Connect with us
Data: 15/06/2024
.

Actualitate

Pianiștii de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au cucerit podiumul la un festival internațional de prestigiu

Publicat

pe

Cu mic, cu mare, pianiștii de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva au cucerit podiumul uneia dintre manifestările educativ-muzicale de prestigiu la nivel internațional. Este vorba de Festivalul – Concurs Internațional de Pian „Alma Cornea Ionescu”, desfășurat recent, la Timișoara.

Festivalul-Concurs Internațional de Pian „Alma Cornea Ionescu” s-a desfășurat în perioada 16 -21 mai 2024 și a fost organizat de Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara,  cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Timiș, în parteneriat cu Universitatea de Vest – Facultatea de Muzică și Teatru din Timișoara.

„Festivalul-Concurs „Alma Cornea Ionescu” este de mulți ani un punct de reper pe harta culturală și educativă a Timișoarei și a zonei DKMT, zonă care include Serbia, Ungaria și partea de vest a României, iar acum devine un eveniment recunoscut și vizibil la nivel european, deoarece începând cu ediția din acest an, Festivalul a fost inclus în circuitul European Festivals Association (EFA). Ajuns la a XXI-a ediție, Festivalul-Concurs a adus pe scenă aproape 200 de participanți la cele trei secțiuni (muzică de cameră, concurs de pian și masterclass-uri); secțiunea festival – muzică de cameră a reunit 61 de participanți la diverse instrumente, iar la secțiunea concurs, adresată elevilor și studenților de la instituțiile cu profil vocațional-muzical din țară și străinătate, au participat nici mai mult nici mai puțin de 100 de pianiști din vestul României, Serbia și Ungaria. Juriul concursului a fost alcătuit din pianiști cu o importantă carieră internațională precum și din profesori din învățământul universitar și preuniversitar, cu rezultate deosebite în mediul academic și cultural. Dintre aceștia, amintim pe cei care au ținut capul de afiș al evenimentului, prin prelegerea și recitalul susținut în cadrul festivalului: prof. univ. dr. George Yulius Papadopoulos, Director la State Conservatory Thessaloniki, Grecia și Natsumi Kuboyama, tânără pianistă concertistă pe marile scene internaționale și câștigătoare a „Steinway Piano Competition” din Berlin.

Dacă simpla participare la Festivalul – Concurs „Alma Cornea Ionescu” este un câștig educativ și cultural în sine, cu atât mai mult câștigați sunt premianții noștri pe care îi felicităm și îi apreciem pentru prestația lor și pentru munca susținută de-a lungul multor luni de zile alături de profesorii lor dedicați:

  • Costa Iosia, elev în clasa a X-a (clasa prof. Cezarina Lazăr) – distins cu premiul I și participant în Gala Laureaților;

  • Costa Ami, elevă în clasa a V-a (clasa prof. Popa-Morait Cristina) a obținut premiul I;

  • Lazăr Timotei, elev în clasa a II-a (clasa prof. Lupu Andreea) a oținut premiul II;

  • Groza Dragoș George și Dănilă Oana, elevi în clasa I (clasa prof. Cicu Naomi), de asemenea au obținut premiul II;

  • Chesche David (clasa a IV-a, prof. Lupu Andreea), Prusuș David (clasa a IV-a) și Prusuș Marcus (clasa a VI-a), ambii de la clasa prof. Cicu Naomi, au obținut premiul III.

Ami Costa, clasa a V-a, Premiul I

Iosia Costa- clasa a X-a Premiul I

Lazăr Timotei clasa a II-a, premiul II

Marcus Prusuș, clasa a VI-a, premiul III

Chesche David – clasa a IV-a, Premiul III

Merită amintite câteva date despre cea care a dat numele acestui festival-concurs: Alma Cornea Ionescu (1900 Budapesta – 1977 Timișoara) a fost o pianistă concertistă și apreciat pedagog la două prestigioase instituții muzicale timișorene, Liceul de Muzică și Institutul Pedagogic de 3 ani. Și-a exersat condeiul în nenumărate pagini de critică muzicală, cronici de concert și muzicologie, a compus opusuri cu caracter didactic, destinate cu predilecție copiilor („Din lumea copiilor”, „Mici piese pentru tineret”, „Metodă de pian” – renumita „Metodă de pian” din care aproape orice copil dornic să deprindă tainele pianului va face primele lecții). Alma Cornea Ionescu continuă să inspire nenumărate generații de elevi și profesori, iar colectivul de elevi și profesori de la Secția de Muzică – Pian a Liceului de Arte „Sigismund Toduță” din Deva se mândrește să fie, prin legătura creată de acest eveniment muzical-cultural, parte a moștenitorilor ei”, se arată într-un comunicat de presă transmis de prof. Andreea Lupu, responsabil pentru relația cu presa de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva.

Advertisement

Actualitate

Disparități semnificative în creșterea salarială. Hunedoara, cele mai modeste majorări salariale

Publicat

pe

Redactat de

În luna februarie 2024, județul Hunedoara se numără printre regiunile cu cele mai modeste creșteri ale salariului mediu net în comparație cu aceeași perioadă din 2023.

În același timp, județele Bacău, Mehedinți și Călărași au înregistrat cele mai semnificative creșteri ale salariilor, depășind cu mult pragul de 21%. De exemplu, în Bacău, salariul mediu net a crescut de la aproximativ 3.700 de lei în februarie 2023 la aproape 4.500 de lei în februarie 2024, situându-se printre cele mai mari niveluri din țară.

În contrast, în Hunedoara și în alte județe precum Mureș și Harghita, creșterile salariale au fost substanțial mai modeste, reflectând o presiune redusă asupra angajatorilor în aceste regiuni comparativ cu restul țării. În București, Cluj și Timiș, care rămân lideri în nivelul salariilor, companiile oferă cele mai mari remunerații, cu venituri nete apropiindu-se de 6.200 de lei în Capitală.

Datele furnizate de Institutul Național de Statistică și analizele Ziarului Financiar indică faptul că 10 județe au înregistrat creșteri ale salariilor de peste 20% în ultimul an, în timp ce alte cinci județe au avut creșteri sub 10%. Această tendință subliniază o majorare mai accentuată a salariilor în regiunile cu venituri inițiale mai modeste, cum ar fi Bacău, Mehedinți și Călărași.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Hunedoara, printre județele cu cele mai puține voturi nule – Analiză Expert Forum

Publicat

pe

Redactat de

Hunedoara se numără printre județele cu cele mai puține voturi nule la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, potrivit unei analize realizată de Expert Forum (EFOR). Județul Hunedoara a avut 4,27 la sută voturi nule la scrutinul pentru europarlamentare de duminica trecută. 

EFOR a analizat situația voturilor nule la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, numărul acestora fiind unul dintre cele mai mari raportate la numărul de alegători care au participat la procesul electoral.

Aproape o jumătate de milion de români au votat degeaba

La nivel național, potrivit EFOR, din 9.440.962 de voturi exprimate 488.261 de voturi au fost declarate nule, ceea ce înseamnă 5,1% din voturi. „În 2019 numărul acestora a fost de 274.415 din 9,3 milioane de alegători, adică 2,89% din voturi. Situația de anul acesta este comparabilă cu cea din 2014, când 5,83% dintre voturi au fost declarate nule”, explică EFOR.

Conform documentului, la nivel de județ, cele mai multe voturi nule au fost înregistrate în Vrancea și Vaslui (6,7%), iar cele mai puțin în Hunedoara, Timiș, Ilfov, Harghita și Cluj (aproximativ 4%).

„În 10 județe procentul voturilor nule este mai mare de 6, ceea ce reprezintă o proporție semnificativă. În străinătate procentul este de 2,5%. Sectoarele din București au între 2,6 – Sectorul 1 și 3,8% – sectorul 5. Deși nu există o limită clară de la care numărul de voturi nule devine problematic, considerăm că 10% din voturi nule pe secție poate deschide o discuție despre ce s-a întâmplat în secția respectivă, dacă procesul verbal a fost completat corect sau dacă există alte indicii de nereguli”, se mai arată în raport.

Advertisement

Potrivit aceluiași document, la alegerile pentru primari, procentul de voturi nule era la data analizei de 3%, adică 275.505 din 9.055.959 de buletine. La consilii locale procentul este 3,7%.

În județul Hunedoara, la votul pentru primari numărul de voturi la data analizei era de 3,13 la sută, mai mic decât la alegerile europarlamentare.

„Dacă ne uităm comparativ pe județele unde există un procent mare de buletine de vot nule, ele nu sunt neapărat aceleași ca în cazul europarlamentarelor. Adică pentru primari cele mai multe buletine de vot s-au anulat în Vaslui, Bacău și Covasna (4%), urmate de Neamț, Mureș, Satu Mare și Dolj, între 3,5% și 4%. Din București în sectorul 2 au fost anulate proporțional cele mai multe buletine de vot, adică 3%, comparativ cu doar 1,7% în Sectorul 6, 1,85% în Sectorul 3, 1,98% în Sectorul 1 sau 2,1% în Sectorul 4. Interesant de remarcat că Sectorul 2 este singurul județ/sector care are mai multe voturi nule pentru primar decât la europarlamentare”, mai arată Expert Forum (EFOR).

EFOR precizează că datele pentru primari și consilii locale sunt prelucrate din informațiile parțiale publicate pe prezenta.roaep.ro miercuri 12 iunie, iar cele pentru europarlamentare sunt prelucrate din baza de date descărcată pe 13 iunie în prima jumătate a zilei. Așadar, pot apărea anumite discrepanțe.

Voturile nule sunt cele legate de buletinele introduse în urnă, care nu respectă criteriile stabilite de lege pentru a fi valabile. Voturile nule sunt diferite de buletinele anulate, care reprezintă buletinele neîntrebuințate și anulate la sfârșitul zilei sau utilizate, dar anulate la cererea alegătorului întrucât opțiunea votului a fost dezvăluită. Sunt considerate voturi nule, următoarele buletine de vot găsite în urnele de vot: buletinul de vot pe care nu a fost aplicată ștampila de control a secției de votare; buletinul de vot care are alt model decât cel legal aprobat; buletinul de vot pe care a fost aplicată o ștampilă cu mențiunea „VOTAT” care are alt model decât cel legal aprobat; buletinul de vot pe care nu a fost aplicată ștampila cu mențiunea „VOTAT”; buletinul de vot pe care ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în două sau mai multe patrulatere; buletinul de vot pe care ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în două sau mai multe patrulatere, chiar dacă unele ștampile au fost tăiate/anulate de
alegător; buletinul de vot pe care ștampila cu mențiunea „VOTAT” a fost aplicată în exteriorul patrulaterelor și nu atinge niciun patrulater; buletinul de vot pe care ștampila cu mențiunea „VOTAT” atinge două sau mai multe patrulatere.

Advertisement

Raportul integral poate fi consultat AICI

Citeste mai mult ...

Actualitate

O nouă acțiune de dezinfecție și dezinsecție, în această seară, la Deva

Publicat

pe

Redactat de

O nouă acțiune de dezinfecție și dezinsecție terestră zone verzi va avea loc în seara acestei zile – 14 iunie, începând cu ora 22:00, în municipiul Deva.

“Se vor desfășura următoarele acțiuni: Dezinsecție terestră (combatere țânțari). Insecticid utilizat: Cymina Ultra; Dezinsecție terestră (combatere larve țănțari). Larvicid utilizat: Vectobac WG. Toate produsele utilizate se regăsesc în Registrul Național al Produselor Biocide și sunt avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătății. Persoanele cu probleme respiratorii sau cardiace și copiii sunt rugați să nu intre în raza directă de acțiune a echipamentelor de pulverizat”, se arată într-un comunicat transmis de biroul de presă al Primăriei Municipiului Deva

Citeste mai mult ...

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate