Connect with us
Data: 08/07/2024
.

Actualitate

Pictoriţă moaţă, premiată sâmbătă, la Deva

Publicat

pe

Încă un om de valoare va fi răsplătit în cadrul campaniei „Premianții fără premii” pentru ceea ce a făcut și face pentru România. De această dată este vorba despre Elena Sicoe. O moaţă care de la vârsta de 10 ani mânuieşte cu măiestrie penelul şi a reprezentat cu cinste România, peste hotare, la Festivalul Internațional Păstrătorii de Tradiții, care a avut loc anul trecut în Serbia.

 

Elena Sicoe s-a născut în 1960, în Luncoiu de Jos. Pictează de la vârstă de 10 ani şi este absolventă a Liceului Teoretic Avram Iancu din Brad, promoția 1979, şi absolventă a Școlii Populare de Artă – secția sculptură, condusă de profesorul Mircea Lac. Până în 1989 a lucrat la Cooperație, la un Atelier de Artizanat Pictură pe Lemn, iar după 1989 a lucrat în comerț până în anul 2005, când s-a îmbolnăvit și a fost pensionată medical.

Nu a avut nici o dată o expoziție personală, dar a participat la mai multe expoziții de grup, mai ales alături de meșterii populari din localitatea unde domiciliază. Peste hotare, a reprezentat localitatea alături de ceilalți păstrători de tradiții din comună, la Festivalul Internațional Păstrătorii de Tradiţi din Serbia 2012. Văzând că nepoțica sa are înclinații spre pictură, de la vârsta de 4-5 ani a iniţiat-o în tainele picturii, iar rezultatele nu au întârziat să apară. Astfel, la numai şapte ani, fetița a obținut prima mențiune la un concurs de Pictură Religioasă pe Sticlă.

Hunedoreanca va fi premiată, sâmbătă, la ora 11:00, în fața statuii lui Decebal, din centrul Devei, cu o diplomă şi un buchet de flori.

Advertisement
Advertisement

Actualitate

„Întâlnirea moților cu istoria”, de peste o jumătate de secol, la Cheia – Dupăpiatră

Publicat

pe

Redactat de

Iubitori de istorie şi tradiţie din judeţ au participat la „Întâlnirea moţilor cu istoria”, manifestare cultural-patriotică și religioasă, ajunsă la a 52-a ediție, ce a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute, sâmbătă și duminică, în 6 și 7 iulie, la Cheia – Dupăpiatră, în comuna hunedoreană Buceș.

De peste o jumătate de secol, moții din Țara Zarandului și nu numai se adună, în prima duminică din luna iulie, pentru a cinsti memoria eroilor și martirilor neamului românesc și victoria moților aflați sub conducerea lui Avram Iancu, împotriva armatei maghiare în anul 1849.

Și în acest an, evenimentul omagial de renume „Întâlnirea moților cu istoria”, organizat de Consiliul Județean Hunedoara, Primăria și Consiliul Local Buceș și Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara, a reunit un număr mare de participanți.

La ceremonia militar-religioasă, de duminică, 7 iulie, au participat oficialități locale și județene. În cuvântarea sa publică, președintele Consiliului Județean (CJ) Hunedoara, Laurențiu Nistor, a vorbit despre însemnătatea Revoluției Române de la 1848-1849 în Transilvania, despre luptele purtate în defileul de la Cheia – Dupăpiatră, precum și despre personalitatea lui Avram Iancu, Erou al Națiunii Române, de la nașterea căruia se împlinesc 200 de ani. „Luptele de la Cheia-Dupăpiatră din 18-19 mai 1849 au demonstrat forța locuitorilor de aici, oameni simpli, fără pregătire militară, dar cu mare dragoste de originea lor română, de pământul natal și tradițiile locului. Tuturor celor care s-au jertfit pentru aceste idealuri le aducem, astăzi, un pios omagiu și ne plecăm frunțile în amintirea lor. Este de datoria noastră să păstrăm vie amintirea eroilor care au luptat pentru Ardeal și pentru România!”, a transmis președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, în mesajul adresat participanților prezenți la ceremonie.

Îndrăgiți interpreți de folclor au încântat publicul prezent

Advertisement

Evenimentul de tradiție a continuat cu un spectacol folcloric, oferit de Consiliul Județean Hunedoara, prin Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, la care au participat renumiți interpreți de muzică populară și ansambluri folclorice din județele Hunedoara și Alba. Au încântat publicul prezent cu cântecele lor interpreții Mariana Anghel, Ilie Medrea, Adina Hada, Cosmin Marta, Florica Tomoiagă, Ciprian Roman, Bogdan Toma, Cristian Țăran, Vlad Lință, Cătălin Dudaș și Lorena David. De asemenea, au încântat publicul cu dansurile lor Ansamblul Folcloric al Comunei Buceș „Fiii Moților” (instructor Elena Codrin) și Ansamblul Folcloric „Doina Ampoiului” din Zlatna, acompaniamentul fiind asigurat de orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean” (dirijor: prof. George Cîlțea).

A fost cea de a 52-a ediție a evenimentului “Întâlnirea moților cu istoria”. Ca de fiecare dată, la Cheia – Dupăpiatră, comuna Buceș, ne încearcă pe toți sentimente puternice. Emoțiile au fost cu atât mai mari în acest an, când se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu. Aducem mulțumiri speciale publicului, care s-a bucurat și a apreciat calitatea spectacolului prezentat de noi și de soliștii invitați. Nu este puțin lucru să stai în soare și să urmărești un spectacol, timp de cinci ore. În fața publicului, jos pălăria!”, a declarat Ciprian Roman, managerul Centrului de Artă și Cultură al Județului Hunedoara.

Citeste mai mult ...

Actualitate

Trei răniți în urma unui accident, în Deva

Publicat

pe

Redactat de

Trei persoane au fost rănite în urma unui accident rutier care a avut loc în această seară, în Deva, pe șoseaua de centură, într-un sens giratoriu din zona cartierului Dorobanți.

Pompierii Detașamentului Deva au acționat cu o autospecială de intervenție și au participat la acordarea primului ajutor împreună cu echipajele medicale ale Serviciului de Ambulanță Județean Hunedoara.

În eveniment au fost implicate 2 autoturisme. Într-unul dintre ele se aflau 4 persoane, iar în cel de-al doilea era doar conducătorul auto. În urma accidentului 3 persoane aflate în autoturismul care a trecut peste scuarul din sensul giratoriu au fost rănite și transportate la U.P.U. Deva de către ambulanțele S.A.J. Două dintre ele prezentau dureri lombare, iar cea de-a treia avea o contuzie cervicală. Conducătorii auto ai celor două autovehicule nu au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Pompierii din Deva au asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor , iar cauzele producerii accidentului urmează să fie stabilite de către organele competente, transmite ISU Hunedoara.

FOTO: ISU Hunedoara

Advertisement
Citeste mai mult ...

Actualitate

Aissa Mateș, absolventă a Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” Deva, singura din județ cu 10 curat la „Bac”. Își dorește să devină medic

Publicat

pe

Redactat de

Aissa Mateș (foto), absolventă a Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” din Deva, este singura din județul Hunedoara care a obținut media 10 la examenul național de Bacalaureat, în sesiunea iunie – iulie 2024.

Aissa Mateș a absolvit Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” din Deva, specializarea învățători – educatori, și a fost o elevă eminentă, promovând și Evaluarea Națională cu media 10, în anul 2000.

A învățat mult și în mod constant și, de aceea, „examenul maturității” nu i s-a părut complicat.

Tânăra a dezvăluit secretul din spatele performanței: munca susținută, seriozitatea și implicarea. „Secretul a fost multă muncă susținută. Nu mi-am lăsat toată materia pe ultima sută de metri, doar am repetat. Pot să spun că am noroc și cu mintea mea, pentru că văd totul logic și, poate, nu am nevoie de atât de mult timp pentru a asimila informațiile”, a spus Aissa Mateș, contactată telefonic de „Servus Hunedoara”.

La rândul său, directorul Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” Deva, prof. Gabriel Tripa, a declarat că Aissa este „o fată deosebită care a demonstrat că munca temeinică dă roade”. „Suntem foarte mândri. O elevă remarcabilă în toți anii de liceu!”, a declarat prof. Gabriel Tripa, directorul instituției de învățământ.

Advertisement

„Îmi doresc să pot ajuta lumea!”

Aissa Mateș își dorește să-și continue studiile la Universitatea de Medicină din Cluj -Napoca. Vrea să devină medic pentru că, spune ea: „Îmi doresc să pot ajuta lumea!”. Examenul de admitere pentru studiile universitare îl va susține în data de 21 iulie.

Rugată să le transmită un mesaj tinerilor de vârsta ei, Aissa a spus: “Să fie echilibrați, să nu abandoneze munca susținută, dar, totodată, să își facă timp și pentru ei”.

Citeste mai mult ...

ANUNT

URMARESTE Servus HD TV

Ultima ora

PROGNOZA METEO

CURS VALUTAR

PUBLICITATE

Cumpara si citeste PDF

ABONAMENT ONLINE

MICA / MARE PUBLICITATE

LOCURI DE MUNCA

ANUNTURI MICA PUBLICITATE

publica anunt servuspress

Agentie Imobiliara Deva

Actualitate