
Moment festiv la Colegiul Naţional „Decebal” din reşedinţa de judeţ
Evenimentul s-a desfăşurat ieri, în sala „Jean Monet” a respectabilei unităţi de învăţământ din oraş

În faţa unei asistenţe numeroase, formată din feţe bisericeşti, profesori şi zeci de elevi, părintele academician dr. Mircea Păcurariu a primit, ieri, titlul de cetăţean de onoare al municipiul Deva. Evenimentul festiv a avut loc în sala „Jean Monet” a Colegiului Naţional „Decebal” din oraş, unitate de învăţământ pe care academicianul a absolvit-o în urmă cu aproape 70 de ani. La manifestare au fost prezenţi şi episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Gurie, directorul colegiului, Florin Ilieş, şi primarul municipiului Deva, Petru Mărginean.
O impresionantă activitate ştiinţifică
Considerat unul dintre cei mai mari teologi din ţară, părintele profesor universitar Mircea Păcurariu a primit această înaltă distincţie la propunerea edilului şef al municipiului Deva. Născut în 30 iulie 1931, în satul hunedorean Ruşi, într-o distrinsă familie de preoţi, părintele Mircea Păcurariu este un specialist de renume în istoria Bisericii Ortodoxe Române. A urmat studii la Colegiul Naţional „Decebal” din Deva între anii 1943 şi 1951, apoi la Institutul Teologic Univeristar din Sibiu (1952-1956), iar ulterior a făcut şi cursuri de doctorat la Institutul Teologic din Bucureşti, devenind, mai târziu, membru corespondent al Academiei Române. Mircea Păcurariu are o impresionantă activitate ştiinţifică, care însumează peste 800 de titluri cu mai mult de 13.000 de pagini. De asemenea, părintele, care, în vară, va împlini venerabilă vârstă de 81 de ani, a fost distins cu peste 10 medalii din partea Patriarhiei Române. În plus, a avut o contribuţie majorăşi la canonizarea mitropolitului Andrei Şaguna al Transilvaniei.
După o activitate didactică de aproape o jumătate de veac şi pentru toate aceste realizări importante în activităţile istorice şi teologice, părintele academician a primit titlul de cetăţean de onoare al Devei. „Conferirea acestei diplome nu este un gest de complezenţă, ci este acordată pe criterii valorice”, a declarat Florin Ilieş, directorul Colegiului Naţional „Decebal” Deva, care a citit şi un „laudatio in integrum” la adresa părintelui Mircea Păcurariu.
La rândul său, edilul şef al Devei, Petru Mărginean, a declarat că „se simte onorat ca, în numele primăriei şi al consiliului local, să-i acorde părintelui academician titlul de cetăţean de onoare al municipiului, pentru remarcabila sa activitate ştiinţifică, didacticăşi culturală”. „Devenii vă preţuiesc şi vă respectă pentru toată activitatea dumneavostră”, i-a spus primarul Petru Mărginean părintelui.
„Am menţinut buletinul eliberat de Miliţia din Deva până în 1966”
Părintele Mircea Păcurariu a ţinut să le mulţumească tuturor pentru această distincţie acordată, în timpul discursului său, evocând şi câteva figuri de mari dascăli ai colegiului din Deva, care au contribuit, într-un fel sau altul, la formarea sa. „Vă mulţumesc pentru cinstea deosebită ce mi-a fost făcută acordându-mi acest titlu. Eu am fost cetăţean al Devei de la vârsta de opt ani. (…) Am menţinut buletinul eliberat de Miliţia oraşului multă vreme, până în anul 1966. Am urmat cursurile acestui liceu în 1943, în plin război şi într-o perioadă foarte grea din istoria neamului nostru. Cu toate acestea, liceul a avut şi câteva figuri de mari prestigiu. Profesorul Ilarion Avram a fost unul dintre dascălii care mi-a călăuzit paşii spre cercetare ştiinţifică. Îmi amintesc că, la vremea respectivă, majoritatea elevilor provenea din mediul rural. Se muncea foarte mult şi se păstra respectul cuvenit. Era o rânduială bine stabilită. Deşi am plecat din Deva în 1951 am păstrat legătura cu locurile natale. Aşa am ajuns să scriu istoria Mănăstirii Prislop, dar şi alte lucrări despre viaţa bisericească a judeţului Hunedoara”, a spus, printre altele, părintele Mircea Păcurariu, care a devenit cetăţean de onoare al municipiului Deva.