Connect with us
Data: 23/10/2024
.

Actualitate

Percheziții ale polițiștilor la sediile unor asociații de proprietari din Hunedoara. Administratori acuzați că și-ar fi însușit din banii plătiți de locatari

Publicat

pe

Polițiștii au descins, astăzi, la sediile unor asociații de proprietari din municipiul Hunedoara. Se fac cercetări într-un caz de delapidare, două persoane – un bărbat și o femeie – administratori ai unor asociații de proprietari, sunt acuzate că și-ar fi însușit bani din taxele încasate de la locatari.

Acțiunea a avut loc în cadrul operațiunii „Jupiter”, desfășurată sub coordonarea Parchetului General.

„În cadrul acțiunii „Jupiter”, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratului General al Poliției Române, la data de 23 octombrie a.c., polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice și cei ai birourilor de investigare a criminalității economice din Hunedoara și Petroșani, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Hunedoara, au desfășurat o acțiune operativă, pentru punerea în executare a 7 mandate de percheziție domiciliară, la sediile a 5 asociații de proprietari din municipiul Hunedoara și la locuințele folosite de administratorii acestora. Din cercetările efectuate în cauză, a rezultat faptul că două persoane, un bărbat și o femeie, în calitate de administratori ai unor asociații de proprietari, din municipiul Hunedoara, și-ar fi însușit diferite sume de bani, în perioada anilor 2020 – 2024, din gestiunea asociațiilor, prin neînregistrarea chitanțelor de încasare a taxelor comune de la locatari”, a informat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Polițiștii continuă cercetările în acest caz pentru săvârșirea infracțiunii de delapidare.

Actualitate

VIDEO| Atenție, șoferi! Polițiștii supraveghează traficul din județul Hunedoara din elicopter

Publicat

pe

Redactat de

Șoferii sunt monitorizați și din aer, pentru a spori siguranța în trafic. Șapte conducători auto au fost amendați și lăsați temporar pietoni, după ce au fost surprinși din elicopter, efectuând depășiri neregulamentare.

Acțiunea de reducerea riscului rutier a avut loc ieri, pe Drumul Național (DN) 66, între 16:30 și 17:30, iar polițiștii rutieri au aplicat șapte sancțiuni contravenționale pentru depășiri neregulamentare (fiind luată si măsura complementară de suspendare a dreptului de a conduce autovehicule, pentru 60 de zile), au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara.

Imaginile preluate din elicopter au fost transmise echipajelor rutiere de la sol, care au oprit autovehiculele în cauză și au aplicat sancțiunile prevăzute de lege.

Sursa video: IPJ Hunedoara
Citeste mai mult ...

Actualitate

Parcările din zonele laterale ale Casei de Cultură, din municipiul Hunedoara, cu plată

Publicat

pe

Redactat de

Șoferii care vor să își lase mașinile pe locurile de parcare din zonele laterale ale Casei de Cultură, din municipiul Hunedoara, sunt taxați. Reprezentanții municipalității spun că „măsura s-a impus în urma solicitărilor primite, în ultimii ani, din partea cetăţenilor care reclamau faptul că locurile de parcare din zonă sunt mereu ocupate de autovehicule ce staţionează pe durate mari de timp.”

Parcarea pe unul dintre locurile amenajate pe strada George Enescu, în stânga şi în dreapta Casei de Cultură, din municipiul Hunedoara, este, de acum, taxată. Excepţie fac locurile pentru persoanele cu handicap şi cele din categoria „mama şi copilul”.

“Taxarea se aplică de lunea până sâmbăta (inclusiv), între orele 08:00 – 19:00. Tarifele de parcare sunt următoarele: 1h – 0,7 Euro + Tva; 2 h – 1,2 Euro + Tva; 1 zi – 4,2 Euro + Tva; (Tarifele sunt exprimate în euro deoarece plata se face prin intermediul operatorilor de telefonie mobilă. În cele două aplicaţii menţionate mai jos, tarifele sunt exprimate în lei). Plata se poate face prin SMS la numărul scurt 7420 (conform instrucţiunilor de pe panouri), dar şi prin două aplicaţii pentru smartphone – TPARK ori Municipiul Hunedoara e-Parking, ambele funcţionale în reţelele Digi, Vodafone, Orange şi Telekom. Aplicaţia TPARK oferă atât varianta plăţii prin SMS, cât şi cea prin card bancar. Aplicaţia Municipiul Hunedoara e-Parking oferă, momentan, doar varianta plăţii prin card bancar”, au informat reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Nu se aplică sancțiuni. Deocamdată

Reprezentanții municipalității hunedorene mai spun că polițiștii locali sunt prezenți în zonă doar pentru a informa conducătorii auto. „Deocamdată nu se aplică sancțiuni. După ce regimul de parcare cu plată din zona amintită va deveni o obişnuinţă, persoanele care nu respectă regulamentul adoptat de Consiliul Local sunt pasibile de următoarele sancţiuni: staționarea fără a achita contravaloarea parcării, se sancţionează cu amendă de la 500 până la 1.000 lei, depășirea timpului de staționare conferit în situația taxării parcării, se sancţionează cu amendă de la 100 până la 300 lei, staționarea necorespunzătoare, respectiv într-un mod prin care se ocupă 2 locuri de parcare, acolo unde locurile de parcare sunt marcate, se sancționează cu amendă de la 300 până la 500 lei, blocarea accesului în parcare sau ocuparea unor locuri rezervate, se sancţionează cu amendă de la 300 până la 500 lei”, arată reprezentanții Primăriei Hunedoara.

Val de comentarii pe Facebook

Advertisement

Măsura a stârnit un val de comentarii pe rețeaua de socializare. În vreme ce unii sunt de părere că tarifele practicate sunt „exagerat de mari pentru Hunedoara”, comparativ cu alte localități din țară, alții văd cu ochi buni măsura, afirmând că “în toate orașele civilizate se plătește pentru parcare, tarifele fiind diferite în funcție de zonă”.

Sursa foto: Primăria Hunedoara
Citeste mai mult ...

Actualitate

Înșelăciunile online, în creștere. Mărturia unui hunedorean care, recent, a căzut victimă a unor escroci

Publicat

pe

Redactat de

Au crescut sesizările privind înșelăciunile în mediul online. În primele nouă luni ale acestui an, polițiștii, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Hunedoara, au înregistrat 150 de astfel de plângeri, mai multe comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Oamenii legii au intensificat activitățile de investigare și combatere a infracțiunilor înregistrate în mediul online și atrag atenția cetățenilor să fie prudenți. Cu acest prilej, a fost prezentat cazul unui hunedorean care a căzut recent în plasa unor escroci online, fiindu-i sustrași toți banii pe care îi avea în card.

 

IPJ Hunedoara a organizat, astăzi, o conferință de presă cu privire la prevenirea și combaterea infracționalității, în special, a înșelăciunilor în mediul online. Alături de comisarul – șef Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, s-au aflat comisarul – șef de poliție Dacian Vonu, șeful Serviciului de Investigații Criminale, și Andrei Nistor, director de comunicare al Cluj IT Cluster și promotorul alfabetizării digitale prin intermediul platformei Digitalio.ro.

Infracțiunile sesizate din sfera criminalității informatice, în creștere cu peste 12 procente

Polițiștii din cadrul IPJ Hunedoara au înregistrat, în primele nouă luni ale acestui an, 150 de sesizări privind infracțiuni de înșelăciune săvârșite prin mijloace de comunicare on-line, în creștere față de aceeași perioadă a anului trecut. Majoritatea acestora a fost comisă prin metode diverse, cum ar fi: falsificarea anunțurilor de vânzare pe platformele online; solicitarea de avansuri pentru servicii fictive; păcălirea victimelor prin intermediul mesajelor frauduloase de tip phishing, care urmăresc obținerea de date bancare confidențiale.

Advertisement

În același context, a crescut și numărul de infracțiuni sesizate din sfera criminalității informatice, de la 246 la 277 (+12,60%), preponderente fiind efectuările de operaţiuni financiare în mod fraudulos (233).

„Vorbim despre infracțiuni informatice comise cu moduri de operare deosebite, înșelăciuni săvârșite în mediul online. Se constată o creștere a acestui gen de infracționalitate, în ultima perioadă, motiv pentru care, pe lângă eforturile noastre investigative și de cercetare penală pentru identificarea autorilor și recuperarea prejudiciilor, care sunt, uneori, destul de însemnate, dorim să adresăm și anumite recomandări preventive cetățenilor pentru ca aceștia să își ia singuri măsuri de precauție atunci când vor primi, spre exemplu, un mesaj sau vor dori să aibă o anumită inițiativă despre care, noi spunem că, poate fi periculoasă și poate constitui o tentativă de înșelăciune. Noi sperăm să rămână doar în faza de de tentativă, în sensul de a nu exista un prejudiu, dar, din păcate, în ultima perioadă, se constată că multe persoane permit accesul prin aplicații de control la distanță pe dispozitive mobile a altor persoane pe care, bineînțeles, nu le cunosc și aceste persoane rău intenționate le sustrag din conturi sume importante de bani”, a declarat comisar -șef Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

„În momentul în care ai făcut „click aici”, s-a cam terminat totul”

La rândul său, Andrei Nistor a oferit câteva sfaturi practice cum anume ar trebui să se protejeze cetățenii de acest gen de infracțiuni. „Primul sfat ar fi să judece cu mintea lor absolut tot ceea ce primesc. De regulă, ceea ce e prea bun ca să fie adevărat chiar așa și este. Dacă primiți mesaje, sms, emailuri în care se spune că ați câștigat nu știu ce excursie, că aveți posibilitatea de a câștiga sume impresionante de bani, într-o perioadă foarte scurtă de timp, și tot ceea ce trebuie să faceți este să dați „click aici”, stați un pic și judecați cu mintea dumneavoastră și gândiți-vă, oare chiar așa să fie?! Sună prea bine ca să fie adevărat. Uitați-vă cu atenție de unde vin aceste mesaje. În ultima perioadă au fost adevărate campanii de înșelătorii făcute în numele unor instituții onorabile (…) În momentul în care ai făcut „click aici”, s-a cam terminat totul, pentru că ești direcționat într-un site care e copiat după site-ul original al acelei instituții și, în final, ești cumva condus, ca mielul spre tăiere, să introduci date cu caracter personal, date bancare”, a explicat acesta.

În cadrul conferinței de presă, a fost prezentat și un spot video realizat în cadrul unei campanii de informare a Poliției Române, precum și un caz de înșelăciune online, înregistrat foarte recent, în urmă cu câteva zile, al unui hunedorean care a căzut în plasa escrocilor online.

Advertisement

A rămas fără 50.000 de lei

Omul a povestit cum a fost păcălit, fiindu-i sustrași din cardul bancar 50.000 de lei. Totul a început în urma unui anunț, în mediul online, despre o investiție într-o anumită afacere. „Am găsit un anunț pe telefon, cum că, dacă investesc într-o anumită afacere mi se mărește de nu știu câte ori suma pe care o să o primesc peste o lună. Și, pentru asta trebuia să plătesc 1.250 de lei, taxă de intrare în afacere, adică să fiu acționar. Am plătit-o, după care mi s-a spus să aștept, că mă transferă la un expert în finanțe. (…) Au venit cu tot felul de mesaje, să le mai dau și alte date, ca să mă poată căuta mai bine. Și până la urmă, am constatat că, de pe aplicația care o aveam pe telefon la banca respectivă, mi-a dispărut aplicația cu bani cu tot. 50.000 de lei, prejudiciul”, a povestit victima înșelăciunii online.

“Aș recomanda altor persoane să fie atente cu cine stau de vorbă. Grijă mare!”, a mai adăugat hunedoreanul.


Recomandări din partea polițiștilor pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor înregistrate în mediul online

Pentru a preveni infracțiunile online, polițiștii fac adesea mai multe recomandări esențiale pentru protejarea utilizatorilor de internet. Iată câteva dintre cele mai comune sfaturi:
  1. Verificarea sursei: Cumpărați doar de pe site-uri cunoscute și de încredere. Verificați recenziile și autenticitatea site-ului înainte de a face tranzacții.
  2. Evitați ofertele prea bune pentru a fi adevărate: Dacă o ofertă pare prea avantajoasă, există șanse mari să fie o înșelătorie. Infractorii folosesc deseori astfel de metode pentru a atrage victimele.
  3. Folosirea de parole sigure: Alegeți parole complexe și diferite pentru conturile online, și activați autentificarea în doi pași pentru un plus de siguranță.
  4. Nu oferiți informații personale sau bancare: Evitați să furnizați date sensibile prin email, telefon sau mesaje text, mai ales dacă nu sunteți sigur de legitimitatea solicitării.
  5. Verificarea facturilor și emailurilor: Feriți-vă de emailuri sau mesaje false care pretind a fi de la bănci, furnizori de utilități sau alte instituții. Ele pot conține linkuri malițioase sau cereri de plată false.
  6. Utilizarea soluțiilor de securitate: Instalați programe antivirus și firewall-uri și mențineți-le actualizate. Acestea pot proteja împotriva atacurilor cibernetice și programelor malware.
  7. Verificați mereu detaliile tranzacțiilor: Înainte de a finaliza o tranzacție online, verificați detaliile privind contul în care efectuați plata și asigurați-vă că totul este în regulă.
  8. Nu deschideți linkuri sau fișiere suspecte: Evitați să deschideți linkuri sau fișiere atașate provenite din surse necunoscute sau suspecte, acestea pot conține viruși sau software malițios.
  9. Fiți prudenți pe rețelele sociale: Evitați să partajați prea multe informații personale, care ar putea fi folosite pentru a vă manipula sau pentru a comite o înșelătorie împotriva dumneavoastră.
    Aceste măsuri de prevenție vă pot proteja de cele mai multe forme de fraudă online. În cazul în care credeți că ați fost victima unei înșelăciuni sau a unei tentative de înșelăciune, este important să contactați imediat Poliția și să raportați incidentul.
Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate