Actualitate
Părintele academician Mircea Păcurariu a primit titlul de cetăţean de onoare al Devei
Moment festiv la Colegiul Naţional „Decebal” din reşedinţa de judeţ
Evenimentul s-a desfăşurat ieri, în sala „Jean Monet” a respectabilei unităţi de învăţământ din oraş
În faţa unei asistenţe numeroase, formată din feţe bisericeşti, profesori şi zeci de elevi, părintele academician dr. Mircea Păcurariu a primit, ieri, titlul de cetăţean de onoare al municipiul Deva. Evenimentul festiv a avut loc în sala „Jean Monet” a Colegiului Naţional „Decebal” din oraş, unitate de învăţământ pe care academicianul a absolvit-o în urmă cu aproape 70 de ani. La manifestare au fost prezenţi şi episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Gurie, directorul colegiului, Florin Ilieş, şi primarul municipiului Deva, Petru Mărginean.
O impresionantă activitate ştiinţifică
Considerat unul dintre cei mai mari teologi din ţară, părintele profesor universitar Mircea Păcurariu a primit această înaltă distincţie la propunerea edilului şef al municipiului Deva. Născut în 30 iulie 1931, în satul hunedorean Ruşi, într-o distrinsă familie de preoţi, părintele Mircea Păcurariu este un specialist de renume în istoria Bisericii Ortodoxe Române. A urmat studii la Colegiul Naţional „Decebal” din Deva între anii 1943 şi 1951, apoi la Institutul Teologic Univeristar din Sibiu (1952-1956), iar ulterior a făcut şi cursuri de doctorat la Institutul Teologic din Bucureşti, devenind, mai târziu, membru corespondent al Academiei Române. Mircea Păcurariu are o impresionantă activitate ştiinţifică, care însumează peste 800 de titluri cu mai mult de 13.000 de pagini. De asemenea, părintele, care, în vară, va împlini venerabilă vârstă de 81 de ani, a fost distins cu peste 10 medalii din partea Patriarhiei Române. În plus, a avut o contribuţie majorăşi la canonizarea mitropolitului Andrei Şaguna al Transilvaniei.
După o activitate didactică de aproape o jumătate de veac şi pentru toate aceste realizări importante în activităţile istorice şi teologice, părintele academician a primit titlul de cetăţean de onoare al Devei. „Conferirea acestei diplome nu este un gest de complezenţă, ci este acordată pe criterii valorice”, a declarat Florin Ilieş, directorul Colegiului Naţional „Decebal” Deva, care a citit şi un „laudatio in integrum” la adresa părintelui Mircea Păcurariu.
La rândul său, edilul şef al Devei, Petru Mărginean, a declarat că „se simte onorat ca, în numele primăriei şi al consiliului local, să-i acorde părintelui academician titlul de cetăţean de onoare al municipiului, pentru remarcabila sa activitate ştiinţifică, didacticăşi culturală”. „Devenii vă preţuiesc şi vă respectă pentru toată activitatea dumneavostră”, i-a spus primarul Petru Mărginean părintelui.
„Am menţinut buletinul eliberat de Miliţia din Deva până în 1966”
Părintele Mircea Păcurariu a ţinut să le mulţumească tuturor pentru această distincţie acordată, în timpul discursului său, evocând şi câteva figuri de mari dascăli ai colegiului din Deva, care au contribuit, într-un fel sau altul, la formarea sa. „Vă mulţumesc pentru cinstea deosebită ce mi-a fost făcută acordându-mi acest titlu. Eu am fost cetăţean al Devei de la vârsta de opt ani. (…) Am menţinut buletinul eliberat de Miliţia oraşului multă vreme, până în anul 1966. Am urmat cursurile acestui liceu în 1943, în plin război şi într-o perioadă foarte grea din istoria neamului nostru. Cu toate acestea, liceul a avut şi câteva figuri de mari prestigiu. Profesorul Ilarion Avram a fost unul dintre dascălii care mi-a călăuzit paşii spre cercetare ştiinţifică. Îmi amintesc că, la vremea respectivă, majoritatea elevilor provenea din mediul rural. Se muncea foarte mult şi se păstra respectul cuvenit. Era o rânduială bine stabilită. Deşi am plecat din Deva în 1951 am păstrat legătura cu locurile natale. Aşa am ajuns să scriu istoria Mănăstirii Prislop, dar şi alte lucrări despre viaţa bisericească a judeţului Hunedoara”, a spus, printre altele, părintele Mircea Păcurariu, care a devenit cetăţean de onoare al municipiului Deva.
Actualitate
Alegerile prezidențiale au fost anulate
CCR a decis anularea alegerilor prezidențiale. Întreg procesul se reia de la zero.
În ședința din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituțională, în vederea asigurării corectitudinii și legalității procesului electoral, și-a exercitat atribuția prevăzută de art.146 lit.f) din Constituție și, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele:
1. În temeiul art.146 lit.f) din Constituție, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea Președintelui României, desfășurat în baza Hotărârii Guvernului nr.756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru Preşedintele României din anul 2024 și a Hotărârii Guvernului nr.1061/2024 privind aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea Preşedintelui României în anul 2024.
2. Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare.
3. Prezenta hotărâre este definitivă și general obligatorie, se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi se aduce la cunoştinţă publică.
•
Argumentele reținute în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârii, care se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Compartimentul relații externe, relații cu presa și protocol al Curții Constituționale
Actualitate
“Lumina de la Bethleem” – Concert caritabil de Crăciun, la Deva
Și în acest an, la Deva, va avea loc concertul caritabil de Crăciun “Lumina de la Bethleem”. Fondurile colectate vor fi direcționate către un tânăr elev, în vârstă de 17 ani, care a suferit mai multe intervenții chirurgicale craniene. Concertul va avea loc în data de 22 decembrie, de la ora 18:00, în Sala Mare a Centrului Cultural „Drăgan Muntean” din municipiu.
Concertul de Crăciun „Lumina de la Bethleem” ajunge, anul acesta, la cea de-a 18-a ediție și va fi susținut de părintele Radu Trifon, consilier pentru învățământ și activități cu tineretul al Episcopiei Devei și Hunedoarei, alături de tinerii muzicieni Filip și Ioan Trifon, Alin Gheju și Norbert Kasler.
Publicul prezent va avea ocazia să asculte cunoscute colinde și cântece de Crăciun, piese clasice și moderne. Ca de obicei, intrarea la eveniment va fi liberă. Pentru cei departe, concertul va fi transmis şi pe Facebook de către părintelui Mircea Mihuleț, inspector media al Episcopiei Devei și Hunedoarei.
„Dragii mei, iată că ne vedem din nou la Casa de cultură din Deva, în data de 22 decembrie, ora 18:00, ca să cântăm și să vorbim frumos despre Nașterea Lui Hristos, despre obiceiurile de Crăciun, despre ce ESTE, dar și despre ce NU este această sărbătoare, despre oameni, despre viața noastră în Hristos, dar și despre viața irosită în afara Lui Hristos!”, a scris, pe rețeaua de socializare, părintele Radu Trifon.
Ca de fiecare dată, și în acest an, concertul „Lumina de la Bethleem” va avea un scop caritabil. De data aceasta, se vor strânge donații în bani pentru Fabian, un tânăr elev de 17 ani din Hunedoara, care a suferit șapte intervenții chirurgicale craniene și mai urmează, din nefericire, altele.
Actualitate
Deva: Grădinița cu Program Normal nr. 2, complet modernizată și extinsă
Administrația locală din Deva anunță finalizarea lucrărilor de reabilitare, modernizare, extindere și echipare a Grădiniței cu Program Normal nr. 2, situată pe Aleea Salcâmilor. Proiectul, în valoare de peste 6 milioane de lei (echivalentul a 1,2 milioane de euro), marchează o investiție majoră în infrastructura educațională a orașului, creând un mediu modern și sigur pentru educația preșcolară.
Principalele lucrări executate
Transformarea unității de învățământ a inclus o serie de îmbunătățiri esențiale:
Modernizarea instalațiilor: Refacerea completă a instalațiilor electrice, sanitare și termice, cu înlocuirea corpurilor de încălzire.
Ventilație și climatizare: Implementarea unui sistem modern de ventilație și climatizare pentru un mediu interior confortabil.
Tehnologie avansată: Integrarea unui sistem inteligent de administrare a clădirii (BMS), care optimizează consumul de energie.
Reabilitarea clădirii: Refacerea sălilor de clasă, holurilor și scărilor, schimbarea tâmplăriei interioare și exterioare, anveloparea clădirii și înlocuirea șarpantei.
Extinderea capacității: Construirea a două săli de grupă suplimentare, a unui bloc alimentar, izolator, vestiare și grupuri sanitare moderne.
Amenajarea curții: Crearea unor locuri de joacă noi, zone verzi și platforme dedicate depozitării deșeurilor.
Dotări moderne pentru educație de calitate
Unitatea a fost echipată cu videoproiectoare, sisteme audio, televizoare, laptopuri, mobilier modern, imprimante, precum și echipamente pentru blocul alimentar și pentru igienă (mașini de spălat vase și rufe). Aceste dotări asigură un proces educativ eficient și o experiență plăcută pentru copii și personal.
Impact asupra comunității
Noua grădiniță oferă un mediu de învățare modern și sigur pentru preșcolari, contribuind la dezvoltarea educațională și socială a comunității din Deva. Investiția demonstrează angajamentul administrației publice locale față de educația timpurie, asigurând condiții optime pentru ca cei mici să aibă un start solid în viață.
Primăria Deva continuă să prioritizeze proiectele care susțin dezvoltarea infrastructurii educaționale și îmbunătățirea calității vieții în municipiu.
FOTO: FACEBOOK PRIMĂRIA MUNICIPIULUI DEVA
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Două arme și mai multe proiectile, ridicate din locuința unui hunedorean
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Distracție pe gheață. Patinoarul din Deva se deschide mâine, 6 decembrie
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Amenzi de 218.000 de lei, aplicate de ITM Hunedoara, în luna noiembrie
-
Actualitatecu o zi in urma
S-au aprins luminițele de sărbători și s-a deschis „Târgul de Iarnă”, la Deva
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Corvinul, pe FRF TV
-
Actualitatecu 3 zile in urma
Situația actuală HIV/SIDA în județul Hunedoara
-
Stiri nationalecu 2 zile in urma
Informare de lapoviţă, ninsoare şi intensificări ale vântului, în întreaga ţară, până sâmbătă seara
-
Actualitatecu 2 zile in urma
Bucuria celor mici. Seara în care copiii își lustruiesc ghetuțele. La noapte, vine Moș Nicolae