Actualitate
Polisportivul hunedorean Avram Iancu a reușit să încheie triada de înot a brațelor Deltei Dunării

Cunoscutul polisportiv hunedorean Avram Iancu a parcurs înot și Brațul Chilia al Dunării, reușind să străbată cei 111 kilometri ai acestuia, la capătul unui efort depuse pe parcursul a cinci zile și a aproape 40 de ore de înot continuu. Cu Brațul Chilia, Avram Iancu a încheiat triada de înot care a celor trei brațe care brăzdează și delimitează minunata Deltă a Dunării.
Avram Iancu a pornit, în dimineața zilei de 30 august, în această nouă aventură și în cinci zile a înotat cei 111 kilometri ai Brațului Chilia. “Sub rezerva faptului că ultimii șapte kilometri ai Brațului Musura sunt colmatati, cu apă mai mică spre final și cu foarte multă vegetație care se întinde pe toată lățimea canalului, am reușit să înot și cel de-al treilea braț al Dunării din Deltă. Au fost 38 de ore și 59 minute de înot!”, a anunțat, pe pagina sa de pe rețeaua de socializare, apreciatul sportiv din Petroșani.
Prin parcurgerea Brațului Chilia, vestitul polisportiv hunedorean încheie triada de înot a brațelor Deltei Dunării. Reamintim că, în 2017, Avram Iancu a înotat tot Brațul Sulina, în mod inevitabil, după ce a parcurs înot toată Dunărea, în 89 de zile, devenind primul și singurul (încă) înotător din lume care a înotat un fluviu fără costum de neopren. Trei ani mai târziu, în 2020, a înotat și Brațul Sfântu Gheorghe. Acum a reușit să încheie această triadă de înot al brațelor care brăzdează și delimitează minunata Deltă a Dunării.
„Pentru mine este o realizare egală cu fericirea!”
“Chilia, Sulina și Sfântul Gheorghe sunt cuvinte pe care oricare copil le învață la școală și care sunt simboluri pentru toți românii. Am o deosebită satisfacție că sunt un om care am avut privilegiul de a înota toate aceste brațe și care a ajuns în extremitățile estice ale ținuturilor noastre de basm.
Nu știu ce și cât însemnă și pentru alții această realizare personală, dar pentru mine este o realizare egală cu fericirea! Mulțumesc lui Moritz pentru sprijin și tuturor partenerilor mei, dar și tuturor celor care au urmărit călătoria! Am înotat până la pontonul Poliției de Frontieră de pe Musura și prietenii de la Sulina au venit cu o barcă după noi. O primire extrem de frumoasă au făcut-o concurenții și gazdele concursului Quadrathlon Sulina. Am suplimentat și eu premiile cu 3 cărți „Schimbarea ești tu!”.
Mulțumesc și Poliției de Frontieră pentru toate indicațiile prețioase și pentru sprijin. Doamne, ajută!”, a mai scris, pe Facebook, Avram Iancu,
La sosire, polisportivul hunedorean a fost întâmpinat de primarul din Tulcea, Ștefan Ilie, care i-a „ținut calea” pentru a-l felicita pentru înotul Brațului Chilia în cinci zile (40 de ore de înot efectiv) prin care a completat triada brațelor dunărene ale Deltei.
Actualitate
Orașul Hațeg, mai sigur și mai modern: Sistem de supraveghere video cu 65 de camere, operațional pe întreg teritoriul localității

Primarul Orașului Hațeg, Adrian Pușcaș, a anunțat finalizarea și recepția oficială a proiectului „Digitalizarea Orașului Hațeg, prin dezvoltarea infrastructurii ITS/alte infrastructuri TIC”, o investiție majoră în creșterea siguranței publice și modernizarea administrației locale.
În cadrul proiectului au fost montate 65 de camere de supraveghere în puncte-cheie de pe întreg teritoriul administrativ al orașului, asigurând o monitorizare video permanentă. Noul sistem de supraveghere reprezintă un pas semnificativ pentru prevenirea infracționalității și protejarea bunurilor publice și private.
„Hațegul se dezvoltă, iar prin acest proiect facem încă un pas către un oraș mai sigur, modern și bine administrat”, a declarat primarul Adrian Pușcaș, subliniind că investiția în infrastructura digitală este parte dintr-un efort mai amplu de transformare a orașului într-o comunitate inteligentă și eficient gestionată.
FOTO: FACEBOOK ADRIAN PUȘCAȘ
Actualitate
Concursul Internațional “Tinerii în pădurile Europei – YPEF”: Record de echipe participante în acest an la faza judeţeană

Etapa județeană a Concursului Internațional “Tinerii în pădurile Europei/Young People in European Forests – YPEF”, organizat în România de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, a reunit în acest an un număr record de echipe participante.
Elevi de la unități de învățământ din Simeria, Deva și Hațeg s-au întrecut în această importantă competiție de educație forestieră.
Elevii de la „Anghel Saligny” Simeria vor reprezenta județul la preselecția națională
Echipa de la Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” din Simeria va reprezenta județul Hunedoara la preselecția națională a acestui concurs.
“Mulţumim pentru interes şi participare celor 21 de elevi şi profesorilor coordonatori de la Liceul Tehnologic de Transport Feroviar “Anghel Saligny” Simeria, Liceul Teoretic „Ion Constantin Brătianu” Hațeg şi de la Colegiul Naţional Pedagogic “Regina Maria” Deva! Felicitări şi mult succes în continuare echipei câştigătoare Pană Andreia Denisa, Buble Victor şi Ungur Mihai de la Liceul Tehnologic de Transport Feroviar „Anghel Saligny” Simeria (profesor coordonator Karin Sîrbu), care va reprezenta judeţul Hunedoara la preselecţia naţională!”, au transmis reprezentanții Direcției Silvice Hunedoara.
“Tinerii în pădurile Europei/Young People in European Forests – YPEF” este cel mai important concurs interactiv de educație forestieră din Europa. În cadrul acestuia, tineri de pe „bătrânul continent” își testează cunoștințele despre păduri, biodiversitate, protecția mediului și rolul esențial al silviculturii în viața noastră.
Concursul, organizat din anul 2011, are ca obiectiv conștientizarea și educarea tinerei generații asupra patrimoniului natural european, conservării biodiversității și gestionării durabile a pădurilor. Printre țările implicate în concurs se numără Austria, Cehia, Estonia, Germania, Grecia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Ucraina, România.
Concursul este organizat sub patronajul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și se desfășoară în două etape: județeană și națională. Echipa câștigătoare la faza națională participă, mai departe, la etapa europeană, care se desfășoară în fiecare an, în unul din statele participante.
România a găzduit etapa internațională a YPEF în anul 2015.
Foto: Romsilva- Direcția Silvică Hunedoara
Actualitate
Programul „Anghel Saligny” a modernizat mii de kilometri de drumuri și a extins accesul la apă, canalizare și gaze

Ministerul Dezvoltării a prezentat, joi, rezultatele Programului Național de Investiții „Anghel Saligny”, lansat în 2021 pentru a acoperi deficitul de infrastructură edilitară de bază din localitățile din România. Potrivit ministrului dezvoltării, Cseke Attila, în doar trei ani de la lansare, programul a adus îmbunătățiri semnificative în domenii esențiale precum drumuri, apă potabilă, canalizare și racordarea la rețelele de gaze.
„În 2020, aproape 28% din populație nu avea acces la apă potabilă de la robinet, 44% trăiau în gospodării neracordate la canalizare, aproape 1.000 de localități nu erau conectate la rețeaua de gaze, iar peste două treimi din drumurile județene și comunale nu erau modernizate”, a declarat ministrul Cseke, explicând contextul în care a fost lansat programul.
Conform datelor oficiale, între 2021 și 2024 au fost modernizați 3.840 kilometri de drumuri comunale și județene, aproape un milion de cetățeni au primit acces la apă potabilă, iar 800.000 de persoane trăiesc acum în locuințe racordate la rețeaua de canalizare. De asemenea, 42 de noi localități au fost conectate la rețeaua de gaze.
Ministrul a evidențiat și progresul făcut pe termen lung în privința modernizării infrastructurii rutiere: „Dacă la Revoluție aveam doar 4.000 de kilometri de drumuri județene și comunale modernizate, astăzi avem aproape 26.000 de kilometri”.
Cseke Attila a subliniat necesitatea continuării investițiilor prin „Anghel Saligny”, programul fiind considerat o soluție practică și eficientă pentru reducerea decalajelor dintre mediul urban și cel rural.
„Avem nevoie în continuare de acest program care a adus rezultate vizibile și livrează dezvoltare localităților din România”, a conchis ministrul.
FOTO: FACEBOOK MINISTERUL DEZVOLTĂRII, LUCRĂRILOR PUBLICE ȘI ADMINISTRAȚIEI
- Actualitatecu 3 zile in urma
Prin intermediul SUPERCOM SA „SUPEREROII PLANETEI” au ajuns la Orăștie!
- Actualitatecu 2 zile in urma
O elevă din Hunedoara, premiul I la Concursul Național „Gheorghe Naum”
- Actualitatecu 3 zile in urma
Primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, la ședința Comitetului Director al AMR de la Craiova. Subiecte importante, pe agenda discuțiilor
- Actualitatecu 3 zile in urma
Autobuz tip “Food Truck” furat și vândut la fier vechi. Suspecții, prinși de poliție
- Actualitate - Evenimentcu 3 zile in urma
Târgul de primăvară de la Hațeg se mută pe strada Stadionului pentru o mai bună desfășurare
- Actualitatecu 3 zile in urma
Al treilea transport agabaritic cu destinația Termocentrala Mintia pornește la drum sâmbătă
- Actualitatecu 3 zile in urma
Bărbat suspectat de furtul unei mașini dintr-o curte de lângă Călan, reținut de polițiști
- Actualitatecu 2 zile in urma
Al treilea transport agabaritic, cu componente pentru Termocentrala Mintia, a pornit la drum