buzău și CSM Ploiești. În seriile semifinale se va juca fiecare cu fiecare, tur – retur, rezultând șase etape. La sfârșitul acestora, primele două clasate vor merge în turneul final. În acest turneu final se joacă în sistem eliminatoriu, într-o singură manșă și locație unică, ce va fi stabilită de Federația Română de Fotbal, odată cu datele de desfășurare, cu semifinale încrucișate, respectiv locul 1 dintr-o serie cu locul 2 din cealaltă. Apoi pierzătoarele vor juca pentru medaliile de bronz, iar câștigătoarele vor lupta pentru cucerirea titlului național.

Cu jucător la națională

West Deva a avut și un jucător la echipa națională de seniori, pe portarul Roberto Voin, la primele meciuri din faza a doua din preliminariile Campionatului European de futsal din 2026. România, care a fost calificată direct în faza a doua a fost repartizată în grupa A, alături de Cipru, Germania și Ucraina, a jucat două din cele șase meciuri ale preliminariilor, ambele la Târgu Mureș. În primul meci, “tricolorii” au învins, cu 6-0, Germania, printre marcatori fiind trei ex-deveni, respectiv Istvan Hadnagy (2), Darius Nastai și Mihnea Toader, celelalte două golouri fiind semnate de Andor Balint. Din lotul României au mai făcut parte și alți jucători care, de-a lungul timpului, au jucat la Deva, fiind vorba despre Petrișor Toniță, Sergiu Gavrilă, Richard Iszlai, Tamas Kusmodi și Bogdan Covaci, selecționerul Endre Kacso mai convocându-i pe Vlad Dudău, Daniel Araujo, Andrei Crăciun și Răzvan Butnariu. Tot în prima etapă Ucraina a câștigat în Cipru cu 7-0. În cea de—a doua etapă România a pierdut, 0-2, în fața Ucrainei, bronz la ultima ediție a Campionatului Mondial, iar Germania a trecut, pe teren propriu, cu 2-1, de Cipru. În continuare România va juca, pe 31 ianuarie, tot la Târgu Mureș, cu Cipru, urmând, apoi, trei deplasări, în Cipru (5 februarie), Germania (11 aprilie) și Ucraina (15 aprilie). La turneul final, care se va disputa în Letonia și Lituania, în perioada 18 ianuarie – 8 februarie 2026, se vor califica, alături de cele două țări organizatoare, câștigătoarele grupelor din preliminarii. Ultimele patru locuri vor fi ocupate de echipe venite din play-off. În play-off se califică primele opt din clasamentul ocupantelor pozițiilor secunde din cele zece grupe preliminare. Tragerea la sorți pentru play-off va avea loc pe 15 mai anul viitor, iar meciurile, care se dispută în dublă manșă, vor avea loc în perioada 15-24 septembrie 2025.

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

DAS Deva: Termen prelungit pentru distribuirea tichetelor de călătorie gratuite

Publicat

pe

Redactat de

Direcţia de Asistenţă Socială Deva prelungeşte perioada de distribuire a tichetelor de călătorie gratuite pentru transportul public local, destinate copiilor şi adulţilor cu dizabilităţi.

Astfel, persoanele care se află în situaţii deosebite şi nu vor avea posibilitatea să ridice tichetele de călătorie până în data de 20 decembrie 2024, pot intra în posesia acestora în zilele de 23, 24, 30 şi 31 decembrie 2024 sau începând cu data de 8 ianuarie 2025, de la Compartimentul Monitorizare Asistenţi Personali (clădirea Pieţei Centrale Deva, etaj 1, biroul nr. 21).

Tichetele de călătorie gratuite pentru transportul public local sunt valabile în intervalul decembrie 2024 – martie 2025 şi sunt destinate copiilor și adulților cu dizabilități, încadrați în grad de handicap grav sau accentuat, precum și însoțitorilor sau asistenților personali ai persoanelor cu dizabilități încadrate în grad de handicap grav.

Documente necesare pentru eliberarea tichetelor:

cartea de identitate /certificatul de naștere (în cazul minorilor)

Advertisement

legitimația de călătorie, eliberată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara

certificatul de încadrare în grad de handicap

INFORMAȚII SUPLIMENTARE se pot obține la numerele de telefon 0755.878.918 și 0737.036.004, de luni până joi, între orele 8:00 – 16:30 sau vineri, între orele 8:00 – 14:00.

Tichetele gratuite de călătorie pentru transportul public local pot fi utilizate pentru 20 de călătorii/lună, în municipiului Deva și localitățile aparținătoare (Sântuhalm, Archia, Bârcea Mică și Cristur).

Direcția de Asistență Socială Deva

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Acord de cooperare între municipiul Deva și sectorul Buiucani – Republica Moldova

Publicat

pe

Redactat de

O delegație oficială din Republica Moldova s-a aflat, astăzi, într-o vizită la Primăria Municipiului Deva, scopul principal fiind semnarea unui Acord de cooperare între reședința județului Hunedoara și sectorul Buiucani al municipiului Chișinău.

Oaspeții de peste Prut au fost întâmpinați de primarul municipiului Deva, Lucian Ioan Rus.

Delegația a fost condusă de pretorul (primarul) sectorului Buiucani al municipiului Chișinău, Vasile Moroi, iar la întâlnire au participat și Rodica Galenco (secretar al sectorului Buiucani), Lilia Gârbu-Țurcan (șefa Secției agenți constatatori), Mihail Onofrei (consilier municipal), dar și oficiali ai Primăriei Generale a Municipiului Chișinău, respectiv Roman Vitiuc (șef al Direcției Generale Economie, Comerț și Turism) și Igor Vrabie (șef adjunct al Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații funciare).

Colaborare oficială în mai multe domenii de interes

Înfrățirea a fost consolidată printr-o colaborare oficială în domenii de interes comun, precum educație, economie, administrație publică locală, cultură, turism, sănătate, mediu etc., acordul semnat având scopul de a promova dezvoltarea reciprocă a celor două comunități.

Advertisement

Potrivit reprezentanților municipalității devene, în cadrul întâlnirii, au avut loc discuții aprofundate despre oportunitățile de parteneriate pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile, organizarea de întâlniri de afaceri între investitori din Deva și Buiucani și stimularea mobilității studenților din Chișinău pentru a studia în universități din județul Hunedoara.

Lucian Ioan Rus, primarul municipiului Deva, a subliniat importanța acestui acord și beneficiile pe care le poate aduce ambelor comunități: „Sunt convins că acest acord de cooperare semnat astăzi va contribui la dezvoltarea ambelor orașe. Ne dorim să colaborăm pe multiple planuri, să atragem investitori, să accesăm împreună fonduri europene și să încurajăm schimburi economice și educaționale. Avem planuri mari și pentru viitor, inclusiv pentru crearea unui campus universitar la Deva, iar studenții din Chișinău vor putea beneficia de această oportunitate. Întâlnirea de astăzi a fost un punct de plecare pentru proiecte comune care vor sprijini dezvoltarea economică și socială a comunităților noastre”.

 

În perioada următoare, în baza unui program stabilit de comun acord, vor avea loc întâlniri de lucru între autoritățile din cele două orașe. Prin acest acord și prin înfrățirea deja existentă, Deva și Buiucani își consolidează relațiile de colaborare, deschizând drumul unor proiecte comune de succes, în domenii strategice, cu impact pozitiv asupra celor două comunități.

Advertisement
Citeste mai mult ...

URMĂREȘTE ServusHD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate